Κύριες ειδήσεις ελληνικής οικονομίας περιόδου Αυγούστου - Σεπτεμβρίου 2021

14 Σεπτεμβρίου 2021, 10:55 | Χ&Α - 232

 

Τεύχος 232 - Σεπτέμβριος 2021

Κύριες ειδήσεις ελληνικής οικονομίας περιόδου

9 Αυγούστου - 10 Σεπτεμβρίου 2021

 

10/9/2021

 

Η ισχυρή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το δεύτερο τρίμηνο μπαίνει στο μικροσκόπιο των αναλυτών της Alpha Bank στο τελευταίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της τράπεζας. Όπως σημειώνει η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της τράπεζας, η ισχυρή ανάκαμψη του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, αφενός επιβεβαιώνει την ταχύτερη του αναμενομένου αποκατάσταση των απωλειών στην οικονομική δραστηριότητα λόγω της πανδημίας και αφετέρου ενισχύει τα αναπτυξιακά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς δημιουργείται σημαντικός δημοσιονομικός χώρος για τον εξορθολογισμό της φορολογικής πολιτικής.Σύμφωνα με τα τελευταία εποχικά διορθωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του ΑΕΠ, στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, κατά 16,2% σε ετήσια βάση (+3,4% σε τριμηνιαία βάση) υπερέβη κατά πολύ τις αισιόδοξες εκτιμήσεις των αναλυτών.Η εντυπωσιακή ετήσια αύξηση, στο δεύτερο τρίμηνο, η οποία στηρίχτηκε κυρίως στην ιδιωτική κατανάλωση και η οποία "χρηματοδοτήθηκε" από τη συσσώρευση αποταμιεύσεων πέρυσι, πρωτίστως λόγω της υποχρεωτικής αποχής από την κατανάλωση υπηρεσιών, συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην αντίστοιχη υψηλή επίδοση του εξαμήνου κατά 6,3%. (εδώ)

 

9/9/2021

 

Η χώρα θα πορευτεί για ένα χρονικό διάστημα αμέσως μετά την υποχώρηση της υγειονομικής κρίσης και την επανεκκίνηση της οικονομίας, με υψηλά ποσοστά ανεργίας τα οποία θα συνυπάρχουν με τον αυξανόμενο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.Η επίσημη στατιστική υπηρεσία κατέγραψε αύξηση 16,2% στο ΑΕΠ, το δεύτερο τρίμηνο του έτους, χωρίς ωστόσο να καταγράφεται αντίστοιχη αποκλιμάκωση του προβλήματος της ανεργίας. Η επίσημη ανεργία παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, παρά το γεγονός, ότι παραμένει σε ισχύ το προστατευτικό μέτρο της αναστολής των συμβάσεων για ορισμένες οικονομικές δραστηριότητες. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας σύμφωνα με τα οποία – την περίοδο που το ΑΕΠ αυξανόταν αλματωδώς – η ανεργία ήταν στο 17% τον Απρίλιο (από 15,9% τον ίδιο μήνα του 2020), στο 15,9% τον Μάιο (από 16,8%) και στο 15% το Ιούνιο (από 17,8%).(εδώ)

 

Οι αγορές περιμένουν επενδυτικό σήμα από την έναρξη των έργων του Ταμείου Ανάπτυξης. Οι επενδυτές έχουν εντυπωσιαστεί από το ελληνικό σχέδιο αλλά τώρα περιμένουν την εφαρμογή του. Και ακριβώς επειδή διατηρούν επιφυλάξεις ως προς το κατά πόσο η ελληνική οικονομία θα διατηρήσει τα επόμενα χρόνια τη δυναμική της, αναμένουν να δουν στην πράξη τα πρώτα projects να τρέχουν,τονίζει o αναλυτής της Bank of America Merrill Lynch, Αθανάσιος Βαμβακίδης.Τέτοιες μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν την οικονομία μακροπρόθεσμα σε ανάπτυξη πάνω από 2% ή ακόμη και 3%.(εδώ)

 

Περίπου το 12% των νέων πλοίων που παραγγέλλονται είναι εξοπλισμένα με εναλλακτικά συστήματα καυσίμων, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση «MARITIME FORECAST TO 2050» του νηογνώμονα DNV, ενώ όπως δηλώνει στον ot.gr ο κ. Ιωάννης Χιωτόπουλος, SVP Regional Manager, South East Europe & Middle East, DNV Maritime, οι επενδυτικές δαπάνες που θα απαιτηθούν από το 2020 έως το 2050 για να ικανοποιηθούν από τη ναυτιλία οι περιβαλλοντικοί στόχοι του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) , θα κυμαίνονται από 250 έως 800 δισεκατομμύρια δολάρια, ανάλογα με το μέγεθος του στόλου και τις ανάγκες της αγοράς.Η διαδικασία ενεργειακής μετάβασης στη ναυτιλία έχει ήδη ξεκινήσει σύμφωνα με τον DNV με σχεδόν το ένα όγδοο (12%) των υπό ναυπήγηση πλοίων να επιλέγουν τα εναλλακτικά καύσιμα. (εδώ)

 

Ο γενικός δείκτης σημειώνει σημαντική άνοδο 26,2 μονάδων, καθώς διαμορφώνεται στις 46,3 μονάδες για το Α’ εξάμηνο του 2021, σύμφωνα με έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.  Παραμένει, ωστόσο, χαμηλότερα σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας, ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας.Υψηλά παραμένουν τα ποσοστά των επιχειρήσεων που έχουν μειωμένη ή/και καθόλου ρευστότητα. Συγκεκριμένα, 4 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (42,4%) έχουν ταμειακά διαθέσιμα το πολύ για ένα μήνα. Μάλιστα 1 στις 5 επιχειρήσεις (21,4%) δεν έχει καθόλου ρευστότητα.(εδώ)

 

8/9/2021

 

Η μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ δεν κάνει αυτόματα απεριόριστα τα περιθώρια για θετικές παρεμβάσεις για το 2022. Τούτο διότι, το οικονομικό επιτελείο έκανε εισηγήσεις στον Πρωθυπουργό έχοντας κατά νου ότι το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου θα είχε διψήφια αύξηση του ΑΕΠ. Συνεπώς στο τραπέζι μένουν τα έκτακτα μέτρα που αφορούν την κατάργηση το 2022 της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα, και τη μείωση κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών επίσης για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα. Στα σίγουρα μόνιμα μέτρα είναι όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί: Η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 22%, των προκαταβολών φόρου στο 55% για όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και στο 80% για τις νομικές οντότητες. (εδώ)

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αναπλάσεις και η υλοποίηση νέων ή αναβάθμιση των υφιστάμενων μέσων σταθερής τροχιάς υπολογίζεται ότι μπορούν να αυξήσουν την τιμή ενός ακινήτου έως και 20%. Στη δημοπράτηση ενός τέτοιου έργου, που εκτιμάται ότι θα κάνει ελκυστικότερη την αγορά ακινήτων πέριξ του Σταθμού Λαρίσης προχώρησε η ΕΡΓΟΣΕ. Για  το  έργο  έχει  οριστεί  ως  καταληκτική  ημερομηνία υποβολής  προσφορών  η 18η  Οκτωβρίου, ενώ εάν δε δοθεί παράταση, οι προσφορές  θα αποσφραγιστούν στις  22  Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι η ΕΡΓΟΣΕ σε  συνεργασία με το υπουργείο  Υποδομών και τον αρμόδιο υφυπουργό  Γιώργο  Καραγιάννη προωθεί σιδηροδρομικά έργα άνω των 4  δισ. ευρώ.  (εδώ)

 

Η τιμή του δείκτη KEPE GRIV (δείκτης «φόβου») μειώθηκε τον Αύγουστο του 2021 φτάνοντας το 24,26% στις 31/8/2021 από 25,31% στις 30/7/2021. Ο δείκτης παρέμεινε σε επίπεδα χαμηλότερα του ιστορικού μέσου όρου του (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι στο 32,77%. Επιπλέον, τον Αύγουστο του 2021 η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη μειώθηκε σε 24,49% από 24,81% τον Ιούλιο του 2021. Η εξέλιξη του δείκτη αποτυπώνει μείωση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς.(εδώ)

 

Τριπλό ρεκόρ σημείωσαν το προηγούμενο διήμερο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βοηθούμενες από τον άνεμο που ανέβασε σε υψηλά επίπεδα την αιολική παραγωγή. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, σημειώθηκε ιστορικό ρεκόρ ημερήσιας αιολικής παραγωγής, η οποία έφθασε στις 61,4 γιγαβατώρες, μέγεθος που αντιστοιχεί περίπου στη μισή ζήτηση (48%) της ημέρας. Συνολικά οι ανανεώσιμες πηγές κάλυψαν το 59% της ημερήσιας ζήτησης (48% αιολικά, 10% φωτοβολταϊκά, 1% λοιπές ΑΠΕ).(εδώ)

