Μεγάλες ανατιμήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης

17 Ιουνίου 2021, 10:45 | Ελληνική Οικονομία

Μεγάλες ανατιμήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης

Αντιμέτωποι με ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής βρίσκονται ήδη οι καταναλωτές, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξουν νέες αυξήσεις τιμών σε περισσότερα είδη, καθώς παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα οι διεθνείς τιμές σειράς πρώτων υλών, αλλά και το ενεργειακό κόστος.

Κατά το πρώτο τετράμηνο του 2021 καταγράφηκε αύξηση στις τιμές των τροφίμων στα σούπερ μάρκετ κατά 2,2%, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς IRI, ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις αρχίζουν να αποτυπώνονται και στον δείκτη τιμών καταναλωτή.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο τελευταίος, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την περασμένη Πέμπτη η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), εμφάνισε θετικό πρόσημο για πρώτη φορά έπειτα από 13 συνεχείς μήνες αρνητικού πληθωρισμού και διαμορφώθηκε σε 0,1%. Η τελευταία φορά που είχε θετικό πρόσημο ο δείκτης τιμών καταναλωτή (0,2%) ήταν τον Φεβρουάριο του 2020, ενώ τον Μάρτιο του 2020 ήταν μηδενική η μεταβολή του.

Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει σημαντική αύξηση τιμών σε σειρά ειδών διατροφής και φυσικά και στις τιμές των καυσίμων. Ειδικότερα, τον Μάιο του 2021 σε σύγκριση με τον Μάιο του 2020 καταγράφηκε αύξηση στις τιμές των ακόλουθων προϊόντων: αρνί και κατσίκι 14,5%, πουλερικά 4%, ψάρια νωπά 6,1%, τυριά 0,9%, ελαιόλαδο 1,1%, άλλα βρώσιμα έλαια 13,8%, λαχανικά 3%, πατάτες 3,5%. Επιπλέον, στην τιμή του φυσικού αερίου καταγράφηκε αύξηση σε ετήσια βάση της τάξης του 31,8% και του πετρελαίου θέρμανσης κατά 28,9%.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι και πάλι με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον Μάιο του 2021 καταγράφηκαν σημαντικές αυξήσεις τιμών σε σχέση με ένα μήνα πριν. Ετσι, τον Μάιο του 2021 η τιμή ήταν υψηλότερη σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2021 στα πουλερικά κατά 7,2%, στο ελαιόλαδο κατά 2,8%, στις πατάτες κατά 3,2%, στο ψωμί και στα δημητριακά κατά 0,3%, στο αρνί – κατσίκι κατά 2%, στα φρούτα κατά 2,6%, στα αλκοολούχα ποτά κατά 1%, στο φυσικό αέριο κατά 5%. Επίσης, μέσα σε ένα μήνα καταγράφηκε αύξηση τιμών 1,2% στα είδη ατομικής φροντίδας.

Το γεγονός ότι έπονται νέες ανατιμήσεις υπονοεί και η ανακοίνωση που εξέδωσε στις αρχές του μήνα το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), το οποίο συχνά απηχεί τις θέσεις του κλάδου του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων.

«Μέχρι τώρα οι αυξήσεις τιμών πρώτων υλών φαίνεται να έχουν απορροφηθεί από τους προμηθευτές και το λιανεμπόριο στην Ελλάδα, αυτό όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένο για το μέλλον, εφόσον οι αυξητικές τάσεις συνεχιστούν», αναφερόταν χαρακτηριστικά στην επίμαχη ανακοίνωση του ΙΕΛΚΑ.

Τα στοιχεία δείχνουν αν μη τι άλλο ότι οι αυξητικές τάσεις συνεχίζονται. Ενδεικτικά, η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ έφτασε χθες τα 73,22 δολάρια/βαρέλι, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2019. Επιπλέον, στην Κίνα, όπου οι εξελίξεις στην παραγωγή καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό πλέον την κατάσταση του εφοδιασμού του υπόλοιπου κόσμου και επομένως και το επίπεδο τιμών, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν τον Μάιο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 13 ετών, κατά 9% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2020.

 

Δήμητρα Μανιφάβα

Πηγή: kathimerini.gr