Τα πέντε στοιχήματα για τον επόμενο επικεφαλής της Fed

08 Σεπτεμβρίου 2021, 10:09 | Διεθνής Οικονομία

Η επικείμενη απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για το αν θα επαναδιορίσει τον Τζερόμ Πάουελ στη θέση του προέδρου της Federal Reserve, μετά τη λήξη της θητείας του τον Φεβρουάριο, ή αν θα παραδώσει τα ηνία σε κάποιον άλλο θα φτάσει σε μια κρίσιμη συγκυρία για την κεντρική τράπεζα, αναφέρει σε άρθρο του το Reuters.

Οι προοδευτικοί Δημοκρατικοί θέλουν η Fed να αναλάβει έναν πιο διευρυμένο ρόλο στην οικονομία, συνδράμοντας στις προσπάθειες για την ενίσχυση της απασχόλησης, την αποτροπή του κλιματικού κινδύνου και την αντιμετώπιση των ανισοτήτων. Οι συντηρητικοί θέλουν να τηρήσει τη γραμμή νομισματικής πολιτικής, να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στον περιορισμό του πληθωρισμού και να μειώσει το αποτύπωμά της στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στο μέτωπο εποπτείας.

Όποιο πρόσωπο και να επιλέξει ο Δημοκρατικός πρόεδρος, ο επόμενος επικεφαλής της Fed θα πρέπει να αντιμετωπίσει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τη νομισματική πολιτική και τη φύση του χρήματος.

Ακολουθούν μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τα επόμενα τέσσερα χρόνια:

Η σωστή πολιτική

Μετά το χτύπημα της πανδημίας, η Fed μείωσε το επιτόκιο αναφοράς της από τη μια μέρα στην άλλη στο μηδέν και αγόρασε τρισεκατομμύρια δολάρια κρατικών ομολόγων και ενυπόθηκων τίτλων.

Με την οικονομία να ανακάμπτει γρήγορα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed πιθανότατα θα αρχίσουν να μειώνουν τις αγορές περιουσιακών στοιχείων αργότερα φέτος.

Σύμφωνα με ένα νέο πλαίσιο πολιτικής που εγκρίθηκε τον Αύγουστο, σχεδιάζουν να περιμένουν, πριν αυξήσουν τα επιτόκια, έως ότου η οικονομία επιτύχει πλήρη απασχόληση και μέχρι ο πληθωρισμός να διαμορφωθεί στον στόχο του 2% και μάλιστα σε τροχιά να ξεπεράσει λίγο αυτό το επίπεδο.

Είναι μια υπόσχεση που ένας νέος επικεφαλής της Fed μπορεί να δυσκολευτεί να τηρήσει. Οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed πιστεύουν ότι η τρέχουσα έκρηξη πληθωρισμού άνω του 2% είναι προσωρινή. Αλλά αν οι αυξήσεις των τιμών αποδειχθούν πιο επίμονες, όποιος είναι επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας μπορεί να καταλήξει να επιβλέπει την αύξηση των επιτοκίων προτού επιτευχθεί ο στόχος για την απασχόληση.

Μέχρι τον Αύγουστο απασχολούνταν 5,3 εκατομμύρια λιγότεροι Αμερικανοί από ό,τι πριν από την πανδημία.

Η FED παρατηρητής

Αν το νέο πλαίσιο της Fed διατηρήσει τη νομισματική πολιτική χαλαρή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επιδιώκοντας μια ισχυρότερη αγορά εργασίας, λένε οι αναλυτές, μπορεί να χρειαστεί να αυστηροποιήσει τους δημοσιονομικούς κανονισμούς για να αποτρέψει τις επικίνδυνες συμπεριφορές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κρίση.

"Ο δημοσιονομικός κανονισμός κατά τη γνώμη μου είναι ο δεύτερος στην ημερήσια διάταξη, και ιδιαίτερα η συνέχιση της αντιμετώπισης του ζητήματος περιορισμού του χρηματοοικονομικού κινδύνου σε ένα περιβάλλον με ιστορικά χαμηλά επιτόκια", δήλωσε ο David Wilcox, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Fed και σήμερα ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Peterson .

Όποιος ηγείται της Fed θα πρέπει επίσης να εξετάσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ευρύτερα, είπε ο Wilcox.

Οι συστημικές αδυναμίες στον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύονται τα ομόλογα και οι αγορές χρήματος αποκαλύφθηκαν τον περασμένο Μάρτιο από τη κατάρρευση, σχεδόν, των χρηματοπιστωτικών αγορών μετά το πρώτο κύμα των επιπτώσεων της πανδημίας.

Η αυξανόμενη δημοτικότητα των "stablecoins", μιας σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτης μορφής κρυπτονομίσματος που μπορεί να συνδεθεί με το δολάριο, αποτελεί επίσης απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, υποστήριξε ο πρόεδρος της Fed της Βοστώνης, Έρικ Ρόσενγκρεν.

