Κύριες ειδήσεις ελληνικής οικονομίας περιόδου Ιουνίου - Ιουλίου 2021

15 Ιουλίου 2021, 16:30 | Χ&Α - 230

Τεύχος 230 - Ιούλιος 2021

 

Κύριες ειδήσεις ελληνικής οικονομίας περιόδου

14 Ιουνίου 2021 - 14 Ιουλίου 2021

 

14/7/2021

 

 

"Έκρηξη επενδύσεων και έκρηξη της ανάπτυξης" εκτιμά ότι θα συμβεί τα επόμενα χρόνΙα στην Ελλάδα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης. Μιλώντας από το βήμα της εκδήλωσης του ΞΕΕ και του υπουργείου Τουρισμού, με θέμα: "Η επόμενη μέρα του ελληνικού ξενοδοχείου, αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά μέσα" εστίασε στα χρηματοδοτικά προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης, που όπως είπε, αυτά θα δώσουν μεγάλη ώθηση και στην βιομηχανία του τουρισμού. Μάλιστα απευθυνόμενος στους ξενοδόχους επεσήμανε ότι θα υπάρχει αφθονία "χώρου" για αυτόν που θα θελήσει να επενδύσει στον τουριστική βιομηχανία, καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπει κινητοποίηση επενδυτικών πόρων 30 δισ. ευρώ, με ένα σημαντικό κομμάτι από αυτά να αφορούν στον τουρισμό. Προϋπόθεση για την μόχλευση και αξιοποίηση αυτών των χρημάτων θα είναι τα ίδια κεφάλαια να ανέρχονται στο 20% ενώ το επιπλέον 30% θα το προσφέρει τράπεζα ή οργανισμός επενδύσεων κεφαλαίων ως δάνειο, όπως εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης. Σε ό,τι αφορά το προσφερόμενο επιτόκιο θα είναι κοντά στο 0,2 - 0,3% περίπου, ενώ μένεται να ανακοινωθούν οι επιλέξιμες επενδύσεις. Πρόθεση του αρμόδιου υπουργείου είναι οι διαδικασίες έγκρισης των επενδύσεων να τρέξουν αυτόματα, χωρίς καθυστερήσεις. (εδώ)

 

«Σάρκα και οστά» θα αρχίσει να παίρνει το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», μετά το «πράσινο φως» που έλαβε από το Ecofin στις Βρυξέλλες, και έως τα τέλη του μήνα Ιουλίου αναμένονται οι πρώτες εκταμιεύσεις των κονδυλίων. Τα πρώτα ποσά θα είναι ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ, ενώ εφέτος η χώρα μας στοχεύει να λάβει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης περίπου 7,5 δισ. ευρώ συνολικά. Καθώς, εκτός από την προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ (2,3 δισ. ευρώ από επιδοτήσεις και το υπόλοιπο από το σκέλος των δανείων), αναμένεται προς το τέλος του έτους να εκταμιευθεί και η πρώτη δόση ύψους περίπου 3,5 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι εκπληρώθηκαν τα ορόσημα που έχουν τεθεί. Η Ελλάδα δικαιούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης να λάβει 30,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 17,8 δισ. ευρώ (9% του ΑΕΠ) αφορούν σε επιχορηγήσεις και τα 12,7 δισ. ευρώ (6%-7% του ΑΕΠ) σε δάνεια. Στο Ελληνικό Σχέδιο γίνεται αναλυτική περιγραφή για τα 331 ορόσημα και στόχους, η υλοποίηση των οποίων θα καθορίσει την πορεία εκταμίευσης από εφέτος έως και τα μέσα του 2026. (εδώ)

 

Μείωση κατέγραψε ο όγκος του διμερούς εμπορίου της Ελλάδας με τη Ρωσία το 2020, με υποχώρηση της αξίας τόσο των εξαγωγών όσο και των εισαγωγών της χώρας μας, ενώ εξακολουθούν να είναι σημαντικά μειωμένες οι ελληνικές εξαγωγές σε σύγκριση με το 2013, τον τελευταίο χρόνο πριν την επιβολή του εμπάργκο από την πλευρά της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Συγκεκριμένα, οι ελληνικές εξαγωγές προϊόντων στην Ρωσική Ομοσπονδία διαμορφώθηκαν σε 161,40 εκατ. ευρώ, έναντι 208,55 εκατ. ευρώ το 2019, μειώθηκαν, δηλαδή, κατά 22,6%. Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου βελτιώθηκε αισθητά, ως συνέπεια της μεγάλης μείωση των ελληνικών εισαγωγών. Έτσι, το έλλειμμα που καταγράφηκε το 2020 περιορίστηκε κατά 28,4% και διαμορφώθηκε στα 2,77 δισ. ευρώ έναντι 3,87 δισ. το 2019. (εδώ)

 

Τη σημαντική συνεισφορά της Γερμανίας στην τουριστική οικονομία της Ελλάδας ανέδειξε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης θεοχάρης από το βήμα της τακτικής γενικής συνέλευσης του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Ελλάδας επισημαίνοντας ότι και το 2021 θα πρωταγωνιστήσει στις ροές τουριστών προς την χώρα μας. Ήδη για τον μήνα Ιούνιο τα πρώτα στοιχεία φανερώνουν 260.000 αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα από τη Γερμανία, γεγονός ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για την εξέλιξη της τουριστικής χρονιάς του 2021, όπως εξήγησε ο Ελληνας υπουργός. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2020 την Ελλάδα επισκέφτηκαν 1,5 εκατομμύριο Γερμανοί και τα έσοδα για την ελληνική οικονομία ανήλθαν σε 1,13 δισ. ευρώ, ανάφερε ο κ. Θεοχάρης. Το 2019 χρονιά ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό οι αφίξεις από την Γερμανία ανήλθαν σε 4 εκατομμύρια και τα έσοδα σε 4 δισ ευρώ. (εδώ)

 

Η εικόνα της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας για την ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού βελτιώνεται σημαντικά. Επτά στους 10 επενδυτές αναγνωρίζουν ότι η χώρα ακολουθεί σήμερα μια αποτελεσματική πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων, όπως προκύπτει από τα ευρήματα της τρίτης κατά σειρά μεγάλης έρευνας της ΕΥ Ελλάδος, EY Attractiveness Survey Ελλάδα 2021, με θέμα την ελκυστικότητα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού.Η θέση της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές άμεσες ξένες επενδύσεις. Σύμφωνα με το ΕΥ European Investment Monitor, μια εκτεταμένη βάση δεδομένων που επεξεργάζεται η ΕΥ, ο αριθμός των άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) που κατευθύνθηκαν στην Ελλάδα το 2020 αυξήθηκε κατά 77%, την ώρα που οι επενδύσεις στην Ευρώπη κατέγραφαν μείωση κατά 13%. (εδώ)

13/72021

Την ικανοποίησή του που το ελληνικό σχέδιο "Ελλάδα 2.0" βρίσκεται μεταξύ των δώδεκα εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που αναμένεται να λάβουν την έγκριση του Συμβουλίου, προσερχόμενος στο Eurogroup στις Βρυξέλλες, o υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκόύρας. "Παρά τις δυσκολίες και την αβεβαιότητα, η Ευρώπη ανακάμπτει. Το NextGenerationEU θα βελτιώσει σημαντικά αυτήν την διαδικασία. Η έγκριση των 12 εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας είναι μια σημαντική συλλογική επιτυχία. Χαίρομαι που το ελληνικό σχέδιο είναι μεταξύ αυτών", δήλωσε ο Χρ. Σταϊκούρας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το ελληνικό σχέδιο είναι ένα "φιλόδοξο σχέδιο" που θα οδηγήσει σε υψηλή ανάπτυξη, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα ενισχύσει την κοινωνική συνοχή, θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα και θα προσθέσει στη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα. (εδώ)

Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο στα μάτια ενός επαγγελματία επενδυτή από μια αρνητική συσχέτιση μεταξύ μετοχών και ομολόγων. Όταν οι μετοχές περνούν έναν άσχημο μήνα, τα ομόλογα περνούν καλά, και αντίστροφα. Από τη στιγμή που οι κινήσεις αυτές αντισταθμίζονται μεταξύ τους, η αξία του συνδυασμένου χαρτοφυλακίου είναι λιγότερο ευμετάβλητη. Οι πελάτες είναι ευχαριστημένοι. Αυτή ήταν η ιστορία που επικρατούσε στο μεγαλύτερο διάστημα των τελευταίων δύο δεκαετιών.Σήμερα, ας πούμε ότι ο συσχετισμός πηγαίνει στο μηδέν –όχι ακόμη σε θετικό έδαφος. Για να διατηρηθεί η μεταβλητότητα και να μην αυξηθεί, ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου θα πρέπει να μειώσει τις τοποθετήσεις σε μετοχές στο περίπου 52% κάτι που θα μειώσει τις αποδόσεις του χαρτοφυλακίου. Εάν ο συσχετισμός μετοχών-ομολόγων φτάσει στο θετικό 0,3%, τότε η προσπάθεια να περιορισθεί η μεταβλητότητα θα απαιτήσει την μείωση τοποθετήσεων σε μετοχές στο 40%, πλήττοντας περισσότερο τις αποδόσεις. Η λίστα της PGIM με τους παράγοντες που επηρεάζουν τους συσχετισμούς είναι μεγαλύτερη από αυτή της Bridgewater, όμως πιο συνεπής με αυτή. (εδώ)

Το «φάντασμα» του πληθωρισμού επιστρέφει στην Ελλάδα, καθώς οι ανατιμήσεις καταναλωτικών προϊόντων τον Ιούνιο ανέβασαν τον τιμάριθμο στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 27 μηνών. Ωστόσο, διεθνώς εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια ότι κορυφώνεται η τεράστια ζήτηση για καταναλωτικά προϊόντα, σε μια εξέλιξη που μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό των ανατιμήσεων στον κρίσιμο τομέα της παραγωγής. Τους τελευταίους έξι μήνες, μία κύρια πηγή πληθωρισμού είναι τα προβλήματα εφοδιασμού σε βασικές αγορές αγαθών, από τους ημιαγωγούς έως τις οικιακές συσκευές. Αυτό, με τη σειρά του, πυροδοτεί φόβους ότι θα ακολουθήσουν αυξήσεις στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών. Στην καρδιά του προβλήματος βρίσκεται η μετατόπιση των καταναλωτικών δαπανών, λόγω πανδημίας, από τομείς αναψυχής και φιλοξενίας σε καταναλωτικά αγαθά, καθώς οι καταναλωτές έμειναν στο σπίτι, αγοράζοντας προϊόντα στο διαδίκτυο. (εδώ)

Φως στο τούνελ» των πολυετών καθυστερήσεων στα δημόσια έργα αρχίζει να βλέπει ο κατασκευαστικός κλάδος, καθώς ένα σημαντικό τμήμα των έργων που έχει προγραμματίσει το υπουργείο Υποδομών, συνολικού ύψους άνω των 13 δισ. ευρώ, φθάνουν στο σημείο εκκίνησης με την κατάρτιση των σχετικών συμβάσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη έχουν καταρτισθεί οι συμβάσεις έργων προϋπολογισμού 3,5 δισ. ευρώ, ενώ ως το τέλος του χρόνου προγραμματίζονται διαγωνισμοί για έργα 1,5 δισ. ευρώ. Έτσι, εκτιμάται ότι ως τις αρχές του 2021 θα έχουν «μπει στο χαρτί» συμβάσεις έργων της τάξεως των 5 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι αναμενόμενες επιλογές αναδόχων σε έργα προϋπολογισμού άνω του 1 δισ. ευρώ, που θα γίνουν με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). (εδώ)

12/7/2021

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε ακόμη πιο αισιόδοξος στο βήμα του Economist καθώς πιστεύει σε ανάπτυξη της τάξεως του 4,3% (οι προβλέψεις της Κομισιόν). Ποιοι είναι όμως οι αριθμοί που δημιουργούν αυτήν την αισιοδοξία, όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και μεταξύ των αναλυτών και των διεθνών οίκων; Οι καταθέσεις μέσα στην πανδημία αυξήθηκαν κατά 23 δισ. ευρώ. Από τα 145,1 δισ. ευρώ. που ήταν τον Μάρτιο του 2020 εκτοξευθήκαν στα 168,1 δισ. ευρώ το Μάιο του 2021. Μάλιστα το 57% αυτών των καταθέσεων ανήκουν στα νοικοκυριά. Εκτιμάται τόσο από τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου όσο και από αναλυτές πως ένα μεγάλο κομμάτι αυτών των καταθέσεων θα επιστρέψει στην κατανάλωση.Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0 είναι αυτή την στιγμή το υπερόπλο της ελληνικής οικονομίας. Εντός του 2021 αναμένονται οι πρώτες εκταμιεύσεις, που είναι πάνω από 7 δισ. ευρώ. Σε βάθος 7ετίας οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα εισφέρουν 7% στο ΑΕΠ. (εδώ)

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος εκ μέρους κρατών, επιχειρήσεων και επενδυτών, τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και σε εγχώριο επίπεδο, βρίσκεται ο κλάδος των logistics. Οι εννέα αυτοί υποκλάδοι οι οποίοι αντιπροσωπεύουν τα logistics αποτελούν το 74% της ΑΠΑ των μεταφορών και της αποθήκευσης και το 67% του κύκλου εργασιών της και καλύπτουν το 5,5% της ΑΠΑ του συνόλου των οικονομικών δραστηριοτήτων. Ο τομέας των μεταφορών και της αποθήκευσης συνολικά στην Ελλάδα έχει ένα μερίδιο της τάξης του 7,5% στη συνολική ΑΠΑ των οικονομικών δραστηριοτήτων. Από τους υποκλάδους των logistics με τα υψηλότερα μερίδια σε όρους κύκλου εργασιών και ΑΠΑ στην Ελλάδα είναι εκείνος των υποστηρικτικών προς τη μεταφορά δραστηριοτήτων. Ο συγκεκριμένος υποκλάδος αντιπροσωπεύει το 53% του συνολικού κύκλου εργασιών των logistics στη χώρα και το 64% της ΑΠΑ, ενώ οι οδικές μεταφορές εμπορευμάτων και υπηρεσίες μετακόμισης το 27% του κύκλου εργασιών και το 12% της ΑΠΑ και οι θαλάσσιες και ακτοπλοϊκές μεταφορές εμπορευμάτων το 9% του κύκλου εργασιών και το 16% της ΑΠΑ. (εδώ)

