Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Συνεχίζεται η πτώση εν αναμονή της συνεδρίασης της ΕΚΤ

08 Σεπτεμβρίου 2021, 14:49 | Διεθνείς Αγορές

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Συνεχίζεται η πτώση εν αναμονή της συνεδρίασης της ΕΚΤ

Επιφυλακτικοί όπως και χθες εμφανίζονται οι επενδυτές στην Ευρώπη, επιφέροντας και σήμερα απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν αναμονή της αυριανής συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η αυριανή συνεδρίαση αναμένεται με έντονο ενδιαφέρον, καθώς οι χρηματαγορές έχουν προεξοφλήσει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα συζητήσουν την αναπροσαρμογή του προγράμματος αγοράς έκτακτης ανάγκης για την πανδημία (ΡΕΡΡ) και κατά πόσο έχει έρθει η ώρα να περιορισθεί. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει ήδη εξαγγείλει ότι στη διάρκεια του 2021 θα μειώσει το δικό της πρόγραμμα ύψους 120 δισ. δολαρίων μηνιαίως, δίχως όμως να έχει προσδιορίσει τον χρονικό ορίζοντα για το πότε ακριβώς θα προβεί στην κίνηση αυτή.

Οι επενδυτές στο ενδεχόμενο οι κεντρικές τράπεζες να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης συσφίγγοντας τη νομισματική τους πολιτική δεν αισθάνονται καθόλου άνετα και μέχρι στιγμής όποτε αναδύθηκαν τέτοιου είδους συζητήσεις προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις.

Επί του παρόντος σε παγκόσμιο επίπεδο οι μακροοικονομικοί δείκτες δείχνουν ισχυρές αντιδράσεις των οικονομιών μετά τη δίνη στην οποία είχαν εμπλακεί εξαιτίας της πανδημίας, ωστόσο η Covid-19 εξελίσσεται σε «Λερναία Ύδρα», εκεί που βρίσκεται λύση σε ένα πρόβλημα ξεπηδάει ένα άλλο.

Μετά την ύφεση της πανδημίας οι οικονομίες βρίσκουν σταθερά τα βήματά τους, ωστόσο ενώ έχουν επουλώσει σχεδόν καθολικά τις πληγές τους, ήρθαν στην επιφάνεια προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις προμήθειες στις πρώτες ύλες και στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Η ισχυρή ανάκαμψη της ζήτησης έχει δημιουργήσει ελλείψεις σε βασικά προϊόντα και σε πρώτες ύλες, ενώ ο μεγάλος όγκος των παραγγελιών έχει επιβαρύνει τόσο πολύ τον κλάδο των logistics, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να μην δύνανται να διεκπεραιώσουν τις παραγγελίες που δέχονται.

Οι νέες αυτές συνθήκες έχουν αυξήσει το κόστος σε πρώτες ύλες, υλικά και προϊόντα, με τις αυξήσεις αυτές με τη σειρά τους να ασκούν ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό.

Στην επιτάχυνση αυτή των τιμών καταναλωτή, η χαλαρή νομισματική πολιτική και τα μέτρα στήριξης λειτουργούν ως αντίρροπες δυνάμεις και η σταδιακή απόσυρσή δίνει τροφή για ανησυχίες στους επενδυτικούς κύκλους.

Σε αυτό το κλίμα οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα επεκτείνουν τις απώλειές τους από χθες, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro STOXX 600 να κινείται χαμηλότερα κατά 0,69%, έχοντας φτάσει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έως το -1,3%.

Ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας και των βιομηχανικών προϊόντων και υπηρεσιών που είναι από εκείνους που πλήττονται άμεσα από τα προβλήματα στο εμπόριο παρουσιάζουν τη χειρότερη εικόνα.

Από τα επιμέρους χρηματιστήρια της Φρανκφούρτης αποδυναμώνεται κατά σχεδόν 0,90%, του Λονδίνου και του Παρισιού χάνουν περί του 0,50%, στο -0,30% το Μιλάνο.

 

Πηγή: moneyreview.gr