 

7/9/2021

 

Φουλ στα δίκτυα και κίνητρα για added value services για να ανεβάσουν στροφές τα ελληνικά logistics απέναντι στον διεθνή ανταγωνισμό. Λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηρόδρομος, ευρυζωνικές υπηρεσίες συνθέτουν το παζλ των δικτύων που είναι απαραίτητα για να μπορέσει η χώρα μας να αξιοποιήσει τη γεωστρατηγική της θέση. Η πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και οι γεωπολιτικές συνθήκες που επικρατούν, έχουν ανακατέψει την τράπουλα δίνοντας στην χώρα μας την ευκαιρία (ίσως την τελευταία) να γίνει πραγματικά εμπορευματικός κόμβος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει ήδη βάλει μπροστά τις μηχανές για την ενεργοποίηση του μεγαλύτερου πακέτου σιδηροδρομικών έργων νέας γενιάς, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, μες το επόμενο διάστημα. Ήδη, η ΕΡΓΟΣΕ στο κλείσιμο του καλοκαιριού προκήρυξε τέσσερα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 373,9 εκατ. ευρώ, με τα οποία κλείνει τον δεκαετή -και πλέον- κύκλο της προσπάθειας εκσυγχρονισμού του υφιστάμενου δικτύου.(εδώ)

 

6/9/2021

 

Η βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων των επιχειρήσεων έχει αναδειχθεί σε μείζονα στρατηγικό στόχο για μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων.Μάλιστα η περίοδος της πανδημίας όχι μόνο δεν επιβράδυνε αλλά αντίθετα επιτάχυνε την πράσινη στροφή των μεγάλων επιχειρήσεων. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ταχεία ανάπτυξη των βιώσιμων μετοχικών κεφαλαίων και χρεωστικών τίτλων. Τα funds που επενδύουν στις χρηματαγορές βασιζόμενα στις επιδόσεις των εταιριών στους δείκτες ESG έχουν αυξηθεί από τα 0,5 τρισ. δολάρια το 2012 στο 1,4 τρισ. δολάρια το 2020. Παράλληλα τα βιώσιμα ομόλογα από 5 δισ. δολάρια το 2012 έχουν αυξηθεί σε 400 δισ. δολάρια το 2020. Μόνο στις ΗΠΑ, το πρώτο εξάμηνο του 2020, οι βιώσιμες επενδύσεις ανήλθαν σε 20,9 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με το 2019 που ανήλθαν σε 21,4 δισεκατομμύρια δολάρια καθ᾽όλη τη διάρκεια του έτους. (εδώ)

 

Δύσκολο αναμένεται να είναι το φθινόπωρο για τα νοικοκυριά καθώς προ των πυλών βρίσκονται οι ανατιμήσεις σε καύσιμα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές και το κυριότερο ίσως σε σειρά βασικών προϊόντων διατροφής, όπως είναι το ψωμί, το λάδι, τα ζυμαρικά, τα τυριά, τα κρέατα, τα λαχανικά και τα φρούτα, η ζάχαρη και φυσικά ο καφές. Σε κάποια από τα παραπάνω προϊόντα ήδη έχουν εμφανισθεί σημαντικές αυξήσεις τιμών από τα μέσα του καλοκαιριού, ωστόσο η κατάσταση πλέον βαίνει προς επιδείνωση. Ο μεγάλος πονοκέφαλος για τα νοικοκυριά, αλλά και τις επιχειρήσεις είναι το ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς λόγω ειδικών συνθηκών στην Ευρώπη, οι αυξήσεις για τον καταναλωτή μπορεί να φτάσουν ακόμη και το 50%. Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) διαμορφώθηκε τον Αύγουστο στις 127,4 μονάδες, ενισχυμένος κατά 3,1% από τον Ιούλιο του 2021 και κατά 32,9% από τον Αύγουστο του 2020. (εδώ)

 

Με τριπλό καύσιμο τα έσοδα από τον τουρισμό, τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που αποκαλύπτουν «κρυμμένο» πλούτο, αλλά και την οικοδομική δραστηριότητα που παίρνει ξανά τα πάνω της, η ελληνική οικονομία ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον, καθώς μπαίνουν σε πιο στέρεες βάσεις τα κυβερνητικά σχέδια για ανάκαμψη φέτος με ρυθμό ίσως και πάνω από 3,6%.Ειδικότερα, το γεγονός ότι τον Αύγουστο οι αφίξεις εσωτερικού σε τουριστικούς προορισμούς ξεπέρασαν το 70% σε σχέση με το 2019 και οι αντίστοιχες του εξωτερικού το 75% έφερε χαμόγελα αισιοδοξίας στο οικονομικό επιτελείο, παρότι εισπράξεις του Ιουλίου δεν πήγαν και τόσο καλά. Σημειώνεται ότι για το 2022 έχει προβλεφθεί η επέκταση των μέτρων της αναστολής πληρωμής εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα, με κόστος 767 εκατ. ευρώ, και της διατήρησης της μείωσης των τριών μονάδων ασφαλιστικών εισφορών για τον ιδιωτικό τομέα με κόστος 816 εκατ. ευρώ.(εδώ)

 

Ο δείκτης όγκου λιανικού εμπορίου, έπειτα από συνεχή άνοδο 3 μηνών, κατέγραψε μηνιαία μείωση 1,4% τον Ιούνιο 2021, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο της Eurobank. Εντούτοις, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, ήταν υψηλότερος κατά 6,4%. Τον ίδιο μήνα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος παρέμεινε οριακά στάσιμος ενώ ο δείκτης εμπιστοσύνης λιανικού εμπορίου σημείωσε ελαφρά πτώση. Για το σύνολο του 2ου τριμήνου 2021, ο όγκος των πωλήσεων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου ενισχύθηκε σε τριμηνιαία βάση κατά 6,4% και σε ετήσια κατά 19,6%. Τα αντίστοιχα αποτελέσματα του προηγούμενου τριμήνου ήταν της τάξης του 4,0% και -1,4%. Τα προαναφερθέντα στοιχεία εκπέμπουν θετικά μηνύματα για την πορεία της ιδιωτικής κατανάλωσης το 2ο τρίμηνο 2021.Σε ότι αφορά τη δημοσίευση δεικτών υψηλής συχνότητας για το 3ο τρίμηνο 2021, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα ενισχύθηκε σε μηνιαία βάση για 7ο μήνα στη σειρά τον Αύγουστο 2021.(εδώ)

 

3/9/2021

 

Να μεγιστοποιήσει τη συμβολή του κατασκευαστικού κλάδου στην ανάκαμψη της οικονομίας καλείται το υπουργείο Υποδομών μετά και την ανάθεση των καθηκόντων του υφυπουργού.Δρομολογείται το μεγαλύτερο «πακέτο» έργων μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες με προϋπολογισμό άνω των 13 δισ. ευρώ, που θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικό ανεκτέλεστο στις κατασκευαστικές εταιρίες. Τα projects που ξεμπλόκαραν ύστερα από πολλά χρόνια περιλαμβάνουν την κατασκευή του βόρειου τμήματος του Ε65 του οποίου οι εργασίες ξεκίνησαν να υλοποιούνται. Η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου, ύψους 300 εκατ. ευρώ, «ισορροπεί το δίκτυο των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων.Μέσα στους επόμενους μήνες, πρόκειται να δημοπρατηθούν έξι νέα μεγάλα έργα, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, δηλαδή το μεγαλύτερο πακέτο σιδηροδρομικών έργων που έχει υλοποιηθεί ποτέ. (εδώ)

 

Το θετικό πρόσημο επιχειρήσεων-μελών του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς αυξήθηκε δυναμικά, κατά τη διάρκεια του οκταμήνου του 2021, με περισσότερες εγγραφές και λιγότερες διαγραφές επιχειρήσεων. Το Ε.Β.Ε.Π. επιβεβαιώνει με επίσημα στοιχεία, τόσο του Γ.Ε.ΜΗ. όσο και του μητρώου του Επιμελητηρίου, πως η επιχειρηματικότητα της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, μετά το πανδημικό 2020 αντιστάθηκε και στο οκτάμηνο του 2021.Το ισοζύγιο εγγραφών και διαγραφών στο Ε.Β.Ε.Π. για το οκτάμηνο του 2021, παρά τις δύσκολες συνθήκες, συνεχίζει με θετικό πρόσημο, αυξημένο κατά 40% και με επιπλέον 608 νέες επιχειρήσεις, έναντι 434 το ίδιο διάστημα πέρυσι.Αντίστοιχα, σε πανελλαδικό επίπεδο, επίσης παρατηρήθηκε, σύμφωνα με το Γ.Ε.ΜΗ., αλλά στο α’ εξάμηνο του 2021, πως οι νέες εταιρίες αυξήθηκαν κατά 71% με πάνω από 26.000 νέες εγγραφές.(εδώ)

