Pimco: H ΕΚΤ κάνει focus στα μέτρα στήριξης και όχι στον πληθωρισμό

09 Σεπτεμβρίου 2021, 08:59 | Ευρωπαϊκή Οικονομία

Pimco: H ΕΚΤ κάνει focus στα μέτρα στήριξης και όχι στον πληθωρισμό

Δεν αναμένει ουσιαστική αναθεώρηση στην πολιτική της ΕΚΤ η Pimco, όπως αναφέρει σε έκθεσή της για την επικείμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Ωστόσο, αναμένει «μηνύματα» για τις μελλοντικές αποφάσεις της Τράπεζας.

Σύμφωνα με την επενδυτική εταιρεία, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να εστιάζει περισσότερο στη σταθερότητα και τη βιωσιμότητα των μέτρων νομισματικής πολιτικής της και λιγότερο στην επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό.

Σημειώνεται ότι στην επικείμενη συνεδρίασή της, την Πέμπτη 9/9/2021, η ΕΚΤ θα αξιολογήσει την πορεία και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της χαλαρής νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζει εν μέσω πανδημίας, με βασικό άξονα το πρόγραμμα PEPP για το οποίο η Pimco αναμένει από την ΕΚΤ να υπονοήσει την έναρξη μείωσής του του στο επόμενο τρίμηνο.

Το πρόγραμμα PEPP

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ πραγματοποιεί αγορές ύψους 80 δισ. ευρώ τον μήνα στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας (PEPP).

Πρόκειται για ένα μη συμβατικό μέτρο νομισματικής πολιτικής που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020, με στόχο την αντιμετώπιση των σοβαρών κινδύνων που ενέχει η πανδημία του κορωνοϊού (COVID-19), τόσο για την νομισματική πολιτική, όσο και για τις προοπτικές της ζώνης του ευρώ.

Επιπλέον, αγοράζει 20 δισ. ευρώ τον μήνα στο πλαίσιο των τακτικών προγραμμάτων αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP).

Η συνεδρίαση

Στην επικείμενη συνάντηση της ΕΚΤ, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην αξιολόγηση του ρυθμού αγορών μέσω του PEPP.

Όπως αναφέρει η Pimco, παρότι η ΕΚΤ πιθανότατα θα συζητήσει έναν χαμηλότερο ρυθμό αγορών μέσω του PEPP για το επόμενο τρίμηνο, οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας και οι ακόμη αδύναμες μεσοπρόθεσμες προοπτικές πληθωρισμού καθιστούν το ενδεχόμενο απόφασης για μια ουσιαστική μείωση της στήριξης απίθανο.

Οι προβλέπεις της Pimco

Όπως αναφέρει η επενδυτική εταιρεία στην έκθεσή της, αναμένεται νέος ρυθμός αγορών μέσω PEPP ύψους 60 δισ. ευρώ τον μήνα εφέτος, ενώ ενδέχεται -το δεύτερο τρίμηνο του 2022- να μειωθεί ο ρυθμός των μηνιαίων καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού, από 100 δισ. σε 60 δισ. ευρώ τον μήνα.

Η έκθεση της Pimco αναφέρει ότι δεν αναμένεται ουσιαστική αναθεώρηση στην πρόβλεψη της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό του 2023 στο 1,4%, ενώ αναμένεται να αναθεωρηθούν ανοδικά οι προβλέψεις για το 2021 και το 2022. Η πιο πρόσφατη πρόβλεψη του ετήσιου ρυθμού πληθωρισμού για το 2023 είτε θα παραμείνει αμετάβλητη στο 1,4%, είτε θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα ανέλθει στο 1,5%.

Όσον αφορά την ανάπτυξη, αν και η ΕΚΤ αναμένεται να αναφερθεί σε συνεχιζόμενους κινδύνους από τη μετάλλαξη Δέλτα, υπό το φως των βελτιωμένων στοιχείων για την οικονομική δραστηριότητα είναι πιθανή η ανοδική αναθεώρηση των βραχυπρόθεσμων προβλέψεών της.

Σύμφωνα με την Pimco, η ΕΚΤ θα επιμείνει στην απόφασή της για στήριξη της τρέχουσας νομισματικής πολιτικής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έναντι της επιλογής της γρήγορης επιστροφής σε κανονικές συνθήκες.

Επιπλέον, η Κεντρική Τράπεζα επιθυμεί να διαβεβαιώσει και να καθησυχάσει τις αγορές ότι θα παραμείνει υπομονετική και δεν θα επαναλάβει τα λάθη του 2008 και του 2011.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η στρατηγική επιλογή «άμυνας» από την ΕΚΤ μπορεί να μεταφραστεί και ως απουσία κάποιας σοβαρής προσπάθειας ουσιαστικής γεφύρωσης του μακροχρόνιου χάσματος μεταξύ του στόχου για τον πληθωρισμό και του προβλεπόμενου πληθωρισμού.

 

Πηγή: newmoney.gr