Κύριες ειδήσεις ευρωπαϊκής οικονομίας περιόδου Ιουλίου - Αυγούστου 2021

10 Αυγούστου 2021, 11:45 | Χ&Α - 231

Τεύχος 231 - Αύγουστος 2021

Κύριες ειδήσεις ευρωπαϊκής οικονομίας περιόδου

14 Ιουλίου 2021 - 5 Αυγούστου 2021

 

5/8/2021

 

Η εκτίναξη των δαπανών με την άρση των σκληρών περιοριστικών μέτρων θα επαναφέρει, τους επόμενους μήνες, την οικονομία της Ευρωζώνης πιο κοντά στα προ της πανδημίας επίπεδα. Έτσι, μετά την ανάπτυξη κατά 2% κατά το δεύτερο τρίμηνο, η Capital Economics σε εκτίμηση της προβλέπει ανάλογη αύξηση και κατά το τρίτο τρίμηνο, καθώς η επιχειρηματική όσο και η καταναλωτική εμπιστοσύνη θα κινείται σε υψηλά επίπεδα.Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η Capital Economics «βλέπει» πως διατηρούνται οι πληθωριστικές πιέσεις, κυρίως σε μεγάλες χώρες όπως η Γερμανία, καθώς ο δείκτης ανέβηκε πάνω από το 2% τον Ιούλιο και ο δείκτης τιμών παραγωγού διαμορφώθηκε σε διψήφιο νούμερο παραπέμποντας σε συνεχιζόμενη ενίσχυση του, τους επόμενους μήνες. Πραγματικά, η Capital Economics εμφανίζεται πεπεισμένη πως ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να ανεβαίνει στην Ευρωζώνη πάνω από το 3% προς τα τέλη τη χρονιάς, πριν αρχίσει και πάλι να υποχωρεί από την ερχόμενη χρονιά, κάτω από το όριο-στόχο του 2% που θέτει η ΕΚΤ. (εδώ)

 

3/8/2021

 

εργοστάσια της ευρωζώνης προσλαμβάνουν ολοένα και περισσότερους εργαζόμενους έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση. Σύμφωνα με έρευνα της IHS Markit υπήρξε δραματική αύξηση των διαθέσιμων θέσεων απασχόλησης στη Γερμανία και την Αυστρία λόγω των καθυστερήσεων στην αλυσίδα παραγωγής. Παρ’ όλα αυτά η κατάσταση στην Ευρώπη είναι καλή. Ο δείκτης του οικονομικού συναισθήματος έφτασε σε υψηλό ρεκόρ 36 ετών, σύμφωνα με ξεχωριστή έρευνα και το ΔΝΤ αύξησε την πρόβλεψή του για την οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης, προβλέποντας πως το μομέντουμ των τεσσάρων μεγαλύτερων οικονομιών της θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες. (εδώ)

 

Το 2020 ήταν μια χρονιά ακραίων εξελίξεων. Τα ταξίδια σταμάτησαν. Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν ακραίες διακυμάνσεις. Το εμπόριο ιατρικών προϊόντων έφτασε σε νέα ύψη. Οι δαπάνες των νοικοκυριών μετατοπίστηκαν στα καταναλωτικά αγαθά και όχι στις υπηρεσίες, και οι αποταμιεύσεις εκτοξεύτηκαν, καθώς οι άνθρωποι έμειναν στο σπίτι εν μέσω του παγκόσμιου lockdown. Ο τερματισμός της πανδημίας για όλους στον κόσμο είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί μια παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη που θα αποτρέψει περαιτέρω αποκλίσεις. Μια συγχρονισμένη παγκόσμια ώθηση επενδύσεων ή μια συγχρονισμένη ώθηση δαπανών για την υγεία για τον τερματισμό της πανδημίας και την υποστήριξη της ανάκαμψης θα μπορούσε να έχει μεγάλες επιπτώσεις στην παγκόσμια ανάπτυξη χωρίς αύξηση των παγκόσμιων ισορροπιών. (εδώ)

 