 

2/9/2021

 

Ο πολλαπλασιασμός του κόστους παραγωγής υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων, συρρικνώνει τα περιθώρια κέρδους, ενώ μεσοπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε έναν νέο κύκλο ύφεσης, καθώς οι υψηλές τελικές τιμές ενδεχομένως να προκαλέσουν κάμψη της ζήτησης.Οι τιμές εκροών, δηλαδή οι τιμές των παραγόμενων προϊόντων, αυξήθηκαν αισθητά τον Αύγουστο, καθώς πολλές μεταποιητικές επιχειρήσεις μετακύλισαν μέρος του αυξημένου κόστους παραγωγής στους πελάτες τους.Ο κ. Δημήτρης Λακασάς, διευθύνων σύμβουλος της Olympia Electronics, μάλιστα, υποστηρίζει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις στην πλειονότητά τους είναι καλύτερα προετοιμασμένες, καθώς λόγω της δεκαετούς κρίσης που προηγήθηκε και των capital controls είχαν προβεί σε μεγαλύτερη αποθεματοποίηση πρώτων υλών.(εδώ)

 

1/9/2021

 

Ενδιαφέροντα στοιχεία για την εξέλιξη του ελληνόκτητου στόλου ανέδειξε η ετήσια έκθεση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για την περίοδο 2020 - 2021. Ειδικότερα, όπως φαίνεται, η Ελλάδα παραμένει η μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη παγκοσμίως. Με στόλο 4.901 πλοίων. To 2020, ο ελληνόκτητος στόλος αυξήθηκε περισσότερο από 4% φτάνοντας περίπου τα 364 εκατομμύρια τόνους dwt.Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα συνεχίζει να αυξάνει το μερίδιό της στον στόλο που ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Οι Έλληνες πλοιοκτήτες κατέχουν το 58% της χωρητικότητας της ΕΕ. Περισσότερο από το ένα τρίτο του ελληνόκτητου στόλου ή 1.706 πλοία, φέρουν σημαία κράτους μέλους της ΕΕ.(εδώ)

 

31/8/2021

 

Κρίθηκε η εν λόγω στιγμή ως ευκαιρία για να δηλώσει το παρόν η Ελλάδα με την επανέκδοση του 5ετούς και 30ετούς ομολόγου. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πιθανή άντληση συνολικού ποσό 2 – 3,5 δισ. Ευρώ, όπου και ο ετήσιος προγραμματισμός ενδεχομένως να ανέλθει στα συνολικά 14-15 δισ. ευρώ.Το Ελληνικό Δημόσιο έδωσε οδηγία στις Alpha BanK, Barclays, Citi, Commerzbank και Morgan Stanley ως lead managers, για την επανέκδοση του υφιστάμενου ομολόγου λήξης το 2026 με κουπόνι 0% αλλά και την επανέκδοση του 30ετούς τίτλου, λήξης τις 24 Ιανουαρίου 2052 με κουπόνι στο 1,875%. (εδώ)

 

30/8/2021

 

Τα έργα, οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις του Ταμείου που φέρουν τη σφραγίδα της Ανθεκτικότητας, τίθενται πλέον σε απόλυτη προτεραιότητα. Η επένδυση των 60 εκατ. ευρώ για την υπογειοποίηση και την αναδιάταξη του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος σε οικισμούς με ιδιαίτερη πολιτιστική ή τουριστική αξία και σε κέντρα πόλεων, με προτεραιότητα στις περιοχές όπου το δίκτυο είναι ευάλωτο σε καιρικά φαινόμενα (π.χ. βαριές χιονοπτώσεις). Ο βασικός στόχος της επένδυσης είναι η βελτίωση της ανθεκτικότητας του δικτύου σε συνδυασμό με την ποιότητα της ζωής.Οι επενδύσεις που εντάσσονται στην ενότητα για την αειφόρο χρήση των πόρων, την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. (εδώ)

 

Για τους επιχειρηματίες του τουρισμού, το μεγάλο στοίχημα πλέον είναι να διατηρηθεί ψηλά η τουριστική ζήτηση και το Σεπτέμβριο, καθώς έτσι θα έρθει πολύ πιο κοντά ο βασικός στόχος της φετινής σεζόν. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, και το Σεπτέμβριο θα συνεχιστεί το θετικό σερί του τουρισμού. Την πρώτη εβδομάδα, από τις 30 Αυγούστου έως τις 5 Σεπτεμβρίου πιο συγκεκριμένα, όπως δείχνουν τα δεδομένα από την εταιρία μετρήσεων ταξιδιωτικών δεδομένων OAG, έχουν προγραμματιστεί 702 χιλιάδες θέσεις σε διεθνείς εισερχόμενες πτήσεις. Την εβδομάδα από τις 6 έως τις 12 Σεπτεμβρίου, ο αριθμός των θέσεων από το εξωτερικό διαμορφώνεται επίσης υψηλά, στις 702 χιλιάδες. Πρόκειται για νούμερα που κινούνται πάνω από τις επιδόσεις του Ιουλίου. (εδώ)

 

Το κόστος της συμμόρφωσης με τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες για την κλιματική αλλαγή, είναι το επόμενο μεγάλο θέμα που θα απασχολήσει το οικονομικό επιτελείο, όπως μεταδίδουν στελέχη του, ενόψει και των προτεραιοτήτων που θα θέσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Οι νέες προτάσεις της Επιτροπής στο πλαίσιο του Fit for 55 για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στα μέσα Ιουλίου και οι μεγάλες πυρκαγιές του Αυγούστου έφεραν στο προσκήνιο το θέμα.Οι οικονομικές και δημοσιονομικές διαστάσεις του είναι τεράστιες, όπως σημειώνουν τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου. Το πρόγραμμα Fit for 55 σκοπεύει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55%, σε σύγκριση με το 1990, έως το 2030. (εδώ)

 

Σε οικονομία και τόνωση ρευστότητας δίνει βαρύτητα η κυβέρνηση κάνοντας έτσι την επανεκκίνηση με ορίζοντα το 2023. Ενόσω τα σενάρια για ανασχηματισμό φουντώνουν ξετυλίγεται το διετές σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου για την ανάκαμψη με αρκετό ‘αρωμα ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάκαμψης.Εκτός από τις αναμενόμενες πρωθυπουργικές εξαγγελίες από το βήμα της ΔΕΘ (με ελαφρύνσεις, φοροκίνητρα και έργα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης),  για το επόμενο τετράμηνο έχουν δρομολογηθεί μέτρα τόνωσης της ρευστότητας ενώ η χώρα αναμένει ακόμα 3,8 δισ. Ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. (εδώ)

 

Παρά τις συνεχείς εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών σύμφωνα με τις οποίες ορισμένες επεκτάσεις της Αττικής Οδού θα γίνουν ως δημόσια έργα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχουν διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσουν οδικά έργα.Ο υπουργός Υποδομών Κ. Καραμανλής είχε ανακοινώσει πως ως δημόσιο έργο θα προχωρήσει και η επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού μέχρι την Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Όμως, τις τελευταίες εβδομάδες στο υπουργείο έχουν αλλάξει τροπάρι. Υποστηρίζουν, μέσω του γενικού γραμματέα Υποδομών Γ. Καραγιάννη, πως οι οριστικές αποφάσεις για το αν θα υλοποιηθεί με σύμβαση παραχώρησης ή ως δημόσιο έργο θα ληφθούν το 2022. (εδώ)

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ελληνικό καθεστώς για την παροχή στήριξης για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από την έξαρση του κορονοϊού. Το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις και έχει εκτιμώμενο προϋπολογισμό ύψους έως 500 εκατ. ευρώ.Στο πλαίσιο του καθεστώτος, η Ελλάδα σχεδιάζει να παράσχει οικονομική στήριξη σε ορισμένες επιχειρήσεις προκειμένου να καλυφθούν οι ελλείψεις ρευστότητας που συνδέονται με την έξαρση του κορονοϊού και, ως εκ τούτου, να διατηρηθεί η συνέχεια της οικονομικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μετά από αυτήν.(εδώ)

 

