Κίνδυνος για χαμένο Ιούλιο στον τουρισμό, απομακρύνεται ο στόχος εσόδων

17 Ιουνίου 2021, 10:46 | Ελληνική Οικονομία

Κίνδυνος για χαμένο Ιούλιο στον τουρισμό, απομακρύνεται ο στόχος εσόδων

Προβληματισμός για την παράταση των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων από Βρετανία και την υποτονικότητα στις κρατήσεις. Ποιες είναι οι τρεις κύριες αγορές όπου θα δοθεί η «μάχη». Παράταση στήριξης θέλει ο ΣΕΤΕ.

Σε ένα συμπέρασμα οδηγούν τα έως τώρα δεδομένα για την εκκίνηση της τουριστικής σεζόν: μετά τον ουσιαστικά «χαμένο» Ιούνιο, τίποτα δε συνηγορεί πως ο Ιούλιος φέτος θα κάνει τη διαφορά, ενώ ολοένα και πιο δύσκολος καθίσταται για την Ελλάδα ο φετινός στόχος στον τουρισμό, για επίπεδο εισπράξεων μεταξύ 40% έως 50% των επιδόσεων του 2019.

Η σεζόν δεν εξελίσσεται όπως ανέμενε τόσο η κυβέρνηση όσο και οι παράγοντες, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες του κλάδου, βασιζόμενοι στα ελπιδοφόρα συμφραζόμενα που καταγράφονταν έως προ δύο περίπου μηνών, με την προετοιμασία του πράσινου πιστοποιητικού.

Η δεύτερη σε εισπράξεις αλλά και αφίξεις τουριστική «δεξαμενή» για την Ελλάδα, η Μεγάλη Βρετανία, όχι μόνο παραμένει κλειστή, αλλά το ταξιδιωτικό… εμπάργκο παρατείνεται σχεδόν για ένα μήνα ακόμη για όλες τις αγορές που η εν λόγω χώρα τροφοδοτεί με τουρίστες, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τον ελληνικό τουρισμό και ειδικά για τις περιοχές που δουλεύουν σχεδόν αποκλειστικά με Άγγλους.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την μετακίνηση της κατάργησης των τελευταίων περιοριστικών μέτρων για τον Covid κατά ένα μήνα, στις 19 Ιουλίου, αντί της 21ης Ιουνίου και οι περισσότεροι ταξιδιωτικοί πράκτορες επεκτείνουν τις ακυρώσεις μέχρι τον Ιούλιο και μετά.

Τουριστικοί πράκτορες σε όλη την Ευρώπη δηλώνουν πως ουσιαστική κίνηση Άγγλων τουριστών προς ευρωπαϊκούς προορισμούς δεν αναμένεται πριν τον Αύγουστο. Παράλληλα, αεροπορικές εταιρείες όπως British Airways, Virgin Atlantic και η easyJet ακυρώνουν πτήσεις μέχρι τις 19 Ιουλίου.

Την ίδια ώρα που υπάρχει δυσφορία για τις αποφάσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, πολλές χώρες εισάγουν περιορισμούς για τα ταξίδια από το Ηνωμένο Βασίλειο, έχοντας υπόψη την ταχέως διαδεδομένη ινδική μετάλλαξη Delta. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι ενδέχεται να «πρέπει να επιβάλει εκ νέου καραντίνα για όσους φτάνουν από τη Βρετανία», εάν ο αριθμός των κρουσμάτων με μετάλλαξη, συνεχίσει να αυξάνεται. Η ινδική μετάλλαξη έχει επικρατήσει στο μεγαλύτερο ποσοστό των κρουσμάτων στη Μεγάλη Βρετανία, καταγράφοντας πολύ μεγάλη διασπορά τις τελευταίες εβδομάδες.

Άρα, το θέμα ξεφεύγει από το αμιγώς επιχειρηματικό και οικονομικό επίπεδο και εισέρχεται στο υγειονομικό, τόσο για τη Μ. Βρετανία, όσο κυρίως για τις χώρες που αναμένουν τουρίστες από αυτή τη χώρα.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ιούνιος θεωρείται χαμένος σχεδόν εξ ολοκλήρου για τον ελληνικό τουρισμό, όσον αφορά την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου. Πολλώ δε μάλλον που πολλές τουριστικές περιοχές της χώρας μας δουλεύουν σχεδόν αποκλειστικά με Άγγλους τουρίστες, όπως είναι περιοχές της Ρόδου, της Κέρκυρας, της Ζακύνθου, της Κρήτης και της Κω.

Οι τρεις κορυφαίες τουριστικές δεξαμενές για τη χώρα μας

Το πρόβλημα της καθυστερημένης εκκίνησης δεν δημιουργεί ανησυχίες μόνο για τις ροές από τη Βρετανία, αλλά συνολικά από τις τρεις μεγαλύτερες αγορές για τον ελληνικό τουρισμό (Βρετανία, Γερμανία, ΗΠΑ), καθώς πλέον ο κύριος όγκος των επισκεπτών θα πρέπει να συγκεντρωθεί στο δίμηνο Αυγούστου - Σεπτεμβρίου και να καταγραφούν θεαματικά βελτιωμένες επιδόσεις σε σχέση με το 2020, ώστε να πλησιάσει η τουριστική βιομηχανία τον στόχο για έσοδα 40% - 50% σε σχέση με το 2019.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ και της Τρ. Ελλάδος, το Ην. Βασίλειο αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά του ελληνικού τουρισμού, ενώ η Ελλάδα αποτελεί δημοφιλή προορισμό των Βρετανών, ιδιαίτερα για το προϊόν Ήλιος και Θάλασσα. Το 2019, το 26% των δαπανών των Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα έγινε στο 2ο τρίμηνο (Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος) και το 63% στο 3ο τρίμηνο. Συνάμα, το 2019, το 28% των αφίξεων των Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα έγιναν στο 2ο τρίμηνο και το 58% στο 3ο, ενώ το 27% των διανυκτερεύσεων έγινε στο 2ο και το 60% στο 3ο.

