Γιατί άρχισαν οι επενδυτές να αγοράζουν τραπεζικές μετοχές;

09 Σεπτεμβρίου 2021, 09:11 | Τράπεζες

Γιατί άρχισαν οι επενδυτές να αγοράζουν τραπεζικές μετοχές;

Και να, που σταδιακά το επενδυτικό ενδιαφέρον μετατοπίζεται στον τραπεζικό κλάδο. Με την ωρίμανση των τιμών των μετοχών που έχουν σύρει μέχρι σήμερα το άρμα, που διέσπασε την ισχυρή αντίσταση των 900 μονάδων του Γενικού Δείκτη και την συσσώρευση που ακολουθεί σε αυτά τα επίπεδα τιμών, ο τραπεζικός δείκτης έχει την τιμητική του. Η εικόνα των αποτελεσμάτων του Q2, η αποπομπή του υφυπουργού που επόπτευε το χρηματοπιστωτικό σύστημα και η έξοδος της Eurobank στις αγορές προς άντληση νέων κεφαλαίων, συντελούν στην αλλαγή του κλίματος.

Στο άρθρο με τίτλο «Τι σημαίνει η απομάκρυνση Ζαββού και η κατάργηση του υφυπουργείου Χρηματοπιστωτικού Τομέα», , είχαν αναλυθεί τα προβλήματα που είχαν συσσωρευθεί από τη ασκούμενη πολιτική του υφυπουργού.

Στο άρθρο με τίτλο «Η μεγάλη επιστροφή των ελληνικών τραπεζών», ο Μάνος Χατζηδάκης είχε παρουσιάσει τα αποτελέσματα του Q2 των τραπεζών. Τα αποτελέσματα κατέγραψαν μια σημαντική αύξηση των καταθέσεων, μια οριακή αύξηση των εσόδων από τόκους, μια σημαντική αύξηση των εσόδων από προμήθειες και μια θεαματική μείωση του ύψους των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, των λεγόμενων και κόκκινων δανείων. Και φυσικά, οι επενδυτές στο βάθος του ορίζοντα, μετά και τις πρόσφατες αποφάσεις των εποπτικών αρχών, προσβλέπουν στη διανομή μερισμάτων για την οικονομική χρήση του 2022.

Με όρους διαγραμματικής ανάλυσης, το ωριαίο γράφημα του τραπεζικού δείκτη μας έχει σε θέση long με stop loss τις 559 μονάδες, σύμφωνα με την τεχνική εικόνα του Ηλία Ζαχαράκη. Με την πρώτη στήριξη να βρίσκεται στις 567 μονάδες και με το stop loss να κλείνει την αγοραστική θέση στις 559 μονάδες, ο τραπεζικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα βρεθεί αντιμέτωπος με την αντίσταση των 579. Η ανοδική διάσπαση του 579, ανοίγει το δρόμο για τη επαναπροσέγγιση του επιπέδου των 600 μονάδων που είχαν επιτευχθεί τον Ιούνιο του 2021.

Πέρα από τα θεμελιώδη και τεχνικά δεδομένα, στην ανοδική κίνηση των τραπεζικών μετοχών συνηγορούν και τα κέρδη και οι υπεραξίες που έχουν αποκομίσει, τόσο τα ιδιωτικά, όσο και τα θεσμικά επενδυτικά κεφάλαια, από τη συμμετοχή τους στις Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank. Κάτι, που έχει να συμβεί εδώ και πολλά - πολλά χρόνια, αφού όλοι θυμόμαστε τις ζημιές που είχαν καταγράψει, όσοι είχαν συμμετάσχει στις προηγούμενες ΑΜΚ/ Ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών.

Ωστόσο, η επενδυτική κοινότητα δεν εστιάζει μόνο στο παρόν. Εστιάζει κατά βάση στο μέλλον. Και το μέλλον δείχνει ότι μπροστά μας θα έχουμε σύντομα μια γενναία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, που θα ακολουθήσει αμέσως μετά την πώληση του Frontier. Η επιτυχία της ΑΜΚ, εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από το γενικότερο επενδυτικό κλίμα και από την προσέλκυση κεφαλαίων από το εξωτερικό. Επομένως θα γίνει κάθε προσπάθεια για να μην χαλάσει τη θετική ψυχολογία για το τραπεζικό σύστημα.

Τι άλλο δείχνει το μέλλον; Την απόφαση του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να αποχωρήσει από τη μετοχική βάση των τραπεζών. Η αποχώρηση αυτή θα επιτύχει μόνο, αν γίνει σε υψηλότερες τιμές και εν μέσω διεθνούς ενδιαφέροντος για τα εγχώρια τραπεζικά δρώμενα, διότι ο όγκος των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ είναι σημαντικός, τόσο ως ποσοστό της μετοχικής βάσης των τραπεζών, όσο και σε απόλυτο επενδυτικό μέγεθος.

Τι άλλο δείχνει το μέλλον; Το πιθανολογούμενο σενάριο της αποεπένδυσης του ομίλου Fairfax από την Eurobank, που εμπεριέχει μια περαιτέρω αύξηση της τιμής της μετοχής της τράπεζας.

Μπορεί το άμεσο μέλλον να μην το δείχνει ευκρινώς, αλλά στο βάθος του ορίζοντα, πιθανότατα να ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και άλλες ομολογιακές εκδόσεις, στην κατεύθυνση της αναπτυξιακής τροχιάς των τραπεζών, που θα πρέπει να συμβαδίσει με την τροχιά της πραγματικής οικονομίας από την κινητοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, των ιδίων κεφαλαίων και των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων.

Η επιστροφή των επενδυτών στις τραπεζικές μετοχές, ίσως να σημάνει την συνειδητοποίηση, ότι μπορεί να υπάρχει και σε αυτόν τον κλάδο ένα ακόμα success story, όπως άλλα πολλά μέσα στο Χρηματιστήριο. Στο timing, υπάρχει διαφοροποίηση. Οι ενθουσιώδεις επενδυτές, αγοράζουν τώρα. Οι συντηρητικοί, αναμένουν να δουν πως θα εξελιχθούν τα τραπεζικά δεδομένα μέσα στο Q3.

 

Κωνσταντίνος Χαροκόπος

Πηγή: liberal.gr