ENTERSOFT: Έτος εξαιρετικής κερδοφορίας και μεγέθυνσης

10 Αυγούστου 2021, 10:15 | Χ&Α - 231

ENTERSOFT: Έτος εξαιρετικής κερδοφορίας και μεγέθυνσης


 

ENTERSOFT

Έτος εξαιρετικής κερδοφορίας και μεγέθυνσης

 

 

Το καλύτερο της α΄εξάμηνο - σε διάστημα 5ετίας - διαμόρφωσε η Entersoft το 2021, τόσο σε επίπεδο πωλήσεων όσο και σε επίπεδο καθαρών κερδών. Συγκεκριμένα, για το α΄εξάμηνο, ο κύκλος εργασιών της Entersoft ανήλθε στα € 12,6 εκατ. έναντι € 8,0 εκατ. το α΄εξάμηνο του 2020, πετυχαίνοντας αύξηση 56,7% και διαμορφώνοντας ένα μικτό περιθώριο κέρδους 62,8%, έναντι 67,1%. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε € 4,2 εκατ. έναντι € 2,6 εκατ. σημειώνοντας αύξηση 58,8% και διαμορφώνοντας καθαρό περιθώριο κέρδους 26,5%, έναντι 25,2% το α’ εξάμηνο το 2020. Τα παραπάνω περιθώρια κερδοφορίας είναι εντυπωσιακά!

Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των εσόδων οφείλεται σε οργανική ανάπτυξη για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του Ομίλου ενώ οι πρόσφατες εξαγορές συνέβαλαν σε μικρότερο ποσοστό. Στο τρέχον εξάμηνο έχουν για πρώτη φορά ενσωματωθεί και τα αποτελέσματα από τις εξαγορές της δραστηριότητας Plexis ERP από την εταιρία Computer Life (εδώ) καθώς και τα έσοδα της Optimum (εδώ), ενώ η Wedia (εδώ) έχει ενοποιηθεί μόνο για το δεύτερο τρίμηνο. Σημαντική είναι επίσης η άνοδος των ετησίως επαναλαμβανομένων εσόδων από συμβόλαια νέων εκδόσεων λογισμικού, αλλά και τα συνδρομητικά έσοδα από την παροχή λογισμικού ως υπηρεσία (Software as a Service SaaS) και τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής τιμολόγησης (e-Invoicing). Τα ρευστά διαθέσιμα του Ομίλου συνέχισαν να αυξάνονται και διαμορφώθηκαν στο τέλος του εξαμήνου σε περίπου € 7,9 εκατ. , παρά την εκταμίευση ποσών τόσο για την εξαγορά της Wedia και την αναδιοργάνωση στην Optimum όσο και για τη διανομή μερίσματος ύψους € 0,06 (μικτό) ανά μετοχή από τα κέρδη τη χρήσης 2020. Τα αυξημένα αυτά διαθέσιμα, τα οποία θα μπορούσαν να φτάσουν και μεταξύ € 13,0 έως € 15,0 εκατομμυρίων μέχρι το τέλος του έτους, σε συνδυασμό με την αύξηση των ορίων δανεισμού, δίνουν στον Όμιλο τη δυνατότητα περαιτέρω επενδυτικών κινήσεων (εξαγορές, ανάπτυξη νέων προϊόντων, γεωγραφική εξάπλωση κλπ).

Όπως ενημερώνει και στο δελτίο τύπου ο Όμιλος, μέσω των θυγατρικών επεκτείνει της επενδύσεις του, κλείνει νέες συμφωνίες, ενώ παράλληλα ετοιμάζεται να εισέλθει σε ένα νέο προϊόν που θα αφορά την διαχείριση προσωπικού. Επίσης σε προηγούμενη ενημέρωση της, η  Διοίκηση έχει αναφέρει ότι κατά το β΄εξάμηνο του 2021 θα ξεκινήσει να εξετάζει νέες εξαγορές στην αγορά της Ρουμανίας.

Όπως έχουμε εξηγήσει και στο παρελθόν, ο Όμιλος, λόγω της δραστηριότητας του, έχει ένα σημαντικό περιθώριο κέρδους, καθώς τα προϊόντα και οι υπηρεσίες φτιάχνονται κατά κύριο λόγο μια φορά και μέσα στα έτη είτε αναβαθμίζονται είτε ανανεώνονται με καινούργια. Επίσης, ο Όμιλος ακολουθεί μια πολιτική εξαγορών - ήδη όπως αναφέρεται και παραπάνω έχει κάνει 3 μέσα στο έτος και από ότι φαίνεται θα προχωρήσει και σε επόμενες -, γεγονός προσφέρει πολλαπλασιαστικά ωφέλει στα αποτελέσματα του. Παράλληλα με τα παραπάνω, στα θετικά συγκαταλέγεται και η ανάγκη των επιχειρήσεων να αναβαθμίσουν τα συστήματα τους.

Χρηματιστηριακά η μετοχή, ακολουθεί μια εξαιρετική πορεία, καθώς έχει σημειώσει άνοδο από την αρχή του έτους μέχρι την 28/7/2021, 52,3% έναντι 8,5% που σημειώνει ο Γενικός Δείκτης στο ίδιο χρονικό διάστημα. Για το σύνολο του έτους ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώνεται στα 35.898 τεμάχια (2020: 15.484 τεμάχια), η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών ανέρχεται στα € 118.418 ( 2020: € 27.397) και οι μέσες πράξεις φτάνουν τις 64 (2020: 29). Σύμφωνα με τα χαρτοφυλάκια των Αμοιβαίων Κεφαλαίων που εξετάζουμε την 30/6/2021, κατείχαν την μετοχή 22 Αμοιβαία Κεφάλαια από 17 που την κατείχαν την 31/12/2020.

Σε προηγούμενη δημοσίευση μας (εδώ), εκτιμούσαμε πως οι πωλήσεις, για το σύνολο του 2021, θα κυμανθούν  από € 18,0 εκατ. έως € 18,5 εκατ. και για τα κέρδη υπολογίζαμε πως θα κυμανθούν από € 4,0 εκατ. έως € 4,5 εκατομμύρια. Με βάση τα παραπάνω, θα αναθεωρήσουμε τις προβλέψεις μας εκτιμώντας πως οι πωλήσεις θα κυμανθούν από € 20,0 έως € 21,0 εκατ. και τα κέρδη θα κυμανθούν από € 6,0 έως € 6,5 εκατομμύρια.

Δείτε το δελτίο τύπου του α΄εξαμήνου εδώ, την οικονομική έκθεση εδώ και τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ.

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.