Μετοχές κινεζικών εταιρειών: Σε ελεύθερη πτώση ως συνέπεια του "νομοθετικού" πολέμου

06 Σεπτεμβρίου 2021, 09:37 | Διεθνείς Αγορές

Οι κινεζικές αρχές έχουν κηρύξει από καιρό πόλεμο κατά των τεχνολογικών εταιρειών της χώρας. Τα πρόστιμα πέφτουν βροχή, ενώ οι νομοθετικοί περιορισμοί στενεύουν τον κλοιό για τους διαδικτυακούς κολοσσούς.

Σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό CCTV, όλα αυτά απορρέουν από προτροπή του Προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος κάλεσε τις ρυθμιστικές αρχές να ενισχύσουν την εποπτεία των εταιρειών Διαδικτύου, να καταργήσουν τα μονοπώλια και να προωθήσουν τον θεμιτό ανταγωνισμό.

Ο νομοθετική πόλεμος ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020, όταν ανεκλήθη η Αρχική Δημόσια Εγγραφής (IPO) της Ant Group, θυγατρική της AliBaba, με σημαντικές απώλειες για την μετοχή της τελευταίας.

Έκτοτε ψηφίστηκε σειρά νομοθετημάτων τα οποία αποσκοπούν στο να περιορίσουν την επιχειρηματική ελευθερία των τεχνολογικών κολοσσών στη Κίνα. Τα νέα νομοθετήματα που θεσπίστηκαν τον τελευταίο χρόνο αφορούν στην προστασία καταναλωτών, προσωπικών δεδομένων αλλά και στην διασφάλιση υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά. Η νομοθετική επίθεση κατά των εταιρειών τεχνολογίας τρόμαξε τους επενδυτές και βύθισε τις μετοχές των διαδικτυακών γιγάντων της χώρας.

Νόμος Προστασίας Προσωπικών Πληροφοριών (PIPL)

Ο νέος νόμος για την προστασία των προσωπικών δεδομένων θέτει αυστηρούς περιορισμούς στη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων από τις εταιρείες τεχνολογίας και πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου.

Το PIPL θεσπίζει για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο σύνολο κανόνων σχετικά με τη συλλογή, επεξεργασία και προστασία δεδομένων, που διέπονταν προηγουμένως από αποσπασματική νομοθεσία.

Το σχέδιο θέσπισης του νόμου ανακοινώθηκε πέρυσι, σηματοδοτώντας την πρόθεση των ηγετών της Κίνας να καταπολεμήσουν την ανεξέλεγκτη συλλογή δεδομένων στον εμπορικό τομέα, θέτοντας νομικούς περιορισμούς στη συλλογή δεδομένων των χρηστών.

Κανόνες για την προστασία καταναλωτών

Πρόσφατα τέθηκαν επίσης σε ισχύ νέοι κανόνες για την προστασία καταναλωτών που αναμένεται να απαγορεύουν στις εταιρείες να παραποιούν στατιστικά στοιχεία ή πληροφορίες σχετικά με τις παραγγελίες προϊόντων τους, τις πωλήσεις και τις κριτικές χρηστών για να παραπλανήσουν τους πελάτες.

Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε, πρόκειται να ποινικοποηθεί η κατασκευή ψεύτικων απόψεων καταναλωτών με σκοπό τη ζημία στη φήμη των αντιπάλων τους.

«Οικονομία της πλατφόρμας»

Στο στόχαστρο βρίσκονται και οι αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές των εταιρειών τεχνολογίας, για τις οποίες επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις, μέσω ενός ειδικού νομοθετήματος κατά συμπεριφορών που περιορίζουν τον ανταγωνισμό στην αγορά.

Οι εν λόγω κανόνες που επικεντρώνονται στη λεγόμενη «οικονομία της πλατφόρμας» και «παρακολουθούν» στενά τις διαδικτυακές πλατφόρμες που παρέχουν υπηρεσίες, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο και η παράδοση τροφίμων.