Ξένα επενδυτικά κεφάλαια και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι ψηφίζουν σταθερά Ελλάδα το τελευταίο διάστημα. Τα deals των Vivartia, Εθνικής Ασφαλιστικής, Wind, Capsis Elite Resort είναι ορισμένα μόνο από αυτά που αποκαλύπτουν ότι ο ελληνικός επιχειρηματικός χάρτης βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της προσοχής ενός αριθμού επενδυτών, που εκτιμούν πως το προφίλ ρίσκου της χώρας έχει μειωθεί δραστικά μετά το 2019. Ιδιαίτερα θετικά λειτουργούν και οι προσδοκίες πως οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα στηρίξουν τις προοπτικές ανάκαµψης της οικονοµίας.Οι δύο κορωνίδες, τουλάχιστον από πλευράς αξίας στο σκηνικό που διαµορφώνεται, είναι η εξαγορά της Vivartia από το βρετανικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital έναντι τιµήµατος που ξεπέρασε τα 600 εκατ. καθώς και η εξαγορά της Wind Hellas από την BC Partners, σε µια συµφωνία που αποτιµήθηκε στα 970 εκατ.(εδώ)

 

27/8/2021

 

Ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες, ηλεκτρική ενέργεια, καθώς και «αστρονομικά» μεταφορικά κόστη -σε μια εποχή που οι ημερήσιοι ναύλοι των container ships κινούνται σε εξαψήφια νούμερα- «καίνε» τη ρευστότητα και τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων και οδηγούν σε μπαράζ αυξήσεων τιμών.Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε σε 1,4% τον Ιούλιο και η σύγκριση του ΔΤΚ τόσο με τον προηγούμενο μήνα όσο και με τον αντίστοιχο περσινό δείχνουν μια σταθερή επίπτωση από την αύξηση των τιμών σε ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, καύσιμα, στέγαση, δωμάτια ξενοδοχείων και αεροπορικά εισιτήρια, καθώς και είδη διατροφής. Ειδικότερα ξεχωρίζουν οι ανατιμήσεις σε αρνί και κατσίκι, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά κ.ά. (εδώ)

 

Κατά τις προσεχείς δεκαετίες η Ελλάδα θα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες τριών τουλάχιστον δυσμενών τάσεων. Η πρώτη είναι η γήρανση του πληθυσμού και η επιβράδυνση της αύξησης , αν όχι της μείωσης, του εργατικού δυναμικού. Αυτή η τάση που καταγράφεται θα συμπιέσει τους μακροχρόνιους ρυθμούς ανάπτυξης σε χαμηλά επίπεδα.Η δεύτερη δυσμενής τάση, είναι πως λόγω της στρεβλής διάρθρωσης του πολιτικού συστήματος, η απασχόληση στο λιγότερο παραγωγικό δημόσιο τομέα θα αυξάνεται, καθιστώντας τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης ανέφικτη.Η τρίτη δυσμενής τάση είναι πως λόγω των εξελίξεων κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο, η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να επαναφέρει και να διατηρήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της σε αιχμή. (εδώ)

 

Ο μισός Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος και πέντε περιφέρειες της χώρας θα καθορίσουν την οριστική έκβαση της μάχης για την κάλυψη του στόχου των 9 δις. ευρώ τουριστικών εισπράξεων για το 2021, που είναι ο στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης αλλά και όλης της τουριστικής αγοράς. Για να επιτευχθεί ο στόχος του 50% των εισπράξεων του 2019 (9 δις. ευρώ σε ένα σύνολο 18,2 δις. ευρώ) αρκεί οι διεθνείς αφίξεις να πλησιάσουν το 50% των αφίξεων του 2019, ήτοι 15-16 εκατ. τουρίστες περίπου από τα 32 εκατ. που ήταν τότε, το σύνολο των διεθνών αφίξεων, καθώς φέτος η μέση δαπάνη ανά ταξίδι είναι υψηλότερη από ότι το 2019. (εδώ)

 

26/8/2021

 

Στην ένατη φάση πληρωμών της κρατικής επιδότησης από το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 1» και στην πρώτη φάση πληρωμών της κρατικής επιδότησης από το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2» προέβη το υπουργείο Οικονομικών στις 29 Ιουλίου. Οι πληρωμές του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ 1» ανήλθαν συνολικά στα 20,4 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούν στην επιδότηση 115.447 δανείων και 73.704 δικαιούχων.Όσον αφορά στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2», οι πρώτες πληρωμές ανήλθαν συνολικά στα 44,2 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούν στην επιδότηση 19.201 δανείων και 7.774 δικαιούχων, που είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.Αθροίζοντας τις πληρωμές των δύο προγραμμάτων, το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης που έχει καταβληθεί, μέχρι σήμερα, ανέρχεται περίπου στα 230 εκατ. ευρώ. (εδώ)

 

H υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού σχεδίου της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα είναι το σημαντικότερο σημείο που θα επηρεάσει τα σενάρια για την ανάπτυξη της χώρας δηλώνει  ο Παναγιώτης Λιαργκόβας. Συνεχίζει τονίζοντας πως “η  ανάπτυξη του 2021 εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Ο σημαντικότερος από αυτούς είναι ο τουρισμός. Και επειδή η εξέλιξή του μέχρι στιγμής δείχνει να είναι πολύ καλή, δηλαδή να ξεπερνάει ή να προσεγγίζει το 50% των εσόδων του 2019, θεωρώ μπορούμε να πετύχουμε ως χώρα ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη φέτος. Στο ΚΕΠΕ εκτιμούμε πως η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με 4,7% το 2021.Η δυναμική της ανάπτυξης θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια και σε βάθος χρόνου την επόμενη τριετία με πενταετία.” (εδώ)

 

Το 1,5 δισ. ευρώ προσεγγίζει το ποσό που μπορεί άμεσα να διατεθεί για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της χορήγησης -με ευνοϊκούς όρους- δανείων κεφαλαίου κίνησης και επενδυτικού σκοπού. Ο «λόγος» γίνεται για τέσσερα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει συστήσει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) σε συνεργασία με τις εμπορικές και συνεταιριστικές τράπεζες της χώρας και ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο διαχειρίζεται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF). Για την ακρίβεια, αυτή τη στιγμή από τους παραπάνω φορείς λειτουργούν ήδη τέσσερα χρηματοδοτικά εργαλεία προϋπολογισμού 1,36 δισ. ευρώ, ενώ έως στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί από την ΕΑΤ και τις εγχώριες τράπεζες ένα ειδικό εγγυοδοτικό ταμείο συνολικού προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ, που θα χορηγεί δάνεια κεφαλαίου κίνησης με εγγύηση στο 80% για τους εργολήπτες μηχανικούς. (εδώ)

 

Η επανεκκίνηση του τουρισμού μέσα στο 2021 έφερε και χαμόγελα αισιοδοξίας σε ό,τι αφορά τις ταξιδιωτικές αγορές, με την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και την χώρα μας να συγκαταλέγονται στις πιο δυναμικές από πλευράς αγοραστικής κίνησης στην κατηγορία του travel retail. Χαρακτηριστικά είναι τα οικονομικά αποτελέσματα του κολοσσού στην αγορά αφορολογήτων ειδών Dufry για το πρώτο εξάμηνο του 2021, περίοδος κατά την οποία ξεκίνησε η σταδιακή άρση των περιορισμών στα ταξίδια, ελέω πανδημίας, με αποτέλεσμα τον σημαντικό περιορισμό των απωλειών σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020. (εδώ)

 

Διαχρονικά χαμηλότερο σε σύγκριση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους είναι το ποσοστό του ενεργού πληθυσμού στην Ελλάδα. Στο Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνονται  προγράμματα που ενισχύουν τόσο τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης όσο και τις παθητικές, υποστηρίζοντας με στοχευμένο τρόπο τις ανάγκες διαφορετικών ομάδων του άνεργου πληθυσμού της χώρας. Στόχο αποτελεί κυρίως η αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας ειδικά, των νέων και των γυναικών. Τα  προγράμματα  ενεργητικής πολιτικής απασχόλησης θα στοχεύουν στην   πιο άμεση και ομαλή μετάβαση των ανέργων στην αγορά εργασίας και την  τόνωση των τοπικών/ περιφερειακών οικονομιών με δεξιότητες που σχετίζονται με την πράσινη ή τη γαλάζια οικονομία.(εδώ)

 

25/8/2021

 

