Fed (Beige Book): Η οικονομική ανάπτυξη "κατέβασε" ταχύτητα το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου

09 Σεπτεμβρίου 2021, 08:56 | Διεθνής Οικονομία

Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ηπιότερο ρυθμό το διάστημα από τις αρχές Ιουλίου έως και το τέλος Αυγούστου, καθώς αναζωπυρώθηκαν οι ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στην πορεία ανάκαμψης η ραγδαία εξάπλωση της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού, αναφέρει η Fed στην τελευταία έκθεση Beige Book που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

"Η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην υποχώρηση των κλάδων της εστίασης, των ταξιδιών και του τουρισμού στις περισσότερες Περιφέρειες, αντανακλώντας τις ανησυχίες για την ασφάλεια λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τους περιορισμούς στα ταξίδια εξωτερικού”, αναφέρει η έκθεση της Fed, που περιλαμβάνει στοιχεία από τις 12 περιφέρειες της Fed που θα συμμετάσχουν στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στις 21-22 Σεπτεμβρίου για την νομισματική της πολιτικής.

Επίσης, σημειώνει ότι οι ελλείψεις προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμένων αποθεμάτων αυτοκινήτων και προς πώληση κατοικιών, συνέβαλαν επίσης στην επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.

Οι αξιωματούχοι της Fed αναφέρουν ακόμη ότι καταφράφηκε "αύξηση της απασχόλησης συνολικά", αν και ορισμένες περιφέρειες επεσήμαναν ότι οι προσλήψεις ήταν "ελάχιστες" και άλλες ότι αντιμετώπισαν προβλήματα όσον αφορά τις προσλήψεις λόγω ελλείψεων εργατικού δυναμικού. Ελλειψεις που αποδόθηκαν στον "αυξημένο κύκλο εργασιών, στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, στην ανάγκη φροντίδας παιδιών, στις διαπραγματεύσεις με τους υποψήφιους εργαζομένους αλλά και στα ενισχυμένα επιδόματα ανεργίας”. Επίσης, προσθέτει ότι "ορισμένες περιφέρειες ανέφεραν πως η επιστροφή των Αμερικανών στην αγορά εργασίας αναβλήθηκε λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα”.

Συνεχίστηκε η άνοδος των τιμών - έρχονται νέες αυξήσεις

Η έκθεση της Fed καταγράφει επίσης τη συνεχιζόμενη αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων, σημειώνοντας ότι "ο πληθωρισμός ήταν σταθερός με αυξημένο ρυθμό”, με τις περιφέρειες να αναφέρουν είχε μέτρια είτε ισχυρή άνοδο. Ειδικότερα, ανέφεραν αύξηση του κόστους στα μέταλλα, στις μεταφορές, στα δομικά υλικά και στα βιομηχανικά είδη.

"Με τη διάχυτη έλλειψη πόρων, οι πιέσεις στις τιμές των εισροών συνέχισαν να είναι ευρέως διαδεδομένες", αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Παράλληλα, σημειώνει ότι ο κίνδυνος να συνεχιστεί η αύξηση των τιμών παραμένει πραγματικός, σε αντίθεση με την εκτίμηση των αξιωματούχων της Fed ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα υποχωρήσουν σύντομα.

Η έκθεση της Fed σημειώνει, τέλος, ότι οι επιχειρήσεις ανέφεραν πως είναι ευκολότερο γι' αυτές να μετακυλήσουν τις αυξήσεις του κόστους στους καταναλωτές, μέσω της αύξησης των τιμών.

Αυξάνονται τα ερωτήματα για τη στάση της Fed

Η Beige Book της Fed αυξάνει τα ερωτήματα όσον αφορά το πότε σκοπεύει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να ξεκινήσει τη μείωση των αγορών ομολόγων, ύψους 120 δισ. ευρώ, που πραγματοποιεί μηνιαίως από πέρυσι την άνοιξη προκειμένου να στηρίξει την οικονομία εν μέσω της πανδημίας,

Σημειώνεται ότι προσφάτως ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, έδειξε ότι το πρώτο βήμα αλλαγής πολιτικής έχει σχεδόν αποφασιστεί και το tapering θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους.

Ωστόσο, τα αδύναμα στοιχεία για την αγορά εργασίας που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, φαίνεται να απομακρύνουν το ενδεχόμενο η Fed να ανακοινώσει κάτι σχετικό κατά την συνεδρίασή της στο τέλος του τρέχοντος μήνα.

Πηγή: capital.gr