Scope: Στο 6,5% η ανάκαμψη φέτος για την Ελλάδα

18 Ιουνίου 2021, 09:52 | Ελληνική Οικονομία

Προβλέπει χαμήλωμα του ρυθμό ανάπτυξης στο 3,6% το 2022. Το ελληνικό δημόσιο χρέος ως προ το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 208% του ΑΕΠ φέτος και θα έχει μειωθεί ελαφρώς στο 188% έως το 2026 ενώ η ανεργία προβλέπεται στο 16,1% για το 2022 και το 2023.

Ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings αναβαθμίζει τις προβλέψεις την εγχώρια ανάπτυξη φέτος κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε 6,5% αλλά μειώνει την επίδοση κατά μία ποσοστιαία μονάδα το 2022 σε μόλις 3,6%.

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα από τις 36 χώρες που αξιολογεί ο γερμανικός οίκος για την οποία διατηρεί θετικές προοπτικές και άρα στην αναθεώρηση της 10ης Σεπτεμβρίου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η εγχώρια οικονομία να αναβαθμιστεί από το rating ΒΒ.

Ο οίκος βλέπει ότι το έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό θα κινηθεί και φέτος σε πολύ υψηλά επίπεδα της τάξεως του 8,9% και στο 5% το 2022, τονίζοντας ότι οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι σχετίζονται με ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων και από το πρόγραμμα των κρατικών εγγυήσεων στις τιτλοποιήσεις των τραπεζών.

Το ελληνικό δημόσιο χρέος ως προ το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 208% του ΑΕΠ φέτος και θα έχει μειωθεί ελαφρώς στο 188% έως το 2026 ενώ η ανεργία προβλέπεται στο 16,1% για το 2022 και το 2023.

Η Scope Ratings εξηγεί ότι το σοκ της πανδημίας ήταν πολύ ισχυρό λόγω της σημαντικής εξάρτησης της οικονομίας από τον τουρισμό και του υψηλού ποσοστού αυτοαπασχόλησης στη χώρα. Η κυβέρνηση και οι τράπεζες επωφελήθηκαν από τα μέτρα στήριξης των ευρωπαϊκών θεσμών, όπως η απόφαση της ΕΚΤ να αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς τίτλων για την πανδημία (πρόγραμμα PEPP).

Το πρόγραμμα επιδρά θετικά στην πρόσβαση της χώρας στις αγορές και στο κόστος δανεισμού της, με το spread του δεκαετούς ομολόγου να έχει μειωθεί χαμηλότερα από τις 100 μονάδες βάσης έναντι του γερμανικού bund και είναι το χαμηλότερο από την έναρξη της κρίσης χρέους.

Ο οίκος αξιολόγησης δεν αποκλείει να επεκταθούν οι διευκολύνσεις της ΕΚΤ που στηρίζουν τα ελληνικά ομόλογα, ακόμα και καθώς η κεντρική τράπεζα θα κινείται προς την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής της. Παράλληλα, για τα κονδύλια που θα λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, σε συνδυασμό με τα μέτρα που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση, εκτιμά ότι θα δώσουν ώθηση στην ανάκαμψη.

 

Γιώργος Α. Σαββάκης

Πηγή: Euro2day.gr