Williams (Fed): Κλείνει το "παράθυρο" για ανακοίνωση, στα τέλη του μήνα, της έναρξης του tapering

09 Σεπτεμβρίου 2021, 09:09 | Διεθνής Οικονομία

Williams (Fed): Κλείνει το "παράθυρο" για ανακοίνωση, στα τέλη του μήνα, της έναρξης του tapering

Η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ δεν έχει σημειώσει ακόμη την "ουσιαστική" πρόοδο που απαιτείται προτού η Federal Reserve ξεκινήσει να μειώνει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Fed Νέας Υόρκης, John Williams, καταδεικνύοντας ότι υπάρχουν ακόμη αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας που θεωρούν ότι δεν έχει φτάσει ακόμη η ώρα για έναρξη του tapering.

"Έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος προς τη μέγιστη απασχόληση, αλλά θα ήθελα να δω περαιτέρω βελτίωση προτού δηλώσω ότι ο στόχος της ουσιαστικής περαιτέρω προόδου έχει εκπληρωθεί”, δήλωσε ο Williams, σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του προς τους φοιτητές του Πανεπιστημίου St. Lawrence.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι εάν η οικονομία συνεχίσει να βελτιώνεται όπως ο ίδιος αναμένει, τότε θα ήταν σκόπιμο να ξεκινήσει η μείωση του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων από φέτος.

Η στάση του Williams, πάντως, υποδηλώνει ότι ο ίδιος δεν θα υποστηρίξει το ενδεχόμενο να ανακοινώσει η Fed επισήμως, κατά την προσεχή συνεδρίασή της σε δύο εβδομάδες, την επιβράδυνση του ρυθμού αγοράς ομολόγων. Και η άποψή του είναι σημαντική, καθώς θεωρείται έμπιστος του επικεφαλής της Fed, Jerome Powell.

Έτσι, την ώρα που η πλειοψηφία των αξιωματούχων της Fed φαίνεται να συντάσσεται με την άποψη ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα πρέπει να ανακοινώσει από αυτόν τον μήνα ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη σταδιακή μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων, το σχόλιο του Williams δείχνει ότι η ηγεσία της κεντρικής τράπεζας ίσως θελήσει να περιμένει μέχρι την συνεδρίαση του Νοεμβρίου για να ανακοινώσει την αλλαγή στην πολιτική της.

 

Πηγή: capital.gr