Στο μισό και πλέον τρισεκατομμύριο δολάρια εκτινάχθηκε η αξία των επιχειρηματικών συμφωνιών στη Γηραιά Ήπειρο από τις αρχές Ιουλίου έως σήμερα, καθιστώντας το διάστημα αυτό το παραγωγικότερο από το 2007. Παρατηρείται ένας φρενήρης ρυθμός εξαγορών και συγχωνεύσεων, ο οποίος έχει πραγματικά συμπαρασύρει τις ευρωπαϊκές εταιρείες το προαναφερθέν διάστημα, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg. Kι ενώ ήδη πρόκειται για ρεκόρ, οι τελευταίες κινήσεις φανερώνουν ότι θα επιτευχθεί και νέο προτού καν κλείσει ο Αύγουστος. (εδώ)

 

30/7/2021

 

Κέρδη σημαντικά υψηλότερα του αναμενομένου ανακοίνωσαν τρεις ευρωπαϊκές τράπεζες, προσδίδοντας τόνο αισιοδοξίας στον χειμαζόμενο κλάδο. Ο γερμανικός κολοσσός Deutsche Bank εμφάνισε κατά το δεύτερο τρίμηνο φέτος καθαρά κέρδη υπεράνω εκτιμήσεων και παρά το γεγονός ότι στον βραχίονα επενδυτικής τραπεζικής εμφάνισε μείωση εσόδων. Τα συνολικά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 692 εκατ. ευρώ έναντι μόλις 328 εκατ. ευρώ των αναλυτών επί εσόδων 6,2 δισ. ευρώ, τα οποία αποδείχθηκαν κατά τι χαμηλότερα από πέρυσι. Τα καθαρά έσοδα στον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής κατέγραψαν πτώση 11% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2020. (εδώ)

 

Κατακόρυφη πτώση κατέγραψε η ανεργία στην Ιταλία τον Ιούνιο έναντι του πτωτικά αναθεωρημένου 10,2% τον Μάιο, καθώς δημιουργήθηκαν 166.000 θέσεις εργασίας στη διάρκεια του μήνα, αναφέρει η στατιστική υπηρεσία Istat.Αναλυτές ανέμεναν μικρή άνοδο του ποσοστού της ανεργίας στο 10,4%.Το ποσοστό του Μαΐου αναθεωρήθηκε πτωτικά από το αρχικό δημοσιευθέν 10,5%, ενώ αναθεωρήθηκε πτωτικά και το ποσοστό των τριών προηγουμένων,.Στο β΄ τρίμηνο του έτους, η απασχόληση ενισχύθηκε κατά 223.000 ή 1% σε σχέση με το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου.Σε σχέση με τον Ιούνιο του περασμένου έτους, η απασχόληση ενισχύθηκε κατά 267.000 ή 1,2%. (εδώ)

 

29/7/2021

 

Η γερμανική ανεργία υποχώρησε τον Ιούλιο, καθώς οι επιχειρήσεις προσέλαβαν περισσότερο προσωπικό χάρη στην ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.Το γραφείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων εκτός εργασίας υποχώρησε κατά 91.000 σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, στους 2,598 εκατ.Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση κατά 28.000. Το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε στο 5,7%."Η ανεργία και η υποαπασχόληση συνεχίζουν να υποχωρούν κατακόρυφα από την αρχή της θερινής περιόδου”, ανέφερε ο επικεφαλής του γραφείου εργασίας. Οι επιχειρήσεις όλο και περισσότερο αναζητούν να προσλάβουν νέο προσωπικό. Η ανακοίνωση των στοιχείων για την ανεργία έρχεται μετά από τη δημοσίευση των στοιχείων για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, η οποία υποχώρησε απροσδόκητα τον Ιούλιο εξαιτίας των ανησυχιών για την εφοδιαστική αλυσίδα και για την αύξηση των κρουσμάτων. (εδώ)

 

