ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ: Άνεση και αισιοδοξία για το μέλλον ενέπνευσε η διοίκηση

15 Ιουλίου 2021, 13:50 | Χ&Α - 230

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ: Άνεση και αισιοδοξία για το μέλλον ενέπνευσε η διοίκηση

 

 

 

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ

Άνεση και αισιοδοξία για το μέλλον ενέπνευσε η διοίκηση


Η Διοίκηση παρουσίασε την τρέχουσα εικόνα χωρίς να επιδεικνύει ανησυχία για την πορεία της εταιρίας ή τη χρηματοοικονομική της κατάσταση, για την οποία αναφέρει ότι είναι σε “πολύ ισχυρή θέση”. Αντίθετα, έδειξε αισιοδοξία για την πορεία των πωλήσεων της Yamaha και της Porsche, αλλά και ελπίδα ότι η πορεία της Sixt, θα βελτιωθεί κατά το 2021 (σε σχέση με το 2020) και κυρίως από το 2022 και μετά, χρονιά για την οποία προσδοκά θεαματικές εξελίξεις. Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις της Sixt, στηρίζονται κυρίως σε βραχυπρόθεσμες μισθώσεις (rent a car) προς τουρίστες.

Στην αγορά των δικύκλων και προϊόντων θαλάσσης (Yamaha), για το α΄ εξάμηνο του 2020, οι πωλήσεις κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα όχι μόνο σε σχέση με το εξάμηνο του 2020, αλλά και σε σχέση με το εξάμηνο του 2019. Συγκεκριμένα, η Διοίκηση ανέφερε πως τα προϊόντα θαλάσσης, παρουσιάζουν αύξηση περίπου κοντά στο 10%, σε σχέση με το 2019 και η αγορά των δικύκλων παρουσιάζει αύξηση περίπου κοντά στο 20% σε σχέση με το εξάμηνο του 2019.

Οι πωλήσεις της Porsche, δεν έχουν φθάσει το επίπεδο του 2019, όμως είναι σημαντικά βελτιωμένες σε σχέση τις πωλήσεις του α΄εξαμήνου του 2020. Οι πωλήσεις της Porsche σε μεγάλο βαθμό καθορίζονται από την διαθεσιμότητα και τον χρονισμό των παραδόσεων από το εργοστάσιο.

Στον τομέα των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων, η Διοίκηση ανέφερε πως προφανώς δεν υπάρχει ομαλότητα ακόμα. Παρόλα αυτά τα μεγέθη της Sixt αναμένεται να είναι βελτιωμένα σε σχέση με το 2020.

Όπως ανέφερε η διοίκηση, οι κρίσιμοι παράγοντες του β΄εξαμήνου, θα είναι η διαθεσιμότητα των προϊόντων (Yamaha και Porche), καθώς η ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με την προσφορά. Συγκεκριμένα, η εκτίμηση της είναι ότι η ζήτηση θα μείνει ακάλυπτη σε κάποια “best seller” προϊόντα αλλά τα τελικά μεγέθη θα είναι καλύτερα από το 2020, αλλά και από το 2019

Στις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις, η Διοίκηση, περιμένει ότι, εκ των πραγμάτων, θα υπάρξει επέκταση της τουριστικής σεζόν και στους φθινοπωρινούς μήνες, ενώ επεσήμανε ότι η εμπειρία του Οκτωβρίου του 2020 υπήρξε πολύ θετική, καθώς η τουριστική κίνηση ήταν πολύ ικανοποιητική, αλλά δυστυχώς, διακόπηκε το Νοέμβριο, λόγω του lockdown. Επίσης, η Διοίκηση συμπλήρωσε πως η τιμολογιακή πολιτική, στις μισθώσεις, έχει αλλάξει σημαντικά και κινείται πάνω από τα επίπεδα του 2019.

Κατά το 2021, εκτιμούμε ότι, θα υπάρξει αύξηση των πωλήσεων στις μηχανές θαλάσσης και δικύκλων, που θα κυμανθεί μεταξύ του 10% έως 12%. Η αύξηση στις πωλήσεις των αυτοκινήτων Porsche και των συναφών υπηρεσιών, αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ του 8% έως 10%. Ο παράγοντας της βραχυχρόνιας μίσθωσης (Sixt) είναι δύσκολο να υπολογιστεί, όμως εκτιμούμε ότι θα κινηθεί καλύτερα από το έτος 2020.

Υπολογίζουμε ότι οι πωλήσεις θα φτάσουν στα € 88 εκατομμύρια, δηλαδή θα υπάρξει αύξηση κατά 12% περίπου. Με βάση την πρόβλεψη αυτή και τη δομή των εξόδων, εκτιμούμε ότι τα καθαρά μετά από φόρους κέρδη θα φτάσουν στις € 600 χιλιάδες, επίπεδο θετικό μεν, το οποίο όμως εξακολουθεί να μην είναι ικανοποιητικό. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό ότι η εταιρία θα πετύχει αύξηση των πωλήσεων και θα επανέλθει σε θετικά μεγέθη κερδοφορίας. Αυτό, με δεδομένη τη φάση της, θα “εκτιμηθεί” από την αγορά.

Στην Γενική Συνέλευση, εγκρίθηκε η διανομή μερίσματος ύψους € 0,02 ανά μετοχή (ίσο με πέρσυ). Να υπενθυμίσουμε πως η εταιρία διένειμε συνεχόμενα μέρισμα από το 2002 έως το 2008 ενώ ξεκίνησε ξανά να διανέμει συνεχόμενο από το 2017.

Η εκτίμησή μας είναι ότι, η μετοχή της εταιρίας θα μπορέσει να έχει μία πολύ καλή πορεία κατά την επόμενη διετία τουλάχιστον.

Δείτε τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης εδώ και τα οικονομικά μεγέθη εδώ.  Η Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε την 24/6/2021.

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.