Γιατί το Χ.Α. προχώρησε στην δημιουργία Δείκτη ESG; -Το παράδειγμα της Αμερικής

22 Ιουλίου 2021, 10:44 | Χρηματιστήριο Αθηνών

To Χρηματιστήριο Αθηνών χθες προχώρησε στην ανακοίνωση της δημιουργίας του νέου δείκτη (Δείκτης ATHEX ESG) ο οποίος θα παρακολουθεί την χρηματιστηριακή απόδοση των εισηγμένων εταιρειών του Χ.Α. που υιοθετούν και προβάλουν τις πρακτικές τους σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG).

Γιατί όμως κάνει αυτήν την κίνηση το Χ.Α.; Με το ESG να απασχολεί όλο και περισσότερο τους επενδυτές και με τα ESG Funds να πολλαπλασιάζονται η κίνηση αυτή του Χρημαιτσηρίου μπορεί να χαρακτηριστεί κίνηση - ματ.

Ο όμιλος θέλει να ωθήσει και να  υποστηρίξει τις προσπάθειες των εταιρειών να εντείνουν τις προσπάθειες συνεχούς βελτίωσης των πρωτοβουλιών ESG καθώς το κανονιστικό περιβάλλον της μη χρηματοοικονομικής πληροφόρησης θα εξελίσσεται.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών για να δημιουργήσει τον νέο Δείκτη, συνεργάστηκε με το Εργαστήριο Επενδυτικών Εφαρμογών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο και ανέθεσε τη διενέργεια σχετικής μελέτης για το βαθμό αναγνώρισης από πλευράς εισηγμένων εταιρειών της ESG τάσης στην βάση των δημοσιευμένων στοιχείων μη χρηματοοικονομικής πληροφόρησης.

Επιπρόσθετα, το Εργαστήριο συνέταξε και το Χρηματιστήριο Αθηνών διακίνησε τον Δεκέμβριο του 2020 προς τις εισηγμένες εταιρείες, σχετικό ερωτηματολόγιο για τις ESG δράσεις τους. Από την μελέτη προέκυψε η δυνατότητα εφαρμογής μίας συγκεκριμένης μεθοδολογίας βαθμολόγησης (ESG scoring) των εισηγμένων εταιρειών με βάση τα στοιχεία που προσδιορίζονται στον Οδηγό Δημοσιοποίησης μη Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών που εξέδωσε το 2019 το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η πρωτόλεια εφαρμογή της εν λόγω μεθοδολογίας είχε ήδη δοκιμαστεί το 2019 κατά την σύνταξη του Οδηγού Δημοσιοποίησης μη Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών από το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την υποστήριξη και την τεχνογνωσία των KKS Advisors, με στοιχεία του 2018. Τα αποτελέσματα της έρευνας ανέδειξαν αξιόλογη τάση βελτίωσης της μη χρηματοοικονομικής πληροφόρησης σε θέματα ESG που παρέχουν οι εισηγμένες εταιρείες και λίαν ικανοποιητική αξιοποίηση των μετρικών που προσδιορίζονται στον Οδηγό. Τα δυο αυτά ενθαρρυντικά αποτελέσματα καθιστούν εφικτή τη διαμόρφωση ενός αρχικού μηχανισμού ESG scoring.

Στόχος να κινητοποιηθούν περαιτέρω τόσο η επενδυτική κοινότητα όσο και οι εισηγμένες εταιρείες στην ποιοτική διάχυση μη χρηματοοικονομικής

πληροφόρησης. Επιπλέον, το Χρηματιστήριο Αθηνών γνωστοποίησε στις εισηγμένες εταιρείες την ανάλυση των ευρημάτων της μελέτης προκειμένου αφενός να δοθεί η δυνατότητα επιβεβαίωσης των αποτελεσμάτων του 2019 ,και ρύθμισης τυχόν αστοχιών στην συγκέντρωση των στοιχείων, και αφετέρου να ενημερωθούν οι ίδιες οι εταιρείες για τον στόχο ενός ESG scoring, ο οποίος θα διαμορφώσει  τα επόμενα βήματα των προσπαθειών για την ανάδειξη στην εγχώρια και διεθνή επενδυτική κοινότητα του ESG profile της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

Το παράδειγμα της Αμερικής - Παρά τη βιασύνη των επενδυτών, οι αποτιμήσεις δεν υπερεκτιμώνται

Ο αμερικανικός δείκτης ESG έχει πολύ παρόμοια χαρακτηριστικά αποτίμησης με την ευρύτερη αγορά. Η αποτίμηση των μετοχών ESG είναι περίπου η ίδια με την αποτίμηση ενός παγκόσμιου χαρτοφυλακίου μετοχών. Γιατί η αποτίμηση των μετοχών ESG είναι τόσο παρόμοια με εκείνη της συνολικής αγοράς; Ένας λόγος είναι ότι οι κοινοί δείκτες ESG ακολουθούν την αγορά σχετικά στενά και αποφεύγουν σκόπιμα να κάνουν μεγάλες αποκλίσεις.