Βροχή τα πρόστιμα

Προ μηνών επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 2,8 δισ. δολαρίων στον κινεζικό κολοσσό, Alibaba, για ισχυρισμούς εφαρμογής αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών. Επίσης, οι μετοχές του κινεζικού γίγαντα Didi Chuxing, της κινέζικης Uber, βυθίστηκαν αφού οι αρμόδιες αρχές απαγόρευσαν τα διαδικτυακά καταστήματα εφαρμογών να κάνουν διαθέσιμη την εφαρμογή του Didi, με τον ισχυρισμό ότι προέβη σε παράνομη συλλογή και επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών. Αντίστοιχα, κατατέθηκε αγωγή κατά της Tencent με ισχυρισμούς ότι η λειτουργία ανταλλαγής μηνυμάτων WeChat δεν συμμορφώνεται με τους νόμους που προστατεύουν ανηλίκους.

Τον Μάρτιο, η Κρατική Διοίκηση για τον Κανονισμό Αγοράς (SAMR) επέβαλε πρόστιμο σε 12 εταιρείες για τη σύμπραξη τους σε περισσότερες από 10 συμφωνίες που παραβίαζαν τη νομοθεσία περί ελευθέρου ανταγωνισμού στην αγορά. Στις εταιρείες περιλαμβάνονται οι Tencent, Baidu, Didi Chuxing, SoftBank, καθώς και μια εταιρεία που υποστηρίζεται από την ByteDance, ανέφερε η SAMR σε δήλωση.

Επιπλέον, η αρμόδια Αρχή επέβαλε πρόσφατα «τσουχτερό» πρόστιμο στις μεγαλύτερες τεχνολογικές πλατφόρμες της χώρας και δήλωσε ότι πρέπει να ασκούν μεγαλύτερο έλεγχο στις δημοσιεύσεις που αναρτώνται στο χώρο τους, ιδίως όταν αυτό απευθύνεται σε ανηλίκους, και να ‘καθαρίσουν΄ το παράνομο περιεχόμενο. Σε αυτές περιλαμβάνονται  το Taobao, η υπηρεσία ηλεκτρονικού εμπορίου που ανήκει στην Alibaba, η υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων QC της Tencent, ο ιστότοπος ζωντανής ροής Kuaishou, η πλατφόρμα microblogging Sina Weibo και το κοινωνικό δίκτυο Xiaohongshu.

Η αντιμονοπωλιακή εκστρατεία είναι μέρος μιας ευρείας καταστολής από το Πεκίνο που φέρνει τα πάνω-κάτω στις κινεζικές επιχειρήσεις.

Το δίλημμα των επενδυτών

Οι κινέζικοι κολοσσοί, όπως η AliBaba και η Didi Chuxing είδαν τις μετοχές τους να…παίρνουν την κάτω βόλτα.

Ωστόσο, αφού πλέον το μεγαλύτερο μέρος της νομοθεσίας έχει εγκριθεί και οι νέες απαιτήσεις των εταιρειών είναι γνωστές, οι επενδυτές παγκοσμίως αναρωτιούνται αν ήρθε η ώρα να στραφούν ξανά σε κινεζικές τεχνολογικές μετοχές.

«Νομίζω οι επενδυτές διχάζονται ως προς τις μετοχές κινεζικών εταιρειών τεχνολογίας: είναι εκείνοι που βλέπουν τους νομοθετικούς περιορισμούς ως λόγο για να μην επενδύσουν σε κινεζικές μετοχές και εκείνοι που τους βλέπουν ως ευκαιρία επένδυσης σε κινέζικα ονόματα υψηλότερης ποιότητας των οποίων η μελλοντική κερδοφορία θα επηρεαστούν πολύ λιγότερο από το μέγεθος της φετινής πτώσης των μετοχών », δήλωσε στο CNBC ο Τάρικ Ντένισον της GFM Asset Management.