Με ρυθμό άνω του 13% ετησίως εκτιμάται ότι θα αυξηθεί το ΑΕΠ του 2ου τριμήνου της χώρας μας (0,7% σε εποχικά διορθωμένη τριμηνιαία βάση), έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για αύξηση 10% , λαμβάνοντας μεγάλη ώθηση από την ιδιωτική κατανάλωση. Αυτό αναφέρεται στον μηνιαίο δείκτη της Εθνικής Τράπεζες της Ελλάδος για την εκτίμηση του ΑΕΠ, ο οποίος επικαιροποιήθηκε, προκειμένου να συμπεριλαμβάνει την πληροφόρηση από τους πλέον πρόσφατους δείκτες οικονομικής συγκυρίας που δημοσιεύτηκαν έως τον Αύγουστο του 2021.Ιδιαιτέρως ενθαρρυντικές είναι και οι διαθέσιμες ενδείξεις για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όπου φαίνεται ότι η ταχεία άνοδος του εισερχόμενου τουρισμού.(εδώ)

 

H παρουσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην ελληνική αγορά ομολόγων θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2023. Είναι πέρα από σαφές ότι μια τέτοια κίνηση αποτελεί μία «ψήφο εμπιστοσύνης» για την ελληνική οικονομία, η οποία θα ενισχυθεί σε μεγάλο βαθμό από μια τέτοια απόφαση. Όπως αναφέρει το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Philip Lane, σε συνέντευξη του στο Reuters, η ΕΚΤ θα επανεπενδύει τα ομόλογα που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της, στο πλαίσιο του προγράμματος ΡΕΡΡ, τα οποία λήγουν, τουλάχιστον έως το τέλος του 2023.Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση αυτή θα διατηρήσει το ευνοϊκό καθεστώς στα ελληνικά ομόλογα, με τη χώρα να προσμένει με ρεαλιστικούς όρους την επίτευξη του investment grade, έχοντας τη στήριξη των ευρωπαϊκών πόρων που θα εισρεύσουν στην οικονομία τόσο μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης όσο και του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027. (εδώ)

 

24/8/2021

 

Ένα κρίσιμο μήνα έχει μπροστά της ελληνική οικονομία και το αρμόδιο επιτελείο, σχεδόν, δεν διέκοψε καθόλου κατά το θέρος. Καταρχάς προετοιμάζοντας τα ραντεβού του Σεπτεμβρίου, εξετάζοντας, παράλληλα, τα δεδομένα για το οικονομικό πακέτο της ΔΕΘ και φυσικά αντιμετωπίζοντας τα όσα νέα μέτωπα άνοιξαν οι φυσικές καταστροφές.Πέραν της αγωνίας για τα επίσημα αποκαλυπτήρια του ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου στις 7 Σεπτεμβρίου, παράλληλα, το βλέμμα του οικονομικού επιτελείου είναι και στις ευρωπαϊκές συζητήσεις που ξεκινούν μετά τον Αύγουστο και αφορά τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας ενόσω ισχύει η δημοσιονομική ευελιξία μόνο μέχρι το 2022. Από την κυβέρνηση έχουν δηλώσει ανοιχτά τις προθέσεις για ένα νέο πακέτο ελαφρύνσεων όμως οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες στις αρχές Σεπτεμβρίου από Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι αμφίβολο αν θα κινηθούν στους αρχικούς σχεδιασμούς.(εδώ)

 

Εικοσιτρία χρόνια μετά την υπογραφή Διμερούς Συμφωνίας Ελλάδας και Βουλγαρίας για τον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού που θα συνδέει τις δύο χώρες, προκηρύχθηκε η δεύτερη εργολαβία. Οι καθυστερήσεις οφείλονταν σε «γεωλογικά» προβλήματα. Ο διαγωνισμός αφορά στο δεύτερο τμήμα του κάθετου άξονα 70 της Εγνατίας οδού, Ξάνθη-Εχίνος-Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα, με προϋπολογισμό 48 εκατ.ευρώ και κατάθεση προσφορών έως τις 22 Σεπτεμβρίου. (εδώ)

 

Στην 31η από την 26η θέση  κατάταξης του δείκτη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ernst & Young αναρριχήθηκε η Ελλάδα. Το 2020, οι επενδύσεις παγκοσμίως για την ενίσχυση της δυνατότητας παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, αυξήθηκαν κατά 2%, αγγίζοντας τα $303,5 δισ. – το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό μέχρι σήμερα, παρά τον αντίκτυπο της πανδημίας του COVID-19. Παρόλα αυτά, η 57η έκδοση του δείκτη της EY για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI), εκτιμά ότι η μελλοντική ανάπτυξη που θα μπορέσει να οδηγήσει σε καθαρή μηδενική κατανάλωση ενέργειας, απαιτεί επιπλέον επενδύσεις της τάξης των $5,2 τρισ., υπογραμμίζοντας τον κρίσιμο ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι θεσμικοί επενδυτές στη χρηματοδότηση αυτής της ενεργειακής μετάβασης.(εδώ)

 

23/8/2021

 

Διεθνείς και εγχώριοι αναλυτές βλέπουν θετικά σημάδια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2021, αλλά και το 2022, που καθοδηγούνται τόσο από την ανθεκτικότητα του ΑΕΠ τα προηγούμενα τρίμηνα, τον καλύτερα από το αναμενόμενο τουρισμό Ιούλιο – Αύγουστο (προβλέψεις για έσοδα στο 60% του 2019 φέτος) και φυσικά από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Η κυβέρνηση τρέχει ήδη τα πρώτα 12 έργα και τον γενικότερο σχεδιασμό μετά και την είσπραξη της προκαταβολής (4 δισ. ευρώ) ώστε να λάβει την πρώτη δόση τον Νοέμβριο (σύνολο 2021 7,8 δισ. ευρώ).Πέραν της αγωνίας για τα επίσημα αποκαλυπτήρια του ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου στις 7 Σεπτεμβρίου, το βλέμμα του οικονομικού επιτελείου είναι στις ευρωπαϊκές συζητήσεις που ξεκινούν μετά τον Αύγουστο και αφορούν τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας ενόσω ισχύει η δημοσιονομική ευελιξία μόνο μέχρι το 2022. (εδώ)

 

Οι προβλέψεις των διεθνών οργανισμών που παρακολουθούν την ελληνική οικονομία, αλλά και τις προσδοκίες των αγορών οι οποίες επενδύουν όλο και περισσότερο σε κρατικούς τίτλους, θα αρχίσουν να επιβεβαιώνονται το επόμενο διάστημα,  με πρώτο βήμα την αλλαγή της προοπτικής για το 2021. Στο υπουργείο Οικονομικών παρακολουθούν από πολύ κοντά τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την πορεία του τουρισμού. Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία θεωρείται δεδομένο πλέον ότι αντί της αρχικής πρόβλεψης για τζίρο στο 40-45% οι αυξήσεις που έχουν φτάσει το 70% αυτών του 2019 θα οδηγήσουν σε τζίρο λίγο πάνω από τα 12 δισ. ευρώ,  έναντι των 17,5 δισ. που είχε φτάσει τη χρονιά ρεκόρ του 2019. (εδώ)

 

Σειρά έργων που θα αναβαθμίσουν σημαντικά τη θέση της Ελλάδας ως διαμετακομιστικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μπαίνει στα σκαριά. Στο επίκεντρο βρίσκεται η διασύνδεση των λιμένων και των αεροδρομίων της χώρας με το σιδηροδρομικό δίκτυο και η δημιουργία εμπορευματικών κέντρων με βασικό αυτό του Θριάσιου Πεδίου. H αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου, που υστερεί σημαντικά σε σχέση με ανταγωνίστριες χώρες, προωθείται μέσα από το μεγάλο πακέτο έργων, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, που προωθεί το υπουργείο Υποδομών και η ΕΡΓΟΣΕ. Στο επίκεντρο των έργων νέας γενιάς βρίσκονται οι συνδέσεις των λιμανιών με στόχο να δημιουργηθεί ένα νέο σιδηροδρομικό δίκτυο το οποίο θα ενώνει την Πάτρα με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και να καταλήγει στα βόρεια σύνορα της χώρας. Παράλληλα, προωθείται η σύνδεση του δικτύου με τα λιμάνια της Αττικής. (εδώ)

 

Σε διαδικασία πλήρους αναδιάταξης βρίσκεται το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, με το φυσικό αέριο να επιβεβαιώνει τον ρόλο του ως το κύριο μεταβατικό καύσιμο που θα οδηγήσει στην περαιτέρω ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Την ίδια στιγμή, ο ρυπογόνος και ασύμφορος λιγνίτης, συνεχίζει να υποχωρεί ως μερίδιο, Ως προς τα μερίδια αγοράς των εταιριών ηλεκτροπαραγωγής για τον Ιούλιο, η ΔΕΗ βρίσκεται στο 57,6%, στο οποίο εάν αθροιστούν και οι μονάδες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης αυξάνεται στο 66,2%, η Elpedison βρίσκεται στο 11,7%, η Mytilineos στο 9,4%, ο ΗΡΩΝ στο 6,5% και η Κόρινθος Power (Mytilineos και Motor Oil Hellas) στο 6,1% (εδώ)

