Τα ρεστοράν άνοιξαν, αλλά δε βρίσκουν προσωπικό

18 Ιουνίου 2021, 10:26 | Διεθνής Οικονομία

Καλοκαίρι, ήλιος, χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό: εστιατόρια, μπαρ και καφέ ανοίγουν ξανά - με απόλυτη προσοχή. Μετά από πολλούς μήνες λοκντάουν οι άνθρωποι νιώθουν έντονα την ανάγκη να βγουν έξω για φαγητό ή ποτό, πόσο μάλλον όταν έχει ζέστη. Γαστρονομία και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ελπίζουν ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί στον κλάδο τους, που έχει πληγεί ιδιαίτερα έντονα από το 2020. Αλλά ακόμη κι αν τα νέα κρούσματα μειώνονται και ο δείκτης θετικότητας επτά ημερών συνεχώς πέφτει, οι επιχειρήσεις του χώρου δυσκολεύονται να ανακάμψουν. Τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν κι ένα επιπρόσθετο πρόβλημα: δεν βρίσκουν προσωπικό.

Ειδικά φέτος το καλοκαίρι θα έπρεπε τα εξωτερικά τραπέζια να είναι γεμάτα και τα ξενοδοχεία υπερπλήρη, αλλά η εικόνα είναι διαφορετική. Σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στη δυσκολία να απασχολήσουν βοηθητικό προσωπικό. Σύμφωνα με την Ένωση Γαστρομόνων και Ξενοδόχων Γερμανίας (Dehoga) ιδιαίτερα έντονες είναι οι ελλείψεις σε άτομα που θα απασχολούνταν ως σερβιτόροι. Βάσει στοιχείων της Dehoga το 40% των εργαζομένων στους κλάδους αυτούς αλλάζουν επάγγελμα. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας πολλές επιχειρήσεις προσπάθησαν «με όλη τη δύναμή τους», όπως αναφέρει η Dehoga, να κρατήσουν το προσωπικό που απασχολούσαν και προ πανδημίας. Δυστυχώς γύρω στο 23% έπρεπε να καταφύγει σε απολύσεις.

Διαρθρωτικό πρόβλημα που επιδεινώθηκε με την πανδημία

Σύμφωνα με την Ίνγκριντ Χάρτγκες, επικεφαλής της Dehoga, προϋπόθεση για μια κανονική επιστροφή του κλάδου στους παλιούς ρυθμούς, θα ήταν να παραμείνουν τα πάντα ανοιχτά. Ωστόσο παραμένει ο προβληματισμός για το ζήτημα της εύρεσης προσωπικού, κάτι που για πολλούς δεν είναι ένα παροδικό φαινόμενο. Όπως παρατηρούν ειδικοί, δεν πρόκειται μόνο για δυσκολία στην εύρεση εποχικού προσωπικού, αλλά και στην προσέλκυση μόνιμων εργαζομένων στη γαστρονομία και τα ξενοδοχειακά. Πρόκειται περισσότερο για ένα παλιό, διαρθρωτικό πρόβλημα, το οποίο ο κορωνοϊός απλά επιδείνωσε.

Ήδη το πρώτο καμπανάκι χτύπησε το περσινό καλοκαίρι, όταν οι επιχειρήσεις του χώρου είχαν και τότε ανοίξει λόγω μειωμένων κρουσμάτων. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020 οι εργαζόμενοι στον τομέα εμφανίζονταν κατά 2,4 εκατομμύρια λιγότεροι σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η κατάσταση φέτος αναμένεται χειρότερη. Σύμφωνα με έρευνα που εκπόνησε το Γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο για το πρώτο διάστημα του φετινού καλοκαιριού, το 48% των ερωτηθέντων από τον χώρο της γαστρονομίας θεωρεί την έλλειψη προσωπικού σοβαρό κίνδυνο για τις επιχειρήσεις τους, η οποία φαίνεται τριπλάσια σε σχέση με πέρυσι (17%). Αντίστοιχα, κακή είναι η κατάσταση και στον τομέα των ξενοδοχείων, με τις ελλείψεις να προσδιορίζονται μεταξύ 11 έως 46%.

Να δοθούν κίνητρα στους εργαζομένους

Από την πλευρά του ο Γκίντο Τσάιτλερ, επικεφαλής του Συνδικάτου Γαστρονομίας και Διασκέδασης, βρίσκει «υποκριτική» την έκπληξη εργοδοτών στους κλάδους αυτούς για τη μειωμένη προσφορά εργατικού δυναμικού. Προτείνει μάλιστα την παροχή κινήτρων και ελκυστικών μισθών στους νέους εργαζομένους -και όχι κακοπληρωμένων θέσεων μερικής απασχόλησης. Όπως λέει χαρακτηριστικά, πολλοί νέοι μάγειρες για παράδειγμα δεν έχουν στην πράξη κανένα κίνητρο να ασχοληθούν με τον τομέα αυτό και αλλάζουν δουλειά. Το ίδιο και πολλοί άλλοι εργαζόμενοι στον χώρο των τουριστικών επιχειρήσεων, οι οποίες μάλιστα εξαρτώνται έντονα από τους εποχικούς εργαζομένους.

 

Γιαν Πέτερμαν, dpa

Πηγή: dw.com