Goldman: Μείωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη των ΗΠΑ

07 Σεπτεμβρίου 2021, 08:38 | Διεθνής Οικονομία

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs Group Inc. αναθεώρησαν καθοδικά τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας αυτό το έτος, κάνοντας λόγο για ένα "πιο δύσκολο μονοπάτι" για τον Αμερικανό καταναλωτή απ' ό,τι περίμεναν προηγουμένως, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η συνολική επέκταση του ΑΕΠ το 2021 αναμένεται να φτάσει το 5,7%, όπως αναφέρει ο οικονομολόγος της τράπεζας Ronnie Walker σε σημείωμα του προς τους πελάτες της Goldman. Η προηγούμενη εκτίμηση τον περασμένο Αύγουστο ήταν για ανάπτυξη 6%.

Για το 2022 πάντως η Goldman αναθεώρησε ανοδικά την εκτίμηση της στο 4,6% από 4,5% προηγουμένως.

Εξηγώντας την υποβάθμιση για το 2021, ο Walker σημειώνει ότι οι καταναλωτές είναι πιθανό να ξοδέψουν λιγότερα εν μέσω της επικράτησης της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού και ενώ θα ξεθωριάζει η δημοσιονομική υποστήριξη, αλλά και με την μεταστροφή της ζήτησης από τα αγαθά στις υπηρεσίες. Αναφέρει ακόμα ότι οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες έχουν επίσης πλήξει την αναπλήρωση των αποθεμάτων.

"Το εμπόδιο για ισχυρή ανάπτυξη της κατανάλωσης το επόμενο διάστημα φαίνεται πολύ υψηλότερο: η μετάλλαξη Δέλτα ήδη επιβαρύνει την ανάπτυξη στο γ' τρίμηνο, ενώ η μείωση της δημοσιονομικής στήριξης και η βραδύτερη ανάκαμψη στον κλάδο των υπηρεσιών θα αποτελέσουν τροχοπέδη σε μεσοπρόθεσμη βάση", αναφέρει ο Walker.

Η τράπεζα αύξησε επίσης την πρόβλεψη της για τον δείκτη ανεργίας στο 4,2% στο τέλος του 2021 από την προηγούμενη εκτίμηση στο 4,1%.

 

Πηγή: capital.gr