Χρηματιστήριο: Προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο

06 Σεπτεμβρίου 2021, 18:37 | Χ&Α - Επικαιρότητα

Μετά από επίπονη εργασία που κράτησε σχεδόν όλο τον Αύγουστο, παρά τις άδειες του προσωπικού, πετύχαμε να αναμορφώσουμε ένα μεγάλο μέρος των στατιστικών στοιχείων των θεμελιωδών μεγεθών που τηρούμε στις βάσεις δεδομένων μας.

Συμπληρώσαμε όλες τις ελλείψεις που είχαμε στους ισολογισμούς των εισηγμένων εταιριών (6μήνων και 12μήνων και -σε ορισμένες περιπτώσεις και 3μήνων), αλλά και στις οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύτηκαν. Έτσι, έχουμε πλήρη οικονομικά στοιχεία για μία 6ετία, αλλά και οικονομικές καταστάσεις για μία 15ετία, έτσι ώστε να μπορούμε -αν χρειαστεί στο μέλλον- να επεκτείνουμε χρονικά την έρευνά μας.

Η βελτίωση των στοιχείων των οικονομικών καταστάσεων, αλλά και της εμφάνισης των στοιχείων αυτών στις σελίδες μας, θα μας επιτρέψει να έχουμε: πιο έγκυρες αναλύσεις, ευκολότερες και καλύτερες προβλέψεις, παραγωγή στοιχείων για επιχειρηματικούς κλάδους και παραγωγή συγκεντρωτικών στοιχείων (πχ συγκεντρωτικών ενοποιημένων ισολογισμών) για το σύνολο της χρηματιστηριακής αγοράς, για διάστημα έως και μία 6ετία.

Η πρώτη παρουσίαση των στοιχείων αυτών θα γίνει αύριο Τρίτη.

 

Παράλληλα, για πρώτη φορά, δώσαμε πολύ μεγάλη προσοχή σε ένα στοιχείο για το οποίο, ουδείς -ή έστω, ελάχιστοι- ενδιαφέρονται: την εξέλιξη του αριθμού των εργαζόμενων σε μία εταιρία. Σε αυριανό άρθρο (προδημοσιεύση του τεύχους Σεπτεμβρίου) θα δούμε ότι, η εξέλιξη του αριθμού των εργαζόμενων σε μία εταιρία, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, μπορεί να αποτελέσει έναν “πρόδρομο δείκτη” για την εξέλιξη της εταιρίας.

Αυτό, μας οδήγησε στην απόφαση να συλλέξουμε στοιχεία προσωπικού, για όλες τις εισηγμένες εταιρίες, ανά εξάμηνο, από το 2007 μέχρι και σήμερα. Η συλλογή δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αλλά τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.

 

Τέλος, δημιουργήσαμε έναν μηχανισμό για την παρακολούθηση των αγορών και των πωλήσεων ιδίων μετοχών από τις εταιρίες. Αύριο (εκτιμούμε προς το απόγευμα) θα διαβάσετε γιατί έχει ενδιαφέρον.

 

Η πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς:

Ενδιαφέρον αποκτά και η πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς, αφού η φημολογούμενη εμφάνιση πληθωριστικών πιέσεων (η εικόνα δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει οριστικά) μπορεί να προκαλέσει ανατροπές στην πορεία των αγορών.

Ναι, αν οι πληθωριστικές πιέσεις επιμείνουν, θα υπάρξουν αλλαγές στην πολιτική των κεντρικών τραπεζών και έτσι, θα υπάρξουν ανατροπές στην πορεία των χρηματιστηριακών αγορών.

Είναι ακόμη νωρίς για να γίνουν συγκεκριμένες εκτιμήσεις. Όμως, ξαφνικά, ένας παράγοντας που πολλοί δε λάμβαναν σοβαρά υπόψη, αρχίζει να μας απασχολεί. Βέβαια, απέχουμε ακόμη αρκετά από το να μιλάμε για “καταστροφή” ή για μεγάλη πτώση. Θα περιμένουμε να δούμε πιο συγκεκριμένα στοιχεία.

 

Προς το παρόν, καθώς επεξεργαζόμαστε τα στοιχεία των οικονομικών καταστάσεων των εξαμήνων (από αύριο θα υπάρξει σωρεία προδημοσιεύσεων) διαπιστώνουμε ότι, τα μεγέθη των εισηγμένων εταιριών είναι πολύ ικανοποιητικά. Και η εξέλιξη αυτή, νομίζουμε ότι -με την προϋπόθεση ότι δε θα υπάρξουν μεγάλες ανατροπές λόγω πληθωρισμού- μπορεί να αιτιολογείται μία αρκετά μεγάλη αισιοδοξία για τις μελλοντικές εξελίξεις.

 

Σε κάθε περίπτωση, επιμένουμε στη βασική μας αρχή: Προσπαθούμε διαρκώς να γνωρίζουμε σε ποιό σημείο βρίσκονται η διεθνής οικονομία και οι αγορές. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και προσπαθούμε να διατυπώνουμε προβλέψεις. Όμως, επειδή συχνά συμβαίνει οι προβλέψεις να διαψεύδονται, παράλληλα, εκπαιδευόμαστε και προετοιμαζόμαστε για το πώς θα αντιδράσουμε, όταν υπάρξει κάποια (αρνητική ή θετική) εξέλιξη. Και οδηγός στην προσπάθειά μας αυτή είναι το “απόλυτο σύστημα”.

 

Μετά το σημερινό κλείσιμο, η καμπύλη του ΚΜΟ-200 βρίσκεται στις 843,68 μονάδες (αυξάνεται με ρυθμό 1,3 μονάδες κάθε μέρα) και απέχει κατά 7,86% από την καμπύλη του ΓΔ (με βάση την τιμή του ΓΔ). Το υψηλό κλείσιμο 20 ημερών βρίσκεται στις 929,26 μονάδες και το χαμηλό κλείσιμο 20 ημερών στις 881,95 μονάδες.

Δεν υπάρχουν σημεία κινδύνου, ακόμη. Ίσως και να μην υπάρξουν καθόλου. Εμείς, εάν κάτι συμβεί, θα ακολουθήσουμε το σήμα του συστήματος.