Οι Βρυξέλλες δεν έχουν την πολυτέλεια να συνεχίσουν να αποφεύγουν την εφαρμογή των δικών τους δημοσιονομικών κανόνων για να αμβλύνουν τον αρνητικό αντίκτυπό τους, προειδοποίησε ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, κάνοντας λόγο για την αναγκαιότητα μιας νομοθετικής αναθεώρησης που θα βοηθήσει στην ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων και της ανάπτυξης. Μιλώντας στου Financial Times, είπε ότι επιθυμεί «ανανεωμένους και αναθεωρημένους» κανόνες που διέπουν τον προϋπολογισμό της ΕΕ που θα παρέχουν κίνητρο στις δημόσιες επενδύσεις στις πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις, ενώ παράλληλα θα προωθούν τη σταθερότητα και τη διαρκή οικονομική ανάπτυξη. «Είναι σαφές ότι δεν μπορούμε απλά να επιστρέψουμε στην κανονικότητα», δήλωσε ο Τζεντιλόνι. «Χρειάζονται κοινοί κανόνες που σχετίζονται με τις οικονομικές προκλήσεις που έχουμε. Διαφορετικά, ο κίνδυνος είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα περάσει την επόμενη δεκαετία αναζητώντας δημιουργικούς τρόπους για να παρακάμψει τους δικούς της κανόνες, οι οποίοι πιστεύω ότι δεν είναι η καλύτερη λύση που μπορούμε να έχουμε», είπε χαρακτηριστικά. Η Κομισιόν πρόκειται να ξεκινήσει εκ νέου το φθινόπωρο μια διαβούλευση σχετικά με την τροποποίηση των κανόνων που αφορούν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ). Το δημοσιονομικό πλαίσιο αναστέλλεται επί του παρόντος λόγω της κρίσης του Covid-19, αλλά οι κανόνες είναι πιθανό να επανέλθουν το 2023, και θα υπάρξει μια έντονη συζήτηση πριν από αυτό για το πώς πρέπει να μεταρρυθμιστούν, αναφέρουν οι FT. (εδώ)

 

Το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία μειώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους καθώς οι εταιρίες προσέλαβαν περισσότερους υπαλλήλους ύστερα από τη χαλάρωση των περιορισμών της COVID-19. Όπως ανακοίνωσε η εθνική στατιστική υπηρεσία το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε στο 15,26% την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου από το 15,98% το προηγούμενο τρίμηνο. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters είχαν προβλέψει μείωση της ανεργίας στο 15,10%. Το ποσοστό ανεργίας παραμένει πάνω από το επίπεδο του 13,78% που καταγράφηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2019 πριν η πανδημία πλήξει την Ισπανία. Η κυβέρνηση αναμένει το ποσοστό της ανεργίας να μειωθεί στο 15% στα τέλη του έτους και στο 14% το 2022, όπως δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η υπουργός Οικονομίας Νάντια Καλβίνιο. (εδώ)

 

28/7/2021

 

Σε πολυετή υψηλά διαμορφώθηκε η εμπιστοσύνη μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών στην Ιταλία τον Ιούλιο, καθώς η κυβέρνηση συνέχισε σταθερά να χαλαρώνει τους περιορισμούς για τον κορονοϊό.Η στατιστική υπηρεσία Istat ανακοίνωσε ότι ο δείκτης μεταποιητικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε αυτόν τον μήνα στις 115,7 από τις 114,8 μονάδες τον Ιούνιο, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο από το 2005, που άρχισε η καταγραφή των στοιχείων.Τα στοιχεία διαμορφώθηκαν υψηλότερα των συγκλινουσών εκτιμήσεων για 115,4 μονάδες. Ο σύνθετος δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις 116,3 μονάδες τον Ιούλιο έναντι των 112,8 μονάδων τον Ιούνιο, και αποτελεί επίσης ιστορικό-ρεκόρ. (εδώ)

 

27/7/2021

 

Με ετήσιο ρυθμό 1,9% αυξήθηκαν οι χορηγήσεις επιχειρηματικών δανείων στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, όπως και τον Μάιο, ενώ τα δάνεια στα νοικοκυριά αυξήθηκαν 4% έναντι 3,9% τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η προσφορά χρήματος Μ3 επιβραδύνθηκε οριακά τον Ιούνιο, με τον ετήσιο ρυθμό αύξησής της να υποχωρεί στο 8,3% από 8,5% τον Μάιο. Η προσφορά χρήματος με στενή έννοια Μ1, που περιλαμβάνει τη νομισματική κυκλοφορία και τις καταθέσεις όψεως, αυξήθηκε 11,7% έναντι 11,6% τον Μάιο. (εδώ)