9/7/2021

Στις 16 Ιουλίου, η Fitch Ratings αναμένεται να αξιολογήσει την ελληνική οικονομία. Ποια είναι τα κριτήριά σας; Πόσο πιθανό είναι να αναβαθμιστεί η Ελλάδα μέσα στο 2021; Τι πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση για την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας;Πράγματι, θα αξιολογήσουμε την Ελλάδα στις 16 Ιουλίου, με βάση τα γεγονότα και τις εξελίξεις που υπήρξαν στη χώρα και στα δημόσια οικονομικά της τους τελευταίους έξι μήνες.Παράλληλα, θα εκτιμήσουμε τι μπορεί να συμβεί τα επόμενα δύο με τρία χρόνια.Το outlook της Ελλάδας είναι σταθερό, στο επίπεδο αξιολόγησης ΒΒ. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες οι οποίοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επί τα βελτίω αναθεώρηση τόσο της αξιολόγησης όσο και της προοπτικής. Πρώτα απ’ όλα, σε ό,τι αφορά το κομμάτι των δημόσιων οικονομικών, πιθανή καθοδική πορεία του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ θα μπορούσε να οδηγήσει σε θετική δράση, όπως επίσης και ο ενδεχόμενος θετικός αντίκτυπος του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μετά το σοκ που προκάλεσε η πανδημική κρίση του κορωνοϊού. (εδώ)

 

Το «πράσινο φως» για το Εθνικό Σχέδιο της Ανάκαμψης αναμένεται να ανάψει το Συμβούλιο του Ecofin την προσεχή Τρίτη 13 Ιουλίου ενώ η πρώτη εκταμίευση των 4 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στην προκαταβολή του 13% θα γίνει ως το τέλος του μήνα. Από εκεί και πέρα αρχίζει η μάχη των οροσήμων αφού σύμφωνα με τον επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος για την Ελλάδα και σήμερα γενικό διευθυντή της Ε.Ε. Ντέκλαν Κοστέλλο εφόσον ικανοποιηθεί η πρώτη δέσμη, του τρίτου τριμήνου του 2021, θα εκταμιευθούν άλλα 3,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου. Η εκταμίευση των πρόσθετων χρημάτων θα γίνεται μόνο εφόσον οι χώρες μέλη πετυχαίνουν τους στόχους και τα χρονικά ορόσημα που έχουν τεθεί. (εδώ)

 

Με τα επιτόκια της ΕΚΤ χαμηλά και το πρόγραμμα PEPP σε ισχύ για το επόμενο χρονικό διάστημα «προεξοφλείται» η διατήρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων σε χαμηλά επίπεδα. Και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, αναμένεται ότι θα εκμεταλλευτεί αυτές τις συνθήκες όχι γιατί έχει ανάγκη χρηματοδότησης -τα ταμειακά διαθέσιμα κινούνται στα 34 δις. ευρώ δηλαδή στα προ πανδημίας επίπεδα παρά τη χρηματοδότηση μέτρων στήριξης ύψους 40,5 δις. ευρώ- αλλά για να ικανοποιείται η τεράστια ζήτηση που υπάρχει για ελληνικούς τίτλους. Άλλωστε, όσο περισσότεροι είναι οι ελληνικοί τίτλοι σε κυκλοφορία, τόσο μεγαλύτερα περιθώρια έχει και η ΕΚΤ να αγοράσει αυτούς τους τίτλους μέσω του PEPP. Και μια κρίσιμη λεπτομέρεια: το 80-90% των τίτλων που αποκτά η ΕΚΤ μέσω του προγράμματος επαναγοράς, καταλήγει στο θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Ελλάδας.(εδώ)

 

Η Ελλάδα κατάφερε να διαχειριστεί με επιτυχία τις πρωτοφανείς παρενέργειες της COVID-19, θέτοντας τις βάσεις για ένα γρήγορο και δυναμικό rebound. Το δίχτυ προστασίας που άπλωσε η κυβέρνηση πάνω από τους πληττόμενους κλάδους αποδεικνύεται σωτήριο για την επιβίωση χιλιάδων επιχειρήσεων, κυρίως μικρομεσαίων. Οι οποίες ειρήσθω εν παρόδω αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής αγοράς. Μια διάσταση που δεν πρέπει να αγνοείται από τους ασκούντες την οικονομική πολιτική, αντίθετα θα πρέπει να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων τους. Προς αυτή την κατεύθυνση, απαιτούνται πρωτοβουλίες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Η «επόμενη μέρα» ξεκινάει με τις καλύτερες προϋποθέσεις για την οικονομία. Πρώτον, οι ευρωπαϊκοί πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης.Δεύτερον, η αλλαγή νοοτροπίας απέναντι στις μεταρρυθμίσει. Τρίτον, η εικόνα της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές. (εδώ)

 

8/7/2021

 

Τους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής, καθώς και τις μεταρρυθμίσεις στη φορολογία την προσεχή διετία, παρουσιάζει το υπουργείο Οικονομικών, κάνοντας παράλληλα έναν απολογισμό του έργου του για τη διετία 1999-2021.Σύμφωνα με το υπουργείο, οι βασικοί άξονες της οικονομικής πολιτικής θα είναι οι εξής:Η στοχευμένη ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με σταδιακή μετάβαση σε μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας το προσεχές διάστημα.Η υλοποίηση συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, στην κατεύθυνση περαιτέρω μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Η διατήρηση ισχυρών ταμειακών αποθεμάτων, μέσα από την υλοποίηση συνεπούς, έξυπνης και διορατικής εκδοτικής στρατηγικής. Η επίτευξη βιώσιμης πιστωτικής επέκτασης, μέσα από την περαιτέρω ισχυροποίηση του τραπεζικού συστήματος. (εδώ)

 

Στοιχεία της Eurostat μας δείχνουν ότι το 2020 έκλεισε με εξωτερικό χρέος ύψους € 341 δις, το υψηλότερο μετά το 2011, που αντιστοιχεί στο ανησυχητικό 205% του ΑΕΠ, παρά τον οικονομικό «γολγοθά» τον οποίο ανέβηκε η χώρα από το ξέσπασμα της κρίσης έως και σήμερα. Παράλληλα, ο κρατικός προϋπολογισμός εμφανίστηκε ελλειμματικός για πρώτη φορά μετά το 2015, καταγράφοντας έλλειμμα €16,1 δις, ήτοι 9% του ΑΕΠ,  όπως φαίνεται και στους παρακάτω πίνακες. Εν συντομία, «η περίοδος χάριτος» έλαβε τέλος και το ελληνικό κράτος καλείται για ακόμη μια φορά να αγωνιστεί σκληρά για να μην κατρακυλήσει στην παγίδα της ύφεσης, όπως συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν. Ανατρέχοντας στο 2015, το εθνικό χρέος άγγιξε τα € 311,7 δις, δηλαδή 177% του ΑΕΠ, ενώ παράλληλα το έλλειμμα ξεπερνούσε τα € 10,3 δις, αγγίζοντας το 6% του ΑΕΠ. Την επόμενη χρονιά, το 2016, το χρέος αυξήθηκε περαιτέρω, φτάνοντας στα € 315 δις (180% του ΑΕΠ), ενώ καταγράφηκε ασθενές πλεόνασμα της τάξης του 0,2% του ΑΕΠ (€ 424 εκατομμύρια). Έτσι, στην περίοδο της κρίσης και μετά από πολλά χρόνια ύφεσης, παρατηρείται το 2016 μία στοιχειώδης βελτίωση της κατάστασης. (εδώ)

 

Η επίδραση της πανδημίας και η εξέλιξη του χρηματοοικονομικού και μη χρηματοποικονομικού πλούτου των ελληνικών νοικοκυριών εξετάζονται στο εβδομαδιαίο δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων που έδωσε 8/7/2021 στη δημοσιότητα η Alpha Bank.Η μεταβίβαση εισοδήματος  από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και ο περιορισμός των καταναλωτικών δαπανών είχαν ως  αποτέλεσμα την ανθεκτικότητα του πλούτου των νοικοκυριών. Στη χώρα μας, το 2020, η ήπια άνοδος του  συνολικού καθαρού πλούτου μπορεί να αποδοθεί κυρίως στους εξής παράγοντες:  Στην ενίσχυση των καταθέσεων των νοικοκυριών, κατά περίπου Ευρώ 10 δισ. (άθροισμα μηνιαίων  καθαρών ροών). Στην ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων, όπως αυτή αποτυπώνεται στην άνοδο των τιμών των κατοικιών  κατά 4,3% σε ετήσια βάση. Στην οριακή, μόνο, αύξηση του ιδιωτικού χρέους ανά ενήλικο άτομο (+0,3% σε ετήσια βάση)  (εδώ)

 

Η πορεία της  αγοράς ακινήτων κατά τη διάρκεια του 2020 αποτέλεσε έκπληξη ακόμα και για τον πιο αισιόδοξο οικονομικό αναλυτή, καθώς σε μια χρονιά ύφεσης, όπου το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 8%, οι τιμές οικιστικών ακινήτων αυξήθηκαν κατά 4,3% και οι τιμές επαγγελματικών ακινήτων κατά 1,2%.Σύμφωνα με την ανάλυση της Πειραιώς, όπως οι χρηματιστηριακοί αναλυτές στα μοντέλα δίκαιης αποτίμησης μετοχικών αξιών άρχισαν να χρησιμοποιούν τα προσδοκώμενα κέρδη του  2021 αντί για την κερδοφορία του 2020, έτσι με τρόπο ανάλογο, και οι επενδυτές στην αγορά ακινήτων, παρέκαμψαν την πτώση του διαθέσιμου εισοδήματος (των νοικοκυριών) και της κερδοφορίας (των επιχειρήσεων) του 2020 και συνέχισαν να αποτιμούν την αγορά ακινήτων ως συνάρτηση των μακροχρόνιων προοπτικών της ελληνικής οικονομίας. (εδώ)

 

7/7/2021

 

Η Ελλάδα κινείται σταδιακά προς την έξοδο από τη μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση που προκάλεσε η COVID-19. Ο περιορισμός της πανδημίας οδηγεί με σχετική βεβαιότητα στην έναρξη από το τρίτο τρίμηνο του 2021 ενός ενάρετου αναπτυξιακού και επενδυτικού κύκλου υψηλών σχετικά ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης τουλάχιστον για την επόμενη διετία. Αλλά η διάρκεια και κυρίως η εδραίωση αυτού του θετικού αναπτυξιακού κύκλου, πέραν του 2022, προϋποθέτει την υλοποίηση σημαντικών αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων, την απρόσκοπτη υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και την επιτυχή αντιμετώπιση επτά σοβαρών αναπτυξιακών αναστολέων που χαρακτηρίζουν σήμερα την ελληνική οικονομία, κληρονομιά των προηγούμενων κρίσεων και της εσωστρεφούς αναπτυξιακής στρατηγικής. Η Ελλάδα επιχειρεί, την κρίσιμη αυτή περίοδο των μεγάλων διαταρακτικών αλλαγών διεθνώς, να υλοποιήσει έναν απαιτητικό παραγωγικό και οικονομικό μετασχηματισμό, να αλλάξει δηλαδή το παραγωγικό της πρότυπο από εσωστρεφές καταναλωτικό, κρατικοκεντρικό, με χαμηλούς ρυθμούς επενδύσεων και παραγωγικότητας προς ένα εξωστρεφές, πράσινο και ψηφιακό, ανταγωνιστικό διεθνώς, λιγότερο γραφειοκρατικό και περισσότερο φιλικό προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. (εδώ)

 

Μετά από μια ιδιαίτερα δύσκολη δεκαετία η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα δείχνει να ανασυντάσσεται και να προσανατολίζεται σε συγκεκριμένους κλάδους. Το ζητούμενο για έναν επενδυτή είναι να ακολουθήσει τη ροή του χρήματος, να έχει από νωρίς μια θέση στους κλάδους οδηγούς που θα κεφαλαιοποιήσουν αυτό το νέο ξεκίνημα που επιχειρείται στη χώρα και με την αρωγή του Ταμείου Ανάπτυξης.Ο μεσολαβητικός ρόλος των τραπεζών στην διεκπεραίωση των κοινοτικών κονδυλίων θα φέρει καινούργια έσοδα σε βάθος χρόνου και θα ενισχύσει με την παραγωγή κερδών τα κεφάλαια των τραπεζών. Το γεγονός ότι οι τράπεζες κατέχουν μερίδια αγοράς που κυμαίνονται από 22% έως 27% σημαίνει ότι η συστημική ομάδα θα τύχει ανάλογης επίδρασης από τις εισροές στην οικονομία. (εδώ)

6/7/2021

H μετάλλαξη Δέλτα δημιουργεί εμπόδια στην ανάκαμψη, διευρύνοντας τις αποκλίσεις και θέτοντας εκ νέου επί τάπητος το ζήτημα της επαναφοράς κάποιων περιοριστικών μέτρων με πιθανή νέα παράταση των μέτρων στήριξης, εκτιμά και η Morgan Stanley, υπολογίζοντας βάσει διαφορετικών σεναρίων ότι θα μπορούσε να περιορίσει την προβλεπόμενη δυνητική αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας από 0,9% έως 2,3% φέτος, δεδομένου μάλιστα πως αναμένεται να επικρατήσει στην Ευρώπη σε ένα διάστημα μικρότερο των 2-3 μηνών. Σε σχέση με τις βασικές παραδοχές οι διεθνείς αφίξεις είναι μειωμένες κατά 30% και οι εγχώριες κατά 10%  τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, πριν μειωθούν στο μισό τον Σεπτέμβριο. Στο σενάριο αυτό ο εκτιμώμενος αντίκτυπος στις οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου κυμαίνεται από -0,5% του ΑΕΠ και ειδικά για την Ελλάδα υπολογίζεται στο 0,9% του ΑΕΠ.  Στο σενάριο αυτό η ΕΚΤ, θα  διατηρήσει το ρυθμό των αγορών ομολόγων, ενώ θα επεκτείνει και τις δημοσιονομικές της παρεμβάσεις. (εδώ)

 