 

Στην επιτάχυνση των δράσεων κατά της κλιματικής κρίσης που ζούμε τα τελευταία χρόνια σε Ελλάδα και Ευρώπη, οδηγούν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Υποδομών, οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές.Το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027 (δηλαδή το επόμενο ΕΣΠΑ) έχει ένα τεράστιο κονδύλι ύψους 757 δισ. ευρώ, με ειδικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα,  η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 595 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ επίσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας μέσα στα απόμενα πέντε χρόνια. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είχε διαθέσει προς τη χώρα μας άλλα 1,29 δισ. ευρώ,  για την κλιματική αλλαγή το 2020. (εδώ)

 

20/8/2021

 

Στα επίπεδα του 2019 έχει επιστρέψει η ακτοπλοϊκή επιβατική κίνηση στις Κυκλάδες και σε μεγάλο μέρος των Δωδεκανήσων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Προορισμοί όπως η Νάξος, η Πάρος και η Πάτμος έχουν μάλιστα τον Ιούλιο και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου υπερβεί τις αφίξεις που είχαν τα αντίστοιχα διαστήματα του 2019.Ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος και με σοβαρότερα οικονομικά προβλήματα, καθώς η τρέχουσα δεκαετία είναι περίοδος προσαρμογής σε νέους περιβαλλοντικούς κανονισμούς, οι οποίοι προβλέπουν 0% ρύπους CO2 μέχρι το 2050 αλλά και δραστική μείωσή τους μέχρι το 2030. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2023 θα εφαρμόζεται στη ναυτιλία το ETS , που προβλέπει μείωση του CO2 κατά 43% σε σχέση με το 2005, ενώ ήδη συζητείται ο χαρακτηρισμός της Μεσογείου ως προστατευόμενης θάλασσας ECA (Emission Control Area), σενάριο που ενδέχεται να υλοποιηθεί μέχρι το 2025. (εδώ)


19/8/2021

 

Η χώρα μας, ωστόσο, όχι μόνον έχει καθυστερήσει να θεσμοθετήσει τη λειτουργία συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, παρά το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που καταγράφεται στον τομέα αυτό, αλλά έχει μπλοκάρει έως τα τέλη του έτους και την προώθηση έργων αποθήκευσης που συνδυάζονται με ΑΠΕ. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέταξε στο σχέδιο νόμου για την ανακύκλωση και τη διαχείριση αποβλήτων ρύθμιση σύμφωνα με την οποία αναστέλλονται έως τις 31/12/2021 η υποβολή αιτήσεων, η χορήγηση αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η περιβαλλοντική αδειοδότηση και η χορήγηση προσφορών σύνδεσης για την αδειοδότηση σταθμών που συνδυάζουν μονάδες ΑΠΕ με αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας. (εδώ)

 

18/8/2021

 

Αύξηση κατά 1,85 δισ. ευρώ παρουσιάζουν τα φορολογικά έσοδα για το 7μηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2020, παρά τη συγκυριακή απόκλιση,  σε σύγκριση με τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου Δημοσιονομικής Πολιτικής (ΜΠΔΣ) 2022-2025. Η απόκλιση των 125 εκατ. ευρώ στα έσοδα από φόρους που καταγράφει το ΓΛΚ για τον Ιούλιο (45 εκατ. ευρώ για το επτάμηνο),  οφείλονται στην παράταση της προθεσμίας των φορολογικών δηλώσεων,  αρχικά μέχρι και το τέλος Αυγούστου και στη συνέχεια μέχρι και τις 10 Σεπτεμβρίου.  Μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου, θα έχουμε και την εισροή κοινοτικών πόρων ύψους περίπου 1,1 δισ. ευρώ μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων που ήταν κανονικά προγραμματισμένα να μπουν στα δημόσια ταμεία μέχρι και το τέλος του Ιουλίου. (εδώ)

 

Η απόφαση της ΡΑΕ για την εκπόνηση ειδικής μελέτης όσον αφορά το δυναμικό σε ΑΠΕ που μπορεί να «σηκώσει» η Κρήτη στη «μετά διασυνδέσεων εποχή», είναι σαφές ότι θα έρθει με τεκμηριωμένο τρόπο να καλλιεργήσει το έδαφος για την ανάπτυξη νέων έργων, δεδομένου ότι η Μεγαλόνησος αποτελεί μια από τις λίγες μη κορεσμένες περιοχές της χώρας. Η μελέτη στοχεύει ειδικότερα στην εξαγωγή συγκεκριμένων περιθωρίων ανά τεχνολογία και στον καθορισμό των αντίστοιχων μεθόδων αξιολόγησης των ανωτέρω νέων συστημάτων παραγωγής. Η ΡΑΕ ενέκρινε για τη μελέτη κονδύλι ύψους 29.500 ευρώ (και με τον ΦΠΑ 36.580 ευρώ) που θα επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς των οικονομικών ετών 2021 και 2022. (εδώ)

 

Σημαντικά βελτιωμένη και με σταθερή ανοδική πορεία είναι η διακίνηση επιβατών (+) 140,6%, ενώ και οι αφίξεις από το εξωτερικό παρουσιάζουν αύξηση (+) 146,8% τον Ιούλιο του 2021 σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που καταγράφονται από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). Παράλληλα, τα συνολικά στατιστικά στοιχεία πρώτου επταμήνου 2021, από όλα τα αεροδρόμια της χώρας μας, για πρώτη φορά μετά την πανδημία της νόσου Covid-19 καταγράφουν άνοδο (+) 41,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή σεζόν, ενώ σε σχέση με το πρώτο επτάμηνο του 2019, όπου δεν είχαν τεθεί σε ισχύ απαγορεύσεις και περιορισμοί πτήσεων λόγω της πανδημίας, η πτώση φτάνει το (-) 63,5%. (εδώ)

 

Τη δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας μετά το lockdown επιβεβαιώνουν και τα νέα στοιχεία για τον τζίρο των επιχειρήσεων το δεύτερο τρίμηνο του έτους, που δείχνουν ότι η οικονομία επιστρέφει ολοταχώς στις προ πανδημίας επιδόσεις της. Σε συνδυασμό με τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την εξέλιξη της τουριστικής σεζόν, δημιουργείται αισιοδοξία για ένα ρυθμό ανάπτυξης το 2021 που σίγουρα θα ξεπεράσει τις -μετριοπαθείς- προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών (3,6%) και πιθανότατα θα κινηθεί προς την περισσότερο αισιόδοξη πρόβλεψη του ΙΟΒΕ (5% - 5,5%), ή ακόμη και υψηλότερα, εάν βεβαίως δεν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις από το υγειονομικό μέτωπο. (εδώ)

 

Σε πέντε μεγάλες θεσμικές παρεμβάσεις που θα πρέπει να έχουν νομοθετηθεί μέχρι το τέλος του έτους προχωρά η κυβέρνηση, με στόχο τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης επιχειρήσεων και τραπεζών. Η στρατηγική στηρίζεται στον στρατηγικό άξονα της κυβέρνησης για την πράσινη μετάβαση και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Έτοιμο είναι επίσης το νομοσχέδιο που επιφέρει αλλαγές στο Συνεγγυητικό Κεφάλαιο για τις χρηματιστηριακές εταιρίες και εταιρίες επενδυτικών υπηρεσιών. Η βασική αλλαγή προβλέπει την υιοθέτηση μοντέλου αντίστοιχου του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων που ισχύει για τις τράπεζες και τους καταθετικούς λογαριασμούς. Με την αλλαγή του νόμου, θα ισχύει η αντίστοιχη πρόβλεψη για αποζημιώσεις επενδυτών από το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο. (εδώ)

 

Στοχευμένες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της διοίκησης δημοσίων εσόδων αλλά και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, εισαγωγή κινήτρων για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, προώθηση πράσινων και ψηφιακών ιδιωτικών επενδύσεων και αύξηση του μεγέθους των επιχειρήσεων συνθέτουν το «σκηνικό» των μεταρρυθμίσεων που φέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης. (εδώ)

 

17/8/2021

 

Η κατάκτηση μιας βιώσιμης, μακροχρόνιας και συμπεριληπτικής ανάπτυξης είναι βασικό ζητούμενο, μετά τα μαθήματα της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης και των μεγάλων προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής, της τεχνολογικής εξέλιξης και των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.  Αυτή ήταν η κοινή συνισταμένη στις τοποθετήσεις που έγιναν κατά την κλειστή γενική συνέλευση του ΣΕΒ. Οπως επισημάνθηκε, ο ΣΕΒ πιστεύει στη συμβολή της ελληνικής επιχειρηματικότητας στην επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου.  Η επιχειρηματική κοινότητα της χώρας επαναπροσδιορίζει τον ρόλο, την αποστολή και τις βασικές της προτεραιότητες για ένα κοινό μέλλον, προϊόν μιας επιχειρηματικότητας που συμπορεύεται με την κοινωνία και το κράτος στη βάση κοινών στόχων, τονίστηκε. (εδώ)