Να επιλέξουμε ψηφιακό;

Ένα βασικό ερώτημα θα είναι εάν η Fed αποφασίσει να εκδώσει το δικό της ψηφιακό νόμισμα. Ο Πάουελ δεν πήρε κάποια δέσμευση μέχρι τώρα. Ο κυβερνήτης της Fed, Lael Brainard, ο άλλος επικρατέστερος υποψήφιος για την κορυφαία θέση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι θα ήταν δύσκολο να φανταστεί ότι δεν θα το έκανε. Η Fed σχεδιάζει να δημοσιεύσει ένα έγγραφο για το θέμα τον Σεπτέμβριο.

Οι υποστηρικτές λένε ότι ένα καλά σχεδιασμένο ψηφιακό νόμισμα θα μπορούσε να μειώσει το κόστος συναλλαγών και να αυξήσει την πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα για μειονεκτούσες ομάδες. Άλλοι ανησυχούν ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να παραγκωνιστούν εάν τα αμερικανικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις παραχωρήσουν τους συνηθισμένους λογαριασμούς ταμιευτηρίου και απευθυνθούν απευθείας στη Fed.

Η Κίνα και άλλες χώρες εκδίδουν ήδη τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα, όπως και ιδιωτικές εταιρείες, όπως η Amazon. Εάν υιοθετηθούν ευρέως, τέτοια νομίσματα θα μπορούσαν να κατακερματίσουν το σύστημα πληρωμών, να απειλήσουν την ικανότητα της Fed να ελέγξει τα επιτόκια και να θέσουν σε κίνδυνο την παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου.

Κλιματικοί κίνδυνοι

Ο επικεφαλής της Fed θα είναι επίσης υπό πίεση να κατανοήσει και να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις στην οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές από ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, υπέρ-ισχυρούς τυφώνες και άλλες καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Τόσο ο Πάουελ όσο και ο Μπρέιναρντ λένε ότι είναι δουλειά της Fed να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες είναι ανθεκτικές, για παράδειγμα, έναντι πτώσεων στην αξία των περιουσιακών στοιχείων λόγω καιρικών φαινομένων ή έναντι κυβερνητικών εντολών για περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Αλλά η εντολή της Fed δεν περιλαμβάνει καμία αποστολή για την άμεση καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, όπως συμβαίνει σε ορισμένες άλλες κεντρικές τράπεζες.

Η Fed δημιούργησε δύο εσωτερικά πάνελ πέρυσι, το ένα επικεντρώθηκε στους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα και αφορούν μεμονωμένες τράπεζες και το άλλο σε απειλές που αφορούν όλο το τραπεζικό σύστημα. Έγινε επίσης η τελευταία μεγάλη κεντρική τράπεζα που εντάχθηκε στο Δίκτυο για το Πρασίνισμα του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, το οποίο αναπτύσσει συστάσεις για την ανταπόκριση των κεντρικών τραπεζών στην κλιματική αλλαγή.

Και τα δύο θα μπορούσαν να αποτελέσουν όχημα για τον επικεφαλής της Fed να κάνει περισσότερα για το κλίμα, αν και μια πιο επιθετική στάση, ισοδύναμη με αυτήν άλλων κεντρικών τραπεζών, μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη χωρίς νέα νομοθεσία.

Κενά μεταξύ φύλων και φυλών

Οι αξιωματούχοι της Fed εκφράζονται δημοσίως περισσότερο για τη δυνατότητα οι ανισότητες μεταξύ φύλων ή φυλών να επηρεάσουν την οικονομική ανάπτυξη.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Πατ Τούμι, Ρεπουμπλικανός, το αποκαλεί "ανατριχιαστική αποστολή". Πολλοί στα αριστερά του πολιτικού φάσματος, ωστόσο, λένε ότι δεν είναι αρκετό και κατηγορούν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Fed για το ότι γεμίζει τις τσέπες των πλούσιων ανθρώπων αυξάνοντας τις τιμές των μετοχών.

"Αυτό προκαλεί πολλές ανησυχίες ως προς το τι κάνει η Fed για να αντιμετωπίσει μερικά από τα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας, που περιλαμβάνουν ανισότητες στην αγορά εργασίας και τη διανομή του πλούτου", δήλωσε η Julia Coronado, πρώην οικονομολόγος της Fed, τώρα πρόεδρος της MacroPolicy Perspectives.

Όποιος ηγείται της Fed θα μπορούσε να ρυθμίσει τα εργαλεία της για να περιορίσει ενδεχομένως ορισμένα από αυτά τα κενά, μεταξύ άλλων μέσω προγραμμάτων που αποσκοπούν στην ενίσχυση του δανεισμού για μικρές επιχειρήσεις και μέσω εποπτικών αλλαγών που ενθαρρύνουν τις τράπεζες να συνεργαστούν με καταναλωτές που παλεύουν να εξοφλήσουν τα δάνεια τους, δήλωσε ο Coronado.

 

Πηγή: capital.gr