ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ: Σημαντικότατη βελτίωση μεγεθών κατά το 2021

10 Αυγούστου 2021, 10:30 | Χ&Α - 231

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ: Σημαντικότατη βελτίωση μεγεθών κατά το 2021

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Σημαντικότατη βελτίωση μεγεθών κατά το 2021

 

 

Τα καλύτερα αποτελέσματα α’ εξαμήνου -κατά την τελευταία πενταετία- δημοσίευσε η Ελληνικά Χρηματιστήρια. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα € 18,4 εκατομμύρια έναντι € 15,2 εκατ. το α΄ εξάμηνο του 2020, πετυχαίνοντας αύξηση 21,3% και η καθαρή κερδοφορία ανήλθε στα € 5,0 εκατ. έναντι € 2,3 εκατ. σημειώνοντας αύξηση 122,7%.

 

Το 50% του κύκλου εργασιών του Ομίλου προέρχεται από έσοδα από τη διαπραγμάτευση, εκκαθάριση και διακανονισμό των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών εμφανίζοντας μια αύξηση 4% σε σχέση με το α΄εξάμηνο του 2020. Το 22% αφορά σε έσοδα που διαμορφώνονται κατά κύριο λόγο σε συνάρτηση με το ύψος της κεφαλαιοποίησης της αγοράς, τα οποία σημείωσαν αύξηση 44,8%, κυρίως λόγω της αύξησης του μεγέθους της αγοράς αλλά και νέων εκδόσεων και τέλος το 28% των εσόδων προέρχεται από υπηρεσίες και δεδομένα που παρέχει ο Όμιλος, σημειώνοντας άνοδο κατά 46,4% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2020 κυρίως λόγω των υπηρεσιών προς άλλους φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Το σύνολο του κόστους λειτουργικών εργασιών και δαπανών με παρεπόμενες υπηρεσίες το α’ εξάμηνο του 2021 διαμορφώθηκε σε € 10,24 εκατ. έναντι € 9,48 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αυξημένο κατά 8,0%. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, το EBITDA ανήλθε στα € 7,4 εκατ. έναντι € 5,0 εκατ., το α΄ εξάμηνο του 2020, σημειώνοντας αύξηση 48,5%.

Η μέση αξία συναλλαγών της χρηματιστηριακής αγοράς, το α’ εξάμηνο - η οποία συνδέεται άμεσα με την κερδοφορία της ΕΧΑΕ - διαμορφώθηκε στα € 81,3 εκατ. αυξημένη κατά 8,0% σε σχέση με την μέση ημερήσια αξία συναλλαγών το α΄εξάμηνο του 2020 (€ 75,3 εκατ.). Η μέση αξία του α΄εξαμήνου είναι μεγαλύτερη και από την συνολική μέση αξία των ετών από το 2016 έως το 2020. Δείτε εδώ σχετικό πίνακα.

Εξετάζοντας την συνολική αξία συναλλαγών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, από το 1995 έως σήμερα, παρατηρούμε την δειλή και αργή αύξηση της αξίας συναλλαγών από το 2016 και ύστερα. Με βάση την εκτίμηση, ότι η χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται σε μια μακροχρόνια ανοδική τάση, πρέπει να αναμένουμε τα μεγέθη του παρελθόντος, ίσως όχι τις πολύ ακραίες περιπτώσεις σύντομα, αλλά βραχυχρόνια θα δούμε πρώτα να κατορθώνεται (για σύνολο έτους) ο στόχος των € 20,0 δισ. και αργότερα των € 30,0 δισεκατομμυρίων. Αν συμβεί αυτό, θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι παράλληλα θα υπάρξει και μια αντίστοιχη θετική πορεία της μετοχής.

 

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά εδώ.

 

Βέβαια όμως, η πορεία της αξίας συναλλαγών δεν είναι η μόνη πηγή εσόδων για την ΕΧΑΕ, ήδη πολλές εταιρίες μέχρι στιγμής έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (και θα προχωρήσουν κι άλλες), γεγονός που σημαίνει αυξημένα έσοδα από φόρους, προμήθειες κ.α, επίσης προκύπτουν έσοδα από νέες εισαγωγές, μπορεί μέχρι στιγμής να έχει γίνει μόνο μια εισαγωγή (Interlife), αλλά δρομολογούνται ακόμα κι άλλες (εδώ). Ενώ επίσης, η βελτιωμένη πορεία της αγοράς αυξάνει τους συνδρομητές των στατιστικών στοιχείων που παρέχει η ΕΧΑΕ.

Με την πεποίθηση, ότι η κίνηση της χρηματιστηριακής αγοράς ομαλοποιείται και ότι, η ευρύτερη δραστηριοποίηση στο χώρο θα ξαναγίνει θετική, διατηρούμε την εκτίμηση για βελτιωμένη πορεία του Ομίλου κατά τα επόμενα έτη. Η εκτίμηση μας για το σύνολο του 2021, είναι ότι τα συνολικά έσοδα, του Ομίλου, θα κυμανθούν μεταξύ € 38 έως € 40 εκατομμύρια και η καθαρή κερδοφορία μεταξύ € 12 - 14 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με το οικονομικό ημερολόγιο, η αποκοπή της επιστροφής κεφαλαίου ύψους € 0,07 έχει προγραμματιστεί για την 4 Αυγούστου 2021 (εδώ). Επίσης να θυμίσουμε πως η ΕΧΑΕ έχει διανείμει ήδη μέρισμα από τα κέρδη χρήσης 2020, επίσης ύψους € 0,07 ανά μετοχή.

Δείτε το δελτίο τύπου του α΄εξαμήνου εδώ, την οικονομική έκθεση εδώ και τα οικονομικά μεγέθη εδώ.

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.