Ελαστρον: Στο +20% ο όγκος πωλήσεων στο 5μηνο

25 Ιουνίου 2021, 09:51 | Εισηγμένες Εταιρίες

Ελαστρον: Στο +20% ο όγκος πωλήσεων στο 5μηνο

Πώς βλέπει η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας τις προοπτικές του δεύτερου φετινού εξαμήνου και του 2022. Μέρισμα 0,027 ευρώ ανά μετοχή μετά από πολλά χρόνια «ανομβρίας». Εξετάζουν νέο επενδυτικό πρόγραμμα τα Θερμοκήπια Θράκης.

Με αύξηση του όγκου των πωλήσεων κατά περίπου 20% έκλεισε το πρώτο φετινό πεντάμηνο για την Έλαστρον, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αθανάσιος Καλπίνης στα πλαίσια της χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εισηγμένης.

Σύμφωνα με τον κ. Καλπίνη, μπορεί η αύξηση αυτή να συγκρίνεται με μια αντίστοιχα πιεσμένη περυσινή περίοδο, ωστόσο από το δεύτερο μισό του 2020 έχει αρχίσει να διαμορφώνεται στην αγορά ένα κλίμα αισιοδοξίας και μια αυξημένη ζήτηση που οφείλεται σε ιδιωτικά έργα.

Πέραν αυτού, το +20% του όγκου των πωλήσεων του πρώτου φετινού πενταμήνου συνοδεύτηκε και από την εκτίναξη των τιμών του χάλυβα (με ό,τι αυτό σημαίνει για τα περιθώρια κέρδους).

Πώς όμως βλέπει η διοίκηση της Έλαστρον το μέλλον;

Ο Αθανάσιος Καλπίνης εκτιμά ότι από πλευράς όγκου πωλήσεων θα ακολουθήσει ένα καλύτερο δεύτερο εξάμηνο και ένα ακόμη πιο βελτιωμένο 2022, καθώς από την επόμενη χρονιά αναμένεται να αρχίζουν να επιδρούν θετικά τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Σε ότι δε αφορά την τιμή του μετάλλου, αυτή θεωρείται μεν υπερβολική πλην όμως θα μπορούσε να διατηρηθεί κοντά στα τρέχοντα επίπεδα ίσως και έως το τέλος του έτους, καθώς αρκετά εργοστάσια δεν έχουν ακόμη επανέλθει πλήρως από τις συνέπειες της πανδημίας.

Σε ότι αφορά τώρα την Έλαστρον, ως στρατηγική έχει να αποφεύγει το κομμάτι της εγχώριας αγοράς που οδηγεί σε χαμηλά περιθώρια και μεγάλες περιόδους αποπληρωμής, ενώ αντίθετα έχει καταφέρει να διοχετεύει το 30% των συνολικών της πωλήσεων στο εξωτερικό. Πέραν αυτού, η εταιρεία εκμεταλλεύεται τον ισχυρό της ισολογισμό και την περιορισμένη μόχλευση των κεφαλαίων της. «Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε από τον ανταγωνισμό» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καλπίνης

Στα αξιοσημείωτα είναι ότι:

  • Στη χθεσινή γενική συνέλευση ψηφίστηκε -μεταξύ άλλων- η διανομή μερίσματος ύψους 0,027 ευρώ ανά μετοχή, με την εισηγμένη να επιστρέφει σε χρηματικές διανομές προς τους επενδυτές μετά από πολλά χρόνια (καθαρά κέρδη 2020 1,74 εκατ. ευρώ).
  • Η εισηγμένη μετά από νέα επένδυση που υλοποίησε στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αύξησε την συνολική ισχύ των φωτοβολταϊκών της πάρκων από τα 3,5 στα 5 Mw.

Θερμοκήπια Θράκης

Η διοίκηση της Έλαστρον εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πορεία της Θερμοκήπια Θράκης (κοινή εταιρεία σε συνεργασία με τα Πλαστικά ΘράκηςΠΛΑΘ +0,30%), ο δανεισμός της οποίας έχει περιοριστεί δραστικά και μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω μέσα από επενδύσεις που βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού (μεταξύ άλλων θα δημιουργηθεί και φωτοβολταϊκό πάρκο).

Στα θετικά της Θερμοκήπια Θράκης συγκαταλέγεται, σύμφωνα με τη διοίκηση της Έλαστρον, το γεγονός ότι το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον παράγοντα αυτό να εκτιμάται ότι θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στο μέλλον (μεταξύ άλλων εξαγωγές προϊόντων σε ευρωπαϊκές χώρες που δίνουν έμφαση στο σχετικό ζήτημα).

 

Στέφανος Kοτζαμάνης

Πηγή: Euro2day.gr