INFORM ΛΥΚΟΣ: Στασιμότητα σε μία περίοδο χαμένων ευκαιριών

10 Αυγούστου 2021, 09:05 | Χ&Α - 231

INFORM ΛΥΚΟΣ: Στασιμότητα σε μία περίοδο χαμένων ευκαιριών

 

 

 

 

INFORM ΛΥΚΟΣ

 

Στασιμότητα σε μία περίοδο χαμένων ευκαιριών

 

Τα αποτελέσματα του Ομίλου, το α΄ εξάμηνο του 2021, δεν ήταν θετικά και ούτε “υπόσχονται” κάτι σημαντικό για το άμεσο μέλλον. Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα € 34,7 εκατ. έναντι € 33,6 εκατ. πετυχαίνοντας αύξηση 3,2% και η καθαρή κερδοφορία διαμορφώθηκε στις € 113,0 χιλιάδες, έναντι € 363,0 χιλιάδες το α΄ εξάμηνο του 2019 σημειώνοντας πτώση 68,9%.

 

Επί πολλά έτη, οι πωλήσεις παρουσιάζουν στασιμότητα, ενώ η κερδοφορία, είτε είναι οριακή, είτε εμφανίζονται ζημιές, στοιχεία τα οποία προβληματίζουν.

 

Ο τομέας δραστηριοποίησης της Inform Λύκος, περιλαμβάνει την διαχείριση εντύπων και ολοκληρωμένων λύσεων έντυπης πληροφορικής, ενώ γεωγραφικά επεκτείνεται, κυρίως, στην Ελλάδα και τη Ρουμανία. Κατά το α’ εξάμηνο, ο κύκλος εργασιών στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 2,9% και στην Ρουμανία αυξήθηκε κατά 6,3%, ενώ κερδοφόρα ήταν μόνο η αγορά της Ρουμανίας με αύξηση κερδών 81,7%.

 

Το πρόβλημα της εταιρίας εντοπίζεται κυρίως στις πωλήσεις -αφού οι πωλήσεις “παράγουν” όλες τις υπόλοιπες χρηματοοικονομικές σχέσεις. Κατά δεύτερο, πρόβλημα υπάρχει και στο μικτό περιθώριο κέρδους, το οποίο -κατά το τελευταίο διάστημα- κινείται γύρω στο 17%. Τα στοιχεία αυτά, οδηγούν σε ένα μειωμένο EBIDTA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων), το οποίο τελικά καταλήγει σε μειωμένη κερδοφορία ή ζημιές.

 

Η εκτίμησή μας είναι ότι, κατά τα προηγούμενα χρόνια, η εταιρία έχασε την εταιρία να μετασχηματιστεί σε έναν οργανισμό με έμφαση στη τεχνολογία και στις σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές. Και όμως, επί πολλά έτη, η εταιρία είχε δεσπόζουσα θέση και στη συνεργασίες της με μεγάλες εταιρίες μεγάλες εταιρίες (τμήματα τιμολογήσεων και άλλων μηχανογραφικών λύσεων), αλλά και τα “λογιστικά” έντυπά της, χρησιμοποιούνταν από το μεγαλύτερο μέρος των λογιστηρίων των επιχειρήσεων όλης της χώρας. Θα μπορούσε να είχε αναπτύξει αυτή ένα σύγχρονο λογιστικό λογισμικό και άλλες τεχνολογίες και παράλληλα την παροχή υπηρεσιών γύρω από τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

 

Το γεγονός δε ότι, το μέγεθος των πωλήσεων στη Ρουμανία είναι σχεδόν διπλάσιο των πωλήσεων στην Ελλάδα, δεν είναι θετικό στοιχείο. Ας έχουμε υπόψη ότι, δύσκολα θα μπορούσε μία ελληνική εταιρία να έχει διαχρονικά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε μία άλλη, βαλκανική, αγορά.

 

Όσο τα οικονομικά της εταιρίας βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση και όσο η εταιρία δεν υιοθετεί μία πολιτική πραγματικής μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, δε θα είμαστε θετικοί για τη μετοχή της.

Η μετοχή, από την αρχή του έτους μέχρι την 6/8/2021, σημειώνει απόδοση 13,2% έναντι του Γενικού Δείκτη που σημειώνει απόδοση 10,4%. Από την 31/12/2018, που συλλέγουμε στοιχεία μέχρι την 30/6/2021 η μετοχή κατέχεται από 1 Αμοιβαίο Κεφάλαιο.

 

Δείτε την οικονομική κατάσταση του α΄εξαμήνου εδώ και τα οικονομικά μεγέθη εδώ.

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.