Οι κίνδυνοι για τους επενδυτές

Ι. Ρυθμιστική αβεβαιότητα

Αν και η Κίνα έχει προβεί σε ψηφίσει των περισσότερων νομοθετημάτων, εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος έκπληξης της αγοράς, οδηγώντας σε αβεβαιότητα.

«Το κύμα των νέων κανονισμών έχει περάσει από πολλές διακυμάνσεις από την αναβολή του IPO του Ομίλου Ant», δήλωσε στο CNBC ο Μπράιν Μπάντσμα, διευθυντής χαρτοφυλακίου κεφαλαίων στο Vontobel Quality Growth. «Εκείνη την εποχή και τις επόμενες εβδομάδες, δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι θα επεκταθεί σε τόσες διαφορετικές κατευθύνσεις. Κάθε φορά που φαινόταν ότι ήμασταν κοντά στο τέλος, κάτι νέο ερχόταν. Επομένως θα έλεγα ότι είναι επικίνδυνο σε αυτό το σημείο να ποντάρουμε ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας», συνέχισε.

Την περασμένη εβδομάδα, οι μετοχές της κινεζικής τεχνολογίας σημείωσαν τεράστιες διακυμάνσεις. Funds υπό τη αιγίδα του Ark Investment Management αγόρασαν μετοχές της JD.com. Ωστόσο γρήγορα οι τεχνολογικές μετοχές έπεσαν και πάλι τις επόμενες ημέρες, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες της μερίδας των επενδυτών που είναι πιο επιφυλακτικοί με τους ρυθμιστικούς κινδύνους.

«Η αβεβαιότητα παραμένει στην πρώτη γραμμή. Υπάρχει κάποια ηρεμία στις κινεζικές αγορές τώρα από την απουσία αρνητικών ειδήσεων. Ωστόσο, η εμπιστοσύνη είναι εξαιρετικά εύθραυστη», δήλωσε στο CNBC ο Ντέιβ Γουάνγκ, διευθυντής χαρτοφυλακίου στη Nuvest Capital.

«Έτσι, εάν οι κινεζικές αρχές συνεχίσουν να δημοσιεύουν αρνητικές ειδήσεις καθώς και να χαράσσουν απροσδόκητη πολιτική, είναι πιθανό να δούμε νέο κύμα πτώσης των μετοχών».

Γεωπολιτική

Οι κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας έχουν παγιδευτεί στη γεωπολιτική μάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας υπό τη διακυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο γίγαντας τυχερών παιχνιδιών Tencent, η μητρική του TikTok, ByteDance και η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Huawei, έπεσαν θύματα της γεωπολιτικής και αυτό παραμένει ακόμα κίνδυνος για τις κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας.

«Μπορεί οι ξένες κυβερνήσεις να επιβάλλουν περισσότερες κυρώσεις στις κινεζικές μετοχές», δήλωσε ο Ντένισον από τη GFM Asset Management.

Εν τω μεταξύ, οι κινεζικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αυστηρότερους κανόνες εισαγωγής και ελέγχου.

Ο Γκάρι Γκένσλερ, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) δήλωσε στο Bloomberg ότι οι κινεζικές εταιρείες που είναι ήδη εισηγμένες στις ΗΠΑ πρέπει να ενημερώσουν καλύτερα τους επενδυτές για τους ρυθμιστικούς και πολιτικούς κινδύνους. Πολλές εισηγμένες κινεζικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Alibaba και της Baidu, πραγματοποίησαν δευτερεύουσες καταχωρίσεις στο Χονγκ Κονγκ για να αντισταθμίσουν αυτούς τους κινδύνους.

Αλλαγή σε επιχειρηματικά μοντέλα

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι οι εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει να αλλάξουν τις επιχειρηματικές τους πρακτικές πριν από την εφαρμογή των νέων νομοθετημάτων.