Ως μία «χρονιά σταθμό» χαρακτηρίζει το 2021 για τον τραπεζικό κλάδο σε όλα τα επίπεδα αλλά και την οικονομία ο κ. Ανδρέας Αθανασόπουλος, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και Group Chief Transformation Officer της Eurobank, σε συνέντευξή του, εστιάζοντας, κατά κύριο λόγο, στον ψηφιακό μετασχηματισμό τόσο της ίδιας της τράπεζας όσο και της ελληνικής οικονομίας. Σε συνέντευξή του στο «Epsilon 7» ο κ. Αθανασόπουλος, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι η ψηφιοποίηση έχει αλλάξει άρδην και τη συμπεριφορά των καταναλωτών αλλά και των πελατών της Eurobank, επισημαίνοντας ότι «το 2020 οι πελάτες που χρησιµοποίησαν τις υπηρεσίες e-Banking και m-Banking ήταν 30% περισσότεροι σε σχέση µε το 2019, ενώ το 52% αυτών χρησιµοποίησαν το Mobile Αpp, σηµειώνοντας αύξηση σχεδόν 42% σε ετήσια βάση». Σημειώνει ακόμη ότι παρά τα μεγάλα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία είχε και μία θετική εξέλιξη, καθώς επιτάχυνε την ψηφιοποίηση τόσο της Eurobank όσο και των περισσότερων τομέων της οικονομίας, μία επιτάχυνση που έγινε εξ ανάγκης αλλά ήρθε για να μείνει και να βελτιώσει τις συνθήκες τόσο εργασίας όσο και καθημερινότητας. (εδώ)

 

Από το 27% του 2012, στο 14% του 2015 και 5/6/2021 κάτω από το 1%. Είναι το επιτόκιο που ζητούν στο πέρασμα του χρόνου οι επενδυτές για να δανείσουν το ελληνικό Δημόσιο για 20 χρόνια.Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας για 20 χρόνια υποχώρησε κάτω από το επίπεδο του 1% και κάτω από το αντίστοιχο επιτόκιο που δανείζεται η Ισπανία, πολύ κάτω από το επιτόκιο της Ιταλίας, ενώ πολύ γρήγορα επέρχεται σύγκλιση και με την Πορτογαλία. Πρόκειται για μία εξέλιξη που αν και σε μεγάλο βαθμό οφείλεται σε τεχνικού χαρακτήρα παράγοντες, αντιτίθεται στην τάση αύξησης των αποδόσεων που κυριαρχεί τελευταία. Οι επενδυτές ζητούν μικρότερο επιτόκιο από την Ελλάδα απ’ ότι από την Ιταλία και από την Ισπανία, ενώ η ψαλίδα κλείνει… απειλητικά με την Πορτογαλία, ακόμα και με την Ιρλανδία. Η Ελλάδα πλησιάζει τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, προσπερνάει Ιταλία και Ισπανία και κάνει το πρώτο βήμα για την επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. (εδώ)

 

Για δεύτερη τουριστική σεζόν η πανδημική κρίση αποτελεί τον κύριο παράγοντα που καθορίζει τις τουριστικές ροές στη χώρα μας. Η βρετανική αγορά παραμένει κλειστή, ενώ μετά τη γαλλογερμανική επιμονή για πρόσθετα μέτρα στις αφίξεις τουριστών από τρίτες χώρες η εγχώρια τουριστική αγορά βρίσκεται ενώπιον μιας ακόμη αβέβαιης τουριστικής σεζόν. Η αβεβαιότητα αυτή αφορά εκτός από τους ταξιδιώτες της ΕΕ και αυτούς από τρίτες χώρες, με τις αγορές των ΗΠΑ και της Ρωσίας να πλήττονται. Ειδικά για τους τουρίστες από τις ΗΠΑ, η εγχώρια ξενοδοχειακή αγορά είχε υψηλές προσδοκίες. Πράγματι, όλα έδειχναν πως μοναδική απώλεια θα ήταν η βρετανική αγορά, ενώ οι αγορές των ΗΠΑ και της Γερμανίας θα «έσωζαν» το ελληνικό καλοκαίρι. Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν, καθώς πλέον το κύριο συναίσθημα που κυριαρχεί είναι η αβεβαιότητα, ενώ αν και αναμένονται αυξημένες τουριστικές ροές συγκριτικά με το 2020, πλέον ο στόχος για επίτευξη του 50% των αφίξεων και των εσόδων του 2019, έχει απομακρυνθεί επικίνδυνα. (εδώ)

 

Αύξηση που έφτασε το 32% στη μέση τιμή ρεύματος μέσα σε μόλις ένα μήνα καταγράφεται στην αγορά και φέρνει τους καταναλωτές μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις. Η μέση τιμή της προημερησίας αγοράς από 63 ευρώ/MWh τον Μάιο εκτοξεύθηκε στα 83 ευρώ/MWh τον Ιούνιο, με τις αυξήσεις να φαίνεται ότι θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα. Σε ετήσια βάση η αύξηση αυτή ανέρχεται σε 50% (από τα 40,74 ευρώ/MWh).Το τελευταίο διάστημα οι τιμές της χονδρεμπορικές σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο καθώς η αυξημένη ζήτηση λόγω του καλοκαιριού, η εκτόξευση των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων αλλά και η μεγαλύτερη άνοδος των τελευταίων 13 ετών στο φυσικό αέριο δημιουργούν «θερμό κλίμα» στην αγορά. (εδώ)

 

Η παραγωγή και η κατανάλωση ενέργειας επηρεάζουν την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή κάθε χώρας. Σχετίζονται με το παραγωγικό μοντέλο, τη βιομηχανία, αλλά και την ποιότητα της ζωής των πολιτών. Η Ε.Ε. πρωταγωνιστεί στις παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών αερίου θερμοκηπίου. Στόχος, η ευρωπαϊκή οικονομία να καταστεί κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050. Στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, στο οποίο συμμετείχε με ουσιαστικές προτάσεις ο ΣΕΕΠΕ, προκειμένου ο Κλάδος Εμπορίας Πετρελαιοειδών να συμβάλει στην επίτευξη του εθνικού στόχου, ενσωματώνονται οι βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής της Ε.Ε. για την περίοδο 2021-2030. Στόχοι όπως η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η αύξηση μεριδίων των ΑΠΕ και η πλήρης απολιγνιτοποίηση έως το 2028. Για την ελληνική οικονομία το στοίχημα της δεκαετίας για την ανάπτυξη, αλλά και την απασχόληση, θα αποτελέσει η αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ που θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, σημαντικό τμήμα των οποίων προορίζεται για επενδύσεις στην ενέργεια. Το νέο ενεργειακό περιβάλλον δημιουργεί ισχυρές προκλήσεις, αλλά και στρατηγικές ευκαιρίες. Η ΕΛΙΝΟΙΛ έχει ήδη ξεκινήσει την υλοποίηση του ενεργειακού της μετασχηματισμού. (εδώ)

 

Κοντά στα 34 δισ. ευρώ είναι αυτή τη στιγμή τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. «Έχουμε ακολουθήσει μια υπεύθυνη και διορατική πολιτική όσον αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας», υπογράμμισε ο ίδιος,τονίζοντας πως «Υπάρχουν αβεβαιότητες στο υγειονομικό πεδίο και τις τουριστικές αφίξεις τις οποίες έχει λάβει υπόψη το υπουργείο Οικονομικών». Μάλιστα συμπλήρωσε ότι «Για αυτό το 2021 μείναμε σταθεροί στην εκτίμησή μας για ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης 3,6%, όταν όλοι οι οίκοι τις έχουν αναθεωρήσει επί τα βελτίω με έναν μέσο όρο 4,5-5%», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε με νόημα: «Έχουμε βασικό σενάριο και δυσμενέστερα σενάρια. Θα επικαιροποιήσουμε τα στοιχεία μετά το καλοκαίρι όταν θα έχουμε καλύτερη εικόνα της οικονομίας με επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το α εξάμηνο και για τον τουρισμό».(εδώ)

5/7/2021

Το ατύχημα μιας νέας πανδημίας και πολύ περισσότερο ενός νέου lock down μέσα στους επόμενους μήνες την στιγμή που η οικονομία βρίσκεται στον διάδρομο απογείωσης για ταχεία ανάκαμψη, θέλει να αποτρέψει με κάθε τρόπο η Κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο. Παρά τις βαριές απώλειες σε δημοσιονομικό επίπεδο με το έλλειμμα να έχει φτάσει το 10% του ΑΕΠ και το χρέος να έχει ξεπεράσει το 200% η Ελλάδα εισπράττει μόνο εύσημα από τους διεθνείς οργανισμούς και τους δανειστές για την αντιμετώπιση της κρίσης. Αν κάτι τέτοιο συμβεί μέσα στον Αύγουστο, τότε σβήνουν οι ελπίδες του τουρισμού για μια χρονιά που θα έχει διπλάσιο τζίρο από αυτόν του 2020, ανακτώντας για φέτος το 45% του τζίρου του 2019 έναντι του 25% που ανακτήθηκε τον περασμένο χρόνο. Το δεύτερο καίριο χτύπημα στην ανάκαμψη, θα έδιναν νέες κρατικές εντολές για κλείσιμο κλάδων μέσα στο Φθινόπωρο, όπως συνέβη το 2020. Αντί για ανάκτηση των απωλειών που αναμένουμε θα είχαμε νέα δημοσιονομική αιμορραγία ύψους 3 δισ. από απώλεια εσόδων και αυξημένες δαπάνες για μέτρα στήριξης για όσο διαρκέσουν οι περιορισμοί αυξάνοντας χρέος και έλλειμμα σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.Σε επίπεδο έτους, το σενάριο για ανάπτυξη 3,6% του ΑΕΠ θα γίνει το ευνοϊκό σενάριο καθώς η οικονομία θα υποχωρήσει στο δυσμενές σενάριο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής πολιτικής 2022 -2025 για ανάπτυξη στο 2,6% του ΑΕΠ και ίσως χαμηλότερα. Η εξέλιξη αυτή θα έχει επίπτωση και το 2022 όταν αναμένεται να έχουμε ανάπτυξη 6,2% του ΑΕΠ. (εδώ)

 

Αμετάβλητο στο 0,06% παρέμεινε το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων, ενώ το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων αυξήθηκε στο 3,95%. Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,04%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο από επιχειρήσεις παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,01%. Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά παρέμεινε επίσης σχεδόν αμετάβλητο στο 0,15%, σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021.Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 19 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,95%. Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) μειώθηκε κατά 13 μονάδες βάσης στο 14,48%.(εδώ)

 

Οι μεταλλάξεις τύπου Delta και η μεγάλη επιβράδυνση της τουριστικής κίνησης αλλάζουν άρδην και επί τα χείρω τους στόχους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Τα τουριστικά έσοδα στην Ελλάδα θα περιοριστούν στα 6 με 6,6 δισεκ. ευρώ πολύ μακριά από τον στόχο των 9 δισεκ. ευρώ. Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα περιοριστεί στο 2,6% με 2,8% για το 2021, πολύ μακριά από το 5% που είχε αρχικώς εκτιμηθεί.Με βάση στοιχεία από τις εκδόσεις εισιτηρίων στα λιμάνια και πτήσεων charter ένα συμπέρασμα εξάγεται τα πράγματα είναι χειρότερα του αναμενόμενου για τον τουρισμό. Τα τουριστικά έσοδα το 2019 ήταν 18,8 δισεκ. και αναφερόμαστε σε έσοδα από τον πυρήνα του τουρισμού. Το 2020 περιορίστηκαν στα 4,45 δισεκ. και το 2021 εκτιμάται ότι θα κινηθούν μεταξύ 6 με 6,6 δισεκ. μακριά από τον στόχο των 9 δισεκ. που είχε αναφερθεί. (εδώ)

 

2/7/2021

 

Θερμοπληξία” προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού καθώς θολώνει τις εκτιμήσεις για εισπράξεις 10 δισ. ευρώ το 2021 από τον τουρισμό ενώ φέρνει μπροστά το δυσμενές σενάριο για την ανάκαμψη. Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο σε περίπτωση αναζωπύρωσης της πανδημίας από το φθινόπωρο και επιβολής νέων περιοριστικών μέτρων στην αγορά η οικονομία θα «κόψει» ταχύτητα κατεβαίνοντας στο 2,6% αντί πρόβλεψης για 3,6% το 2021. Πέραν αυτού θα χρειαστούν νέα μέτρα στήριξης που θα αυξήσουν το κόστος της επιβάρυνσης για το δημόσιο ανεβάζοντας τον λογαριασμό πάνω από τα 16 δισ. ευρώ την ώρα που στο οικονομικό επιτελείο είχαν αρχίσει να προσβλέπουν σε σταθεροποίηση αυτών των δαπανών. Ήδη ο προϋπολογισμός κινείται πολύ μακριά από τον αρχικό σχεδιασμό για «ενέσεις ρευστότητας» μόλις 7,6 δις. ευρώ το 2021, ενώ αν δεν επιταχυνθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού που προχωρά καταφανώς βραδύτερα από τις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις, η εκτίμηση για δαπάνες στήριξης 2,1 δισ. ευρώ το 2022 θα κλονιστεί σοβαρά. (εδώ)

 

Στόχος είναι να επιτευχθεί υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο «Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών», σε ειδική εκδήλωση επικεντρωμένη στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο Μέλλον της Ευρώπης, ενώ πρόσθεσε πως «έχουμε ενδείξεις για ισχυρή ανάκαμψη το 2021». «Το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής για την περίοδο 2022-2025 εμπεριέχει συγκεκριμένους στόχους και καταδεικνύει πώς μπορεί η χώρα να πετύχει ισχυρή ανάκαμψη το 2021 και από το 2022 βιώσιμη ανάπτυξη», τόνισε χαρακτηριστικά. Όπως επεσήμανε, «το 2021 οι πρώιμοι δείκτες της οικονομίας είναι ενθαρρυντικοί για τους στόχους που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση». (εδώ)

 

1/7/2021

 

Το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς από τον Μάιο συνοδεύτηκε από αύξηση της τελικής ζήτησης που εκδηλώθηκε κυρίως μέσω της κατανάλωσης. Παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση στις καταθέσεις των επιχειρήσεων, χωρίς αυτή να δικαιολογείται από νέα δάνεια. Όμως, σε μεγάλο μέρος οφείλεται στην αύξηση των καταναλωτικών δαπανών από νοικοκυριά, των οποίων οι καταθέσεις τον Μάιο σημείωσαν τη μικρότερη αύξηση από την αρχή της πανδημίας. Τον ίδιο μήνα, εμφανίζονται για πρώτη φορά θετικές ροές χρηματοδότησης προς νοικοκυριά με νέα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. Οι θετικές καθαρές ροές δείχνουν ότι οι εκταμιεύσεις νέων δανείων ήταν μεγαλύτερες από τις αποπληρωμές. Στις καθαρές ροές δεν λαμβάνονται τιτλοποιήσεις, πωλήσεις δανείων, διαγραφές ή συναλλαγματικές διαφορές. Αυτό σημαίνει ότι τα νοικοκυριά δανείστηκαν για στεγαστικά και για κατανάλωση ύστερα από χρόνια.Οι εξελίξεις αυτές έφεραν την αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών στα 78 εκατ. ευρώ τον Μάιο (από 1,8 δισ. ευρώ τον Απρίλιο) και 3,7 δισ. ευρώ συνολικά στο πεντάμηνο. Οι καταθέσεις των επιχειρήσεων σημείωσαν μεγάλη αύξηση κατά 1,5 δισ. ευρώ (από -500 εκατ. τον Απρίλιο και +923 εκατ. ευρώ στο πεντάμηνο). (εδώ)

