Morgan Stanley: Ισχυρό recovery play οι ελληνικές τράπεζες – Οι νέες τιμές-στόχοι - Overweight στην Ελλάδα

08 Σεπτεμβρίου 2021, 14:45 | Τράπεζες

Κοντά σε ένα σημαντικό ορόσημο βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες, μετά από μία δεκαετία απομόχλευσης, με το Ταμείο Ανάκαμψης να αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της χορήγησης δανείων, όπως σημειώνει η Morgan Stanley σε νέα έκθεσή της, όπου επικαιροποιεί και τις τιμές-στόχους που δίνει για τις τρεις συστημικές τράπεζες που καλύπτει.

Παράλληλα τονίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν ένα ελκυστικό recovery play το οποίο έρχεται ωστόσο με κινδύνους εκτέλεσης. Αυτό πάντως αντανακλάται στις εκτιμώμενες αποτιμήσεις του 0,3-0,5x για τους δείκτες P/BV το 2022.

Πιο αναλυτικά, για την Alpha Bank δίνει τιμή-στόχo το 1,40 ευρώ και σύσταση "equalweight", βλέποντας περιθώριο ανόδου 20%, για την Eurobank τοποθετεί την τιμή-στόχο στο 1,07 ευρώ με περιθώριο ανόδου 26% και σύσταση "overweight" (τονίζοντας ότι αποτελεί την προτιμώμενη μετοχή από τον κλάδο) και για την Πειραιώς δίνει τιμή-στόχο το 1,52 ευρώ με 10% περιθώριο ανόδου και σύσταση equalweight.

Όπως επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα, η Ελλάδα αποτελεί από τους μεγάλους δικαιούχους του Ταμείου Ανάκαμψης από όπου θα λάβει 31 δισ. ευρώ έως το 2026. Αυτό σηματοδοτεί μία πιθανή καμπή για την αύξηση των χορηγήσεων στη χώρα και εκτιμά ότι θα κινηθούν με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 5,5% (εξυπηρετούμενα δάνεια) το διάστημα 202-2024, κυρίως λόγω των επιχειρηματικών δανείων. Όπως τονίζει, οι εκτιμήσεις της για 6,5-8,5 δισ. ευρώ αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων το 2020-2024 είναι συντηρητικές σε σχέση με τους στόχους των τραπεζών (στα 10 δισ. ευρώ περίπου), καθώς αναμένει απτά στοιχεία εκτέλεσης στα επόμενα τρίμηνα, ωστόσο υποδηλώνει ότι υπάρχει ισχυρή δυνατότητα ανοδικής έκπληξης.

Η M.S πάντως επισημαίνει πως τα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ) θα παραμείνουν υπό πίεση. Στο πρώτο εξάμηνο φέτος, περίπου 7%-25% των εσόδων από τόκους για τις ελληνικές τράπεζες οδηγήθηκαν από τα NPEs, κάτι που υποδηλώνει πιέσεις στα έσοδα από την "εκκαθάριση" των ισολογισμών. Ενώ σήμερα οι τράπεζες επωφελούνται από τη χρηματοδότηση TLTRO της ΕΚΤ στις -100 μ.β., αυτή θα λήξει τον Ιούνιο του 2022, αυξάνοντας πιθανώς το κόστος χρηματοδότησης προς το 2023-2024. Αυτό οδηγεί τη Morgan Stanley στην εκτίμησή ότι σε μέσο όρο τα ΝΙΙ θα κινηθούν στο -2%-6% μεταξύ του 2020-2024, καθώς αντισταθμίζονται εν μέρει από την αύξηση των νέων δανείων.

Ωστόσο, η βελτιστοποίηση των λειτουργικών εξόδων και η εξομάλυνση του κόστους κινδύνου είναι υποστηρικτικά, όπως σημειώνει. Η Morgan Stanley αναμένει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να εστιάζουν στη βελτιστοποίηση του κόστους (σε ό,τι αφορά το προσωπικό, τα υποκαταστήματα, τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης NPE) για να αντισταθμίσουν τις πιέσεις στα NII. Τα λειτουργικά έξοδα εκτιμά ότι θα κινηθούν με μέσο ετήσιο ρυθμό 0% έως -5% το 2020-2024. Μέχρι το 2024, ο δείκτης NPEs των ελληνικών τραπεζών θα μειωθεί στο 6% κατά μέσο όρο έναντι περίπου 41% το 2019, υποστηριζόμενος από τις τιτλοποιήσεις και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Αυτό θα οδηγήσει σε ομαλοποίηση του κόστους κινδύνου περίπου στις 65 μ.β. σε μέσο όρο έως το 2024 έναντι 2%-3% το 2016-2020.

Σε ό,τι αφορά τους κινδύνους, εκτός από το τέλος της στήριξη της ΕΚΤ, η M.S περιλαμβάνει παράλληλα την άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, τα DTCs και τις κρατικές εγγυήσεις που σχετίζονται με το σχέδιο Ηρακλής. Επιπλέον, οι απώλειες από τον καθαρισμό των NPEs μπορεί να καταναλώσουν περισσότερο κεφάλαιο από ό,τι αναμένεται, ενώ οι στόχοι για την αύξηση δανείων μπορεί να μην επιτευχθούν εάν η απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πιο αδύναμη.

Οverweight στις ελληνικές μετοχές

H Morgan Stanley επισημαίνει παράλληλα ότι διατηρεί την overweight στάση της για τις ελληνικές μετοχές στο περιβάλλον των ΕΕΜΕΑ, καθώς συνεχίζουν να αποτελούν ένα από τα κορυφαία plays για την ανάκαμψη του τουρισμού και η Ελλάδα αποτελεί βασικό δικαιούχο του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ. Μία από τις βασικές "εξαγωγές" της περιοχής EEMEA είναι ο τουρισμός, και εντός της περιοχής, η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη έκθεση. Καθώς τα ταξίδια ανακάμπτουν, ο τομέας της φιλοξενίας θα πρέπει να είναι ένας από τους κύριους δικαιούχους από την ανάκαμψη.

Σε επίπεδο δείκτη, μετά την προσθήκη της Eurobank και της Alpha Bank στον δείκτη MSCI Standard Ελλάδας τους τελευταίους 3 τρεις μήνες (ο χρηματοοικονομικός κλάδος πλέον αποτελεί το 37% του δείκτη χώρας), το beta της Ελλάδας σε σχέση με την υπόλοιπη περιοχή του ΕΕΜΕΑ και τις παγκόσμιες αγορές αυξήθηκε και ο δείκτης, κατά συνέπεια, είναι περισσότερο "προσανατολισμένος" σε ότι αφορά την οικονομική ανάκαμψη. Τέλος, οι αναθεωρήσεις των κερδών για το 2022 για τις ελληνικές μετοχές ήταν καλύτερες από τις αντίστοιχες εταιρείες της EEMEA τους τελευταίους τρεις μήνες, υποστηριζόμενες τόσο από οικονομικούς όσο και από μη χρηματοπιστωτικούς τομείς.

 

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Πηγή: capital.gr