9η απόπειρα του ΓΔ να υπερβεί τις 900 μονάδες, εντός του 2021 (συνδρομητικό)

17 Αυγούστου 2021, 11:50 | Χ&Α - Επικαιρότητα

Ο Γενικός Δείκτης, επιχειρεί σήμερα να υπερβεί τις 900 μονάδες (υψηλό ημέρας στις 901,79 μονάδες), για 9η φορά, εντός του 2021. Το εγχείρημα αυτό εξελίσσεται σε μία μέρα που ήταν πτωτική για τις αγορές της Ασίας, που ξεκίνησε πτωτικά για όλες τις αγορές της Ευρώπης, αλλά και που τα αμερικανικά παράγωγα κινούνται σε αρνητική περιοχή (τις τελευταίες ώρες, τα παράγωγα του S&P κινούνται πτωτικά, μεταξύ του -0,35% και -0,50%).

 

Άσχετα του εάν η σημερινή απόπειρα πετύχει, η εξέλιξη αυτή, λαμβανομένης υπόψη και της χθεσινής ανόδου, είναι πολύ σημαντική για την περίοδο που διανύουμε, αφού έτσι δημιουργείται η αίσθηση για θετική εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας κατά το γ’ τρίμηνο, κάτι που θα παίξει ρόλο και στις εξελίξεις των επομένων μηνών. Γενικότερα η συμπεριφορά της αγοράς κατά το διάστημα αυτό, δεν είναι αρνητική.

 

Το ερωτηματικό είναι, ποιά θα είναι η συμπεριφορά των αμερικανικών και των διεθνών αγορών κατά τους -πάντα επικίνδυνους- μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, ιδίως εάν οι πληθωριστικές πιέσεις επιμείνουν και κατά το επόμενο δίμηνο.

Βέβαια, επί χρόνια τώρα, κατά καιρούς, πάντα “ανακαλύπτονται” κάθε είδους επιφυλάξεις για την πορεία των αμερικανικών δεικτών, οι οποίοι όμως επιμένουν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα και προς νέα ανώτερα υψηλά κλεισίματα -χθες, ο δείκτης S&P πέτυχε το 47ο νέο ανώτερο ιστορικό κλείσιμο κατά το έτος 2021.

 

Ας κινηθούμε με την τάση των αγορών. Είναι πολύ δύσκολο, πολύ επικίνδυνο και συχνά μάταιο, να προσπαθούμε, κάθε φορά, να διατυπώνουμε μακροοικονομικές προβλέψεις και να σπεύδουμε να σχηματίσουμε θέσεις, με βάση τις προβλέψεις αυτές.

 

Από τη χθεσινή συνεδρίαση, με βάση τις μετοχές που παρακολουθούμε, θέλουμε να σχολιάσουμε τις:

ΑΡΑΙΓ: Δείχνει να κινείται θετικά, βασιζόμενη στις ενδείξεις για θετική πορεία του τουρισμού και συνεπώς, καλύτερες πωλήσεις σε σχέση με τις προβλέψεις. Παρά τους κινδύνους που υπάρχουν από την εξάπλωση της μετάλλαξης “δέλτα”, θεωρούμε πολύ πιθανό, η θετική πορεία των θεμελιωδών μεγεθών της εταιρίας να συνεχιστεί και κατά τους επόμενους μήνες. Εκτιμούμε ότι η απόδοση της μετοχής στην επόμενη διετία, υπό κανονικές συνθήκες της αγοράς, θα υπερβεί το 60%.

 

ΑΛΦΑ: Χθες, πέτυχε το υψηλότερο κλείσιμο από την ημέρα πραγματοποίησης της Γενικής Συνέλευσης που αποφάσισε την α.μ.κ. στις 15 Ιουνίου. Αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό, ενόψει μάλιστα και της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου, στις 26/8.

 

ΦΡΛΚ: Μετά το χαμηλό των 4,09, στις 12/8 (ήταν το χαμηλότερο ενδοσυνεδριακό χαμηλό από την 5/3/2021), η μετοχή κινείται πάνω από τα € 4,30 και εκτιμούμε ότι θα κινηθεί ακόμη πιο ανοδικά έως το τέλος του μήνα.

 

REAL CONSULTING: Δύο μέρες μετά την εισαγωγή της (6/8/2021), η μετοχή βρέθηκε στα € 2,60, ενώ στη συνέχεια υποχωρεί και ίσως φτάσει στα € 2,00 σήμερα. Η κίνηση αυτή είναι πολυ φυσιολογική. Ας μην ξεχνάμε ότι, καθώς δεν υπήρξε δημόσια εγγραφή, μετοχές είχαν μόνον οι “μυημένοι” και συνεπώς, κατά τις πρώτες μέρες δεν μπορούσε να υπάρξει προσφορά. Σταδιακά, η μετοχή “διασπείρεται” και υπάρχουν νέοι μέτοχοι, που αγόρασαν από την αγορά. Η μετοχή θα πάρει το δρόμο της. Όμως, μία εταιρία παροχής υπηρεσιών, που κάνει κύκλο εργασιών € 21 έως € 22 εκατομμύρια (εκτίμηση για το 2021) και εμφανίζει κέρδη € 1,4 - €1,5 εκατομμύρια, όταν έχει κεφαλαιοποίηση € 43 εκατομμύρια (τόση είναι η κεφαλαιοποίηση σε τιμή € 2,00, τότε η τιμή είναι υψηλή, όσο και αν “θεοποιήσουμε” τον κλάδο της Πληροφορικής και της ευρύτερης τεχνολογίας.

 

ΕΛΓΕΚΑ: Κατά τις ημέρες της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου (στα € 0,38) είχαμε αναφερθεί θετικά για τη μετοχή. Τώρα, κινείται μεταξύ € 0,45 και € 0,47. Εκτιμούμε ότι, η βελτίωση του κύκλου εργασιών της, σε συνδυασμό με τη μείωση των χρηματοοικονομικών της δαπανών, θα βοηθήσει σημαντικά την κερδοφορία και ότι, η μετοχή (υπό επιτήρηση ακόμη) θα είναι από τις “μικρές” μετοχές που θα κινηθούν πολύ ικανοποιητικά κατά την επόμενη διετία.