Τράπεζες: Μείωσαν κατά 52% τα κόκκινα δάνεια

10 Σεπτεμβρίου 2021, 09:00 | Τράπεζες

Στα 29,4 δισ. ευρώ μειώθηκαν στο τέλος του α΄ εξαμήνου τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών, καταγράφοντας σημαντική μείωση κατά 52% ή κατά 31,6 δισ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων υποχώρησε στα τέλη Ιουνίου στο 20,3% από 43,6% τον Ιούνιο του 2019, ενώ με βάση τα πλάνα που έχουν ανακοινώσει οι τράπεζες θα μειωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό έως τα τέλη του 2021 ή στις αρχές του 2022.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, η μείωση είναι αποτέλεσμα του προγράμματος «Ηρακλής» αλλά και συγκεκριμένων παρεμβάσεων όπως το πρόγραμμα Γέφυρα Ι και ΙΙ, καθώς και των αναστολών και ρυθμίσεων δανείων που εφάρμοσαν οι τράπεζες. Σημειώνεται ότι οι τράπεζες έχουν εντάξει στον «Ηρακλή» ή πρόκειται να εντάξουν στον μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων κόκκινα δάνεια ύψους περίπου 50 δισ. ευρώ.

Στην αποφυγή ενός νέου κύματος κόκκινων δανείων βοηθάει και η συγκράτηση των καθυστερήσεων λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, καθώς οι εκτιμήσεις των τραπεζών περιορίζουν τις νέες αθετήσεις που θα προκληθούν λόγω της οικονομικής κρίσης της COVID-19 κάτω από το 20% των δανείων που είχαν ενταχθεί σε καθεστώς αναστολής (μορατόριουμ). Με βάση τα στοιχεία του α΄ εξαμήνου που ανακοίνωσαν οι τράπεζες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα δάνεια που είχαν μπει σε μορατόρια έχουν αρχίσει να αποπληρώνονται κανονικά.

Με βάση την καταγραφή της Euroxx από τα 5,5 δισ. ευρώ των δανείων που είχαν τεθεί σε αναστολή από την Alpha Bank, σε καθυστέρηση βρίσκονται μέχρι σήμερα μόλις 300 εκατ. ευρώ, ενώ η εκτίμηση ήταν ότι οι συνολικές αθετήσεις θα φτάσουν τα 800 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 15% (έως και 20%) των συνολικών δανείων που είχαν τεθεί σε αναστολή. Παρόμοια είναι η πρόβλεψη που έχει κάνει η Eurobank, εκτιμώντας το ύψος των αθετήσεων έως το 20% των δανείων που είχαν μπει σε αναστολή, η αξία των οποίων ήταν 4,9 δισ. ευρώ. Εως και τα τέλη του α΄ εξαμήνου σε καθυστέρηση βρίσκονταν 300 εκατ. ευρώ, ενώ σε καθεστώς αναστολής παρέμεινε το 10% των δανείων που αφορούν τον τουριστικό κλάδο και σύμφωνα με τις προβλέψεις της τράπεζας, δεν θα εμφανίσουν πρόβλημα μετά και την ανάκαμψη του τουρισμού φέτος. Στα 600 εκατ. ευρώ ή στο 10% των δανείων που είχαν τεθεί σε αναστολή συνολικού ύψους 6,1 δισ. ευρώ, ανήλθαν μέχρι τα τέλη Ιουνίου οι καθυστερήσεις της Τράπεζας Πειραιώς, οι εκτιμήσεις της οποίας ευθυγραμμίζονται με αυτές των υπολοίπων τραπεζών, ότι δηλαδή τα νέα κόκκινα δάνεια δεν θα ξεπεράσουν το 20%. Μεταξύ 15% και 20% προσδιορίζει τις καθυστερήσεις και η Εθνική Τράπεζα, η οποία είχε θέσει σε αναστολή δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ και μέχρι σήμερα οι καθυστερήσεις περιορίζονται στο 3% αυτών των οφειλών.

Σημαντική στήριξη για τον μετριασμό των επιπτώσεων της πανδημίας, αλλά και τη συγκράτηση των κόκκινων δανείων για τις τράπεζες, παρείχε η κυβέρνηση μέσω του προγράμματος «Γέφυρα I», που επιδοτεί τις δόσεις των στεγαστικών δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία, καθώς και το πρόγραμμα «Γέφυρα II», που επιδοτεί τις δόσεις των επιχειρηματικών δανείων και όσων ελεύθερων επαγγελματικών επλήγησαν από την κρίση λόγω πανδημίας. Συνολικά, στα δύο προγράμματα έχουν ενταχθεί πάνω από 200.000 οφειλέτες, οι οποίοι έχουν επωφεληθεί από την επιδότηση σε ποσοστό από 30% έως και 90% των δόσεων των οφειλών τους.

 

Πηγή: kathimerini.gr