Οι λόγοι για τους οποίους είμαστε αισιόδοξοι

14 Σεπτεμβρίου 2021, 11:30 | Χ&Α - 232

Οι λόγοι για τους οποίους είμαστε αισιόδοξοι

Συχνά μας κατηγορούν ως αισιόδοξους, επειδή υποστηρίζουμε ότι η χρηματιστηριακή αγορά θα κινηθεί πολύ ψηλότερα στα επόμενα χρόνια. Και ποιοί το κάνουν αυτό; Μερικοί που, όντας όλη τη μέρα πάνω από τους υπολογιστές τους -όταν κλείνει η ελληνική αγορά, ξεκινούν την παρακολούθηση της αμερικάνικης- θεωρούν ως “πτώση” μία διόρθωση του Γενικού Δείκτη κοντά στο 5%, ή που όλη μέρα σπεύδουν να αγοράσουν τη μετοχή που “τρέχει” και πουλούν αυτή που “δεν τρέχει”, με αμφίβολα -στο τέλος- αποτελέσματα. Αυτοί που δεν κατάλαβαν, ούτε το τί θεωρούμε εμείς ως “μακροχρόνια ανοδική κίνηση” ή το πώς πιστεύουμε ότι πρέπει κάποιος να ασχολείται με τη χρηματιστηριακή αγορά. Και που μας χλεύασαν όταν, “εν ριπή οφθαλμού” ρευστοποιήσαμε το σύνολο της θέσης του εκπαιδευτικού χαρτοφυλακίου, τη στιγμή που -στις 20/2/2020, στις 818 μονάδες, όταν ξεκινούσε η περιπέτεια της πανδημίας- επειδή αυτό μας έδειξε ότι έπρεπε να κάνουμε, το σύστημα συναλλαγών που ακολουθούμε.

 

Είναι αλήθεια ότι έχουμε μία διαφορετική θεώρηση για την αγορά και τις περιόδους της. Πιστεύουμε ότι η χρηματιστηριακή αγορά κινείται παράλληλα με τους μεγάλους -διάρκειας πολλών δεκαετιών- ιστορικούς “κύκλους” της ελληνικής οικονομίας και αυτούς προσπαθούμε να αναγνωρίσουμε και να επισημαίνουμε, κάθε φορά, σε ποιά φάση του κύκλου βρισκόμαστε. Ήταν η θεωρία που αναπτύξαμε από το πρώτο τεύχος της επανέκδοσης του ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ, το Μάιο του 2018 (δείτε το τεύχος εδώ). Και υποστηρίξαμε τότε ότι, από το 2016, η ελληνική πολιτική, οικονομία και κοινωνία -και αντανακλαστικά και το Χρηματιστήριο- είχαν εισέλθει σε ένα νέο ιστορικό κύκλο (ο προηγούμενος ήταν ο κύκλος 1985 - 2016) και ότι, στην πρώτη φάση κάθε νέου ιστορικού κύκλου (διάρκειας πολλών ετών), η χρηματιστηριακή αγορά είναι ανοδική -είναι εύκολο να καταλάβουμε το γιατί.

 

Σήμερα, απ’ όλα τα στατιστικά στοιχεία, αποδεικνύεται ότι, όντως, το “γύρισμα” της αγοράς, συνέβη, μετά το “χαμηλό” του Φεβρουαρίου του 2016.

Επανερχόμενοι στην αγορά, μετά από χρόνια απουσίας, αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε, ως “οδηγό” στις κινήσεις μας, ένα απλό σύστημα συναλλαγών (το “απόλυτο σύστημα συναλλαγών” - δείτε εδώ), το οποίο “συλλαμβάνει” και εκμεταλλεύεται τις μεσοχρόνιες διακυμάνσεις της αγοράς, ώστε να μας δίνει τα σήματα “εισόδου” και “εξόδου” απ’ αυτή. Παράλληλα, παρακολουθούμε -εντατικά- τις εξελίξεις στη διεθνή οικονομία και αγορές, στην ελληνική οικονομία και στις εισηγμένες επιχειρήσεις, επειδή έχει ενδιαφέρον να το κάνουμε, επειδή θέλουμε να έχουμε μια εικόνα για το “τί συμβαίνει” και “πού βαδίζουμε” και επειδή θέλουμε οι τελικές επιλογές μας να είναι, όσο το δυνατό, πιο σωστές.

 

Είναι επίσης αλήθεια ότι, έχουμε μια διαφορετική οπτική για το τί σημαίνει χρηματιστήριο και ποιός είναι ο ρόλος του στη ζωή ενός σύγχρονου ανθρώπου. Πιστεύουμε ότι, το χρηματιστήριο, δε θα πρέπει να καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του χρόνου και της ζωής μας. Ότι απλά, είναι ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο της ζωής μας, το οποίο, με τον κατάλληλο χειρισμό, μπορεί να μας δίνει εξαιρετικές αποδόσεις (και το σύστημα συναλλαγών που ακολουθούμε δίνει εξαιρετικές αποδόσεις), χωρίς να αγχωνόμαστε, χωρίς να διακινδυνεύουμε ιδιαίτερα (επειδή γνωρίζουμε ότι το “σύστημα” θα μας “πετάξει” έξω, στην κρίσιμη στιγμή) και έχοντας τη δυνατότητα να ζήσουμε τη ζωή μας κανονικά, διαθέτοντας το χρόνο μας σε πρόσωπα και ασχολίες που αγαπούμε.

 

Μέσα απ’ αυτή την οπτική, ναι, είμαστε αισιόδοξοι. Γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε στην ανοδική φάση της τρέχουσας ιστορικής περιόδου, παρακολουθούμε τις εξελίξεις σφαιρικά και αποκτούμε γνώσεις, γνωρίζουμε ότι θα “βγούμε” από την αγορά έγκαιρα και όταν πρέπει και τελικά, μπορούμε και απολαμβάνουμε τη ζωή μας, όσο καλύτερα μπορούμε.

 

Γιάννης Σιάτρας

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.