 

26/7/2021

 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε επισήμως την απόφασή της να προχωρήσει στη δεύτερη φάση για την ανάπτυξη και κυκλοφορία του ψηφιακού ευρώ, εξέλιξη που θα φέρει ριζικές αλλαγές στην καθημερινότητα. Θα περάσουμε σε μια εποχή με άυλα μετρητά, όπου καταναλωτές και επιχειρήσεις θα ανταλλάσσουν κωδικούς ή κάτι σαν ηλεκτρονικά κουπόνια που θα μεταφέρονται από κινητό σε κινητό. Οι συναλλαγές θα είναι άμεσες εντός και εκτός Ευρώπης με αρκετά χαμηλότερο κόστος και χωρίς βαλέρ. Στόχος του ψηφιακού ευρώ είναι να λειτουργεί παράλληλα με τα μετρητά και έχει ακριβώς την ίδια λειτουργία, δηλαδή "πληρωτέο επί τη εμφανίσει”. Επίσης, θα πρέπει να τηρείται η ανωνυμία. Για να αποφευχθεί η μετατροπή του σε επενδυτικό στοιχείο αλλά και η μετακίνηση καταθέσεων/κεφαλαίων από τα ευρώ στα ψηφιακά ευρώ, εξετάζεται το νέο νόμισμα να έχει διαφορετικό επιτόκιο. (εδώ)

 

Το γερμανικό επιχειρηματικό κλίμα υποχώρησε απροσδόκητα τον Ιούλιο, εν μέσω ανησυχιών για τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, και εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού.Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του ινστιτούτου Ifo σημείωσε πτώση στις 100,8 μονάδες από την αναθεωρημένη μέτρηση των 101,7 μονάδων τον Ιούνιο.Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για άνοδο στις 102,1 μονάδες.Οι επιχειρήσεις αξιολόγησαν την τρέχουσα κατάσταση των δραστηριοτήτων τους ως κάπως καλύτερες, αλλά οι εκτιμήσεις τους για τους επόμενους μήνες ήταν πολύ λιγότερο αισιόδοξες, ανέφερε το Ifo.Ο δείκτης που καταγράφει την τωρινή επιχειρηματική κατάσταση των εταιριών, σημείωσε άνοδο στις 100,4 μονάδες τον Ιούλιο από τις 99,7 μονάδες τον Ιούνιο. (εδώ)

 

23/7/2021

 

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι η ταχεία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού που τροφοδοτείται από την παραλλαγή Δέλτα της Covid-19 συνιστά "αυξανόμενη πηγή ανησυχίας" για την οικονομία της ευρωζώνης. "Η ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης είναι σε καλό δρόμο", δήλωσε η Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. "Ωστόσο η πανδημία συνεχίζει να ρίχνει σκιά, πολύ περισσότερο που η παραλλαγή Δέλτα συνιστά αυξανόμενη πηγή αβεβαιότητας". Η αύξηση των μολύνσεων, που οφείλεται σε αυτό το παραλλαγμένο στέλεχος, μπορεί να σταματήσει την ανάκαμψη "στις υπηρεσίες, κυρίως στον τουρισμό και τον ξενοδοχειακό κλάδο", πρόσθεσε. Οι αβεβαιότητες αυτές ενισχύουν την ΕΚΤ στην απόφασή της να διατηρήσει την προσαρμοστική νομισματική της πολιτική. (εδώ)

 

Η γερμανική οικονομία συνέχισε την ισχυρή της ανάκαμψη τον Ιούλιο με τον σύνθετο ΡΜΙ να διαμορφώνεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 ετών, δημιουργώντας πληθωριστικούς κινδύνους. Η άνοδος τροφοδοτήθηκε από την ισχυρή ζήτηση, που αποτελεί αποτέλεσμα (εν μέρει) της χαλάρωσης των περιορισμών στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Οι επιχειρήσεις, αντιμέτωπες με περιορισμούς χωρητικότητας, προσέλαβαν προσωπικό με πρωτοφανή ρυθμό. Ο PMI κατέγραψε άνοδο στις 62,5 από τις 60,1 μονάδες τον Ιούνιο. Η αύξηση του κόστους εισαγωγών και των χρεώσεων εξαγωγών, οδήγησε σε ισχυρό πληθωρισμό, παρόλο που ο πραγματικός ρυθμός αύξησης των τιμών υποχώρησε ελαφρώς από το επίπεδο-ρεκόρ του Μαΐου. (εδώ)