Το 2019 είχαν εισέλθει στη χώρα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες 3,499 εκατ. Βρετανοί τουρίστες (αύξηση 11% έναντι του 2018), πραγματοποίησαν 30,3 εκατ. διανυκτερεύσεις (+13%), ενώ έφεραν έσοδα 2,564 δισ. ευρώ. Ακόμη και πέρυσι, σε μια κάκιστη σεζόν για τον τουρισμό, είχαν έρθει στην Ελλάδα ένα εκατομμύριο Βρετανοί τουρίστες αφήνοντας 749 εκατ. ευρώ έσοδα.

Η Γερμανία αποτελεί την μεγαλύτερη αγορά του ελληνικού τουρισμού. Το 2019, το 28% των δαπανών των Γερμανών τουριστών στην Ελλάδα έγινε στο 2ο τρίμηνο και το 56% στο 3ο τρίμηνο. Το 2019, το 29% των αφίξεων των Γερμανών τουριστών στην Ελλάδα έγινε στο 2ο τρίμηνο και το 49% στο 3ο τρίμηνο, ενώ το 28% των διανυκτερεύσεων των Γερμανών τουριστών στην Ελλάδα, έγινε στο Q2 και το 54% στο 3ο τρίμηνο.

Το 2019 ήρθαν στην Ελλάδα 4,026 εκατ. Γερμανοί τουρίστες (+13%), πραγματοποίησαν 37,313 εκατ. διανυκτερεύσεις (+16%), ενώ απέφεραν 2,959 δισ. ευρώ (17%) εισπράξεις.

Οι ΗΠΑ αποτελούν την 3η αγορά του ελληνικού τουρισμού. Το 2019, το 27% των δαπανών των Αμερικανών τουριστών στην Ελλάδα έγινε στο Q2 και το 52% στο 3ο τρίμηνο. Επίσης, το 2019, το 27% των αφίξεων των Αμερικανών τουριστών στην Ελλάδα έγινε στο 2ο τρίμηνο και το 47% στο 3ο τρίμηνο, ενώ το 24% των διανυκτερεύσεων έγινε στο 2ο τρίμηνο και το 52% στο 3ο τρίμηνο. Το 2019 ήρθαν στην Ελλάδα 1,179 εκατ. Αμερικανοί για τουρισμό (+4%), έκαναν 12,457 εκατ. διανυκτερεύσεις (+5%), ενώ απέφεραν 1,189 δισ. ευρώ εισπράξεις.

Ανησυχία ΣΕΤΕ, ζητά επιπλέον στήριξη

Εύλογη ανησυχία επικρατεί στις τάξεις όλων των επαγγελματιών του κλάδου, με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) να στέλνει επιστολή στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, εκθέτοντας μια εξαιρετικά δύσκολη και ανησυχητική κατάσταση. Στην επιστολή τονίζεται πως «βρισκόμαστε στα μέσα Ιουνίου και λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19, ο τουρισμός τυπικά μόνο έχει επανεκκινήσει, αφού βασικές μας αγορές όπως η βρετανική, η ρωσική και οι σκανδιναβικές, παραμένουν κλειστές.

Οι κρατήσεις είναι περιορισμένες και άγνωστο παραμένει αν ακόμη και αυτές μετουσιωθούν σε πραγματικές αφίξεις, αφού ακόμα δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις των ανωτέρω αγορών, ούτε τα χρονοδιαγράμματα και τις προϋποθέσεις που αυτές θα λειτουργήσουν. Κατ’ επανάληψη άλλωστε, στις μεταξύ μας συναντήσεις, σας έχω τονίσει ότι η επανεκκίνηση του τουρισμού θα έχει σημαντική χρονοκαθυστέρηση, αφού πάνω από το 90% του τουριστικού εισοδήματος το 2019 ήταν εισόδημα από το εξωτερικό».

Συνάμα ο ΣΕΤΕ ζητά παράταση των μέτρων στήριξης και τη συνέχιση του ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ για τις ξενοδοχειακές μονάδες που λειτουργούν 12 μήνες, τονίζοντας πως «από την 1η Ιουλίου που έχει ανακοινωθεί πως θα σταματήσει το μέτρο των αναστολών των συμβάσεων εργασίας, να συνεχίσουν να λειτουργούν με αμφίβολα έσοδα, χωρίς το απολύτως αναγκαίο δίχτυ προστασίας των επιδοτούμενων εισφορών του ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, τουλάχιστον για το μέρος του προσωπικού που θα ενταχθεί σε αυτό».

 

Πηγή: businessdaily.gr