 

Εκτός από τα χαμόγελα αισιοδοξίας που σκορπίζει για το ποσοστό της ανάπτυξης που θα «κλειδώσει» το 2021, όπως ήταν αναμενόμενο η καλή πορεία του τουρισμού, η οποία κυρίως ξεκίνησε ουσιαστικά τον Ιούλιο, διέσωσε και τις θέσεις εργασίας. Σύμφωνα, με τα επίσημα στοιχεία, από τις 288.893 προσλήψεις που έγιναν συνολικά τον Ιούλιο, οι 141.241 αφορούσαν την εστίαση και τα καταλύματα, ενώ σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους της ελληνικής οικονομίας προσλήφθηκαν τον Ιούλιο 147.652 εργαζόμενοι. (εδώ)

 

Συμφωνίες για περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στην Ελλάδα αναμένεται να «κλείσουν» στο προσεχές διάστημα, ενώ εξαιρετικά ευοίωνες είναι και οι προοπτικές για τις ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Νίκος Μπακατσέλος.Οι προοπτικές είναι εξαιρετικά ευοίωνες ώστε να παγιωθεί μια ισχυρή διασύνδεση, η οποία θα αποτυπωθεί και στη σημαντικότερη εκδήλωση στη Βόρεια Αμερική για τα θέματα της παγκόσμιας αμυντικής βιομηχανίας, την ΑUSA 2021, στις ΗΠΑ, τον Οκτώβριο. Εκεί αναμένεται πολύ σημαντική ελληνική παρουσία, σε μια ευκαιρία για ουσιαστική διασύνδεση με την παγκόσμια κοινότητα στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας» σημειώνει.(εδώ)

 

16/8/2021

 

Πληρότητες που αγγίζουν μεσοσταθμικά το 80% καταγράφουν και αυτή την εβδομάδα οι τουριστικοί προορισμοί, με το θετικό σερί του Αυγούστου σε αφίξεις και κρατήσεις να συνεχίζεται. Όπως αναφέρουν επιχειρηματίες του ξενοδοχειακού χώρου, μέχρι και τις 22 Αυγούστου οι περισσότερες μονάδες είναι fully booked, τόσο από ξένους, όσο και από Έλληνες τουρίστες, ενώ υπάρχει μια δυναμική κρατήσεων που διαρκεί τουλάχιστον μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Eurocontrol, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για την ασφάλεια της αεροπλοΐας, το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας συγκαταλέγεται στους δέκα αερολιμένες που κατά μέσο όρο χειρίστηκαν τις περισσότερες αφίξεις και αναχωρήσεις ανά ημέρα το διάστημα μεταξύ 5 και 11 Αυγούστου.(εδώ)

 

Θετικές είναι οι προοπτικές που διατυπώνονται για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τους επιμέρους κλάδους της, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις και μελέτες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα έχει σχεδόν πλήρως ανακτήσει τις απώλειες που κατέγραψε, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, καθώς διαμορφώθηκε στις 111,2 μονάδες έναντι 91,1 μονάδων, τον Ιούλιο του 2020 και 108,7 μονάδων, τον προηγούμενο μήνα.Επιπλέον, υιοθετώντας την εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για άνοδο της παγκόσμιας τουριστικής κίνησης κατά 20% το 2030 (έναντι του 2019), η σύγκλιση της Ελλάδας στο μεσογειακό μέσο όρο σε όρους εποχικότητας και ποιότητας, θα μπορούσε μέχρι το τέλος της δεκαετίας να οδηγήσει τις τουριστικές εισπράξεις στην Ελλάδα σε επίπεδο διπλάσιο έναντι του 2019 (επιπλέον 18 δισ. ευρώ ετησίως), εκτιμά η Εθνική Τράπεζα. (εδώ)

 

H έκθεση της Moody’s κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη χώρα μας, καθώς είναι ευάλωτη στην κλιματική κρίση, κάτι που μακροπρόθεσμα δημιουργεί προκλήσεις στην οικονομία. Από τον τουρισμό, την πιστοληπτική ικανότητα και την πρόσβαση σε κεφάλαια από τις επιχειρήσεις.Πρώτον, ο τουρισμός αναμένεται να επηρεαστεί. Η χώρα μας καταγράφει από τους χαμηλότερους δείκτες περιβαλλοντικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στην Ευρώπη. Οι επιπτώσεις δημοσιονομικά των πυρκαγιών και εν γένει των φυσικών καταστροφών μπορούν να φτάσουν έως και το 2,5% του ΑΕΠ, με τη χώρα μας να καταγράφει μικρή προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. (εδώ)

 

Γιατί δεν επενδύουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα; Την απάντηση σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα για τη μελλοντική ανάπτυξη της χώρας δίνει πρόσφατη μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία «μετράει» το επενδυτικό κενό στην οικονομία με τρεις διαφορετικές μεθόδους και το προσδιορίζει μεταξύ 1,6% και 8% του ΑΕΠ για το 2019, ενώ σημειώνει ότι οι επενδύσεις των επιχειρήσεων ήταν, με διαφορά, οι χαμηλότερες στην Ευρώπη. Οι οικονομολόγοι του Ταμείου υπογραμμίζουν ότι οι επιχειρηματικές επενδύσεις περιορίζονται κυρίως από διαρθρωτικούς παράγοντες. Ανήλθαν, κατά μέσο όρο, στο 7% του ΑΕΠ κατά τη δεκαετία που προηγείται της μεγάλης οικονομικής κρίσης και περίπου στο 5,5% του ΑΕΠ έκτοτε. Γιατί δεν επενδύουν, όμως, οι ελληνικές επιχειρήσεις; Οι ίδιες οι επιχειρήσεις δηλώνουν, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) που δημοσιεύθηκε το 2020, ότι επένδυσαν το «σωστό» ποσό. Το ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων που δηλώνουν ότι επένδυσαν το «σωστό» ποσό είναι 71%, δηλαδή σχεδόν ίσο με το ποσοστό των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που δίνουν την ίδια απάντηση (80%).  (εδώ)

 

Λίγο πάνω από τα 9 δισ. ευρώ έφτασε το πρωτογενές έλλειμμα στο 7μηνο Ιανουάριος-Ιούλιος 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.Την ίδια ώρα, τα έσοδα σημείωσαν πτώση κατά την ίδια περίοδο, όπως και οι δαπάνες.Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Ιουλίου 2021, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 12.528 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 12.946 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2021 στην επεξηγηματική έκθεση του ΜΠΔΣ 2022-2025 και ελλείμματος 10.915 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 9.077 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 9.602 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 7.463 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2020.(εδώ)

 

Πολυεθνικοί κολοσσοί ήδη κάνουν λόγο για πληθωριστικές πιέσεις. Τα ελληνικά νοικοκυριά βρίσκονται ήδη αντιμέτωπα με ανατιμήσεις σε δεκάδες βασικά προϊόντα, ανατιμήσεις που φτάνουν έως το 72% στην περίπτωση του φυσικού αερίου, καθώς και πολλές ακόμη σε σειρά βασικών τροφίμων –μικρότερες αλλά ιδιαιτέρως σημαντικές– καθώς επιβαρύνουν σχεδόν σε καθημερινή βάση τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Οι ανατιμήσεις μάλιστα σε βασικά τρόφιμα, όπως είναι τα έλαια, τα κρέατα, τα ψάρια, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα τυριά, οι μαργαρίνες, αλλά ακόμη και το ψωμί επιδεινώνουν περαιτέρω την κατάσταση των πιο ευάλωτων οικονομικά νοικοκυριών.(εδώ)

 

13/8/2021

 