 

Πτώση μεγαλύτερη του αναμενόμενου κατέγραψε η γαλλική επιχειρηματική δραστηριότητα τον Ιούλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, και διαμορφώθηκε σε χαμηλό τριών μηνών, καθώς οι ελλείψεις υλικών και οι καθυστερήσεις στις μεταφορές, επηρέασαν τις εταιρίες. Ο σύνθετος ΡΜΙ της IHS Markit εμφάνισε επιβράδυνση στις 56,8 μονάδες τον Ιούλιο από τις 57,4 μονάδες τον Ιούνιο, στο χαμηλότερο επίπεδο του τριμήνου. Τα στοιχεία του Ιουλίου ήταν επίσης χαμηλότερα των εκτιμήσεων για 58,5 μονάδες, αν και παρέμειναν υψηλότερα των 50 που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. (εδώ)

 

Κανένα stop στις αγορές του προγράμματος ομολόγων για την πανδημία (ΡΕΡΡ) δεν βλέπει η γερμανική Commerzbank και μάλιστα προχωρά ένα βήμα παραπέρα, προβλέποντας αύξηση των αγορών κατά 250 δισ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να μπορεί να προβλέψει με ποια ακριβώς μορφή θα αυξηθεί ο όγκος των αγορών.Η πρόβλεψη της γερμανικής τράπεζας είναι εντελώς εκτός του consensus των οικονομολόγων για τα μελλοντικά βήματα της ΕΚΤ.Με την αναθεωρημένη μελλοντική καθοδήγησή της για τα βασικά επιτόκια, η ΕΚΤ σηματοδοτεί ότι είναι πιθανό να διατηρήσει την πολύ επεκτατική νομισματική πολιτική για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, επισημαίνει η Commerzbank. Από την άλλη πλευρά, το Συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας δεν έχει συζητήσει πώς θα συνεχιστούν τα προγράμματα αγοράς ομολόγων.Καθώς η ΕΚΤ προβλέπει επί του παρόντος ότι ο πληθωρισμός θα κυμαίνεται σαφώς κάτω από το 2% το 2023, η ΕΚΤ είναι απίθανο να αυξήσει τα επιτόκια ακόμη και το 2024 (σύμφωνα με τις προβλέψεις της Commerzbank). (εδώ)

 

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 21 ετών αναπτύχθηκε τον Ιούλιο η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη καθώς η περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών για την ανάσχεση της πανδημίας δίνει νέα ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα.Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI για τον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες σκαρφάλωσε τον Ιούλιο στις 60,6 μονάδες από 59,5 μονάδες τον Ιούνιο, όπως ανακοίνωσε η IHS Markit. Αυτή είναι η υψηλότερη μέτρηση από τον Ιούλιο του 2000, ενώ ξεπέρασε και τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τοποθετούσαν τον δείκτη στις 60,0 μονάδες σε δημοσκόπηση του Reuters. (εδώ)

 

22/7/2021

 

