ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Επενδυτικά έργα συνολικής ισχύς 7 GW - Αφήνει πίσω της τις ζημιές του Τέξας

15 Ιουλίου 2021, 14:20 | Χ&Α - 230

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Επενδυτικά έργα συνολικής ισχύς 7 GW - Αφήνει πίσω της τις ζημιές του Τέξας

 

 

 

Τέρνα Ενεργειακή

Επενδυτικά έργα συνολικής ισχύς 7 GW - Αφήνει πίσω της τις ζημιές του Τέξας


Ο άμεσος στόχος της εταιρίας, όπως δηλώθηκε στη Γενική Συνέλευση, είναι η συνολική εγκατεστημένη ισχύ να φθάσει τα 3 GW, στην επόμενη πενταετία -σήμερα, μετά την αφαίρεση της “χαμένης” ισχύος από τις εγκαταστάσεις των ΗΠΑ, έχει μειωθεί σε 1.300 MW περίπου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του έδωσε ο κ. Περιστέρης, για το επενδυτικό πρόγραμμα, στον τομέα των αιολικών πάρκων, βρίσκονται υπό κατασκευή ή είναι έτοιμα προς κατασκευή αιολικά πάρκα συνολική ισχύος 400 MW, ενώ παράλληλα ωριμάζουν 63 νέα έργα - πέραν των 400MW- τα οποία έχουν λάβει βεβαίωση παραγωγής και βρίσκονται στην φάση αδειοδότησης.

Στον τομέα των φωτοβολταϊκών, η εταιρία επιχειρεί να φθάσει το 1,7GW , από τα οποία το 1,1 GW έχει λάβει βεβαίωση παραγωγής.

Παράλληλα, η εταιρία, έχει σε διάφορα στάδια αδειοδότησης (κάποια σε τελική φάση και κάποια σε αρχική), σχέδια συνολικής αποθηκευτικής ικανότητας 2 GW, όχι μόνο για μπαταρίας αλλά και για τεχνολογία αντλησιοταμίευσης. Ο κος Περιστέρης, χαρακτηριστικά ανέφερε, επί του θέματος, πως μια εταιρία δεν μπορεί να ισχυροποιηθεί στις ΑΠΕ αν δεν έχει την δυνατότητα αποθήκευσης.

Η Τέρνα Ενεργειακή, θα συνεχίσει το επενδυτικό πρόγραμμα των θαλάσσιων αιολικών πάρκων μέσω κοινοπραξίας με την εταιρία Ocean Wind, το οποίο είχε διακοπεί από το 2010 λόγω κυβερνητικής απόφασης. Εντός του έτους, αναμένεται να οριστικοποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο.

Πέραν των ενεργειακών έργων, η Τέρνα, ασχολείται και με τον τομέα των περιβαλλοντικών έργων, μέσω της διαχείρισης των απορριμμάτων. Όπως ανέφερε η Διοίκηση, είναι ένας κλάδος, στον οποίο θέλει να πρωταγωνιστήσει καθώς έχει καθυστερήσει να αναπτυχθεί στην χώρα.

Συνολικά, η εταιρία έχει επενδυτικά σχέδια συνολικής ισχύος 7GW από τα οποία τα  5GW έχουν προχωρήσει πέραν της βεβαίωσης παραγωγής και συνεχίζουν την αδειοδοτική διαδικασία.

Κατά την Γενική Συνέλευση, πέραν των τυπικών θεμάτων (εδώ), εγκρίθηκε η διανομή μερίσματος ύψους € 0,17 ανά μετοχή. Να υπενθυμίσουμε πως η εταιρία έχει ήδη διανείμει προμέρισμα τον Δεκέμβριο του 2020, ύψους επίσης € 0,17 ανά μετοχή.

Παρά το “άτυχο” ξεκίνημα της τρέχουσας χρονιάς, λόγω του περιστατικού των ΗΠΑ, η εταιρία παραμένει ως μία από τις κορυφαίες, στον τομέα των ΑΠΕ, στην Ελλάδα και δείχνει αποφασισμένη να επανέλθει σε ανοδική πορεία και να αφήσει τη φετινή ζημιά, πίσω της. Η επενδυτική κοινότητα παραμένει επιφυλακτική με τη μετοχή της, καθόσον δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί οι οικονομικές επιδράσεις από την “αποεπένδυση” από το Τέξας. Εκτιμούμε ότι, η μετοχή θα συνεχίσει την ασταθή πορεία της και δύσκολα θα “ξεφύγει” από το επίπεδο των € 12,00, τουλάχιστον μέχρι την ανακοίνωση των συνολικών αποτελεσμάτων του 2021, ή μέχρι την ανακοίνωση από τη διοίκηση για το τελικό “ξεκαθάρισμα” της  υπόθεσης. Εν τούτοις, παραμένει στο “στόχαστρό” μας, στο επίπεδο των € 11,00, καθώς είμαστε αισιόδοξοι για τις μακροπρόθεσμες θετικές προοπτικές της.

Διαβάστε άρθρο για την εταιρία, από το τεύχος Νο 229 (Ιούνιος 2021), εδώ. Η Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε την 23/6/2021.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.