ΗΠΑ: Bullard και Kaplan "βλέπουν" υψηλό πληθωρισμό και το 2022

22 Ιουνίου 2021, 09:16 | Διεθνής Οικονομία

Δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι της Federal Reserve δήλωσαν σήμερα ότι περιμένουν ο πληθωρισμός να διατηρηθεί και το 2022 πάνω από τον επίσημο στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της St. Louis Fed, James Bullard μιλώντας σήμερα σε διαδικτυακό σεμινάριο δήλωσε ότι περιμένει ο δομικός πληθωρισμός - που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια - να παραμείνει πάνω από το 2,4%.

Στην ίδια συζήτηση, ο πρόεδρος της Dallas Fed, Rob Kaplan ανέφερε ότι μια εναλλακτική μέτρηση του πληθωρισμού, ο δείκτης για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης (PCE), αναμένεται να σκαρφαλώσει στο 2,4% το 2022.

"Οι πληθωριστικές πιέσεις θα περάσουν σε ένα ευρύτερο φάσμα προϊόντων και θα επιμείνουν το 2022", ανέφερε ο Kaplan.

Ο Bullard σημείωσε ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός μπορεί να ταιριάξει στο νέο "ευέλικτο πλαίσιο" της Fed για τον πληθωρισμό που μπορεί να ανεχτεί την άνοδο του πληθωρισμού πάνω από τον στόχο για ένα διάστημα, προκειμένου να αντισταθμίσει τα χρόνια του ιδιαίτερα χαμηλού πληθωρισμού.

Ο πρόεδρος της St. Louis Fed εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα ξεκινά σταδιακά την συζήτηση για το πότε να επιβραδύνει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων και άλλων τίτλων που σήμερα φτάνει τα $120 δισ. το μήνα.

Από την πλευρά του ο Kaplan δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ μιας απόφασης για να αρχίσει η κεντρική τράπεζα να περιορίζει τις αγορές των ομολόγων "καλύτερα νωρίτερα, παρά αργότερα", σημειώνοντας ότι με την απομάκρυνση ενός μέρους της στήριξης σήμερα, μετριάζεται ο κίνδυνος για πιο απότομες κινήσεις στη νομισματική πολιτική στο μέλλον.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Fed αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για την πορεία του πληθωρισμού, με τον δείκτη για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης να σκαρφαλώνει φέτος στο 3,4% για να επιβραδύνει στο 2,1% το επόμενο έτος.

 

Πηγή: Capital.gr