Η πτώση της Καμπούλ, επηρεάζει τις αγορές

16 Αυγούστου 2021, 10:44 | Χ&Α - Επικαιρότητα

Η πτώση της Καμπούλ, επηρεάζει τις αγορές

Το παρακάτω άρθρο είναι συνδρομητικό.

Τα οικονομικά στοιχεία της Κίνας και ο “χαμένος” πόλεμος στο Αφγανιστάν:

Μία σειρά από μη ικανοποιητικά οικονομικά στοιχεία για την Κίνα και την Ιαπωνία, προκάλεσαν αρνητική ψυχολογία στις αγορές της Ασίας, κατά τη διάρκεια της νύχτας και παρέσυραν τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε χαμηλότερα επίπεδα.

Η ψυχολογία επιβαρύνθηκε σημαντικά από την πτώση της Καμπούλ και, ουσιαστικά, την απώλεια του Αφγανιστάν και την απώλεια του 20ετούς πολέμου, για τη Δύση.

 

Εκτιμούμε ότι η απώλεια του Αφγανιστάν, μία εξέλιξη που ουδείς ανέμενε τόσο γρήγορα, θα επηρεάσει τις χρηματοοικονομικές αγορές κατά το επόμενο διάστημα, αφού θα οξύνει το αίσθημα της ανασφάλειας στην περιοχή, θα επαναφέρει την απειλή των τζιχαντιστών στην Ευρώπη και θα αυξήσει τις μεταναστευτικές ροές.

 

Δε μας ανησυχεί ιδιαίτερα η εμφάνιση οικονομικών επιδόσεων στην Κίνα, χαμηλότερων των αναμενόμενων. Αυτά μπορεί να διορθωθούν στον επόμενο μήνα, ή σε κάθε περίπτωση, η οικονομία θα βρει το δρόμο της. Ούτε και η “ήττα” στο Αφγανιστάν, μας ανησυχεί ιδιαίτερα, αφού για τη μεν Ευρώπη ήταν ένας πόλεμος “ξεχασμένος”, ενώ για τις ΗΠΑ, η ευθύνη της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων ανήκει, εξ ίσου, στον τέως πρόεδρο Τραμπ, όσο και στο σημερινό πρόεδρο Μπάιντεν.

Σε κάθε περίπτωση, πέραν από βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις, εκτιμούμε ότι τα παραπάνω δε συνιστούν “κύρια” γεγονότα που θα μπορούσαν να εκτρέψουν την πορεία των αγορών. Κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να συμβεί μόνον από εξελίξεις που θα έχουν μακροπόθεσμη οικονομική επίδραση.

 

Ο τουρισμός:

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάζουμε (αλλά το διαπιστώνουμε και “ιδίοις όμμασι”) ότι, παρά τις αντιξοότητες (μετάλλαξη “δέλτα” και πυρκαγιές), η πορεία του τουρισμού στη χώρα κινείται σε επίπεδα καλύτερα των αναμενόμενων. Αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό, αφού προσθέτει “μονάδες” στο ΑΕΠ, βελτιώνει την ψυχολογία και απομακρύνει το ενδεχόμενο για πολιτικές “γκρίνιες” και εξελίξεις.

Από τις αναφορές για την πορεία του τουρισμού, το Χρηματιστήριο βγαίνει κερδισμένο.

 

Οι “κλάδοι” των εισηγμένων εταιριών:

Η άνοδος των μετοχών του κλάδου των εταιριών Πληροφορικής, όπως έχουμε αναφέρει, αποτελεί μία από τις πιο ισχυρές ενδείξεις για την ανοδική προετοιμασία και τάση της χρηματιστηριακής αγοράς. Με διάφορες προφάσεις, η άνοδος των μετοχών αυτών θα συνεχιστεί, ακόμη και για τις εταιρίες που δεν έχουν τόσο ισχυρά θεμελιώδη.

Παρόμοιες “ομαδοποιήσεις” θα γίνουν και άλλες. Οι εταιρίες των εταιριών της “πράσινης ενέργειας” και οι κατασκευαστικές, είναι δύο ομάδες εταιριών που αναμένουμε ότι θα κινηθούν ομαδικά, με ανοδική κατεύθυνση, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Βέβαια, κάποια στιγμή θα συμβεί.

 

Αποτελέσματα α’ εξαμήνου:

Με μεγάλη -και κατά την άποψή μας, απαράδεκτη- καθυστέρηση δημοσιοποιούνται τα αποτελέσματα 6μήνου για τις εισηγμένες εταιρίες, ενώ σε σχεδόν όλα τα κράτη, η διαδικασία αυτή τείνει να ολοκληρωθεί. Στην Ελλάδα, θα ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου. Με βάση τις ανακοινώσεις των εταιριών που συμμετέχουν σε χρηματιστηριακούς δείκτες, μέχρι τις 26 Αυγούστου, δεν αναμένεται η ανακοίνωση κάποιου εξαμήνου. Στις 26/8 δημοσιεύει η ΑΛΦΑ, ενώ στις 31/8 θα δημοσιεύσουν οι ΦΡΛΚ, ΙΝΤΕΡΚΟ, ΛΙΒΑΝ και ΜΟΗ. Δίνουμε προσοχή στη ΦΡΛΚ, αφού η εταιρία ανέφερε ότι, το αποτέλεσμα του 6μηνου θα είναι κερδοφόρο, αλλά παράλληλα θα είναι και το καλύτερο από τα πρώτα εξάμηνα των τελευταίων έξι ετών. Παρά το ότι αφαιρέσαμε τη ΦΡΛΚ από τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου του “απόλυτου συστήματος”, εκτιμούμε ότι τόσο κατά το 2021, όσο κυρίως κατά το 2022, η εταιρία ετοιμάζεται για μία σημαντική αναπτυξιακή πορεία.

 

Τα αποτελέσματα εξαμήνου θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στην πορεία των μετοχών, αφού, μετά απ’ αυτά, θα υπάρχει μία ασφαλέστατη ένδειξη για την πορεία τους για όλο το 2021.

 

Η σημερινή συνεδρίαση:

Η συνεδρίαση ξεκίνησε πτωτικά, κάτι φυσιολογικό, μετά από τα γεγονότα που συνέβησαν. Τα βλέμματα όλων είναι στα αμερικανικά παράγωγα, τα οποία κινούνται ελαφρά πτωτικά (το παράγωγο του S&P κινείται μεταξύ -0,25% και -0,30%. Οι αγορές στην Ευρώπη ξεκίνησαν πτωτικά. Δύσκολα θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να είναι θετική. Εν τούτοις, εκτιμούμε ότι δεν κινδυνεύει η μεσοπρόθεσμη τάση.

 

Το απόγευμα δε θα υπάρξει σχόλιο. Μέχρι τις 31/8, τα σχόλια, θα μεταδίδονται από τον κ. Γιάννη Σιάτρα, το πρωί, γύρω στο άνοιγμα της συνεδρίασης. Τα άρθρα θα δημοσιεύονται στη θέση "άρθρα συνδρομητών".