Η αναστάτωση των διεθνών αγορών -και η επίδραση στο ελληνικό Χρηματιστήριο (συνδρομητικό)

19 Αυγούστου 2021, 12:39 | Χ&Α - Επικαιρότητα

Η αναστάτωση των διεθνών αγορών -και η επίδραση στο ελληνικό Χρηματιστήριο (συνδρομητικό)

Η σημερινή πτώση της αγοράς, σημειώνεται ως αντίδραση στη χθεσινή πτώση των αμερικανικών αγορών και των αρνητικών τιμών των αμερικανικών παραγώγων, σήμερα το πρωί.

Η πτώση στις αμερικανικές αγορές, προκλήθηκε από ένα θέμα, για το οποίο έχουμε ασχοληθεί αρκετά -μάλιστα, το είχαμε ήδη επισημάνει από τον περασμένο Δεκέμβριο (εδώ): την άνοδο του πληθωρισμού και τη συνεπακόλουθη “αμυντική” κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, με τη μείωση της ποσότητας των αγοραζόμενων αμερικανικών ομολόγων, στα πλαίσια του προγράμματος “ποσοτικής χαλάρωσης” (tapering) και, ενδεχομένως, της ανόδου των επιτοκίων, περί τα τέλη του 2022 ή περί τις αρχές του 2023.

 

Ο πληθωρισμός, σε όλο το κόσμο, βρίσκεται σε ανοδική τροχιά. Αν αυτό είναι κάτι μόνιμο, ή συνιστά το αποτέλεσμα της “αγοραστικής μανίας” των πληθυσμών που βγήκαν από πολύμηνες καραντίνες, είναι κάτι που θα αποδειχθεί. Σε κάθε περίπτωση, η μακροοικονομική επιστήμη, αλλά και η οικονομική ιστορία, αναφέρουν ότι, οι συνθήκες που επικρατούν στις αναπτυγμένες χώρες (δημογραφική κατάπτωση, μειωμένη ανταγωνιστικότητα σε σχέση με τις αναπτυσσόμενες χώρες, δημοσιονομικά ελλείμματα και υψηλό δημόσιο χρέος) δε θα επιτρέψουν, για πολλά ακόμη χρόνια, τη μόνιμη ανάπτυξη πληθωριστικών πιέσεων.

 

Το πρόβλημα, κατά την άποψή μας, δε βρίσκεται στον πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός, ακόμη και εάν είναι παροδικός, θα αποτελέσει την αφορμή για τον περιορισμό την πλημμυρίδας ρευστότητας στις οικονομίες.

Το πρόβλημα, βρίσκεται στο ότι, οι αγορές, επί περισσότερο από μία δεκαετία, έχουν εθιστεί στην υπερβολική ρευστότητα, η οποία καταλήγει σε χρηματοοικονομικά μέσα και “φουσκώνει” τις τιμές των χρηματοοικονομικών αξιών. Ο περιορισμός της (αύξησης της) ρευστότητας, θα προβληματίσει τις αγορές. Αυτό είναι βέβαιο, ήταν αναμενόμενο και είναι κάτι που θα πρέπει να συμβεί. Και μάλιστα, θα πρέπει να συμβεί σ’ αυτή τη φάση ανόδου της οικονομικής ανάπτυξης και των επιχειρηματικών κερδών. Τα “τεράστια” οικονομικά πακέτα του προέδρου Μπάιντεν, για την ανάπτυξη των υποδομών και κοινωνικών θεσμών, θα μπορούσαν να είναι ένα σοβαρό αντιστάθμισμα στη μείωση του ρυθμού αύξησης της ρευστότητας που θα ακολουθηθεί από τη FED στα επόμενα χρόνια.

 

Καθώς προβληματιζόμαστε για το τί θα μπορούσε να γίνει στις διεθνείς αγορές -και κατ’ ακολουθία και στην ελληνική- θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ένα γεγονός: Ποτέ στη χρηματιστηριακή ιστορία, μία μεγάλη κρίση των αγορών, δεν έχει συμβεί σε μικρή χρονική απόσταση από μία άλλη. Δηλαδή, η τελευταία μεγάλη κρίση, σημειώθηκε το 2008. Είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει μία ακόμη, 13 μόλις χρόνια από την προηγούμενη. Και αυτό, επειδή, όταν συμβαίνει μία κρίση, ακολουθεί βελτίωση στους μηχανισμούς λειτουργίας των αγορών και ολόκληρου του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Οι τραπεζίτες της FED, γνωρίζουν τις ανατροπές που θα μπορούσε να προκαλέσει στην οικονομία, μία μεγάλη κρίση στις χρηματιστηριακές αγορές. Και για το λόγο αυτό, όπως άλλωστε είδαμε και στα τελευταία χρόνια, πριν καταλήξουν σε μία νομισματική απόφαση, λαμβάνουν υπόψη τους τις επιδράσεις που αυτή θα έχει στις αγορές.

 

Δεν παραβλέπουμε τα όσα συμβαίνουν. Όμως, προς το παρόν, δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα.

 

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά:

Περισσότερο ευάλλωτη, με λιγοστό “βάθος” και χαμηλή ρευστότητα, η ελληνική αγορά επηρεάζεται περισσότερο από τις διεθνείς αναταραχές, τουλάχιστον στην πρώτη φάση εκδήλωσής τους.

Αν οι αναταραχές συνεχιστούν και οξυνθούν, η (σχετική) πορεία της ελληνικής αγοράς, θα είναι καλύτερη των ξένων, αφού η άνοδός της, υπήρξε σημαντικά μικρότερη.

Βεβαίως, το θέμα είναι να μη φθάσουμε ως εκείνα τα σημεία και μάλλον δε θα φτάσουμε…

 

Με βάση το χθεσινό κλείσιμο, η καμπύλη του ενικού Δείκτη βρίσκεται στις 898 μονάδες και η καμπύλη του ΚΜΟ-200 στις 823,88 μονάδες και ανεβαίνει με ρυθμό 1,4 μονάδες κάθε μέρα. Η μεταξύ τους απόσταση βρίσκεται στο 8,31% (εδώ). Αν ο Γενικός Δείκτης κλείσει σήμερα στις 879 μονάδες (δηλαδή, την τιμή που έχει στις 12:30 μμ, όταν δηλαδή γράφεται το παρόν άρθρο), τότε η τιμή της καμπύλης του ΚΜΟ-200 θα φτάσει στις 825,30 μονάδες και η μεταξύ τους απόσταση θα είναι 6,11%.

Δίνουμε χαμηλές πιθανότητες να υποχωρήσει ο ΓΔ έως τις 825 ή τις 830 μονάδες, όμως δε μπορεί να αποκλειστεί. Αν υπάρξει σήμα εξόδου από το “απόλυτο σύστημα” (δηλαδή εάν ο ΓΔ βρεθεί κάτω από την καμπύλη του ΚΜΟ-200 και ταυτόχρονα υπάρξει και νέο Χαμηλό Κλείσιμο 20 ημερών, θα ρευστοποιήσουμε τις θέσεις μας -τις οποίες είχαμε ανοίξει κατά το Νοέμβριο του 2020).

 

Γιάννης Σιάτρας