Φρέσκο χρήμα 9,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

18 Ιουνίου 2021, 10:05 | Ελληνική Οικονομία

Η αρχή μια πορείας γεμάτης προκλήσεις, ευκαιρίες και 30,5 δισ. ευρώ κοινοτικούς πόρους, ξεκινά από σήμερα μετά την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ελληνικής πρότασης για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0", με πρώτο σταθμό την άντληση 9,6 δισ. ευρώ, ως το τέλος του χρόνου.

Ο "τόμος" του ελληνικού προγράμματος εγκρίθηκε κατ΄ αρχήν χθες Τρίτη από το Κολλέγιο των Επιτρόπων. Σήμερα η πρόεδρο της Επιτροπής κ. Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν ανακοίνωσε επίσημα από την Αρχαία Αγορά την έγκριση (ή καλύτερα την πρώτη έγκριση) του προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "το σχέδιο 'Ελλάδα 2.0' θα μεταμορφώσει την ελληνική οικονομία. "Θα ετοιμάσει την Ελλάδα για το μέλλον. (...) Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα κάνουν πιο ισχυρή την Ελλάδα. Το ελληνικό σχέδιο υποστηρίζει πράσινους στόχους, προωθεί την ψηφιοποίηση με επενδύσεις στο 5G, εκσυγχρονίζει τις μικρές επιχειρήσεις και τη δημόσια διοίκηση".

Το ελληνικό πρόγραμμα, θα πρέπει να εγκριθεί και από το επόμενο ECOFIN και στη συνέχεια Αθήνα και Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να υπογράψουν την επιχειρησιακή σύμβαση του προγράμματος. Μαζί θα υπογραφεί και η δανειακή σύμβαση για τα 12,7 δισ. που θα αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων. Στη συνέχεια, θα πρέπει το ελληνικό πρόγραμμα μαζί με αυτά της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Δανίας και του Λουξεμβούργου -που είναι τα πρώτα που παίρνουν το πράσινο φως από την Κομισιόν- πρέπει να εγκριθούν και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Πριν γίνει αυτό Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Φιλανδία και Σλοβακία θα τα εγκρίνουν από τα εθνικά τους κοινοβούλια.

Πάντως, η Ελλάδα από τα μέσα Ιουλίου, που θα υπογράψει και το τεχνικό συμβόλαιο του ελληνικού προγράμματος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα περιμένει να μπει η προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ στους δύο λογαριασμούς που έχει ανοίξει στην Τράπεζα της Ελλάδας. Τα 2,4 δισ. ευρώ από τις επιχορηγήσεις θα κατατεθούν στον ένα και η προκαταβολή ύψους 1,6 δισ. από τα δάνεια στον άλλο λογαριασμό.

Παράλληλα, τις επόμενες μέρες θα μπουν στα δημόσια ταμεία τα 1,6 δισ. ευρώ που εγκρίθηκαν χθες από την ΕΕ από το υπο – πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης το React EU.

Το στοίχημα της πρώτης δόσης

Μαζί με τα 5,6 δισ. (από την προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ και τα χρήματα από το React EU), η Ελλάδα έχει βάλει το στοίχημα να προχωρήσει έργα και μεταρρυθμίσεις ώστε να είναι σε θέση να κάνει αίτηση πριν το τέλος του χρόνου για την πρώτη δόση από τις επιχορηγήσεις του προγράμματος, ύψους περίπου 3,9 δισ. ευρώ.

Αυτή θα είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση για την αρχή διοίκησης του ελληνικού Ταμείου Ανάκαμψης καθώς μέχρι και το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχουν επιτευχθεί οι ενδιάμεσοι στόχοι του προγράμματος και κάποια ορόσημα, ώστε να έχει ανταπόκριση η αίτηση της χώρας, Πηγές του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι η υλοποίηση πολλών από τις μεταρρυθμίσεις που δεν συνοδεύονται και από επενδύσεις, μπορούν να εξασφαλίσουν σχετικά εύκολα την πρώτη δόση των 3,9 δισ. ευρώ. Δεν θα γίνει το ίδιο και με τη δεύτερη, η οποία θα βασιστεί στην πρόοδο υλοποίησης έργων.

Στην κατεύθυνση αυτή, οι αρμόδιοι υπουργοί, παρόντος και του επικεφαλής της όλης προσπάθειας ΑΝΥΠΟΙΚ κ. Θόδωρου Σκυλακάκη, παρουσίασαν σήμερα στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μεγάλα έργα εθνικής εμβέλειας, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 6 δισ. ευρώ τα οποία μπαίνουν στη γραμμή της εκκίνησης, ώστε να εξασφαλίσουν και την επόμενη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης. Η διαδικασία αυτή, θα ενταθεί το επόμενο διάστημα αφού το υπουργείο Οικονομικών θέλει να πετύχει κατ' αρχήν τον στόχο της απορρόφησης του 70% των πόρων μέχρι το 2023 και να έχει ολοκληρώσει σχεδόν στο σύνολό του το ελληνικό πρόγραμμα, ένα χρόνο νωρίτερα από την φυσική λήξη του μέχρι και το καλοκαίρι του 2025.

 

Πηγή: capital.gr