ΕΚΤ: Μειώνει τον ρυθμό αγοράς PEPP – Αμετάβλητα τα επιτόκια

09 Σεπτεμβρίου 2021, 15:09 | Ευρωπαϊκή Οικονομία

ΕΚΤ: Μειώνει τον ρυθμό αγοράς PEPP – Αμετάβλητα τα επιτόκια

Mέτρια χαμηλότερο ρυθμό καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας για αγορές έκτακτης ανάγκης (PEPP) ανακοίνωσε η ΕΚΤ, ενώ διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια.

Όπως ανεφέρεται στην ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας το «Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει ότι οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης μπορούν να διατηρηθούν με έναν μέτρια χαμηλότερο ρυθμό καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας για αγορές έκτακτης ανάγκης (PEPP) από ό, τι τα προηγούμενα δύο τρίμηνα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε χωρίς αλλαγές τα άλλα μέτρα που υλοποιεί, συγκεκριμένα το επίπεδο των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ, τις μελλοντικές οδηγίες για την πιθανή μελλοντική τους εξέλιξη, τις αγορές του στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP), τις πολιτικές επανεπένδυσης και τις μακροπρόθεσμες πράξεις αναχρηματοδότησης.

Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

Για να στηρίξει τον συμμετρικό στόχο του για πληθωρισμό 2% και σύμφωνα με τη στρατηγική νομισματικής πολιτικής του, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου διαπιστώσει ότι ο πληθωρισμός φθάνει το 2% πολύ πριν από το τέλος του υπό εξέταση χρονικού ορίζοντα προβολής και με διάρκεια κατά το υπόλοιπο του χρονικού ορίζοντα προβολής, και κρίνει ότι η πορεία του υποκείμενου πληθωρισμού έχει σημειώσει επαρκή πρόοδο ούτως ώστε να είναι συμβατή με σταθεροποίηση του πληθωρισμού στο 2% μεσοπρόθεσμα.

Αυτό μπορεί επίσης να συνεπάγεται μεταβατική περίοδο κατά την οποία ο πληθωρισμός διαμορφώνεται σε επίπεδο μετρίως υψηλότερο από τον στόχο.

 

Πηγή: newmoney.gr