Να αναθεωρήσει το guidance στα επιτόκια της αποφάσισε το Δ.Σ. της ΕΚΤ μετά την πρόσφατη αναμόρφωση του στόχου για τον πληθωρισμό και προκειμένου να υπογραμμίσει τη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει την διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής για την επίτευξη του στόχου του πληθωρισμού. Σε αυτό το πλαίσιο η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι προς στήριξη του συμμετρικού στόχου για ρυθμό πληθωρισμού 2% μεσοπρόθεσμα το Δ.Σ. περιμένει τα βασικά επιτόκια να παραμένουν στα υφιστάμενα ή σε χαμηλότερα επίπεδα μέχρι να δει τον πληθωρισμό να φτάνει το 2% πολύ πριν από το τέλος του χρονικού ορίζοντα προβολής που εξετάζει και για µεγαλύτερη διάρκεια για το υπόλοιπο του ορίζοντα προβολής και μέχρι να κρίνει ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στον υποκείμενο πληθωρισμό είναι αρκετά μεγάλη για να είναι συμβατή με τον πληθωρισμό να σταθεροποιείται στο 2% σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Αυτό μπορεί να συνεπάγεται μια μεταβατική περίοδο οπου ο πληθωρισμός είναι μετρίως πάνω από τον στόχο, προσθέτει η ΕΚΤ. Ταυτόχρονα, το Δ.Σ. της ΕΚΤ τονίζει ότι συνεχίζει να περιμένει οι αγορές των ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία (PEPP) το τρέχον τρίμηνο να διενεργηθούν με ρυθμό "σημαντικό υψηλότερο από ό,τι τους πρώτους μήνες του έτους", στέλνοντας νέο σήμα στις αγορές ότι η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού δεν θα επηρεάσει την ιδιαίτερα διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής. (εδώ)

 

21/7/2021

 

Αυστηρή προειδοποίηση προς όλες τις ευρωπαϊκές συστημικές τράπεζες έστειλε το μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ελίζαμπεθ ΜακΚλόου, η οποία προανήγγειλε επιτόπιους ελέγχους με την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας. Όπως εξηγεί η ίδια σε ανάρτησή της στην ιστοσελίδα του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ, οι μέχρι τώρα έλεγχοι έχουν δείξει ότι η πλειονότητα των τραπεζών δεν έχουν αναλύσει σε βάθος τις επιπτώσεις από την πανδημία. Αυτό θέτει σε κίνδυνο τόσο τις προβλέψεις τους για κινδύνους από πτωχεύσεις με την απόσυρση των μέτρων στήριξης, όσο και τη δυνατότητά τους να χρηματοδοτήσουν αποτελεσματικά την πραγματική οικονομία.Για παράδειγμα, οι πτωχεύσεις το 2020 μειώθηκαν κατά 17% στην Ευρώπη λόγω των μέτρων στήριξης, κάτι το οποίο δεν μπορεί να παραβλέπεται όταν γίνονται προβλέψεις για τους κινδύνους μετά την απόσυρση των μέτρων στήριξης. Ή, οι προβλέψεις στηρίζονται στο παρελθόν, πχ σε στοιχεία του 2019, που δεν είναι πλέον τόσο αντιπροσωπευτικά της πραγματικότητας μετά τον Covid. (εδώ)

 

Οι εγκληματίες που δρουν στο διαδίκτυο κάθε άλλο παρά σταμάτησαν τις παράνομες δραστηριότητές του την περίοδο της πανδημίας. «Ακόμη και βιομηχανικές μονάδες παραγωγής αναγκάστηκαν να κλείσουν εξαιτίας εκβιασμών στον κυβερνοχώρο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Στέφεν Τσίμερμαν, επικεφαλής του Κέντρου Βιομηχανικής Ασφάλειας της Ένωσης Γερμανών Μηχανολόγων με έδρα στη Φρανκφούρτη. Όπως παρατηρεί, την περίοδο της πανδημίας παρατηρήθηκαν μέχρι και φαινόμενα καθυστερήσεων σε εφοδιαστικές αλυσίδες εξαιτίας κυβερνοεπιθέσεων ή απλώς απειλών. Σε κίνδυνο βρίσκονται πολλές εταιρίες: από τον τομέα της ιατρικής μέχρι την αυτοκινητοβιομηχανία. Όπως εξηγεί ο Γερμανός ειδικός, ευάλωτα απέναντι σε αντίστοιχες κυβερνοεπιθέσεις είναι πλέον όχι μόνο τα λογισμικά προγράμματα στα γραφεία εργαζομένων αλλά και οι περίπλοκοι μηχανισμοί και συστήματα ολόκληρων βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Σοβαρά περιστατικά κυβερνοεπιθέσεων συνεχίζουν να καταγράφονται με αυξητική τάση στο λεγόμενο «διαδίκτυο των πραγμάτων». Μια τέτοια επίθεση καταγράφηκε στον γερμανικό κολοσσό Thyssenkrupp. (εδώ)

