JPMorgan: Σύσταση "overweight" στην Alpha Bank με τιμή στόχο τα 1,50 ευρώ

03 Σεπτεμβρίου 2021, 14:43 | Τράπεζες

Περιθώριο ανόδου 30% βλέπει για τη μετοχή της Alpha Bank σε έκθεση της η JP Morgan με σύσταση ‘overweight’ μετά τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου που ανακοίνωσε η τράπεζα καθώς η κερδοφορία της ξεπέρασε τις προβλέψεις της επενδυτικής τράπεζας και το σχέδιο μετασχηματισμού σημειώνει πρόοδο.

«Ένα ισχυρό τρίμηνο με καλή δυναμική στο σχέδιο μετασχηματισμού. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κερδη της Alpha Bank το δεύτερο τρίμηνο έφτασαν τα 96 εκατ. ευρώ και ήταν σημαντικά υψηλότερα από τις εκτιμήσεις μας που τα έβλεπαν στα 43 εκατ. ευρώ.»

«Οι επιδόσεις της ξεπέρασαν τις προβλέψεις μας και όσον αφορά στο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο, τα έσοδα από προμήθειες, τα κόστη και τις προβλέψεις για επισφάλειες», αναφέρει η έκθεση.

Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου 800 εκατ. ευρώ, το δεύτερο τρίμηνο έδειξε καλή πρόοδο στο σχέδιο μετασχηματισμού του ομίλου.

Μετά το project Galaxy, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) μειώθηκε στο 24% από 43% το πρώτο τρίμηνο και υπάρχει δυναμική στις τιτλοποιήσεις που υπολείπονται. Η τράπεζα συνέχισε την προετοιμασία της για τα δανειακά πρότζεκτ που σχετίζονται με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ.

Η διοίκηση της Alpha Bank αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για την εξέλιξη του δείκτη ΝΡΕ στο τέλος της φετινής χρονιάς χαμηλότερα στο 13% από την πρόβλεψη του 18% στο σχέδιο μετασχηματισμού μετά την επιτάχυνση της διαδικασίας πώλησης του κυπριακού χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων (Project Sky), ενώ η βελτίωση της τάσης στην ελληνική αγορά μπορεί να ωθήσει σε ακόμα καλύτερες επιδόσεις.

«Η μετοχή της Alpha έχει 0,48 τιμή προς λογιστική αξία με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη το 2022 και απόδοση ιδίων κεφαλαίων 8% με βάση τα κέρδη που προβλέπουμε για το 2023, δηλαδή εμφανίζει discount 26% σε σχέση με άλλες τράπεζες της νοτιοανατολικής Ευρώπης με αντίστοιχο προφίλ απόδοσης ιδίων κεφαλαίων. Παραμένουμε ‘overweight’ βλέποντας ανοδικό περιθώριο 30% για τη μετοχή με τιμή-στόχο τα 1,50 ευρώ».

Η JP Morgan αναφέρει ότι το κόστος ρίσκου το πρώτο εξάμηνο ήταν μόλις 87 μονάδες βάσης, χαμηλότερο από τις προηγούμενες εκτιμήσεις της τράπεζας που το έβλεπαν στις 120 μονάδες βάσης

Σύμφωνα με την έκθεση, το χαμηλό κόστος ρίσκου απεικονίζει τις ενθαρρυντικές τάσεις όσον αφορά στην ποιότητα του ενεργητικού με άλλο ένα τρίμηνο μηδενικής ροής νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Οι τάσεις όσον αφορά στην ποιότητα του ενεργητικού δείχνουν καλύτερες από τις προσδοκίες και η διοίκηση πλέον εκτιμά ότι ο δείκτης ΝΡΕ θα μειωθεί στο 13% στο τέλος της χρονιάς με την επιτάχυνση της διαδικασίας πώλησης του κυπριακού χαρτοφυλακίου επισφαλών δανείων ύψους 2,2 δισ ευρώ.

 

Χρ. Γεωργίου

Πηγή: liberal.gr