Γιατί πρέπει να κάνουμε μικρό αριθμό χρηματιστηριακών πράξεων;

10 Αυγούστου 2021, 12:54 | Χ&Α - 231

Γιατί πρέπει να κάνουμε μικρό αριθμό χρηματιστηριακών πράξεων;

“Κακώς υποστηρίζεις ότι θα ανέβει το Χρηματιστήριο. Κάνεις λάθος. Ο δείκτης θα υποχωρήσει κάτω από τις 800 μονάδες”, μου είπε γνωστός -και παλιός συνδρομητής- συνταξιούχος τραπεζικός που είχα να δω πολλά χρόνια.

“Μα, δε με πολυαπασχολεί τί θα κάνει βραχυχρόνια ο δείκτης. Και ούτε μπορώ να τον “κυνηγάω” σε κάθε διακύμανση του 5% ή του 10%. Εμένα με απασχολεί τί θα κάνει το επόμενο 6μηνο ή 12μηνο”, του απάντησα.

“Ναι, στο 6μηνο και στο 12μηνο, θα ανέβει. Αλλά αν τώρα πέσει 10%, αυτό σημαίνει ότι η Εθνική θα πέσει 30%. Και, στην περίπτωση αυτή, μπορεί να υπάρξει ένα μεγάλο κέρδος, για τους πελάτες μου”. (Στο σημείο εκείνο κατάλαβα ότι, ο συνταξιούχος τραπεζικός, “διαχειριζόταν” χαρτοφυλάκια τρίτων.)

 

Γύρισα στο σπίτι προβληματισμένος. Το “έργο”, το είχα ξαναδεί. Όλοι το είχαμε ξαναδεί -και ο συνταξιούχος τραπεζικός. Και έχουμε δει ότι, το να κυνηγάμε το δείκτη ή τις μετοχές, από διακύμανση σε διακύμανση, δεν οδηγεί πουθενά. Ή μάλλον, οδηγεί, είτε σε ζημιές, είτε σε αποδόσεις μικρότερες αυτών που θα μπορούσε κάποιος να πετύχει διαφορετικά. Παράλληλα, οδηγεί και σε πολύ μεγάλο άγχος, σε ατελείωτες ώρες μπροστά στην οθόνη, σε νευρικότητα, σε λάθη και σε δύσκολες στιγμές, όταν θα πρέπει να απολογηθείς στον “πελάτη” σου, για τις πολλές λάθος κινήσεις.

 

Ποτέ δε γνωρίζουμε τί θα κάνει η αγορά αύριο. Μπορούμε όμως να γνωρίζουμε, με μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας, αλλά και μεγαλύτερη ασφάλεια, τί θα κάνει μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Αλλά και πάλι, αν κάνουμε λάθος στη μακροχρόνια πρόβλεψή μας, μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, θα έχουμε μπροστά μας περίπου 250 συνεδριάσεις, για να διορθώσουμε το λάθος μας (τόσες είναι, περίπου, οι χρηματιστηριακές συνεδριάσεις κατά τη διάρκεια ενός έτους).

 

Ας δούμε ποιές μπορεί να ήταν οι κινήσεις του γνωστού μου και συνταξιούχου τραπεζικού. Ο Γενικός Δείκτης είχε “κορυφώσει” την πορεία του, την 14/6/2021, στις 927,29 μονάδες.

Σε εκείνο το σημείο, δεν πουλάει κάποιος, επειδή, στο σημείο εκείνο ο ο δείκτης έχει πραγματοποιήσει νέο “υψηλό 15 μηνών” και παντού κυριαρχεί η αισιοδοξία. Ένα “λογικό” σημείο πώλησης ήταν η 29/6 ή η 30/6, όταν ο ΓΔ πραγματοποίησε νέο “χαμηλό κλείσιμο 20 ημερών”. Άρα, ένα λογικό σημείο πώλησης είναι οι 893 μονάδες της 30/6/2021. Αν καθυστερούσε ή αν πούλησε σταδιακά (όπως είναι λογικό), τότε θα είχε μία μέση τιμή πώλησης (σε μονάδες Γενικού Δείκτη), στις 880 μονάδες. Ίσως σε εκείνο το σημείο να έγινε η συνάντησή μας.

Και πότε αγόρασε; Ψάχνοντας την εξέλιξη του δείκτη, τα πιο πιθανά σημεία αγοράς είναι οι 875 έως 880 μονάδες (και μάλιστα χωρίς να έχει υπάρξει ακόμη νέο “υψηλό κλείσιμο 20 ημερών), αν και αυτό θα ήταν δύσκολο να αποφασιστεί από κάποιον που ήταν “απόλυτα πεπεισμένος” ότι η αγορά θα “γράψει” τις 800 μονάδες ή και χαμηλότερα. (Οι εμπειρία μου έχει δείξει πως, μόνον οι πολύ τυχεροί και οι ψεύτες, αγοράζουν και πουλούν στα “ιδανικά” σημεία -και πόσες φορές μπορεί να είναι κάποιος “πολύ τυχερός”;)

Με την ίδια λογική, οι “ιδανικές” τιμές πώλησης της ΕΤΕ, στο παραπάνω σενάριο, μπορεί να είναι οι 2,35 έως 2,42, ενώ οι “ιδανικές” τιμές επαναγοράς βρίσκονται κάπου ανάμεσα στο 2,23 και στο 2,29.

 

Δε μπορώ να γνωρίζω -και δε με πολυενδιαφέρει- αν ο συνταξιούχος τραπεζικός, έβγαλε κάποιο κέρδος για τους πελάτες του. Γνωρίζω όμως, από προσωπική πείρα που απέκτησα ως εκδότης χρηματιστηριακού περιοδικού για περισσότερα από 30 χρόνια και ως ιδιοκτήτης ΑΕΕΔ για περίπου 18 χρόνια, ότι, στην πρακτική αυτή επιδίδεται ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων -οι λατρεμένοι πελάτες των χρηματιστηριακών εταιριών. Γνωρίζω επίσης ότι, οι άνθρωποι αυτοί, είναι ταλαιπωρημένοι από τη διαρκή ενασχόληση με το Χρηματιστήριο και το άγχος που αυτό προκαλεί, έχουν προβλήματα στην κύρια ενασχόλησή τους, είναι συχνά χαμένοι και δεν απολαμβάνουν ούτε τη ζωή, ούτε τα κέρδη τους.

 

Σε ανύποπτο χρόνο, ένας φίλος και συνδρομητής, χωρίς να γνωρίζει το περιστατικό, μου έστειλε τη φωτογραφία μιας σελίδας του βιβλίου μου “Το Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών”, αναφέροντάς μου, πόσο πολύ τον βοήθησε. Τον ευχαριστώ.

Μεταφέρω και σε σας, όλο εκείνο το τμήμα του βιβλίου, από σελίδες 36 έως 38: δείτε το σε μορφή pdf, εδώ.

 

(Αν ενδιαφέρεστε να αγοράσετε το βιβλίο αυτό, μπορείτε να το κάνετε από εδώ ή εδώ)

 

Γιάννης Σιάτρας

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.