 

Η δήλωση του Βάλντις Ντομπρόφσκις, αντιπροέδρου της Κομισιόν, είναι χαρακτηριστική: «Η νομοθεσία μας για την καταπολέμηση βρώμικου χρήματος είναι η πιο αυστηρή στον κόσμο, θα πρέπει όμως και να την εφαρμόζουμε με απόλυτη συνέπεια». Πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ δεν τηρούν σχολαστικά τα προβλεπόμενα ή δεν ελέγχουν ύποπτες συναλλαγές με τη δέουσα αυστηρότητα. Γι αυτό η Κομισιόν προτείνει και επισήμως πλέον την ίδρυση μίας νέας, ευρωπαϊκής εποπτικής αρχής, η οποία θα ελέγχει τις αρμόδιες εθνικές αρχές. Επιπλέον θα έχει την αρμοδιότητα να ελέγχει απευθείας τα νομικά πρόσωπα που πραγματοποιούν διασυνοριακές συναλλαγές, εφόσον παρατηρηθεί κάτι ύποπτο. Ωστόσο, όλα αυτά δεν γίνονται από τη μία μέρα στην άλλη. Το νέο θεσμικό όργανο θα ξεκινήσει το έργο του σε τρία χρόνια, ενώ εκτιμάται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια μέχρι να αναπτύξει την πλήρη ισχύ του. Τα κράτη-μέλη έχουν ήδη εγκρίνει τη σύστασή του και θα έχει παραμφερή λειτουργία με την επιτροπή εποπτείας που έχει ήδη συσταθεί για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Ασφαλώς δεν λείπουν οι διαφωνίες και μία από αυτές αφορά την έδρα της νέας εποπτικής αρχής. (εδώ)

 

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας είναι έτοιμη να παράσχει περισσότερη έκτακτη βοήθεια για να στηρίξει τις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες την προηγούμενη εβδομάδα, με περισσότερα από τα συμφωνηθέντα 200 εκατ. ευρώ εάν χρειαστεί, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Olaf Scholz. Ο υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα συμβάλει επίσης στο κόστος ανοικοδόμησης, προσθέτοντας ότι προηγούμενες πλημμύρες είχαν κοστίσει περί τα 6 δισ. ευρώ. (εδώ)

 

Η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 22 Ιουλίου ήταν μέχρι πρόσφατα χαρακτηρισμένη ως μια ήσυχη συνεδρίαση παραμονές των καλοκαιρινών διακοπών. Τα πράγματα άλλαξαν με την παρουσίαση της νέας στρατηγικής από την ΕΚΤ στις 8 Ιουλίου και την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να αποδεχθεί την υπέρβαση του στόχου του 2% για τον πληθωρισμό όταν τα επιτόκια βρίσκονται κοντά στον πυθμένα.Πώς θα αλλάξει η ΕΚΤ τη μελλοντική καθοδήγησή της;Η ΕΚΤ αναμένεται να αλλάξει την πολιτική καθοδήγησης ώστε να αντανακλά τον νέο στόχο του 2% για τον πληθωρισμό και πιθανόν να δεσμευτεί σε μια ισχυρή απάντηση νομισματικής πολιτικής για να πετύχει αυτό το στόχο.Ποιο είναι το μέλλον του ΡΕΡΡ; Η αλλαγή μελλοντικής κατεύθυνσης μπορεί να είναι το εύκολο κομμάτι. Η διαχείριση του έκτακτου προγράμματος αγοράς ενεργητικού ΡΕΡΡ του 1,85 τρις ευρώ, που λήγει τον Μάρτιο του 2022, ίσως είναι πιο δύσκολη και μια ερώτηση την οποία η ΕΚΤ καθυστερεί μέχρι τον Σεπτέμβριο.Θα τονώσει το πρόγραμμα αγοράς ενεργητικού η ΕΚΤ;Η ΕΚΤ δέχεται πίεση να δείξει πως είναι σοβαρή σχετικά με το νέο στόχο του 2% για τον πληθωρισμό. (εδώ)

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.