Ακούστηκε ότι... (23/6/2021)

23 Ιουνίου 2021, 17:06 | Χ&Α - Επικαιρότητα

Ακούστηκε ότι... (23/6/2021)

Θα πρέπει να ανησυχεί η χαμηλή αξία συναλλαγών στην αγορά; Κατά την άποψή μας, όχι ακόμη. Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών κατά το μήνα Ιούνιο (πριν από τη σημερινή συνεδρίαση), έφτανε στα € 70,8 εκατομμύρια, ενώ από την αρχή του χρόνου, φτάνει στα € 81,7 εκατομμύρια. Ακόμη, είναι υψηλότερα από τα περασμένα χρόνια. Όμως, σίγουρα δεν είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να πανηγυρίζουμε, όμως, ακόμη δεν είναι ανησυχητικό. Η ουσία είναι ότι, αν ο όγκος δε σταθεροποιηθεί γύρω από τα € 100 εκατομμύρια, η αγορά δύσκολα θα μπορέσει να υπερβεί τις 1.000 μονάδες. Και για να το πετύχει αυτό, θα πρέπει να υπάρξει βελτίωση του όγκου συναλλαγών στις τράπεζες.


* * * 

 

Παρά τα θετικά λόγια και τις πολύ θετικές προοπτικές με τις οποίες προσπαθούν να τη “φορτώσουν”, η ΤΕΝΕΡΓΑ, εξακολουθεί να μη μπορεί να σταθεί πάνω από τα € 12,00, όπως (πρώτοι και μόνοι και παρά την ...μήνιν της εταιρίας) είχαμε προβλέψει, ήδη από το Φεβρουάριο, λίγες μόλις μέρες μετά τα ατυχή γεγονότα του Texas (δείτε εδώ και εδώ).

Στη σημερινή Γενική Συνέλευση, η διοίκηση, αναφέρθηκε στις πολύ καλές προοπτικές της εταιρίες (και οι οποίες όντως είναι πολύ καλές και η εταιρία κάποια στιγμή θα επανέλθει), πλην όμως επικράτησε σιωπή για τα 520 MW που αφαιρούνται από τη δυναμικότητά της και τη συνεπακόλουθη μείωση της περιουσίας της κατά € 600 εκατομμύρια περίπου.

Όμως, κάποιοι γνωρίζουν και παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και αντιδρούν ανάλογα. Και θα περιμένουν την ανάκτηση της χαμένης δυναμικότητας της εταιρίας για να ξαναγίνουν “ζεστοί και θετικοί” απέναντί της.

* * *

Τις πρώτες μέρες μετά την κυκλοφορία των νέων μετοχών της ΑΡΑΙΓ, ρευστοποίησαν αυτοί που πίστεψαν ότι, τα δύο ευρώ που έβγαλαν κέρδος από τις νέες μετοχές, ήταν αρκετά. Τις ημέρες εκείνες, η μετοχή υποχώρησε -φυσιολογικά- μέχρι τα € 5,20. Κατά τις δύο τελευταίες μέρες, “εκτοξεύθηκε” πάνω από τα € 5,20.
Κατά την άποψή μας, αυτή η κίνηση, αυτής -ειδικά αυτής- της μετοχής, σ’ αυτή τη χρονική φάση, δείχνει πολλά, τόσο για την εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία, όσο κυρίως για την “αφύπνιση” της χρηματιστηριακής αγοράς. Τέτοια πράγματα δε τα βλέπαμε πιο παλιά.

* * *

Αν νομίζετε ότι ο τίτλος “Πάμε σαν άλλοτε” που βάλαμε στο κύριο άρθρο του τεύχους 229 (δείτε εδώ), ήταν τυχαίος, γελιέστε!

“Πάμε σαν άλλοτε”! Το λέμε εδώ και πάρα πολύ καιρό, γράφουμε γι’ αυτό και το πιστεύουμε. Και έρχεται σήμερα η Ιντεάλ για να μας επιβεβαιώσει!

Οι παλιοί, τη θυμάστε την Ιντεάλ, τη βασίλισσα των παιχνιδιών και των απατεωνιών της δεκαετίας του 1990! Η Ιντεάλ λοιπόν, επανέρχεται και σέρνει το χορό στη νέα φάση: Κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά € 56 εκατομμύρια, με “εισφορά σε είδος” μέρους των μετοχών των εταιριών Astir Vitogiannis και Three Cents και στην ουσία απορροφάται από τις S.I.C.C. Holding Limited (SICC) και ESM Effervescent Sodas Management Limited (ESM) -βέβαια, τα ΜΜΕ γράφουν ότι δεν επηρεάζονται οι παλιοί μέτοχοι, ξεπερνώντας πλέον και τα ανέκδοτα για τον Τοτό. Και αποχωρεί η διοίκηση του κ. Δαυΐδ (της γνωστής οικογένειας) και ως Πρόεδρος αναλαμβάνει πλέον ο κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, που, μαζί με τον ξάδελφό του Λάμπρο Παπακωνσταντίνου της Μεταλλοπλαστικής Αγρινίου, είχαν οργανώσει τόσα “μετοχο-πάρτι” στη δεκαετία του 1990.