 

Η UniCredit συνεχίζει το μπαράζ των αναβαθμίσεων των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα από την πλειονότητα των διεθνών οίκων, τοποθετώντας πλέον το 2021 ως το έτος όπου ξεκίνα το μεγάλο growth story της Ελλάδας, αντίθετα με πριν που γενικότερα θεωρούνταν πως το 2022 θα είναι αυτό που θα σημειωθεί η μεγάλη εκτόξευση.Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει στη νέα έκθεση στρατηγικής του γ’ τριμήνου, η ιταλική τράπεζα αναθεωρεί τις προβλέψεις της για την αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας το 2021 στο 5,5% (σε υπεριδπλάσια επίεδα σε σχέση με το 2,5% που προέβλεπε πριν) ενώ μειώνει τις εκτιμήσεις της για το 2022 στο 3,0% από 5,0% πριν. Όπως εξηγεί, η αναθεώρηση αντικατοπτρίζει κυρίως την ισχυρότερη από την αναμενόμενη εκκίνηση του τρέχοντος έτους: το α’ τρίμηνο του 2021, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,4% σε τριμηνιαία βάση, που είναι ο ταχύτερος ρυθμός από το 2000, ξεπερνώντας έτσι τις προσδοκίες για μία θετική αλλά συγκρατημένη αύξηση μετά από τους παρατεταμένους οικονομικούς περιορισμούς. Το α’ τρίμηνο το ΑΕΠ επεκτάθηκε για  τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο (μετά από το 3,8% στο γ’ τρίμηνο του 2021 και το 3,5% στο δ’ τρίμηνο) κάτι που οδηγεί σε σημαντική μείωση του χάσματος σε σχέση με τα επίπεδα προ πανδημίας, το οποίο τώρα διαμορφώνεται στο 2,7%. (εδώ)

 

30/6/2021

 

Εφικτή θεωρεί η ΤτΕ τη μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό έως και τα τέλη του 2022, παρά τις αβεβαιότητες που δημιουργεί η πανδημία και η οποία αναμένεται να δημιουργήσει νέα κόκκινα δάνεια. Γι’ αυτό, όπως σημειώνει η ΤτΕ, «οι τράπεζες οφείλουν να επανεξετάσουν την επάρκεια των προβλέψεών τους για τον πιστωτικό κίνδυνο και ειδικότερα την ικανότητα αποπληρωμής από δανειολήπτες που επλήγησαν από την πανδημία, δεδομένου ότι τα κρατικά μέτρα στήριξης αλλοιώνουν την πραγματική εικόνα».Η ΤτΕ προειδοποιεί ότι η στρατηγική για τη μείωση των ΜΕΔ θα αυξήσει το ποσοστό των κεφαλαίων που αντιστοιχεί σε αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση. Οπως επισημαίνει, το α΄ τρίμηνο του 2021 τόσο ο δείκτης CET1 όσο και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας σε ενοποιημένη βάση υποχώρησαν ελαφρώς σε σύγκριση με το 2020, αλλά παρέμειναν σε ικανοποιητικό επίπεδο (13,6% και 15,6% αντίστοιχα). Ωστόσο, υπολείπονται πλέον του ευρωπαϊκού μέσου όρου». Επιπλέον, κατά τα τελευταία τρίμηνα αρνητική επίδραση στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας ασκούν οι τιτλοποιήσεις που γίνονται στο πλαίσιο της μείωσης των ΜΕΔ και η σταδιακή ενσωμάτωση της επίδρασης του Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Αναφοράς 9. Ενσωματώνοντας την πλήρη επίδραση του ΔΠΧΑ 9, ο δείκτης CET1 διαμορφώθηκε σε 11,8% και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας σε 13,8%, αλλά «το 65% περίπου των κεφαλαίων CET1 των τραπεζών αντιστοιχεί σε αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση έναντι του ελληνικού Δημοσίου». (εδώ)

 

Το υπουργείο Οικονομικών έχει προϋπολογίσει έναν συντηρητικό αριθμό για τα φετινά έσοδα που φτάνουν στο 40-45% του 2019 -και έτσι το σενάριο για ανάκαμψη το 2021 κοντά στο 4% εμφανίζεται προς το παρόν ρεαλιστικό. Όπως εκτιμούν αρμόδια στελέχη αν τελικά ο τζίρος πάει καλύτερα και αυτό το ποσοστό ανέλθει δέκα μονάδες, κοντά στο 55%, αυτομάτως επιδρά θετικά στην οικονομία. Αυτό σημαίνει ότι ο τουρισμός το 2019 ήταν περί στο 10% του ΑΕΠ, έτσι αν ο τουρισμός πάει καλύτερα κατά δέκα μονάδες αυτόματα συμβάλει μία μονάδα στο ΑΕΠ.Η επέλαση όμως της μετάλλαξης προκαλεί κλυδωνισμούς στους στόχους των εσόδων για το 2021, και φαίνεται πως οι εκτιμήσεις για στόχο 50% του τζίρου του 2019 απομακρύνονται, ενώ υπάρχουν ανησυχίες και για υπονόμευση του 40%.

Σύμφωνα με την έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική της Τράπεζας της Ελλάδος, η οικονομική δραστηριότητα το β’ εξάμηνο του 2021 αναμένεται να υποστηριχθεί από την έναρξη της υλοποίησης των έργων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και από τη μερική επάνοδο, κοντά στο 40%,  των τουριστικών εισπράξεων συγκριτικά με τις εισπράξεις του 2019. Η πλήρης ανάκαμψη θα έρθει μετά από δύο χρόνια, ενώ, όπως τονίζεται, παρά το γεγονός ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωρά, η εξάπλωση των μεταλλάξεων αποτελεί πηγή αβεβαιότητας και έτσι η τυχόν επιδείνωση της πανδημίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποτονική τουριστική περίοδο και να καθυστερήσει την επιστροφή στην κανονικότητα. (εδώ)

 

Μείωση της τάξεως του 7,3% σημείωσαν κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο οι καθαρές ξένες άμεσες επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων, καθώς περιορίστηκαν σε 214 εκατ. ευρώ, από 230,7 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική, που δημοσιεύθηκε. Υπενθυμίζεται ότι στο σύνολο του 2020 οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην αγορά ακινήτων περιορίστηκαν σε 875 εκατ. ευρώ, από 1,45 δισ. ευρώ το 2019. Ωστόσο η επίδοση αυτή, όπως και η αντίστοιχη του φετινού πρώτου τριμήνου, θεωρείται λίαν ικανοποιητική, αν συνυπολογιστεί η επίδραση της πανδημίας και τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που βρίσκονταν σε ισχύ το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Στην έκθεσή της η ΤτΕ κάνει λόγο για σημαντικές ανακατατάξεις στην αγορά ακινήτων, καθώς τα νέα έργα υποδομής, όπως το μετρό (γραμμή 4) και η επένδυση στο Ελληνικό, πρόκειται να διαφοροποιήσουν άρδην το σκηνικό. Οπως τονίζεται χαρακτηριστικά, «η αλλαγή νοοτροπίας και αναγκών θα οδηγήσει πιθανώς στη χωρική και ποιοτική μετατόπιση της ζήτησης, ενώ τα δρομολογημένα έργα ανάπτυξης και υποδομών μεγάλης εμβέλειας αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω την τάση μετατόπισης και ανάδειξης νέων αγορών ενδιαφέροντος».(εδώ)

 

Η Αγορά Εργασίας κατά τη διάρκεια και μετά από την άρση των περιοριστικών μέτρων εξετάζεται στο εβδομαδιαίο δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων που έδωσε στις 30/6/2021 στη δημοσιότητα η Alpha Bank. Όπως αναφέρει η τράπεζα, η πανδημική κρίση επέφερε αλλαγές στην αγορά εργασίας, προκαλώντας ασύμμετρες επιπτώσεις μεταξύ κλάδων και δεξιοτήτων, ενώ παράλληλα τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης λειτούργησαν σε σημαντικό βαθμό, ως δικλείδα ασφαλείας. Σε κλάδους που επηρεάστηκαν άμεσα από τους αυστηρούς κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, όπως ο κλάδος καταλυμάτων και εστίασης, όπου δεν ήταν πρακτικώς εφαρμόσιμη η παροχή υπηρεσιών εξ αποστάσεως σημειώθηκε συγκριτικά μεγαλύτερη πτώση των απασχολούμενων ατόμων, των ωρών εργασίας και των αποδοχών.Η αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, μετά και την έγκριση του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναμένεται να έχει σημαντικές, θετικές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας αλλά και στην αγορά εργασίας, με τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. (εδώ)

 

29/6/2021

Η ανησυχία για τις επιπτώσεις των μεταλλάξεων στην οικονομία είναι υπαρκτή. Η πορεία του τουρισμού υπόκειται για δεύτερη χρονιά στην αβεβαιότητα, ο στόχος για έσοδα ίσα με το 45% εκείνων του 2019 τίθεται εν αμφιβόλω. Ένα «μαξιλάρι» από την πολύ μικρότερη ύφεση που διαμορφώθηκε στο 2,6% έναντι του άνω του 6% της αρχικής πρόβλεψης σημαίνει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι ακόμη και δέκα μονάδες να χαθούν από τα τουριστικά έσοδα του 2021, η ζημιά δεν θα φανεί. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι αν τα τουριστικά έσοδα πέσουν στο 35% εκείνων του 2019 τα οποία είχαν φτάσει τα 18 δισ. ευρώ, και κυμανθούν φέτος στα 6 δισ. και πάλι η μικρή ύφεση του πρώτου τρίμηνου μας έχει εξασφαλίσει έναν «αέρα» 600-700 εκατ. ευρώ.(εδώ)

Σε μία άκρως εντυπωσιακή όσο και φιλόδοξη εκτίμηση για την ελληνική οικονομία προχώρησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, δηλώνοντας ότι είναι εφικτό να αναπτυχθεί το ΑΕΠ με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 3,5% για ολόκληρη την επόμενη δεκαετία. Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, η οικονομία μπορεί να αναπτύσσεται με μέσο ετήσιο ρυθμό 3,5%. Αυτό σημαίνει ότι σε 10 χρόνια από σήμερα το ΑΕΠ θα φτάσει στο επίπεδο-ρεκόρ των 240 δισ. ευρώ, δοκιμάζοντας ακόμη και το επίπεδο του 2008. Συνολικά, στο βασικό σενάριο οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αυξάνουν το ΑΕΠ κατά 2,6% το 2026. Η επίδρασή τους στο ΑΕΠ ενισχύεται μακροπρόθεσμα καθώς ολοκληρώνεται η εφαρμογή τους και ανέρχεται σε 6,0%. (εδώ)

Τη μείωση της απασχόλησης των νεότερων ηλικιών καταδεικνύει η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για τη Νομισματική Πολιτική 2020-2021.Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, "ένα χαρακτηριστικό της υγειονομικής κρίσης είναι ότι επιβάρυνε ιδιαίτερα τις νεότερες ομάδες του πληθυσμού". "Συγκεκριμένα, το ποσοστό συμμετοχής των νεότερων (έως 44 ετών) μειώθηκε και ειδικότερα για την ηλικιακή ομάδα 25- 29 ετών υποχώρησε σημαντικά κατά 3,7 ποσοστιαίες μονάδες", τονίζει η ίδια έκθεση.Η ΤτΕ δίνει έμφαση στις ακόλουθες εξελίξεις που αποτυπώνονται φέτος: Την αύξηση της παραγωγικότητας και την μείωση του κόστους εργασίας, την αύξηση απασχόλησης στο εμπόριο, την υγεία-μέριμνα και στη δημόσια διοίκηση, την υποχώρηση του ποσοστού μερικής απασχόλησης. (εδώ)

Τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο την περίοδο 2021/25, δημοσιοποίησε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους. Όπως αναφέρεται στην εισαγωγή του δελτίου για το έτος 2021 προβλέπεται μια σαφής επιδείνωση σε σχέση με τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού, τόσο για τα μακροοικονομικά όσο και για τα δημοσιονομικά μεγέθη.  Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ του 2021 αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,6% (έναντι 4,8% στον Προϋπολογισμό) και το πρωτογενές έλλειμμα να φτάσει το 7,1% του ΑΕΠ (έναντι 3,8% στον Προϋπολογισμό) σε όρους ESA. Η αναθεώρηση αυτή επί το δυσμενέστερο, που είχε άλλωστε αποτυπωθεί και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, οφείλεται στην παράταση της πανδημίας εντός του 2021 και στη διατήρηση των έκτακτων δημοσιονομικών μέτρων για την προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων. (εδώ)

Στάση αναμονής τηρούν οι επαγγελματίες επενδυτές ακινήτων αφού στο πρώτο τρίμηνο του 2021 τα χρήματα που έριξαν ήταν μειωμένα κατά 7,3% υποχωρώντας σε 214 εκατ. ευρώ από 230,7 εκατ. ευρώ πέρυσι. Αυτό προκύπτει μεταξύ των άλλων συμπερασμάτων, από την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία όμως κάνει λόγο για την έναρξη μιας νέας περιόδου για την αγορά ακινήτων λαμβάνοντας τα μηνύματα από τους δύο τελευταίους μήνες του πενταμήνου Ιανουάριος – Μάιος 2021. Επιπλέον, οι επενδύσεις σε κατοικίες ( ενισχύονται κατά 2,7% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο 2021, έναντι αύξησης κατά 15,6% το 2020, αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο ως ποσοστό του ΑΕΠ (α΄ τρίμηνο 2021: 0,9%). Στον κλάδο των επαγγελματικών ακινήτων, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020 όπως και τους πρώτους μήνες του 2021, καταγράφεται σημαντική, αναλογικά με τις περιστάσεις, επενδυτική δραστηριότητα, γεγονός το οποίο έχει συντελέσει στη διατήρηση των επιπέδων των τιμών κοντά στα προ της υγειονομικής κρίσης επίπεδα. (εδώ)

