ΕΛΓΕΚΑ: Άλλη μία εταιρία σε (μία ενδιαφέρουσα) αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

24 Ιουνίου 2021, 13:18 | Χ&Α - Επικαιρότητα

ΕΛΓΕΚΑ: Άλλη μία εταιρία σε (μία ενδιαφέρουσα) αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Σήμερα ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΓΕΚΑ (εδώ), η οποία είχε αποφασιστεί το Δεκέμβριο του 2020.

Η ΕΛΓΕΚΑ είναι μία ενδιαφέρουσα περίπτωση. Είχε εισαχθεί στο Χρηματιστήριο στις 16/8/1999 (Αριθμός Μητρώου: 487 - ο αριθμός μητρώου είναι μία δική μας “κωδικοποίηση” των εταιριών, η οποία προκύπτει ανάλογα με τη σειρά εισαγωγής τους στο Χρηματιστήριο, από την έναρξη της λειτουργίας του, το 1880, μέχρι και σήμερα, οπότε και έχουν εισαχθεί συνολικά 664 εταιρίες). Στα πρώτα χρόνια από την εισαγωγή της, συνεργαζόμασταν (μέσω της εταιρίας EuroCapital Graphics που είχαμε τότε) στην παραγωγή των χρηματιστηριακών της εντύπων. Η εταιρία ήταν καλή, πλήρωνε καλά και αμέσως και έδειχνε ότι είχε μία σοβαρή οργάνωση και έναν καλό λειτουργικό μηχανισμό.

 

Ουδέποτε είχε καταγραφεί κάποια “υπερβολή” στη συμπεριφορά της. Η μετοχή της, δε συμμετείχε σε κάποιο παιχνίδι, όμως ουδέποτε εκτοξεύθηκε στα ουράνια. Βέβαια, στις 17/9/1999 (ημέρα του ιστορικού ανώτατου ρεκόρ του Γενικού Δείκτη - εδώ), η τιμή της (με σύνολο μετοχών 16.000.000) είχε φτάσει στις 14.900 δραχμές ή περίπου € 43,80 (ορθά το διαβάζετε, σαράντα τρία ευρώ και ογδόντα λεπτά).

 

Η εταιρία παρέχει υπηρεσίες διανομής και logistics σε εταιρίες του κλάδου των τροφίμων (τοποθετεί τα προϊόντα στην αγορά και στα super markets) σε Ελλάδα και Ρουμανία. Πέρυσι είχε πωλήσεις € 192 εκατομμύρια ευρώ και εμφάνισε ζημιές € 1,36 εκατομμύρια. Το πρόβλημά της είναι ο δανεισμός (έχει δάνεια περίπου € 69 εκατομμύρια τα οποία της κατατρώγουν περίπου € 4,5 εκατομμύρια κάθε χρόνο (το ποσό αυτό κυμαίνεται).

 

Μπορεί να τα καταφέρει; Κατά την άποψή μας, δε κινδυνεύει με κλείσιμο. Η κατάσταση του δανεισμού ελέγχεται και εξυπηρετείται. Φέτος, μπορεί να φτάσει σε πωλήσεις € 206 εκατομμυρίων και, με τα χρήματα της αύξησης, να πετύχει και κέρδη € 1,5 εκατομμυρίων. Κάτι τέτοιο θα αντιστρέψει τελείως το κλίμα στην αγορά και θα γίνει και το σχετικό “παιχνίδι”. Μην περιμένετε να δείτε θεσμικούς στη μετοχή. Όμως, είναι απ’ αυτές που θα μπορέσουν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του απλού κόσμου που ζητά κάτι “εξωτικό” για να ανεβάσει και να νομίσει ότι κέρδισε. Το έχουμε ξαναπεί. Τα κέρδη από τέτοιες μετοχές, μπορούν να επιτευχθούν -και να είναι πολλά- όταν αυτές “μαζεύονται” στα πολύ πολύ χαμηλά.

 

Με τιμή αύξησης € 0,38 (εδώ), όση δηλαδή και η τρέχουσα τιμή, εκτιμούμε ότι η ΕΛΓΕΚΑ θα προσφέρει τις “συγκινήσεις” που περιγράφουμε, αρκεί βέβαια, κάποιος που θέλει να εμπλακεί σ’ αυτή, να το κάνει με μικρό (πολύ μικρό) ποσοστό του χαρτοφυλακίου του. Το γεγονός δε ότι η αύξηση γίνεται στην τρέχουσα τιμή, διασφαλίζει ότι, τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωσή της, η τιμή μάλλον δύσκολα θα υποχωρούσε κάτω απ' αυτή την τιμή.

 

Δείτε τα οικονομικά στοιχεία (εδώ). Δείτε -και ξεφυλλίστε- το οικονομικό δελτίο χρήσης 2020 (εδώ).