Υπερταμείο: Πώς κινήθηκαν οι θυγατρικές και οι συμμετοχές το πρώτο τρίμηνο

08 Ιουλίου 2021, 09:04 | Ελληνικές Εταιρίες

Το πρώτο τρίμηνο του 2021 ήταν για την ΕΕΣΥΠ μία περίοδος σημαντικών εξελίξεων, τόσο στο επίπεδο της μητρικής, όσο και στο επίπεδο των θυγατρικών και των συμμετοχών, επισημαίνει το υπερταμείο στο τριμηνιαίο report του.

Οπως αναφέρει, στο χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου περιλαμβάνεται ένα μεγάλο εύρος δημοσίων επιχειρήσεων, εισηγμένων και μη, που δραστηριοποιούνται σε πολλούς, διαφορετικούς στρατηγικούς τομείς της οικονομίας. Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν αναπτύξει φιλόδοξα επενδυτικά προγράμματα. Ως εκ τούτου, το Υπερταμείο δραστηριοποιείται πλέον πιο ενεργά για να στηρίξει τις θυγατρικές του, ώστε να προσφέρουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους πολίτες μέσα από μία πιο πελατοκεντρική φιλοσοφία, να βελτιώσουν την οικονομική τους θέση και να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους πλάνα. Σε αυτό το πλαίσιο σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στα παρακάτω θέματα:

ΔΕΗ: Εφαρμογή με ταχύτατους ρυθμούς του επικαιροποιημένου Business Plan από τη διοίκηση της ΔΕΗΔΕΗ -0,34% για την περίοδο 2021-2023, στοχεύοντας σε μία οικονομικά σταθερή και περιβαλλοντικά βιώσιμη επιχείρηση. To 2021, η Διοίκηση της εταιρείας στοχεύει σε σταθεροποίηση του επαναλαμβανόμενου EBITDA, ενώ θα πρέπει να αναφερθεί και η επιτυχημένη επιστροφή της εταιρείας στις αγορές, μετά από 7 χρόνια, με την έκδοση δύο ομολογιών βιωσιμότητας συνολικού ποσού €775 εκατ.

ΕΥΔΑΠ: Επετεύχθη η συμφωνία μεταξύ του Δημοσίου και της Διοίκησης της ΕΥΔΑΠ για την επίλυση της, από το 2013, εκκρεμότητας, προκειμένου να ανανεωθεί η σύμβαση της εισηγμένης για το αποκλειστικό δικαίωμα να παρέχει υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης, στην περιοχή αρμοδιότητάς της.

ΕΥΑΘ: Η εταιρεία έθεσε σε τροχιά υλοποίησης τα μεγάλα έργα για το υδροδοτικό της σύστημα, την επέκταση του διυλιστηρίου, την επισκευή του υδαταγωγού της Αραβησσού και την ολοκλήρωση των συστημάτων τηλεμετρίας Scada του δικτύου.

23 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ: Εκκίνηση των διαδικασιών αξιοποίησης των 23 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, θέμα άρρηκτα συνδεδεμένο με την τουριστική της ανάπτυξη, με αφετηρία το αεροδρόμιο Καλαμάτας για το οποίο δρομολογήθηκε ο διαγωνισμός για την αναζήτηση συμβούλων.

ΦΑΙΣΤΟΣ - ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ 5G: Ολοκληρώθηκαν τέσσερα MoU για την ανάπτυξη υπηρεσιών και προϊόντων 5G με τα Vantage Towers Greece, Πανεπιστήμιο Πατρών, Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και τη μονάδα Corallia του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά».

ΑΕΔΙΚ - ΔΙΩΡΥΓΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ: Ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης της Διώρυγας της Κορίνθου με την εκτέλεση γεωτεχνικών μελετών, με σκοπό να αποκατασταθούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα πολύ συχνά να διακόπτεται η λειτουργία της Διώρυγας. Εγκρίθηκε χρηματοδότηση, ύψους €9 εκατ., από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, που έχει την μελέτη και εποπτεία του έργου. Πρόκειται για έργο «Εθνικής σημασίας» που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2022 και θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία της εταιρείας στο μέλλον, ενώ παράλληλα θα επιτρέψει την αξιοποίηση των προοπτικών της Διώρυγας ως τουριστικού πόλου.