Το Μεσοπρόθεσμο είναι ένα σενάριο βάσης, τα πράγματα θα εξελιχθούν πολύ καλύτερα από τις προβλέψεις του. Αντιστρέφουμε το επενδυτικό κενό που υπήρξε από το 2015, έχουμε εξασφαλίσει τους πόρους για να το πετύχουμε αυτό ώστε να φέρουμε επενδύσεις και να κάνουμε τη ζωή όλων των Ελλήνων καλύτερη". Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης κατά την ψήφιση επί της Αρχής του "Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025" στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Υπάρχουν ρεαλιστικοί και μετριοπαθείς στόχοι όπως στον Τουρισμό που οι εκτιμήσεις μας είναι να επανέλθει εφέτος στο 45% του 2019. Δεν έχουμε καν λάβει υπόψη μας το σύνολο των απορροφήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης. Έχουμε αφήσει τρία δισ. και πάνω για να απορροφηθούν το 2026, ως ενδεχόμενο καθυστερήσεων - ενώ οι στόχοι μας είναι να έχουμε 5 δισ. το 2022, βάζουμε 3 δισ. για λόγους μακροοικονομικού σεναρίου - όπως έχουμε κάνει συντηρητικές προβλέψεις και για τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων και για την ανάπτυξη.(εδώ)

28/6/2021

Την εκκίνηση της νέας γενιάς μεγάλων σιδηροδρομικών έργων αναμένεται να ανακοινώσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Έτσι εντός του Ιουλίου αναμένεται να βγει στον αέρα ένα μεγάλο πακέτο διαγωνισμών, ύψους άνω των 3,3 δισ. ευρώ. Πρόκειται, όπως είπε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής,για το "μεγαλύτερο σχέδιο σιδηροδρομικών έργων που έχει εφαρμοστεί ποτέ στη χώρα”. Το μεγάλο στοίχημα, όμως, είναι πώς αυτά τα έργα θα τρέξουν ξεπερνώντας τις παθογένειες του παρελθόντος που προκαλούσαν καθυστερήσεις και επιπλέον κόστη, κάτι το οποίο αποτελεί και προαπαιτούμενο από την Κομισιόν για να εγκρίνει τη χρηματοδότησή τους. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν οι συνδέσεις των λιμανιών με το σιδηροδρομικό δίκτυο με στόχο να έχει δημιουργηθεί ένα νέο σιδηροδρομικό δίκτυο το οποίο θα ενώνει την Πάτρα με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και να καταλήγει στα βόρεια σύνορα της χώρας. Παράλληλα, προωθείται η σύνδεση του δικτύου με τα λιμάνια του Λαυρίου και της Ραφήνας, που εκκρεμούν εδώ και χρόνια. (εδώ)

 

Αισιοδοξία για ανάκαμψη της ζήτησης και του ΑΕΠ το επόμενο διάστημα του έτους εκφράζει το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο το οποίο χαρακτηρίζει θετική εξέλιξη τη συγκρατημένη μείωση που σημείωσε το ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο παρά τα μέτρα περιστολής της οικονομικής δραστηριότητας .Συγκρατημένη μείωση κατά 2,3% κατέγραψε το ΑΕΠ το α' τρίμηνο του 2021, εξέλιξη θετική, αν ληφθεί υπόψη ότι καθ' όλη τη διάρκεια του α' τριμήνου εφαρμόζονταν μέτρα περιστολής της οικονομικής δραστηριότητας. Η μείωση οφείλεται στην πτώση: της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 4,9% και των εξαγωγών κατά 13,4%, οφειλόμενης αποκλειστικά σε μείωση τη αξίας των εξαγωγών υπηρεσιών κατά 38,7%.Η απασχόληση μειώθηκε τον Φεβρουάριο κατά 189.000 άτομα, σε σχέση με πέρυσι, ενώ το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε οριακά στο 15,9%.Περιορίζονται οι αντιπληθωριστικές τάσεις, με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή να μειώνεται τον Απρίλιο κατά 1,1% σε σχέση με πέρυσι. (εδώ)

 

Τη σημασία της επιτάχυνσης του εμβολιασμού των πολιτών για τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος επισήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.Για πρώτη φορά είμαστε τόσο αισιόδοξοι είπε, παρουσία του κ. Τασούλα, ο Γ. Στουρνάρας αναφερόμενος στη «μεγάλη ευκαιρία» που αποτελεί για την ελληνική οικονομία το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο - όπως είπε - θα φέρει στα επόμενα 6-7 χρόνια, 75 δισεκατομμύρια ευρώ.Αφού σημείωσε ότι πρέπει να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος είπε ότι (με τη συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης) «δεν θεωρώ ανέφικτο» να έχουμε μια δεκαετία με μέσο όρο ανάπτυξης 3,5%.Αναφερόμενος στην πρόβλεψη της ΤτΕ περί ΑΕΠ για το 2021 είπε ότι διατηρείται αμετάβλητη στο +4,2%, και ότι αναθεωρήθηκε στο θετικότερο η πρόβλεψη για το 2022, στο +5,3%.(εδώ)

 

Η ελληνική και η παγκόσμια οικονομία εξακολουθούν να υφίστανται τις πολύπλευρες αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού. Η διαφορετική ταχύτητα ανάκαμψης μεταξύ των οικονομιών ενδέχεται να προκαλέσει αποκλίσεις στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής μεταξύ των χωρών, οι οποίες επιτείνουν τις ανισότητες και αυξάνουν τους κινδύνους για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2021 η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να αυξηθεί με ρυθμό 4,2%. Η ανάκαμψη αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δυναμική το δεύτερο εξάμηνο του 2021, ως αποτέλεσμα της εγχώριας ζήτησης που είχε περιοριστεί, της έναρξης των έργων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και της αναμενόμενης αύξησης των τουριστικών εισπράξεων σε σχέση με το 2020. Το 2022 και το 2023 ο ρυθμός μεταβολής της οικονομικής δραστηριότητας προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί σε 5,3% και 3,9% αντίστοιχα.(εδώ)

 

Για «ενδείξεις ταχείας και γρήγορης ανάκαμψης, πιο ισχυρής από τις αρχικές εκτιμήσεις» μίλησε στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και η πλειονότητα των αναλυτών συμφωνεί μαζί του, βλέποντας ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 4%, αν και επισημαίνει ότι παραμένει μία σοβαρή πηγή αβεβαιότητας: ο τουρισμός. Επίσης, οι αναλυτές προβληματίζονται για τα επόμενα χρόνια, θέτοντας ερωτήματα για τη σωστή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και για τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα πολλών από τα προγραμματιζόμενα έργα και προγράμματα στην ανάπτυξη. Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, προβλέπουν τώρα ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 4,2% φέτος, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 3,3%, και στο 5% για το 2022, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 7%. Στη Eurobank, ο επικεφαλής οικονομολόγος Τάσος Αναστασάτος αναφέρει ότι ετοιμάζονται επίσης για αναθεώρηση προς τα πάνω της προηγούμενης πρόβλεψής τους για 3,6%. Η Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο της έκθεσης Νομισματικής Πολιτικής της, τη Δευτέρα, θα αφήνει, σύμφωνα με πληροφορίες, αμετάβλητη την πρόβλεψή της για ρυθμό ανάπτυξης 4,2% για φέτος, αναθεωρώντας προς τα πάνω, στο 5,2% από 4,8%, αυτήν για το 2022. Η επίσημη πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών παραμένει στο 3,6% για φέτος και 6,2% το 2022. (εδώ)

 

Στην επικείμενη έκθεση, η ΤτΕ αναθεωρεί προς τα πάνω τις πρόβλεψής της για την ανάκαμψη το 2022 στο 5,2% από το 4,8% τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ αμετάβλητη, στο 4,2% αφήνει την πρόβλεψη για το 2021. Σημειώνεται ότι η Κομισιόν προβλέπει ανάκαμψη  4,1% φέτος και 6% το 2022, το ΔΝΤ 3,3% φέτος και 5,4% το 2022.Σύμφωνα με τα σενάρια που διατυπώνει η κυβέρνηση στο Μεσοπρόθεσμο, το πρώτο και αισιόδοξο για το 2021 είναι η μία μονάδα μεγαλύτερη ανάπτυξη σε σχέση με το βασικό, δηλαδή 4,6%, αντί για 3,6%.Τα άλλα δύο σενάρια  είναι πιο απαισιόδοξα και δείχνουν έως 1 μονάδα κάτω – 2,6% για φέτος -, ενώ το δεύτερο “κόβει” τουλάχιστον 0,19%.  Ανεξαρτήτως πάντως των προβλέψεων, παραμένουν σταθερές οι εκτιμήσεις για τη μείωση της ανεργίας (14,6% φέτος, σε 9,6% το 2025) και για την αύξηση των επενδύσεων  (έως 30%). (εδώ)

 

Εν μέσω ανησυχιών για τις επιπτώσεις της μετάλλαξης Δέλτα στον τουρισμό και τα σενάρια για νέα τοπικά lockdown, το οικονομικό επιτελείο επεκτείνει τα μέτρα στήριξης της οικονομίας. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα διατεθούν 4,5 δισ. ευρώ για πληττόμενες από την πανδημία επιχειρήσεις και νοικουριά. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι ταμειακά το κράτος μπορεί να αντιμετωπίσει και ενδεχόμενο τέταρτο κύμα. (εδώ)

 

Η οικονομία θα αναπτυχθεί με μέσο ρυθμό 4,3% την πενταετία 2021 - 2025, αλλά αυτή την φορά, όπως εκτιμά η Eurobank, δεν θα επαναληφθούν οι ανισορροπίες της πρώτης δεκαετίας του 2000, που οδήγησαν σε κατάρρευση.Σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025, σημειώνει η Eurobank στην εβδομαδιαία της ανάλυση, η ελληνική οικονομία αναμένεται να μεγεθυνθεί με έναν μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 4,3% την πενταετία 2021-2025 (5,5% σε τρέχουσες τιμές). Η εν λόγω επίδοση ισοδυναμεί με σωρευτική αύξηση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας κατά 23,5% (30,5% σε τρέχουσες τιμές). Σε όρους επιπέδων, το πραγματικό ΑΕΠ στην Ελλάδα προβλέπεται να αυξηθεί στα €208,1 δισ. το 2025 (€216,5 δισ. σε τρέχουσες τιμές) από €168,5 δισ. το 2020 (€165,8 δισ. σε τρέχουσες τιμές). (εδώ)

 

Η ελληνική οικονομία έχει δείξει αξιοσημείωτη αντοχή στο πρώτο τρίμηνο του έτους έναντι των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης, κάτι που οδηγεί σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη στο σύνολο του έτους. Την ίδια στιγμή αναμένονται σημαντικές νέες επενδύσεις στη χώρα μας απόρροια του Ταμείο Ανάκαμψης, αναφέρει η Σπυριδούλα Τζίμα. Σημειώνεται πως σε πρόσφατο report της η DBRS εκτιμά πως η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα κινηθεί με ρυθμό 5% το 2021 και το 2021, με τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης να αναφέρει πως υπάρχει και το αρνητικό σενάριο για μικρότερη ανάπτυξη. Επίσης, οι αναλυτές της DBRS με πρόσφατη ανάλυσή τους εκτιμούν πως οι τιμές των ακινήτων καταγράφουν αύξηση 2%. (εδώ)

 

25/6/2021

 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδωσε στη δημοσιότητα τα μεγέθη των ευρωπαϊκών τραπεζών για το 2020. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις παρατηρήσεις και συστάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος που αναφέρονται στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζονται με το υψηλότερο στοκ κόκκινων δανείων, σε σχέση με το σύνολο των χορηγήσεων, μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, παρά τις τιτλοποιήσεις ύψους περίπου 14 δισ. ευρώ, τις διαγραφές δανείων 3,8 δισ. ευρώ και τις συνολικές ρυθμίσεις ύψους 28 δισ. Αναγνωρίζεται το γεγονός ότι το 2020 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υποχώρησαν περαιτέρω, με αποτέλεσμα στο τέλος του 2020 το συνολικό απόθεμά τους να διαμορφωθεί σε 47,2 δισεκ. ευρώ, μειωμένο κατά 31,1% ή 21,3 δισεκ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2019 (68,5 δισεκ. ευρώ). Όμως, το ποσοστό των κόκκινων δανείων ως ποσοστό στο σύνολο των χορηγήσεων ανήλθε στο 30,1% τον Δεκέμβριο του 2020, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ ήταν 2,58%. Δηλαδή, στην Ελλάδα το ποσοστό των κόκκινων δανείων είναι μεγαλύτερο περισσότερο από 10 φορές, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. (εδώ)

 

Σαρωτικές επί τα χείρω αναθεωρήσεις του δημοσιονομικού αποτελέσματος για το τρέχον έτος αποκαλύπτουν τα στοιχεία του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος σύμφωνα με τα οποία ο λογαριασμός του δημοσίου για μέτρα στήριξης «βαθαίνει» κατά 8,3 δισ. ευρώ εκτροχιάζοντας τον προϋπολογισμό.Με βάση τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης εκτινάσσεται στα 17 δισ. ευρώ ή στο 9,9% του ΑΕΠ έναντι 11, 6 δισ. ευρώ ή 6,7% που προβλέπονταν στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού. Αντίστοιχη επιδείνωση της τάξης των 5,656 δισ. ευρώ καταγράφεται και στο πρωτογενές έλλειμμα που αυξάνει στα 12,247 δισ. ευρώ ή στο 7,1% του ΑΕΠ από 6,591 δις. ευρώ ή 3,8% του ΑΕΠ. Την ίδια ώρα ο πήχης των φορολογικών εσόδων κατεβαίνει αισθητά στα 45,530 δισ. ευρώ έναντι αρχικής εκτίμησης για 47,836 δισ. ευρώ με την «τρύπα» στους φόρους να φθάνει τα 2,3 δισ. ευρώ και να κατανέμεται ως εξής:481 εκ. ευρώ από τους φόρους επί αγαθών και υπηρεσιών από τα οποία τα 468 εκ. ευρώ προέρχονται από το ΦΠΑ με τις συνολικές εισπράξεις να εκτιμώνται στα 25,919 δις. ευρώ από 26,401 δις. ευρώ 1,717 δισ. ευρώ από το φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Τα έσοδα από αυτή τη πηγή προσγειώνονται στα 13,023 δισ. ευρώ από 14,741 δις. ευρώ.Οι μεγαλύτερες απώλειες ύψους 1,108 δισ. ευρώ καταγράφονται στο φόρο εισοδήματος των επιχειρήσεων ενώ σε 608 εκ. ευρώ υπολογίζεται η υστέρηση από το φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων (εργαζόμενοι, επαγγελματίες, εισοδηματίες κ.α.) (εδώ)