Όταν οι χρηματιστές αξιολογούν τις πιο δημοφιλείς αμερικανικές μετοχές ESG χρησιμοποιώντας τον "μετρητή φούσκας" μας - ένα μέτρο που συνδυάζει τις παραδοσιακές μετρήσεις αποτίμησης με παράγοντες όπως ο ρυθμός των νέων αγοραστών, το ποσό των αγορών που χρηματοδοτούνται με δανεισμό και το κατά πόσον οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σε τιμές φαίνονται βιώσιμες - καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μόνο μια μικρή μερίδα εμφανίζονται ιδιαίτερα φρενήρεις.

Ορισμένοι τομείς που φαίνονται σημαντικά υπερεκτιμημένοι στους δείκτες ESG σε σύγκριση με την ευρύτερη αγορά, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έχουν μετρίως υψηλότερες αποτιμήσεις. Ωστόσο, αυτά αποτελούν μόνο μια μικρή στάθμιση στους δείκτες αναφοράς της αγοράς.

Απέκλεισαν τις "χειρότερες" εταιρείες αντί να επιλέξουν να κρατήσουν μόνο τις "καλύτερες"

Με άλλα λόγια, στην ουσία απέκλεισαν τις "χειρότερες" εταιρείες αντί να επιλέξουν να κρατήσουν μόνο τις "καλύτερες". Ως αποτέλεσμα, αυτοί οι δείκτες μοιάζουν πολύ με μια τυπική κατανομή μετοχών. Αποφεύγουν να κατευθύνουν ένα μεγάλο μέρος του κεφαλαίου τους σε περιορισμένο αριθμό μετοχών με επίκεντρο τη βιωσιμότητα.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο η αποτίμηση των μετοχών ESG παραμένει σύμφωνη με την αγορά είναι ότι η στροφή προς τη βιωσιμότητα ήταν σταδιακή - τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα.

Αναλύσαμε τις μετοχικές συμμετοχές μιας ομάδας θεσμικών επενδυτών που έχουν εκδηλώσει δημοσίως ενδιαφέρον για το ESG, αντιπροσωπεύοντας περίπου 1,5 εκατ. δολάρια σε δημόσια μετοχικά περιουσιακά στοιχεία. Οι κινήσεις που έχουν κάνει μέχρι στιγμής είναι σταδιακές και δεν είναι τόσο μεγάλες όσο θα χρειαζόταν για την πλήρη ευθυγράμμιση με τους δείκτες ESG.

Επί του παρόντος, μόνο το 4% έως 5% των αμοιβαίων κεφαλαίων και των ETF βρίσκεται σε αμοιβαία κεφάλαια με ετικέτα ESG, σύμφωνα με ανάλυση της Bank of America σε στοιχεία της Morningstar.

Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς ότι οι ροές επιταχύνονται με ακόμη ταχύτερο ρυθμό. Οι Ευρωπαίοι επενδυτές, η πρωτοπορία της στροφής προς τη βιωσιμότητα, μεταφέρουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε αμοιβαία κεφάλαια ESG με ρυθμό 6% έως 8% ετησίως - υπερδιπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου.

Καθώς οι κατανομές αυξάνονται, είναι πιθανό να υπάρξουν μεγάλες εισροές και εκροές από τις περισσότερες μετοχές, οδηγώντας σε αξιοσημείωτες κινήσεις των τιμών, ιδίως σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η στροφή των επενδυτών σε πιο εστιασμένα χαρτοφυλάκια βιώσιμων εταιρειών θα είχε πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις στις τιμές των μετοχών.

Με ένα αυξανόμενο μερίδιο επενδυτών να δίνει προτεραιότητα στον αντίκτυπο και τη βιωσιμότητα, πιστεύουμε ότι υπάρχει σημαντικός χώρος για τις ροές ESG - και ότι οι μεγαλύτερες επιπτώσεις των βιώσιμων επενδύσεων στις σχετικές αποτιμήσεις των μετοχών, καθώς και τα κίνητρα που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες επιχειρήσεις είναι ακόμη μπροστά μας.

 

ΦΑΙΔΡΑ ΜΑΥΡΟΓΙΩΡΓΗ

Πηγή: esgstories.gr