Όταν επιβλήθηκε στην Alibaba το πρόστιμο σε μια αντιμονοπωλιακή έρευνα νωρίτερα φέτος, οι ρυθμιστικές αρχές δήλωσαν ότι ερευνούν μια πρακτική που αναγκάζει τους εμπόρους να επιλέξουν μία από τις δύο πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, αντί να τους επιτρέψουν να συνεργαστούν και με τις δύο. Η ρυθμιστική αρχή της αγοράς της Κίνας δήλωσε ότι η πρακτική καταπνίγει τον ανταγωνισμό.

«Οι εταιρείες θα πρέπει σίγουρα να είναι πολύ πιο προσεκτικές σε ορισμένες δραστηριότητες», δήλωσε ο Μπάντσμα από το Vontobel.

«Οι εξαγορές, ιδίως επιχειρήσεων που μπορεί να εκληφθούν ως ανταγωνιστική απειλή, θα υπόκεινται πλέον σε ενδελεχή έλεγχο. Η εκτέλεση τιμολογιακής ισχύος, ειδικά με μικρούς εμπόρους ή καταναλωτές, θα είναι πιο δύσκολο να εφαρμοστεί».

Αλλά είναι ακόμα ασαφές το αν αι σε τι ποσοστό αυτό θα μπορούσε να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στα επιχειρηματικά μοντέλα και τελικά στο κέρδος.

Πού αφήνει αυτό τους τεχνολογικούς γίγαντες της Κίνας;

Το στοίχημα για τους τεχνολογικούς κινεζικούς γίγαντες παραμένει το αν τα νομοθετικά χτυπήματα θα είναι βραχυπρόθεσμα.

Με το πέρας του χρόνου, ανέφεραν οι αναλυτές, οι τεχνολογικοί γίγαντες – οι οποίοι έχουν ιστορικό ταχείας προσαρμογής σε νέα ρυθμιστικά περιβάλλοντα – θα είναι σε θέση να διαχειριστούν επιτυχώς τους νέους κανόνες.

«Οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες γνωρίζουν πώς να διαχειρίζονται τους νέους κανονισμούς και διαθέτουν την τεχνογνωσία να στρέφονται σε καινούριους τρόπους δημιουργίας εσόδων», δήλωσε ο Ντένισον. «Από την άλλη πλευρά, περισσότεροι κανόνες θα θωρακίσουν περαιτέρω τις κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας από οποιονδήποτε επίδοξο ξένο ανταγωνισμό».

Τέτοιοι κανονισμοί θα μπορούσαν επίσης να αποτελέσουν ευκαιρία σε επενδυτές με μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους στόχους.

«Είναι μια σειρά εταιρειών που θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν μακροπρόθεσμα. Οι νέοι κανονισμοί έχουν ευρεία εφαρμογή και αναμένονται τελικά να αυξήσουν τα εμπόδια εισόδου εταιρειών στην κινέζικη αγορά. Οι επενδυτές με υπομονετικό κεφάλαιο θα επωφεληθούν σημαντικά στο τέλος», προβλέπει ο Γουάνγκ της Nuvest Capital, αναφερόμενος στο μακροπρόθεσμο κεφάλαιο.

«Οι επαγγελματίες έμποροι που λειτουργούν βραχυπρόθεσμα μπορούν επίσης να επιδιώξουν να επωφεληθούν από την αστάθεια και τα σχετικά ασφάλιστρα ως αποτέλεσμα αυτής», συνέχισε.

Ένας εμπειρογνώμονας προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η κανονιστική αβεβαιότητα μπορεί να σημαίνει ότι το ξένο κεφάλαιο δεν είναι τόσο πρόθυμο να χρηματοδοτήσει πάλι κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας. Ο διευθύνων σύμβουλος της SoftBank, Masayoshi Son, δήλωσε ότι η εταιρεία σκοπεύει να μειώσει τις νέες επενδύσεις στην Κίνα.

 

Άντζελα Μπολέτση

Πηγή: newmoney.gr