 

Μετά από δέκα χρόνια σφοδρής κρίσης, βραχύβιας ανάκαμψης και νέας βαθιάς ύφεσης εξαιτίας της πανδημίας, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα μεγεθυνθεί στη διετία 2021-22 περισσότερο από σχεδόν κάθε άλλη χώρα της Ευρωζώνης αλλά και περισσότερο από την παγκόσμια οικονομία. Έχουν περάσει 15 ολόκληρα χρόνια από την τελευταία φορά που η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με μεγαλύτερη ετήσιο ρυθμό από την παγκόσμια οικονομία. Το 2006 το ελληνικό ΑΕΠ έτρεξε με +5,65% και η παγκόσμια οικονομία με +4,37%, ενώ λίγα χρόνια νωρίτερα, το 2003, η Ελλάδα σημείωσε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη των τελευταίων 40 ετών με +5,8%, όταν η παγκόσμια οικονομία αναπτύχθηκε με 2,96%. Σύμφωνα με τη Citi, η Ελλάδα θα αναπτυχθεί με ρυθμό 4,1% το 2021 και 6,5% το 2020, γράφοντας νέο ρεκόρ άνω των 40 ετών, ενώ η παγκόσμια οικονομία θα «τρέξει» με 6% το 2021 και 4,2% το 2022. Μεγαλύτερη ανάπτυξη στη διετία προβλέπεται μόνο για την Ισπανία, η οποία ωστόσο βίωσε πολύ μεγαλύτερη ύφεση από τη χώρα μας το 2020.(εδώ)

24/6/2021

Την παραδοχή πως τα έως τώρα δεδομένα στις βασικές τουριστικές δεξαμενές της χώρας μας καθιστούν τον στόχο του 50% των εσόδων του 2019 για φέτος εξαιρετικά δύσκολο έκανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος κατά τη διάρκεια της 29ης γενικής συνέλευσης. Ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ αναφέρθηκε και στις εφτά προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο ελληνικός τουρισμός: Η υγειονομική πρόκληση, Η συνέχιση της στήριξης από πλευράς της Πολιτείας, Το Ταμείο Ανάκαμψης, Οι Υποδομές, Ο Ψηφιακός μετασχηματισμός του ελληνικού τουρισμού, Οι Στρατηγικές συνεργασίες ιδιωτικού και δημόσιου φορέα, Το πλέγμα που αφορά το περιβάλλον, την πράσινη ανάπτυξη, την κλιματική αλλαγή, την αειφορία. (εδώ)

Αισιοδοξία για σταθερά ισχυρή ανάπτυξη άνω του 3% έως το 2025 επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο εκτιμά ότι η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 6%. Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα όσα υποστήριξε ο αρμόδιος υπουργός, Χρήστος Σταϊκούρας, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το πραγματικό ΑΕΠ δύναται να ενισχυθεί σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια της επόμενης πενταετίας (2021 – 2025), πιάνοντας ρυθμούς ακόμη και 6%. Υπενθυμίζεται ότι με βάση το ισχύον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο, το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,6% φέτος, ενώ το 2022 θα αγγίξει το +6,2%. Για το 2023, το 2024 και το 2025 αναμένονται ρυθμοί ανάπτυξης 4,1%, 4,4% και 3,3% αντίστοιχα. Εφόσον, λοιπόν, αποφευχθούν οι ατραποί, τότε το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί ότι: Από φέτος θα πετύχουμε υψηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης της οικονομίας, Από το 2022 θα εξάλθουμε από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, Από το 2022 θα πετύχουμε μονοψήφο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, Από το 2022 θα επιστρέψουμε στα πρωτογενή πλεονάσματα, Από το α’ εξάμηνο του 2023 θα ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα των οίκων αξιολόγησης. (εδώ)

Πενταετία υψηλής ανάπτυξης με μέσο ρυθμό 4,3% του ΑΕΠ προαναγγέλλει για την περίοδο 2021-2025 το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής που κατατέθηκε στην Βουλή. Το πρόγραμμα κάνει την εκτίμηση ότι η ανάπτυξη της οικονομίας το τρέχον και το επόμενο έτος θα υπερκαλύψει την ύφεση κατά 8,2% που καταγράφηκε το 2020 λόγω της υγειονομικής κρίσης.Η μικρότερη ύφεση του τετάρτου τριμήνου είχε ως αποτέλεσμα μικρότερη κατά 6% σε σχέση με την προβλεψη του υπουργείου Οικονομικών ύφεση της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2021. Με δεδομένο ότι η ύφεση για το πρώτο τρίμηνο ήταν 2,3% σημαίνει ότι το ΥΠΟΙΚ υπολόγιζε ότι η ύφεση για την περίοδο Ιανουαρίου Μαρτίου θα έφτανε το 8,3% του ΑΕΠ. Το 2022 αναμένεται σημαντική επιτάχυνση του ετήσιου ρυθμού οικονομικής ανάκαμψης στο 6,2%, με διατήρησή του κοντά στο 4% κατά μέσο όρο στην υπόλοιπη μεσοπρόθεσμη περίοδο.Η ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική του 2022 αντανακλά την ανάκτηση του συνόλου των οικονομικών απωλειών λόγω της πανδημίας κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του έτους, με το πραγματικό ΑΕΠ να υπερβαίνει στο τέλος του 2022 το επίπεδο του 2019 κατά 1%. Η κύρια οικονομική ώθηση αναμένεται να προέλθει από τις ροές του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την επιταχυνόμενη ανάκαμψη του εξωτερικού τουρισμού (στο 80% του προ κρίσης επιπέδου εισπράξεων), και τη θετική επίδραση μεταφοράς από το 2021, υπό την εξωτερική υπόθεση επαρκούς εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού από το δεύτερο εξάμηνο του 2021. (εδώ)

Άλμα ανάπτυξης προβλέπουν τράπεζες και επενδυτικοί οίκοι, που βάζουν τον πήχη έως και σε διπλάσια επίπεδα σε σχέση με αυτά της ελληνικής κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για επιδόσεις της τάξης του 5% και 6%. Την ίδια στιγμή που το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα του υπ. Οικονομικών μιλά για ανάπτυξη 3,6%, όπως και το Γραφείο Προϋπολογισμού του κράτους στην Βουλή, οίκοι αξιολόγησης και τράπεζες ανεβάζουν τον πήχη πολύ υψηλότερα. Η DBRS προβλέπει 5%, η Εθνική Τράπεζα 5,7%, η Τρ. Πειραιώς 6,3%, ενώ η Scope Ratings κάνει λόγο ακόμη και για 6,5%. Εκτιμήσεις που αποδίδονται στην έκρηξη των επενδύσεων, της ισχυρή αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, την υψηλότερη κατανάλωση και μια καλύτερη τουριστικής περιόδου.Αν και το υπ. Οικονομικών κρατά χαμηλότερα τις προσδοκίες, εντούτοις οι πιο ισχυρές εκτιμήσεις έναντι των αρχικών από ξένους οίκους και τράπεζες δείχνουν ότι η φετινή χρονιά μπορεί να «εκραγεί» ακόμη και φέτος με ρυθμούς 6,3% (εδώ)

Ο Recovery and Resilience Facility θα ενισχύσει σημαντικά περισσότερο την Ελλάδα από τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε., σύμφωνα με τον Μάρτιν Φερβέι. Ο επικεφαλής της γενικής διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν και βετεράνος ελληνικών θεμάτων, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του ινστιτούτου Bruegel μαζί με τον Αλέξη Πατέλη, ανέφερε ότι η μέση ενίσχυση του ΑΕΠ έως το 2026 από την υλοποίηση των εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι 1,3%. Στην περίπτωση της Ελλάδας εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 2,1% – 3,3%. (εδώ)

Η Citi, η αμερικανική τράπεζα προβλέπει ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα μεγεθυνθεί κατά 4,1% το 2021 και θα εκτιναχθεί στο 6,5% το 2022, πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που τοποθετείται για το 2022 στο 4,4%.Σύμφωνα με τη Citi, η ελληνική οικονομία παρά τη μεγάλη εξάρτησή της από τον τουριστικό κλάδο, κατάφερε να σημειώσει συρρίκνωση του ΑΕΠ παρόμοια με την υπόλοιπη Ευρώπη, χάρη στην ανθεκτικότητα της εγχώριας ζήτησης. Η επιστροφή των τουριστών θα προσφέρει στήριξη στο ΑΕΠ κατά τη διάρκεια στο β’ εξαμήνου, ενώ οι άφθονοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα προσφέρουν στήριξη στην ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης δεσμεύει τους περισσότερους πόρους στην Ευρωζώνη, ως ποσοστό του ΑΕΠ, καθώς αντιστοιχούν στο 16% για τα επόμενα 6 χρόνια, εκ των οποίων το μεγαλύτερο κομμάτι (περίπου το 10%) είναι επιδοτήσεις.(εδώ)

Η πρόσφατη πρόβλεψη του ευρωπαϊκού οργανισμού για την ασφάλεια της αεροναυτιλίας Eurocontrol για την Ελλάδα, προβλέπει ότι η επιβατική κίνηση θα φτάσει εφέτος το 47% του 2019, ενώ η ολική επαναφορά της κίνησης αναμένεται πια το 2024. Προϋποθέσεις αυτής της πρόβλεψης αποτελούν η ομαλή πορεία των εμβολιασμών και η συντονισμένη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών διεθνώς ως το τέλος της φετινής χρονιάς, που θα φέρει σταδιακά το «άνοιγμα» και μακρινών πτήσεων. Για τη χώρα μας, το άνοιγμα αγορών όπως η Βρετανία, η Ρωσία, η Σκανδιναβία θα είναι ένα day-to-day πρότζεκτ και για το φετινό καλοκαίρι.Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Eurocontrol, η επιβατική κίνηση στη χώρα μας θα επανέλθει σταδιακά ως προς τα μεγέθη του 2019 στο 69% το 2022, στο 82% το 2023 και το 2024 πια θα φτάσει στα προ κορωνοϊού επίπεδα. (εδώ)

23/6/2021

Νέες εξόδους της Ελλάδας στις αγορές βλέπουν Citigroup και JP Morgan για την άντληση 1-3,5 δισ. ευρώ περαιτέρω, έστω κι αν το ελληνικό Δημόσιο έχει σχεδόν ολοκληρώσει το εμπροσθοβαρές δανειακό πρόγραμμα για το 2021. Αν και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα υπάρξει νέα έκδοση στο υπόλοιπο του έτους, οι διεθνείς οίκοι εκτιμούν πως η Ελλάδα δεν θα μείνει εκτός αγορών το επόμενο εξάμηνο. Πιο αναλυτικά, η Citigroup εκτιμά πως η Ελλάδα θα βγει τον Σεπτέμβριο και πάλι στις αγορές με το άνοιγμα της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου του Μαΐου  –η οποία έσπασε κάθε ρεκόρ, φέρνοντας για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μηδενικό κουπόνι– με την αύξηση του μεγέθους της στα 4 δισ. ευρώ από 3 δισ. ευρώ που είναι σήμερα. Κατά την JP Morgan, η Ελλάδα θα ξαναβγεί φέτος στις αγορές για την άντληση έως 3,5 δισ. ευρώ, καθώς εκτιμά ότι το 2021 συνολικά οι εκδόσεις ελληνικών ομολόγων θα κινηθούν τα 15 δισ. ευρώ.(εδώ)

 

Ορατό ήταν το στίγμα της πανδημίας στις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, οι οποίες υποχώρησαν κατά 28,83% το 2020 σε σύγκριση με το 2019, υποχώρηση πάντως αρκετά μικρότερη από αυτή που καταγράφηκε σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Εκθεσης Επενδύσεων της UNCTAD, οι άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν το 2020 σε 3,572 δισ. δολάρια έναντι 5,019 δισ. δολαρίων το 2019. To 2020 μπορεί ουσιαστικά να ανέκοψε την αυξητική πορεία των ΑΞΕ, η οποία ήταν εμφανής την τελευταία πενταετία, όμως, παρά τη μείωση που σημειώθηκε πέρυσι, οι ΑΞΕ είναι μεγαλύτερες από τα επίπεδα του 2017 (3,485 δισ. δολάρια). (εδώ)

 

Διαβάζοντας την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος και τις επισημάνσεις του Ενιαία Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκύπτουν κοινές διαπιστώσεις ως προς τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Επίσης, κοινές είναι οι συστάσεις προς τις τράπεζες προκειμένου οι προκλήσεις αυτές να γίνουν ευκαιρία. Τόσο στην Τράπεζα της Ελλάδος όσο και στον SSM δεν επικρατεί εφησυχασμός. Η αύξηση των αποταμιεύσεων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τα λιγότερα από τα αναμενόμενα κόκκινα δάνεια από την πανδημία, η μεγάλη ρευστότητα και το μικρό κόστος δανεισμού, για τις εποπτικές αρχές, απλώς αποτελούν μεγάλες ευκαιρίες προκειμένου να προετοιμαστούν εγκαίρως οι τράπεζες για να αντιμετωπίσουν τους κραδασμούς που θα έρθουν μόλις αποσυρθούν πλήρως τα μέτρα στήριξης. (εδώ)

 

Με την τουριστική σεζόν να έχει ξεκινήσει και οι πρώτες μαζικές κρατήσεις να αναμένονται από τις αρχές Ιουλίου, η χώρα σχεδιάζει να προσελκύσει όσους περισσότερους τουρίστες γίνεται για τη φετινή σεζόν.Σύμφωνα με πηγές της τουριστικής αγοράς, ένας εφικτός  στόχος είναι φέτος οι Κινέζοι τουρίστες να αγγίξουν τους 50.000, σε μία αγορά οι τουρίστες της οποίας αφήνουν κατά μέσο όρο 1.000 ευρώ ανά ταξίδι. Σημειώνεται πως κατά μέσο όρο οι τουρίστες στη χώρα μας αφήνουν περίπου 600 ευρώ, επομένως αν και αριθμητικά οι Κινέζοι τουρίστες δεν είναι αρκετοί, εντούτοις προσφέρουν στη χώρα σημαντικά έσοδα. Η δυσκολία ως προς την ακριβή καταγραφή των αφίξεων των Κινέζων έχει σχέση με το γεγονός πως έρχονται συνήθως από ευρωπαϊκές πόλεις στη χώρα μας, ωστόσο εκτιμάται πως το 2019 ήρθαν στην Ελλάδα έως 150.000 τουρίστες, ενώ πέρυσι μόλις 25.700. Σε κάθε περίπτωση οι τουρίστες από τη Ρωσία, την Κίνα και την Ανατολική Ευρώπη αναμένεται να είναι περισσότεροι συγκριτικά με πέρυσι και ίσως προσεγγίσουν το 30-40% των αφίξεων πριν την πανδημική κρίση.(εδώ)