ΔΕΘ: Έως τα τέλη του Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση του εκθεσιακού χώρου της ΔΕΘ, ενώ παράλληλα προχωρά η προετοιμασία για την πραγματοποίηση της νέας έκθεσης Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας «Beyond 4».

ΤΑΙΠΕΔ: Στις 16.06.21 συγκροτήθηκε το νέο Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ σε σώμα. Με τον νόμο 4799/2021 προβλέφθηκε η δυνατότητα ανάθεσης στο ΤΑΙΠΕΔ της ωρίμανσης συμβάσεων που εντάσσονται στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας και με τον πρόσφατο νόμο 4804/2021 διευρύνθηκε ο σκοπός του ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να συμπεριλάβει την παροχή των υπηρεσιών ωρίμανσης, ώστε το Ταμείο να συμβάλει και αυτό στον στόχο για την επιτάχυνση των έργων στρατηγικής σημασίας για τη χώρα και να εξελιχθεί σε μοχλό ανάπτυξης, μέσα από αυτόν τον νέο ρόλο. Στις 25.06.21 υπεγράφη συμφωνία μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Lamda Development A.E. για την μεταβίβαση των μετοχών της «Ελληνικό Α.Ε.», σηματοδοτώντας την έναρξη της αξιοποίησης της έκτασης ως της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης της Ευρώπης.

ΕΤΑΔ: Ολοκληρώθηκε η παραχώρηση του Ολυμπιακού Κέντρου Γαλατσίου και προκηρύχθηκε εκ νέου ο διαγωνισμός ακινήτου εντός των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Σημαντική επίσης είναι, η συμφωνία της 11.06.21, για νέες επενδύσεις στην Μαρίνα Γουβιών στην Κέρκυρα με ταυτόχρονη παράταση της σύμβασης εκμίσθωσης για 15 χρόνια. Στα έργα ανάπλασης συγκαταλέγονται και η «Ανακαίνιση Καταστημάτων Ανθοπωλείων», τα οποία βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του κτηρίου της Βουλής, καθώς και η συμφωνία με τον Δήμο Αθηναίων για την αναγέννηση του Λυκαβηττού.

ΟKAA - ΚΑΘ: Υπεβλήθησαν και εγκρίθηκαν τεχνικά δελτία, {ΟΚΑΑ συνολικά €20 εκατ. (€10 εκατ. μέσω ΕΣΠΑ) και ΚΑΘ συνολικά €10 εκατ.}, τόσο για την αναβάθμιση των υποδομών αποθήκευσης και συντήρησης (ψυγείων) της Κεντρικής Αγοράς Αθηνών, όσο και για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της ΚΑΘ και την αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων, τα οποία εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» ΕΣΠΑ 2014-2020.

ΕΛΤΑ: Συνεχίζεται με ταχύτατους ρυθμούς η υλοποίηση του πλάνου μετασχηματισμού της εταιρείας και, κατά το πρώτο τρίμηνο, προχώρησε με επιτυχία το πλάνο εθελουσίας εξόδου για το προσωπικό της εταιρείας.

ΟΑΣΑ: Ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών συνέχισε την εφαρμογή έκτακτων μέτρων, για τη βελτίωση του συγκοινωνιακού έργου εν μέσω της πανδημίας. Ειδικότερα, τους πρώτους μήνες του 2021, εκκίνησε η σταδιακή ένταξη νέων λεωφορείων - μέσω Leasing - στον στόλο των οχημάτων του, καθώς και η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού του Οργανισμού με τη σταδιακή ένταξη νέων οδηγών και τεχνικών στις ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ. Παράλληλα, ξεκίνησε να παρέχει στο επιβατικό κοινό την νέα υπηρεσία φόρτισης της ανώνυμης Athena.Card μέσω της ιστοσελίδας του και μέσω smartphones με τεχνολογία NFC.

