Νέα τιτλοποίηση κόκκινων δανείων 1,5 δισ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα

07 Σεπτεμβρίου 2021, 09:13 | Τράπεζες

Νέα τιτλοποίηση κόκκινων δανείων 1,5 δισ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα

Στο δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί και να ανακοινωθεί επισήμως η συμφωνία για την πώληση κόκκινων δανείων ονομαστικής αξίας 5,7 δισ. ευρώ (Frontier 1). Αμέσως μετά ξεκινά το Frontier 2, με την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων 1,5 δισ. ευρώ, η οποία πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022. Ύστερα από αυτές τις δύο κινήσεις, το ποσοστό κόκκινων δανείων της Εθνικής Τράπεζας θα έχει μειωθεί στο 6% με 7% μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Η συναλλαγή, δηλαδή η πώληση του Frontier 1 θα έχει πραγματοποιηθεί στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, στην κοινοπραξία doValue, Bain και Fortress. Η συμφωνία προβλέπει επίσης την απορρόφηση 150 υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας στη doValue, η οποία ηγείται της κοινοπραξίας. Μέχρι τότε εκτιμάται ότι θα έχουν δρομολογηθεί και ι τελευταίες εκκρεμότητες που αφορούν στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, όπως είναι οι διοικητικές αλλαγές και το μάνατζμεντ της ασφαλιστικής εταιρείας και η πλήρης εφαρμογή της πολυετούς συμφωνίας στις τραπεζοασφάλειες με τη CVC Partners.

Οι συναλλαγές αυτές, δηλαδή Frontier 1 και Frontier 2, πέραν από τη μείωση των κόκκινων δανείων σε απόλυτο μέγεθος γύρω στο 1,8 δισ. ευρώ (ποσοστό 6% των συνολικών χορηγήσεων) απελευθερώνουν κεφάλαια και ταυτόχρονα δίνουν τη δυνατότητα για νέες εκδόσεις άντλησης κεφαλαίων μέσα στο 2022.

Μόνο το Frontier 1 και η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής προσθέτει στα κεφάλαια 170 μονάδες βάσεις, φτάνοντας τον συνολικό δείκτη κεφαλαίων στο 18,8%. Πέραν της ενίσχυσης κεφαλαίων κατά 100 μονάδες βάσης με την άντληση Τ1 κεφαλαίων, η Εθνική Τράπεζα σχεδιάζει δύο ακόμα εκδόσεις για κεφάλαια ΑΤ1 και Τ2 με συνολική θετική επίπτωση στα κεφάλαια κατά 200 μονάδες βάσης μέσα στο 2022. Έτσι, ο βασικός κεφαλαιακός δείκτης CET1 προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω στο 16,2% μέσα στο 2022.

Οι εμπροσθοβαρείς κινήσεις που πραγματοποιήθηκαν από τη χρήση του 2020, με την εγγραφή του κόστους των τιτλοποιήσεων και των προβλέψεων, δημιούργησαν μεγαλύτερο περιθώριο στην ΕΤΕ να αποσβέσει και στις δύο επόμενες χρήσεις μέρος του αναβαλλόμενο φόρου και να περιμένει κέρδη προ προβλέψεων περίπου 9% ή 490 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την τελευταία παρουσίαση της Εθνικής Τράπεζας, η στρατηγική του Ομίλου επικεντρώνεται στο εξής στην οργανική ανάπτυξη της τράπεζας επενδύοντας στην ανάκαμψη και τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Ήδη, στο πρώτο εξάμηνο του έτους, η ΕΤΕ προχώρησε σε νέες εκταμιεύσεις 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 εκατ. αφορούσαν σε νοικοκυριά, ενώ τα υπόλοιπα 1,5 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις.

Το συνολικό ποσό για το έτος θα ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ, μέγεθος το οποίος θα διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα, σε ετήσια βάση για την επόμενη διετία λόγω του Ταμείου Ανάπτυξης. Σύμφωνα με το στρατηγικό πλάνο της Εθνικής, η χρηματοδότηση θα αφορά σε επενδυτικά σχέδια του Ταμείου, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πράσινη ενέργεια και στην τεχνολογία, αλλά και στην υποστήριξη για αναβάθμιση του παραγωγικού μοντέλου της πελατείας της.

 

Του Λεωνίδα Στεργίου

Πηγή: capital.gr