 

Μετά την οικονομική κρίση, ο κλάδος της φιλοξενίας λειτούργησε ως λύση για πολλούς που δεν είχαν δουλειά ή είχαν χαμηλή ειδίκευση. Όπως αναφέρεται, οι πιθανοί υποψήφιοι για θέσεις εργασίας σε εστιατόρια και μπαρ αποθαρρύνονται από τον κίνδυνο ανανέωσης των περιορισμών για τον Covid-19 οι οποίοι οδηγούν σε παύση της δραστηριότητας των επιχειρήσεων. Το πρόβλημα απειλεί να «πάει πίσω» την ανάκαμψη της χώρας από την πανδημία, τονίζουν οι FT, δεδομένης της κεντρικής σημασίας που έχει ο τουριστικός τομέας για την ελληνική οικονομία.Το 92% όλων των νέων επιχειρήσεων που άνοιξαν μεταξύ του 2010 και του 2020 ανήκουν στον τομέα των τροφίμων και ποτών, υπολόγισε ο κ. Καββαθάς, πράγμα που οδήγησε σε μια μακροχρόνια κρίση υπερπροσφοράς που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. (εδώ)

 

Η ελληνική οικονομία από το 2023 και ύστερα θα επανέλθει σε ρυθμούς μεγέθυνσης περί το 2%, και το ελληνικό ΑΕΠ μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται με ρυθμούς 3,5%-4% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, βάζοντας την ελληνική οικονομία σε μια αισθητά υψηλότερη αναπτυξιακή τροχιά σε σχέση με τα προ-COVID επίπεδα, προβλέπει έκθεση της Τράπεζας Πειραιώς . Εν συνεχεία αναφέρεται πως «έχοντας φτάσει στα μέσα του 2021 και ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση από την ΕΛΣΤΑΤ των στοιχείων του ΑΕΠ του 1ου τριμήνου 2021, η πρόβλεψη μας για ανάπτυξη στην περιοχή του 6% για το 2021-2022 έχει υιοθετηθεί πλέον ως το βασικό σενάριο της πλειοψηφίας των αναλυτών της ελληνικής οικονομίας». (εδώ)

 

Το εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών Εξελίξεων της διευθύνσεως οικονομικών μελετών της Alpha Bank τονίζει πως η διαθέσιμη χρηματοδότηση στα κράτη-μέλη εξειδικεύεται στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, τα οποία περιλαμβάνουν τις μεταρρυθμίσεις και την επενδυτική ατζέντα κάθε χώρας μέχρι το 2026. Οι βασικοί επιμέρους στόχοι του πυλώνα της Πράσινης Μετάβασης του Ελλάδα 2.0. είναι: Η ενίσχυση των ΑΠΕ, Η εύρεση νέων μεθόδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, Η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, Η ευρεία προώθηση των ηλεκτροκίνητων μεταφορών και ε) η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, η οποία ορίζεται ως η κατάσταση κατά την οποία ένα νοικοκυριό δεν δύναται να θερμάνει επαρκώς την οικία του σε λογικό κόστος βάσει του εισοδήματός του. Στον πρώτο Πυλώνα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δηλαδή στην Πράσινη Μετάβαση, θα κατευθυνθούν κεφάλαια ύψους με τη μορφή επιδοτήσεων Ευρώ 6.026 εκατ. Ταυτόχρονα, αναμένεται να κινητοποιηθούν επιπλέον πόροι ύψους Ευρώ 4.368 εκατ. με τη στήριξη μεταξύ άλλων και του τραπεζικού συστήματος. Έτσι οι συνολικοί επενδυτικοί πόροι που κινητοποιούνται στον Πρώτο Πυλώνα αναμένεται να φθάσουν τα Ευρώ 10.395 εκατ.(εδώ)

 

Επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης από το 2021, έξοδος της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας το 2022, η επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων και επιστροφή σε «ρεαλιστικά» πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 αποτελούν τους μεσο-μακροπρόθεσμους στόχους του οικονομικού επιτελείου. Σύμφωνα με την παρουσίαση του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα στο υπουργικό συμβούλιο και τα μεγέθη που καταγράφονται στο ΜΠΔΣ 2022-2025 η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,6% φέτος (παρά τις εκτιμήσεις ξένων οργανισμών για υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης), θα υπάρξει άνοδος των επενδύσεων κατά 7%  και των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 10,4% το 2021. Στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025 (ΜΠΔΣ), η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στα πρωτογενή πλεονάσματα, 2% το 2023, 2,8% το 2024 και 3,7% το 2025. Όπως επισημαίνεται το πρωτογενές έλλειμμα φέτος θα διαμορφωθεί στο 7,15% για να υποχωρήσει σημαντικά το 2022, στο 0,5%. Η έγκαιρη και ομαλή απορρόφηση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης από το β΄ εξάμηνο του 2021 και μετά αναμένεται να προσθέσει 1,3% στο πραγματικό ΑΕΠ το 2021. Είναι χαρακτηριστικό ότι για φέτος οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 7% από μείωση 21,7% το 2020. Το 2022 οι επενδύσεις θα αυξηθούν κατά 30,3%, 12,3% το 2023, 10,8% το 2024 και 7,4% το 2025. (εδώ)

 

Ανάπτυξη σταθερά πάνω από 3% ή 4% για μια ολόκληρη πενταετία και «άλμα» 6,2% το 2022, θα προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής ως το 2025, τις προβλέψεις του οποίου παρουσίασε στο υπουργικό ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, πριν το καταθέσει για ψήφιση στη Βουλή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργού Οικονομικών, το 2021 η οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 3,6% (αν και αυτό υπόκειται σε αναθεώρηση αφού και η Κομισιόν ακόμα προβλέπει 4,1% για φέτος) και 6,2% για το 2022, πολύ κοντά δηλαδή στο 6% που προβλέπει πλέον και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ελληνική οικονομία με βάση τις προβλέψεις θα συνεχίσει να αναπτύσσεται το 2023 και το 2024 με ρυθμό πάνω από 4% σε ετήσια βάση. Και το 2025 θα συνεχίσει να αυξάνεται με ρυθμό 3,3%.(εδώ)

 

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch έχει τονίσει σε πρόσφατη έκθεσή του πως το μοναδικό "αντίδοτο" στην αύξηση του χρέους που προκάλεσε η πανδημία είναι η ανάπτυξη, και ειδικά το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. Τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα το 2021 και το 2022 ενδέχεται να αυξήσουν τον απαιτούμενο χρόνο για να αρχίσουν να μειώνονται οι δείκτες δημόσιου χρέους των χωρών της ευρωζώνης, ενώ οι πολιτικές και κοινωνικές προκλήσεις για τη θέσπιση αυστηρών δημοσιονομικών πολιτικών σημαίνουν ότι η πολιτική έμφαση θα δοθεί κυρίως στην αύξηση του ΑΕΠ, κάνοντας χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, το πλέον σημαντικό όπλο για την αποκατάσταση των οικονομικών και δημοσιονομικών ζημιών. Αξίζει να σημειωθεί πως με βάση τους ισχύοντες κανόνες και οι οποίοι θα ισχύουν και για την Ελλάδα από το 2023 αφού θα λήξει το 2022 το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, το έλλειμμα του προϋπολογισμού δεν πρέπει να ξεπερνά το 3% του ΑΕΠ και το ύψος του δημοσίου χρέους δεν πρέπει να ξεπερνά  το 60% του ΑΕΠ με τον ρυθμό μείωσής του κάθε χρόνο να είναι στο 1/20 της διαφοράς από την τιμή αναφοράς. (εδώ)

 

22/6/2021

 

Άνοδο 20% στις α' ύλες βλέπουν επιχειρηματίες τουρισμού λόγω ναύλων. Στις αυξήσεις των ναύλων και του μεταφορικού κόστους έρχεται να προστεθεί και ο πληθωρισμός. Η Κομισιόν εκτιμά ότι το 2021 θα κλείσει με αρνητικό πληθωρισμό για την ελληνική οικονομία, ωστόσο με αυτή την πρόβλεψη δεν συμφωνεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην τελευταία του έκθεση τον Απρίλιο, όπου επισημαίνει πως θα υπάρξει αύξηση του πληθωρισμού το 2021 κατά 0,2% και κατά 0,8% το 2022, ενώ η Deutsche Bank αναφέρει πως υπάρχει κίνδυνος έκρηξης του πληθωρισμού διεθνώς εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί η FED. εδώ

 

Bank of America, DBRS και Scope Ratings είναι οι τρεις οίκοι που προχώρησαν σε σημαντική αναβάθμιση των εκτιμήσεών τους για την ελληνική οικονομία. Ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης Scope αποδείχθηκε ο πιο γενναιόδωρος, τοποθετώντας την ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ στο 6,5% φέτος. Ακολουθεί η Bank of America με 5,1% και από κοντά η DBRS με 5%.Η Bank of America προβλέπει 5,1% και 3,8%, η Scope προβλέπει 6,5% και 3,6% και η DBRS 5% και 5% για τα έτη 2021 και 2022 αντίστοιχα. (εδώ)

 

Επενδύσεις πάνω 53 δισ. ευρώ, από φέτος μέχρι και το 2025, προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής που έχει ολοκληρώσει ήδη το υπουργείο Οικονομικών. Το πρόγραμμα θα σταλεί με βάση τη συμβατική υποχρέωση της Ελλάδας για την υποβολή του και βασίζεται στο μακροοικονομικό σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας και ανάπτυξης, το οποίο έχει σταλεί στις Βρυξέλλες από τις αρχές Μαΐου. Αυτό σημαίνει ότι βασίζεται στη συντηρητική πρόβλεψη ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για φέτος δεν θα ξεπεράσει το 3,6% του ΑΕΠ, παρόλο που και η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ,  δηλώνει ανεπίσημα ότι μετά την πολύ μικρότερη του αναμενομένου ύφεση του πρώτου τριμήνου, η βάση έχει αλλάξει και τα πράγματα μπορούν να πάνε καλύτερα. Ακόμη όπως και με αυτή τη συντηρητική βάση, η συνολική αύξηση των επενδύσεων αναμένεται τα φτάσει το 88,4% από φέτος μέχρι και το 2025 μετά από μια 10ετία συρρίκνωσης των δημοσίων επενδύσεων η οποία έκλεισε με τη μεγάλη υγειονομική κρίση του 2020. Την προοπτική για την αλλαγή του σκηνικού από εδώ και πέρα, δίνουν τα κοινοτικά κονδύλια ύψους περίπου 51 δισ. ευρώ που αναμένει η Ελλάδα ως το 2030. Από αυτά τα 30,5 δισ. ευρώ είναι τα γνωστά πια κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης τα οποία θα αρχίσουν να έρχονται από φέτος (με τον πήχη για το 2022 να έχει τεθεί κοντά στα 8 δισ. ευρώ) μέχρι και το 2026. (εδώ)

 

Ουδέτερη, από θετική προηγουμένως, είναι πλέον η JP Morgan για τα ελληνικά ομόλογα, όπως και τα κυπριακά, καθώς και οι δύο δέσμες τίτλων έχουν σημειώσει εντυπωσιακές αποδόσεις. Ωστόσο, όπως τονίζει, εάν κάποιος επενδυτής επιθυμεί να παραμείνει overweight στους ελληνικούς τίτλους, τότε καλό είναι να προτιμήσει αυτούς της 7ετούς διάρκειας, οι οποίοι θα συνεχίσουν να υπεραποδίδουν σε σχέση με τους άλλους τίτλους της ευρωπαϊκής περιφέρειας.Όπως αναφέρει η JP Morgan, τόσο τα ελληνικά όσο και τα κυπριακά spreads μειώνονται, με τα δύο μεγέθη να βρίσκονται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα ιστορικά. (εδώ)

 

Τέσσερα έργα υποδομής που αφορούν τον αγροδιατροφικό τομέα, τους σιδηροδρόμους, τον ΒΟΑΚ αλλά και την ενίσχυση των υποδομών της πολιτικής προστασίας που θα υλοποιηθούν ως ΣΔΙΤ περιλαμβάνονται στα περίπου 1.000 έργα του,το Ταμείου Ανάκαμψης. Τα έργα αυτά αποτελούν μεγάλες επενδύσεις  και θα αντλήσουν χρηματοδότηση από τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς (ΕΤΕπ,  EBRD),  οι οποίες θα υπογράψουν το επόμενο διάστημα με το ΥΠΟΙΚ σύμβαση συμμετοχής στο Ταμείο Ανάκαμψης.Το πρώτο έργο που θα γίνει με ΣΔΙΤ αφορά επενδύσεις για την κατασκευή 18 αρδευτικών δικτύων, μαζί με τα συνοδευτικά έργα (κατασκευή και εκσυγχρονισμός φραγμάτων, αρδευτικών δικτύων, δεξαμενών κ.ά). Το δεύτερο έργο είναι ο από ετών αναμενόμενος Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ) με προϋπολογισμό 427 εκατ. ευρώ. Το τρίτο μεγάλο έργο ΣΔΙΤ θα είναι μια σειρά παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου με προϋπολογισμό 130 εκατ. ευρώ. Το τέταρτο έργο ΣΔΙΤ θα είναι η κατασκευή 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων τελευταίας τεχνολογίας για την Πολιτική Προστασία με στόχο να γίνεται πιο έγκαιρη και αποτελεσματική η διαχείριση των κινδύνων και των κρίσεων και σε περιφερειακό επίπεδο. Το έργο έχει προϋπολογισμό 19 εκατομμύρια ευρώ. (εδώ)

 