Οριζόντιες Δράσεις & Πολιτικές

Σε επίπεδο μητρικής (ΕΕΣΥΠ) ελήφθησαν πρωτοβουλίες για μία σειρά από οριζόντιες πολιτικές που έχουν ως στόχο τον εκσυγχρονισμό των δημοσίων επιχειρήσεων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η Εταιρεία. Ειδικότερα:

Ψηφιακός μετασχηματισμός και καινοτομία

Ξεκίνησαν οριζόντιες δράσεις συνεργασίας και ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών, μεταξύ των θυγατρικών της ΕΕΣΥΠ, με στόχο την επιτάχυνση των δράσεων του ψηφιακού μετασχηματισμού. Σε αυτές συγκαταλέγονται η εκκίνηση της διαδικασίας για τη δημιουργία Open Data Hub και η έναρξη του οριζόντιου προγράμματος αναβάθμισης της κυβερνοασφάλειας για τις θυγατρικές της Εταιρείας. Με στόχο τη σύνδεση των θυγατρικών της ΕΕΣΥΠ με φορείς καινοτομίας από τον ακαδημαϊκό χώρο και την κοινότητα των νεοφυών επιχειρήσεων, ξεκίνησαν διαγωνισμοί καινοτομίας σε συνεργασία με το MIT Enterprise Forum, βασισμένες σε πραγματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εισηγμένες εταιρείες της ΕΕΣΥΠ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Δράσεις και στρατηγική για Βιώσιμη Ανάπτυξη

Το Υπερταμείο, στο πλαίσιο της συμβολής του στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη δημιουργία μιας οικονομίας χαμηλών ρύπων, υποστηρίζει τη διαδικασία απολιγνιτοποίησης της χώρας και το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) στην μεταλιγνιτική εποχή. Στο πλαίσιο αυτό, προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό για την ανάθεση έργου Συμβουλευτικών Υπηρεσιών. Το έργο αφορά στoν σχεδιασμό και την οργάνωση της νέας εταιρείας που θα εξασφαλίσει την μετάβαση των περιοχών που εξαρτώνται από λιγνιτικές δραστηριότητες στην νέα εποχή με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, διατηρώντας την κοινωνική συνοχή και επιταχύνοντας την αειφόρο ανάπτυξή τους.

Η ανάπτυξη μιας συνολικής στρατηγικής και του πλαισίου λειτουργίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη (ESG) για την μητρική εταιρεία, όπως και τα εργαλεία ενσωμάτωσής τους στις θυγατρικές, έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Για την αξιοποίηση καλών πρακτικών, η ΕΕΣΥΠ εντάχθηκε ως μέλος στο διεθνές δίκτυο One Planet Sovereign Wealth Funds, στο οποίο συμμετέχουν όλα τα μεγάλα δημόσια επενδυτικά ταμεία με ισχυρές πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης (ESG).

Χρηστή Διακυβέρνηση

Kατά την περίοδο αναφοράς (Α΄ τρίμηνο 2021) διορίστηκαν στελέχη στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας «Ελληνικές Αλυκές Α.Ε.» και στην Επιτροπή Ελέγχου της εταιρείας «ΕΛΤΑ Α.Ε.».

Προοπτικές για το 2021

Παρά τις καθυστερήσεις που έχει προκαλέσει η πανδημία του COVID-19, η ΕΕΣΥΠ έχει καταφέρει να θέσει σε τροχιά υλοποίησης σημαντικές πτυχές του έργου της και να επιταχύνει τα επενδυτικά έργα των θυγατρικών της. Παράλληλα, έχει συμβάλλει στην εκκίνηση της επίλυσης χρόνιων ζητημάτων που αντιμετώπιζαν οι θυγατρικές της και προωθεί πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν την ανάπτυξή τους προς όφελος της εθνικής οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου. Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2021, η ΕΕΣΥΠ έλαβε τις Νέες Στρατηγικές Κατευθύνσεις από τον Μοναδικό Μέτοχο της, το Υπουργείο Οικονομικών. Οι νέες στρατηγικές κατευθύνσεις θα αποτελέσουν τον βασικό άξονα για τη σύνταξη του Στρατηγικού Σχεδίου της ΕΕΣΥΠ για την περίοδο 2022-2024. Σε αυτό, θα απεικονίζεται η πρόθεση της Διοίκησης για την εξέλιξη της εταιρείας, καθώς και το πλάνο αύξησης της αξίας των θυγατρικών της.