MEVACO: Διαμορφώνεται ευνοϊκό κλίμα για την Mevaco

15 Ιουλίου 2021, 11:50 | Χ&Α - 230

MEVACO: Διαμορφώνεται ευνοϊκό κλίμα για την Mevaco

 

 

 

 

MEVACO

 

Διαμορφώνεται ευνοϊκό κλίμα για την Mevaco

 

Ευνοϊκό κλίμα, άρχισε να διαμορφώνεται για την Mevaco, καθώς η δραστηριότητα της είναι η παραγωγή μεταλλικών αντικειμένων για βιομηχανική παραγωγή, η κατασκευή κινούμενων και σταθερών βάσεων φωτοβολταϊκών πάρκων καθώς και εκμετάλλευση ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων. Αυτό σημαίνει πως εξαρτάται άμεσα από τις επενδύσεις που θα γίνουν στη χώρα και από την ζήτηση των πελατών της για τα προϊόντα που παράγει.

Ήδη πολλές βιομηχανικές, κατασκευαστικές και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας, εκμεταλλευόμενες την χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης ή το ΕΣΠΑ, “τρέχουν” τα επενδυτικά τους σχέδια συνεπώς αυξάνουν την ζήτηση τους και επιδρούν θετικά στην μεγέθη της εταιρίας.

Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση της εταιρίας (σελ.9), βρίσκεται σε συζητήσεις και έχει υποβάλλει προσφορές για την κατασκευή μεταλλικών βάσεων για ιδιαίτερα σημαντικά έργα Φωτοβολταϊκών Πάρκων στην Αίγυπτο (50 Mwp), στην Τυνησία (10Mwp), Ολλανδία (22Mwp), Ηνωμένο Βασίλειο (55Mwp) καθώς και άλλα μικρότερα στην Ελληνική αγορά.

Επίσης έχει υποβάλει προσφορά για συστήματα ηχοαπόσβεσης θορύβου στην Αυστραλία (Μετρό Μελβούρνης, Σίδνεϋ κλπ), καθώς και άλλων διαφόρων μεταλλικών κατασκευών το ύψος των οποίων, κατά τον χρόνο σύνταξης της οικονομικής έκθεσης υπερβαίνει το ποσό των € 11,0 εκατομμυρίων. Σε γενικές γραμμές η εταιρία εστιάζει στην εκμετάλλευση με το βέλτιστο δυνατό τρόπο της σημαντικής κινητικότητας που παρατηρείται στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενισχύοντας για τον σκοπό αυτό την εξωστρέφειά της και επιβεβαιώνοντας την πολυσχιδή παραγωγική ικανότητα αυτής.

Τέλος αυτό που παρατηρούμε από τα μεγέθη της είναι ότι σε επίπεδο πωλήσεων, την τελευταία πενταετία, ήταν σταθερές περίπου στα € 17,3 εκατομμύρια ώσπου το 2017 υποχώρησαν σημαντικά λόγω της μειωμένες ζήτησης στα € 10,6 εκατομμύρια. Στο ίδιο επίπεδο παρέμεινε και το 2018 ενώ με τις βελτιωμένες επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και κατ΄ επέκταση της ζήτησης, η Mevaco το 2019, αύξησε τις πωλήσεις της στα € 15,0 εκατομμύρια. Το μικτό περιθώριο κέρδους σημειώνει ανοδική πορεία από το 2019, που όμως διακόπηκε στο 2020, καθώς διαμορφώθηκε στο 13,4% έναντι 16,8% το 2019.

Οι δαπάνες λειτουργίας και τα χρηματοοικονομικά έξοδα περιορίζονται σταδιακά από το 2015.  Σε επίπεδο καθαρής κερδοφορίας, η Mevaco κατέγραψε κέρδη μόνο το 2019.

Τα ίδια κεφάλαια του Oμίλου, την τελευταία τριετία παραμένουν σταθερά περίπου στα € 22,5 εκατομμύρια και οι συνολικές υποχρεώσεις, από € 10,3 εκατ. το 2018 υποχώρησαν στα € 8,4 εκατ. το 2019 και ξανά βρέθηκαν στα €10,5 εκατ. το 2020. Δείτε εδώ τον πίνακα με τα συνοπτικά οικονομικά στοιχεία των τελευταίων ετών.

Χρηματιστηριακά, η μετοχή, από την αρχή του έτους μέχρι την 9/7/2021, σημειώνει απόδοση 24,4% και Γενικός Δείκτης 8,1%.

Με βάση τα παραπάνω, αλλά και τις επισημάνσεις της διοίκησης για τις προοπτικές των επομένων δύο τουλάχιστον ετών, εκτιμούμε πως για το σύνολο του 2021, οι συνολικές πωλήσεις θα κυμανθούν από € 14,0 εκατ. έως € 15,0 εκατ. και τα καθαρά κέρδη θα φθάσουν περίπου τις € 500,0 χιλιάδες. Επισημαίνουμε ότι, μία τέτοια εξέλιξη, θα προκαλέσει θετικές εντυπώσεις και θα δημιουργήσει προσδοκίες και για τη διατήρηση των θετικών μεγεθών στο μέλλον, κάτι που θα επιδράσει στην πορεία της μετοχής, ήδη από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου.

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.