Έχοντας δεχτεί ισχυρό πλήγμα από την πανδημία και την βαθιά ελληνική κρίση, οι ελληνικές ΜμΕ βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης προσφέρεται μια μοναδική ευκαιρία να καλύψουν το κενό ανταγωνιστικότητας έναντι μεγαλύτερων επιχειρήσεων και να συμβαδίσουν με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.Το πρωτοφανές χτύπημα της πανδημίας προκάλεσε συρρίκνωση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ κατά 6,1% και του ελληνικού ΑΕΠ κατά 7,8% το 2020, ενώ οδήγησε σε πτώση πωλήσεων της τάξης του 13% στον ελληνικό επιχειρηματικό τομέα. Στην παρούσα φάση, συνεπώς, οι επιχειρήσεις προσπαθούν να ανακάμψουν, με τις μικρότερες ελληνικές να το επιχειρούν έχοντας το βαρίδι της χαμηλής ανταγωνιστικότητας (τόσο έναντι μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων, όσο και έναντι των ευρωπαϊκών μικρών επιχειρήσεων).Συγκεκριμένα, οι ελληνικές μικρές επιχειρήσεις υστερούν τόσο σε παραγωγικότητα εργασίας (73% υστέρηση έναντι των μικρών ευρωπαϊκών, έναντι αντίστοιχης υστέρησης 34% για τις μεγάλες) όσο και σε κεφαλαιακές επενδύσεις (33% υστέρηση από την ΕΕ για τις μικρές, έναντι υστέρησης 23% για τις μεγάλες). Παράλληλα, δεν αξιοποιούν τις δυνατότητες που προσφέρουν οι συνεργασίες (με την Ελλάδα να κατατάσσεται τελευταία μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ όσον αφορά τη συμμετοχή επιχειρήσεων σε clusters). (εδώ)

 

Οι ανατιμήσεις αλλάζουν τα σχέδια των εταιριών.Για την ώρα, πάντως, η κατάσταση στην ελληνική αγορά θεωρείται σε γενικές γραμμές διαχειρίσιμη, καθώς η μειωμένη ζήτηση σε διαρκή καταναλωτικά αγαθά το προηγούμενο διάστημα είχε ως συνέπεια την ύπαρξη επαρκών αποθεμάτων για μερικούς μήνες ακόμη. Οι θερινές εκπτώσεις, που αναμένεται να ξεκινήσουν στις 12 Ιουλίου και να ολοκληρωθούν στο τέλος Αυγούστου, θα δώσουν μια ευκαιρία για τη ρευστοποίηση αποθεμάτων, που σε ορισμένους κλάδους του λιανεμπορίου, όπως αυτοί της ένδυσης – υπόδησης και μεγάλων οικιακών συσκευών, είναι σημαντικά. (εδώ)

 

Ελληνικό: Η επόμενη μέρα ξεκίνησε – Ποια έργα γίνονται. Στην επόμενη ημέρα, την οποία σηματοδοτεί η έναρξη των εργασιών συγκεκριμένων έργων ανάπτυξης στο Ελληνικό, του μεγαλύτερου έργου αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη, βρίσκεται πλέον ολόκληρο το επιτελείο της Lamda Development, μετά την γνωστοποίηση ότι στις 25 Ιουνίου θα καταβληθεί στο Ελληνικό Δημόσιο η πρώτη δόση του τιμήματος, ποσού 300 εκατ. ευρώ και θα παραδοθεί στο ΤΑΙΠΕΔ η Εγγυητική Επιστολή, ποσού 347 εκατ. ευρώ. Η ανάπλαση του Ελληνικού σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, μεταξύ άλλων, θα εισφέρει συνολικά πάνω από 14 δισ. ευρώ έσοδα σε φόρους στο κράτος στον χρονικό ορίζοντα υλοποίησής του. (εδώ)

 

Επιστροφή του ΑΕΠ στα 217 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2025 θα προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί. Η επιστροφή στην ανάκαμψη θα ξεκινήσει από φέτος - με το ΑΕΠ να κλείνει τη χρονιά στα 172,1 δισ. ευρώ έναντι 165,8 δισ. ευρώ το 2020. Πολύ ισχυρή ανάκαμψη προβλέπεται για όλη την περίοδο από το 2023 έως το 2025, με το ΑΕΠ να «κερδίζει» πάνω από 10 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Η ταχεία ανάκαμψη θα επιτρέψει και την επιστροφή στα πλεονάσματα ακόμη και σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης. Η περίοδος των πολύ υψηλών ελλειμμάτων φαίνεται ότι κλείνει φέτος. Για το 2021 προβλέπεται ότι το έλλειμμα θα φτάσει στα 16,99 δισ. ευρώ σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης.Για το 2022, θα περιοριστεί στα 5,712 δισ. ευρώ, ενώ για το 2023 θα διαμορφωθεί στα 846 εκατ. ευρώ.Το σύνολο των εσόδων σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης περιορίστηκε στα 79,924 δισ. ευρώ το 2020 λόγω της πανδημίας. Από φέτος, όμως, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει μια ανοδική πορεία, η οποία προβλέπεται ότι θα φέρει τα έσοδα της γενικής κυβέρνησης στα 97,371 δισ. ευρώ. (εδώ)

 

18/6/2021

 

Η αρχή μια πορείας γεμάτης προκλήσεις, ευκαιρίες και 30,5 δισ. ευρώ κοινοτικούς πόρους, ξεκινά μετά την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ελληνικής πρότασης για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0", με πρώτο σταθμό την άντληση 9,6 δισ. ευρώ, ως το τέλος του χρόνου. Το ελληνικό πρόγραμμα, θα πρέπει να εγκριθεί και από το επόμενο ECOFIN και στη συνέχεια Αθήνα και Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να υπογράψουν την επιχειρησιακή σύμβαση του προγράμματος. Μαζί θα υπογραφεί και η δανειακή σύμβαση για τα 12,7 δισ. που θα αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων. Η Ελλάδα από τα μέσα Ιουλίου, που θα υπογράψει και το τεχνικό συμβόλαιο του ελληνικού προγράμματος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα περιμένει να μπει η προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ στους δύο λογαριασμούς που έχει ανοίξει στην Τράπεζα της Ελλάδας. Τα 2,4 δισ. ευρώ από τις επιχορηγήσεις θα κατατεθούν στον ένα και η προκαταβολή ύψους 1,6 δισ. από τα δάνεια στον άλλο λογαριασμό. (εδώ)

 

Ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings αναβαθμίζει τις προβλέψεις για την εγχώρια ανάπτυξη φέτος κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε 6,5%, αλλά μειώνει την επίδοση κατά μία ποσοστιαία μονάδα το 2022, σε μόλις 3,6%. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα από τις 36 χώρες που αξιολογεί ο γερμανικός οίκος για την οποία διατηρεί θετικές προοπτικές και άρα στην αναθεώρηση της 10ης Σεπτεμβρίου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η εγχώρια οικονομία να αναβαθμιστεί από το rating ΒΒ.Ο οίκος βλέπει ότι το έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό θα κινηθεί και φέτος σε πολύ υψηλά επίπεδα, της τάξεως του 8,9% και στο 5% το 2022, τονίζοντας ότι οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι σχετίζονται με ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων και από το πρόγραμμα των κρατικών εγγυήσεων στις τιτλοποιήσεις των τραπεζών. Το ελληνικό δημόσιο χρέος ως προς το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 208% του ΑΕΠ φέτος και θα έχει μειωθεί ελαφρώς στο 188% έως το 2026, ενώ η ανεργία προβλέπεται στο 16,1% για το 2022 και το 2023. (εδώ)

 

Μικρή αύξηση εμφάνισε το τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου 2021 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2020 και διαμορφώθηκε σε 4,8 δισεκ. ευρώ, λόγω της επιδείνωσης των ισοζυγίων αγαθών, υπηρεσιών και δευτερογενών εισοδημάτων, η οποία αντισταθμίστηκε από τη βελτίωση του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδας. Μόνο για τον Απρίλιο του 2021, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 και διαμορφώθηκε σε 2,1 δισεκ. ευρώ, λόγω της επιδείνωσης των ισοζυγίων αγαθών, υπηρεσιών και δευτερογενών εισοδημάτων, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από τη βελτίωση του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων, σύμφωνα με την ΤτΕ. To πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών κατέγραψε μικρή μείωση κατά 84 εκατ. ευρώ που οφείλεται στην επιδείνωση του ισοζυγίου μεταφορών, ενώ το ταξιδιωτικό ισοζύγιο και το ισοζύγιο λοιπών υπηρεσιών βελτιώθηκαν σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020.(εδώ)

Η ανάπτυξη της Ελλάδας το 2021 θα διαμορφωθεί μεταξύ 3% και 5% στο αρνητικό και στο βασικό σενάριο αντίστοιχα, σύμφωνα με την DBRS.Ωστόσο, αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι στο αρνητικό σενάριο η ανάπτυξη του 2022 θα είναι μόλις 1,5%, έναντι του 5% στο βασικό. Οι καταλύτες της ανάκαμψης είναι οι προσπάθειες εμβολιασμού έχουν αποδειχθεί γενικά αποτελεσματικές στη μείωση της μετάδοσης και της σοβαρότητας του COVID-19. Αυτό είναι καλό για την οικονομική ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο 2021 και το 2022. Η ανεργία και η αγορά ακινήτων απέδωσαν καλύτερα από το αναμενόμενο. Οι ισολογισμοί των νοικοκυριών είναι σε καλή κατάσταση, υποστηριζόμενοι από επεκτατικές αποκρίσεις δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής.(εδώ)

17/6/2021

Μεγάλωσε το έλλειμμα στα Ταμεία το 2021 όπως αποκαλύπτει η πρώτη τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου του Προϋπολογισμού, το έλλειμμα ανήλθε στα 548 εκατ. ευρώ έναντι 267 εκατ. ευρώ πέρσι το 2020. Πιο αναλυτικά, η έκθεση αναφέρει πως ''οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ) καταγράφουν αυξημένα έσοδα κατά 543 εκατ. ευρώ και αυξημένες δαπάνες κατά 825 εκατ. ευρώ, με συνέπεια την μείωση του πρωτογενούς αποτελέσματος τους (πρωτογενές έλλειμμα 548 εκατ. ευρώ) κατά 281 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο πρώτο τετράμηνο του 2020. Η αύξηση των εσόδων των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης οφείλεται κυρίως στην αύξηση των μεταβιβάσεων (κυρίως από τον Κρατικό Προϋπολογισμό) κατά 598 εκατ. ευρώ. και τέλος η αύξηση των εξόδων των ΟΚΑ οφείλεται κυρίως σε αυξημένες δαπάνες για Κοινωνικές Παροχές κατά 671 εκατ. ευρώ. (εδώ)

Μεγάλες ανατιμήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης δείχνουν τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Προκύπτει σημαντική αύξηση τιμών σε σειρά ειδών διατροφής και φυσικά και στις τιμές των καυσίμων. Ειδικότερα, τον Μάιο του 2021 σε σύγκριση με τον Μάιο του 2020 καταγράφηκε αύξηση στις τιμές των ακόλουθων προϊόντων: αρνί και κατσίκι 14,5%, πουλερικά 4%, ψάρια νωπά 6,1%, τυριά 0,9%, ελαιόλαδο 1,1%, άλλα βρώσιμα έλαια 13,8%, λαχανικά 3%, πατάτες 3,5%. Επιπλέον, στην τιμή του φυσικού αερίου καταγράφηκε αύξηση σε ετήσια βάση της τάξης του 31,8% και του πετρελαίου θέρμανσης κατά 28,9%. Επιπροσθέτως,  τον Μάιο του 2021 η τιμή ήταν υψηλότερη σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2021 στα πουλερικά κατά 7,2%, στο ελαιόλαδο κατά 2,8%, στις πατάτες κατά 3,2%, στο ψωμί και στα δημητριακά κατά 0,3%, στο αρνί – κατσίκι κατά 2%, στα φρούτα κατά 2,6%, στα αλκοολούχα ποτά κατά 1%, στο φυσικό αέριο κατά 5%. Τέλος, μέσα σε ένα μήνα καταγράφηκε αύξηση τιμών 1,2% στα είδη ατομικής φροντίδας. (εδώ)

Κίνδυνος για χαμένο Ιούλιο στον τουρισμό, απομακρύνεται ο στόχος εσόδων.Το πρόβλημα της καθυστερημένης εκκίνησης δεν δημιουργεί ανησυχίες μόνο για τις ροές από τη Βρετανία, αλλά συνολικά από τις τρεις μεγαλύτερες αγορές για τον ελληνικό τουρισμό (Βρετανία, Γερμανία, ΗΠΑ), καθώς πλέον ο κύριος όγκος των επισκεπτών θα πρέπει να συγκεντρωθεί στο δίμηνο Αυγούστου - Σεπτεμβρίου και να καταγραφούν θεαματικά βελτιωμένες επιδόσεις σε σχέση με το 2020, ώστε να πλησιάσει η τουριστική βιομηχανία τον στόχο για έσοδα 40% - 50% σε σχέση με το 2019.Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ και της Τρ. Ελλάδος,Το 2019, το 26% των δαπανών των Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα έγινε στο 2ο τρίμηνο (Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος) και το 63% στο 3ο τρίμηνο. Συνάμα, το 2019, το 28% των αφίξεων των Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα έγιναν στο 2ο τρίμηνο και το 58% στο 3ο, ενώ το 27% των διανυκτερεύσεων έγινε στο 2ο και το 60% στο 3ο. (εδώ)

Η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώνει πως το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στα 8,6 δισ. ευρώ στο καθαρό αποτέλεσμα του προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2021. Για την ίδια περίοδο, το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 11,578 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 8,872 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020. (εδώ)

Θετικό το ισοζύγιο απασχόλησης τον Μάιο σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».Συγκεκριμένα, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 255.987, ενώ οι αποχωρήσεις σε 160.821. Συνεπώς το ισοζύγιο του Μαΐου ήταν θετικό κατά 95.166 θέσεις εργασίας. Στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2021, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 681.947 και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 504.839. Έτσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου πενταμήνου του έτους 2021 είναι θετικό κατά 177.108 θέσεις εργασίας.  (εδώ)

Ο υπουργός Οικονομικών Σκυλακάκης ανακοινώνει επιπλέον 7 μονάδες στο ΑΕΠ έως το 2026. Πιο συγκεκριμένα τόνισε πως το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης θα συμβάλει στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2026 και θα δημιουργήσει 180.000 θέσεις εργασίας και τέλος, το χαρακτήρισε ώς μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα το Ταμείο Ανάκαμψης. (εδώ)

Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα το 2023 προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2022-2025, σύμφωνα με το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, στην έκθεσή του που έδωσε στη δημοσιότητα, παρουσιάζει τις βασικές προβλέψεις του Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2022-2025 και σύμφωνα με αυτές προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2% του ΑΕΠ το 2023.Το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να ανέλθει σε 2,8% του ΑΕΠ το 2024 και σε 3,7% του ΑΕΠ το 2025. (εδώ)

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.