Στα 2 δισ. ευρώ το ανεκτέλεστο της ΑΒΑΞ

25 Ιουνίου 2021, 09:43 | Εισηγμένες Εταιρίες

Στα 2 δισ. ευρώ το ανεκτέλεστο της ΑΒΑΞ

Μερίδιο από τα μεγάλα έργα που αναμένεται να δημοπρατηθούν το προσεχές διάστημα διεκδικεί η εταιρεία. Αναμένει rebound στα έσοδα από παραχωρήσεις κατά 6% - 10% μέσα στη χρονιά.

Στη διεκδίκηση όλων των μεγάλων έργων -δημοσίων και ΣΔΙΤ- ύψους 4-5 δισ. ευρώ που αναμένεται να δημοπρατηθούν το προσεχές διάστημα βρίσκεται ο κατασκευαστικός όμιλος Άβαξ, ο οποίος ήδη διατηρεί ανεκτέλεστο υπόλοιπο της τάξης των 2 δισ. ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΒΑΞ, Κ. Μιτζάλης στο περιθώριο της τακτικής Γ.Σ. της εταιρείας σημείωσε ότι στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο ΕΣΠΑ υπάρχει μεγάλος αριθμός έργων που έχουν εξαγγελθεί και δημοπρατούνται (δημόσια και ΣΔΙΤ) οπότε μέχρι το τέλος του 2021 αναμένεται για τουλάχιστον 6-8 έργα, είτε να ζητηθούν οικονομικές προσφορές, είτε να δημοπρατηθούν.

Υπενθυμίζεται ότι η Αβαξ ήδη συμμετέχει στην κοινοπραξία (ΜυτιληναίοςΜΥΤΙΛ -1,87%-Vinci) η οποία διεκδικεί την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, αλλά και σε σειρά διαγωνισμών που αφορούν σε έργα ΣΙΔΤ.

Σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα για τη Γραμμή 4 του Μετρό, η διοίκηση του ομίλου σημείωσε ότι σε ενάμιση χρόνο πρέπει να παραδοθούν οι χώροι που θα γίνουν οι σταθμοί, ενώ η εταιρεία υποχρεούται να εκπονήσει μελέτες, ώστε έως το τέλος του 2022 να ξεκινήσει το κυρίως κατασκευαστικό έργο (το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί βάσει συμβατικής υποχρέωσης σε μια 8ετία).

Πέραν των νέων μεγάλων έργων υποδομής, η διοίκηση της Άβαξ εκτίμησε ότι μέσα στο 2021 θα καλυφθούν οι απώλειες εσόδων, που προκλήθηκαν λόγω πανδημίας – από την εκμετάλλευση των αυτοκινητοδρόμων και των πάρκινγκ. Σύμφωνα με την εκτίμηση της διοίκησης του ομίλου, μέσα στο 2021 τα έσοδα παραχωρήσεων θα αυξηθούν κατά 6%-10% σε σχέση με το 2020.

Παράλληλα, συνεχίζεται η διαδικασία μεταβίβασης των μεριδίων από τα έργα παραχωρήσεων της Αβαξ στη θυγατρική Αβαξ Παραχωρήσεις, κίνηση που σχετίζεται με την καλύτερη αποτύπωση της αξίας των συμβάσεων και των εσόδων της εταιρείας.

Τέλος, η εταιρεία υλοποιεί βάσει χρονοδιαγράμματος τόσο τα έργα όπως η Μαρίνα Λεμεσού (ξενοδοχειακό συγκρότημα με καζίνο), το ενεργειακού project 1.650 MW στο Ιράκ, και την επέκταση της Γραμμής 3 προς Πειραιά, ενώ έχει ξεκινήσει και τα οικιστικά projects στην περιοχή του Ελληνικού και της Κρήτης.

 

Πέννυ Κούτρα

Πηγή: Euro2day.gr