Η Fed άνοιξε τη συζήτηση για μείωση της χαλάρωσης

18 Ιουνίου 2021, 10:25 | Διεθνής Οικονομία

Την αρχή για τη «μεγάλη έξοδο» έκανε προχθές η Φέντεραλ Ριζέρβ, σηματοδοτώντας την πρόθεσή της να αυξήσει τα επιτόκιά της νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν, δηλ. το 2023 αντί του 2024 που είχε αφήσει να εννοηθεί στη συνεδρίαση του Μαρτίου και δίδοντας το στίγμα ότι αρχίζει τη συζήτηση για το πότε αλλά και με ποιον τρόπο θα πρέπει να γίνει η μείωση του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού. Και αυτό, καθώς διαμήνυσε σε όλους τους τόνους ότι ο πληθωρισμός αυξάνεται πολύ περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν.

Η επιθετική της στάση έπιασε αρχικά εξαπίνης τις αγορές, οι οποίες έβλεπαν μεν τον πληθωρισμό να αυξάνεται ραγδαία αμφισβητώντας τις επανειλημμένως διαβεβαιώσεις των διαμορφωτών νομισματικής πολιτικής, όμως δεν περίμεναν μία τόσο επιθετική στάση.

Ωστόσο μετά το αρχικό σοκ η Wall Street παρουσίασε μικτά πρόσημα, με την τεχνολογία να βρίσκει «ανακούφιση» στη δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας με αποτέλεσμα να μην παρασυρθεί από την πτώση των blue chips.

Μεγαλύτερες, αν και συγκρατημένες, ήταν οι απώλειες των τιμών στην αγορά κρατικών ομολόγων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ενώ ο κατεξοχήν ωφελημένος ήταν το δολάριο που εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Απριλίου. Αυτό σημαίνει ότι οι αγορές εστίασαν στο γεγονός ότι η Fed περιμένει να επιτύχει πολύ πιο γρήγορα τους στόχους της που είναι ο πληθωρισμός στο 2% και επιστροφή της αγοράς εργασίας σε πλήρη ανάπτυξη.

Παρότι οι διαμορφωτές πολιτικής της Fed δεν έχουν συμφωνήσει ακόμη σε ένα σχέδιο εξόδου, οι περισσότεροι αναμένουν ότι μέχρι τα τέλη Απριλίου θα έχουν γίνει τουλάχιστον δύο επιτοκιακές αυξήσεις, ενώ οκτώ από τα 18 μέλη του Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας κάνουν λόγο για τρεις. Η Φέντεραλ Ριζέρβ φαίνεται να έδωσε το έναυσμα για την «αρχή του τέλους» της σημερινής άκρως υποστηρικτικής πολιτικής, με την κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας να παίρνει χθες σειρά διαμηνύοντας ότι θα προχωρήσει στην πρώτη επιτοκιακή αύξηση τον Σεπτέμβριο, για να ακολουθήσει άλλες τρεις έως τα μέσα του 2022. Εάν πράγματι προχωρήσει στα σχέδιά της, θα αποτελέσει την πρώτη κεντρική τράπεζα από την ομάδα του G10 των δέκα πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του πλανήτη που θα αυξήσει το κόστος δανεισμού.

Καναδάς, Ιαπωνία

Η κεντρική τράπεζα του Καναδά είχε ήδη ανακοινώσει τον Απρίλιο το σχέδιό της για περιορισμό του προγράμματος αγορών, τοποθετώντας την πρώτη επιτοκιακή αύξηση στο δεύτερο εξάμηνο του 2022. Στην Ιαπωνία, όπου η κεντρική τράπεζα συνεδριάζει σήμερα, πρώην κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε ότι η συζήτηση για την αποχώρηση από τα άκρως υποστηρικτικά μέτρα αναμένεται να αρχίσει το 2023, συμπεριλαμβανομένου και του τερματισμού των αρνητικών επιτοκίων.

 

Της Έφης Τριήρη

Πηγή: kathimerini.gr