Μειώνεται σε 8%-9% το ποσοστό του ΤΧΣ στην Alpha Bank

25 Ιουνίου 2021, 10:50 | Εισηγμένες Εταιρίες

Μειώνεται σε 8%-9% το ποσοστό του ΤΧΣ στην Alpha Bank

Σαφές μήνυμα σταδιακής αποεπένδυσης του κράτους από τις τράπεζες επιδιώκει να στείλει η κυβέρνηση. Το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank ενέκρινε χθες το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης κεφαλαίου. Τα επόμενα στάδια.

Στην εργώδη προσπάθεια που γίνεται από την πλευρά της κυβέρνησης να στείλει σαφές μήνυμα προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι το κράτος επιθυμεί τη σταδιακή αποχώρησή του από το μετοχικό κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών εντάσσεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, η επιδίωξη μείωσης του ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Alpha BankΑΛΦΑ -1,58% από το 10,95% στο 8%-9%, μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Η άσκηση, σύμφωνα με πηγές, δεν είναι εύκολη καθώς από την πλευρά του ΤΧΣ υπήρξαν διαφορετικές απόψεις. Κάποιοι φέρονταν να επιμένουν στη διατήρηση του ποσοστού (σ.σ. 10,95%) και μετά την αύξηση κεφαλαίου, ωστόσο οι πληροφορίες επιμένουν πως εντέλει το ποσοστό του Ταμείου θα περιοριστεί στο 8%-9%.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Αlpha Bank, με δεδομένο ότι έχει αναπτυξιακό πρόσημο, αποτελεί, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, την ιδανική ευκαιρία -ουσιαστικά αλλά και σημειολογικά- να σταλεί στους επενδυτές, και δη τους ξένους, το ξεκάθαρο μήνυμα ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή του κράτους να περιορίσει σταδιακά και μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς τη συμμετοχή του στις τράπεζες.

Το ΔΣ της Alpha Βank

Στο μεταξύ η διοίκηση της Alpha Βank έδωσε χθες το πράσινο φως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου, στο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης και τους όρους που θα τη διέπουν και μετά το πέρας της χρηματιστηριακής συνεδρίασης θα υπάρξει και η σχετική ενημέρωση προς το επενδυτικό κοινό. Ανώτατη τιμή ορίστηκε το 1,2 ευρώ ανά μετοχή.

Το βιβλίο προσφορών (book building) για τους ξένους επενδυτές αλλά και η δημόσια προσφορά για την ελληνική αγορά θα ξεκινήσουν πιθανότατα τη Δευτέρα 28 Ιουνίου και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021. Το ύψος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου έχει προσδιοριστεί στα 800 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ζήτηση που έχει εκδηλωθεί από το «σκιώδες βιβλίο προσφορών» είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

Ως ημερομηνία καταγραφής (record date) των υφιστάμενων μετόχων, προκειμένου αυτοί να τύχουν της κατά προτεραιότητα διανομής των νέων μετοχών μέσω της ΑΜΚ, ορίζεται η 28η Ιουνίου 2021. Πρακτικώς, αυτό σημαίνει ότι κατά προτεραιότητα κατανομή μέχρι του ποσοστού που κατέχουν, θα έχουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι που θα έχουν εκκαθαρίσει τις συναλλαγές τους μέχρι την παραπάνω ημερομηνία, δηλαδή την 28η Ιουνίου.

Στο ίδιο ενημερωτικό υπογραμμίζεται πως οι μέτοχοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους και τους χρόνους που χρειάζεται το Χρηματιστήριο Αθηνών για την εκκαθάριση των συναλλαγών, συνήθως Τ+2, δηλαδή τη δεύτερη ημέρα μετά τη συναλλαγή. Εκτιμάται, συνεπώς, πως απολύτως κατοχυρωμένες είναι οι συναλλαγές που θα έχουν πραγματοποιηθεί έως και την Πέμπτη, 24 Ιουνίου.

 

Αναστασία Παπαϊωάννου

Πηγή: Euro2day.gr