Ω ρε γλέντια! Πάμε σαν άλλοτε! Ημέρες δόξας, λαμπρές, έρχονται! (εδώ)

 

* * *

“Άγριος” πληθωρισμός: Ο πρόεδρος της FED κ. Powell απέρριψε τις απόψεις για την επανεμφάνιση πληθωρισμού στην “άγρια” μορφή του, δηλαδή, όπως ήταν στη δεκαετία του 1970, στις ΗΠΑ. Εκτιμά δε ότι, οι παρούσες πληθωριστικές πιέσεις, σταδιακά θα υποχωρήσουν. Η εκτίμηση αυτή λειτούργησε σαν “μουσική” στα αυτιά των επενδυτών, οι οποίοι οδήγησαν τη Wall Street σε μία ακόμη ανοδική συνεδρίαση. (εδώ)

* * *

Ούτε και ο κ. Powell, δεν μπορούσε να φανταστεί το εκπληκτικά μεγάλο μέγεθος του πληθωρισμού που καταγράφηκε πρόσφατα στην οικονομία των ΗΠΑ. ‘’Οι παρενέργειες υπήρξαν μεγαλύτερες από ότι περιμέναμε και μπορεί να αποδειχθούν πιο επίμονες απο οτι αναμέναμε” δήλωσε ο επικεφαλής της Fed.

* * *

Καθώς η συζήτηση για τη μείωση των παρεμβάσεων της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας στις αγορές ομολόγων (tapering), γίνεται πλέον στα ανοιχτά και χωρίς επιφυλάξεις, ουδείς ακόμη τολμά να μιλήσει για μία αύξηση στα επιτόκια. Κάτι τέτοιο, τρομάζει. Βεβαίως, ό,τι συμβαίνει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σύντομα μεταφέρεται και στην Ευρώπη.

* * *

Οι καταναλωτές στις ΗΠΑ, εξέπληξαν τους πάντες αυτή την εβδομάδα. Η μέση παραγγελία στην Amazon κατά τη φετινή Prime Day της Amazon (μία ημέρα προσφορών της Amazon, που απευθύνεται μόνο στα μέλη της), έφτασε μόλις στα $ 47,14, σε σύγκριση με τα $ 54,64 της περσινής χρονιάς και τα $ 58,91 του 2019, κάτι που ίσως σημαίνει ότι, η καταναλωτική μανία που παρατηρήθηκε στις ΗΠΑ, το πρώτο διάστημα μετά τη χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας -μία εξέλιξη που εξέθρεψε και τον πληθωρισμό- ίσως τελικά να καταλαγιάζει...

* * *

Η έλλειψη των επεξεργαστών (chips) δείχνει να χειροτερεύει. Ο χρόνος παράδοσης -πόσο διαρκεί για την ολοκλήρωση μιας παραγγελίας- κατά το μήνα Μάιο έχει αυξηθεί  στο ρεκόρ 18 των εβδομάδων κατά το μήνα Μάιο. Αν θεωρήσουμε ότι ο τομέας των επεξεργαστών είναι ενδεικτικός για την πορεία εξέλιξης της παραγωγής (και των τιμών) σε πολλούς βιομηχανικούς κλάδους, τότε προκύπτει ότι η εξομάλυνση της παραγωγής (από υπολογιστές και αυτοκίνητα, μέχρι και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας), έχει ακόμη αρκετό δρόμο μπροστά της.

* * *

Η μεγαλύτερη ειρωνεία! Στις χώρες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τον κορονοϊό, καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα κέρδη των “πάμπλουτων” πολιτών τους. Στη Βραζιλία, όπου περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την νόσο, οι πλούσιοι αύξησαν τη συμμετοχή τους στο συνολικό εθνικό πλούτο κατά 2,7% και σήμερα κατέχουν πάνω από το 50% του συνόλου του, όπως αναφέρει μελέτη της Credit Suisse. Στις ΗΠΑ, το μερίδιο των πλουσίων αυξήθηκε στο 31,4% του συνολικού πλούτου της χώρας και στην Ινδία στο 40,5%. Αναφορικά δε με τους 500 πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου, αυτοί προσέθεσαν το ποσό των 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, στις περιουσίες τους, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index (εδώ).