Η κλιματική κρίση επηρεάζει τα πάντα. Από τον τουρισμό μέχρι τις επιχειρήσεις, των οποίων η πολιτική εμπλουτίζεται όλο και περισσότερο με δείκτες βιωσιμότητας και πολιτικές αειφορίας. Αντίστοιχη θα είναι στο μέλλον και η πολιτική των τραπεζών. Τα υφιστάμενα τραπεζικά χαρτοφυλάκια είναι σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένα απέναντι στην κλιματική αλλαγή.Επιπλέον κίνδυνος από τις φυσικές καταστροφές και την κλιματική αλλαγή, αφορά στην τουριστική βιομηχανία. Η πρώτη επίδραση από την κλιματική αλλαγή ήταν θετική, καθώς επιμηκύνθηκε η διάρκεια του καλοκαιριού , άρα θεωρητικά αυξήθηκε η τουριστική περίοδος.Πλέον όμως, η επιτάχυνση της κλιματικής κρίσης αρχίζει και δημιουργεί αρνητικές επιδράσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι έχει χαθεί ο χειμερινός τουρισμός, καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεπάγεται λιγότερο χιόνι και άρα δεκάδες περιοχές βρίσκονται υπό πίεση, από τις Αλπεις μέχρι παραδοσιακούς ελληνικούς προορισμούς.(εδώ)

 

Αναμένεται να γίνουν οι πρώτες εκταμιεύσεις των ενισχύσεων για τους πολίτες στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές της χώρας, παράλληλα με τη διαδικασία αξιολόγησης από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Αντίστοιχα και για τις επιχειρήσεις των περιοχών αυτών, στις οποίες, ταυτόχρονα με την αξιολόγηση, θα δοθεί και η 1η αρωγή.Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι υπάρχουν και οι αναστολές φορολογικών- ασφαλιστικών υποχρεώσεων, οι ενισχύσεις στους ανέργους, η μη καταβολή του ΕΝΦΙΑ, η μη καταβολή του επιστρεπτέου μέρους της «επιστρεπτέας προκαταβολής» και η χρηματοδότηση των ΟΤΑ.Τα φορολογικά έσοδα εμφανίζονται στο 7μηνο αυξημένα κατά 2 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2020.Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι αυξημένες κατά 27,4% σε σύγκριση με το 2019.Η οικοδομική δραστηριότητα κατέγραψε άνοδο κατά 42% το α' πεντάμηνο. (εδώ)

 

H Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο της κοινωνικής της ευθύνης, αποφάσισε τη διάθεση ποσού 5.000.000 ευρώ ως συνεισφορά στο έργο της αποκατάστασης των ζημιών και της ενίσχυσης των πληγέντων από τις πυρκαγιές.Το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο συνήλθε εκτάκτως λόγω του επείγοντος σε ειδική σύνθεση την Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021 μετά από πρόσκληση του Προέδρου του και Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, αφού εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για τη μεγάλη οικονομική και οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε από τις πρόσφατες πυρκαγιές, αποφάσισε τη διάθεση ποσού 5.000.000 ευρώ ως συνεισφορά της Τράπεζας στο έργο της αποκατάστασης των ζημιών και της ενίσχυσης των πληγέντων. (εδώ)

 

Χαμηλά στις προτεραιότητες των ελληνικών επιχειρήσεων βρίσκεται η προστασία του περιβάλλοντος, παρά το γεγονός ότι και αυτές, όπως καταδεικνύουν και οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, υφίστανται τις οδυνηρές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και τιτλοφορείται «Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και η κλιματική αλλαγή 2020/2021: στοιχεία από την έρευνα επενδύσεων της ΕΤΕπ», είναι αν μη τι άλλο απογοητευτικά. Σύμφωνα με την έρευνα, μόλις το 18% των ελληνικών επιχειρήσεων έχει επενδύσει σε μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής, κάτι που όχι μόνο απέχει πολύ από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (45%), αλλά κατατάσσει την Ελλάδα στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Υπάρχει πάντως ένα 23% που σχεδιάζει να προβεί σε επενδύσεις για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ποσοστό πάντως που επίσης είναι χαμηλό σε σύγκριση με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο (41%).(εδώ)

 

Η Ελλάδα αναδεικνύεται νικήτρια στον αγώνα για την ανάκαμψη του τουρισμού στην Ευρώπη, παρά τις πυρκαγιές των προηγούμενων ημερών, σημειώνουν σε δημοσίευμα τους οι "Financial Times", με βάση τα στοιχεία της εξειδικευμένης εταιρίας OAG.Παρά το γεγονός ότι οι θέσεις στις πτήσεις που έχουν προγραμματιστεί τον Αύγουστο στην Ευρώπη είναι μειωμένες κατά 31% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019 -δηλαδή ο αριθμός των επιβατών παραμένει σαφώς κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα- στα δρομολόγια προς την Ελλάδα η αυγουστιάτικη κίνηση έχει ξεπεράσει τα προ Covid δεδομένα, ούσα αυξημένη κατά 2%.Στον αντίποδα, οι αντίστοιχες θέσεις για πτήσεις προς την Ισπανία, έναν από τους σημαντικότερους άλλους μεσογειακούς προορισμούς, είναι μειωμένες κατά 25%.(εδώ)

 

12/8/2021

 

Οι last minute κρατήσεις κυριαρχούν και φέτος στην τουριστική αγορά, με τους ταξιδιώτες να κλείνουν αεροπορικά έως και  τρεις ώρες πριν την άφιξή τους, ενώ κάνουν κράτηση σε ξενοδοχεία έως και μία ημέρα πριν φτάσουν στον προορισμό τους. Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς στο Liberal Markets οι πληρότητες στο Ηράκλειο Κρήτης αγγίζουν το 100%, ενώ παρόμοια εικόνα καταγράφεται και σε διάφορους δημοφιλείς προορισμούς, όπως είναι η Μύκονος, η Πάρος, η Σαντορίνη, η Χαλκιδική και ορισμένα νησιά του Ιονίου. Οι περισσότερες κρατήσεις γίνονται από Γερμανούς, Βρετανούς, Αμερικάνους, Ισραηλινούς και Ελβετούς, ενώ αυξημένη κινητικότητα παρατηρείται στη Βόρεια Ελλάδα από κρατήσεις Πολωνών. (εδώ)

 

Ένα «στοίχημα» οργάνωσης και τήρησης δεσμεύσεων που θα επιβληθούν αλλά θα αναληφθούν με ίδια πρωτοβουλία θα πρέπει να κερδίσει η δημόσια διοίκηση της χώρας προκειμένου να γίνει πράξη το πρώτο πράσινο ελληνικό ομόλογο. Η έκδοσή του, προϋποθέτει την σύνταξη ενός καταλόγου με πραγματικά «πράσινες» επενδύσεις (και όχι έργα που θα βαφτιστούν πράσινα) οι οποίες θα πληρούν όλα τα διεθνή κριτήρια.Ο ΟΔΔΗΧ θα κάνει έκδοση με αιτιολογία όχι «την κάλυψη γενικών αναγκών» όπως συμβαίνει εδώ και 10ετίες, αλλά τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων επενδύσεων. Και αν η έκδοση προχωρήσει, εκτιμάται ότι και το κόστος θα είναι μικρότερο (είναι τεράστια η ζήτηση διεθνώς για πράσινους τίτλου) και η χώρα θα ενισχύσει το προφίλ της αποδεικνύοντας ότι είναι σε θέση να εκδώσει ένα ομόλογο με «απαιτήσεις» και προδιαγραφές. (εδώ)

 

Δικλείδα ασφαλείας, για να αποτραπούν φαινόμενα τύπου Energa και Hellas Power, θεωρούνται οι χρηματικές εγγυήσεις που θα υποχρεούνται στο εξής να καταβάλουν όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας στον ΔΕΔΔΗΕ και τον Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) έναντι της απόδοσης των ρυθμιζόμενων χρεώσεων ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ. Σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν, θα βρεθούν αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο ανάκλησης της άδειας τους από τη ΡΑΕ. Οι χρεώσεις αυτές περιλαμβάνονται στα τιμολόγια ηλεκτρισμού, εισπράττονται από τους προμηθευτές και αποδίδονται στη συνέχεια εντός προθεσμιών στους Διαχειριστές για τους οποίους προορίζονται. Τα ΥΚΩ στον ΔΕΔΔΗΕ και το ΕΤΜΕΑΡ στον ΔΑΠΕΕΠ, ως έσοδο για τον ΕΛΑΠΕ. (εδώ)

 

Ιδιαίτερα θετικές διαγράφονται οι προοπτικές για τον κατασκευαστικό κλάδο τα επόμενα χρόνια, καθώς οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και τα μεγάλα έργα που έχουν δρομολογηθεί, δημιουργούν το υπόβαθρο για ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης ενός κλάδου που αποτελούσε, κάποτε, την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. Τη διαπίστωση για ισχυρή ανάπτυξη των κατασκευών πραγματοποιεί η Fitch Solutions, η οποία τοποθετεί την ανάπτυξη του κλάδου, σε ετήσια βάση, στο 3,1% μέχρι και το 2025. (εδώ)

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα έχει σχεδόν πλήρως ανακτήσει τις απώλειες που κατέγραψε, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, καθώς διαμορφώθηκε στις 111,2 μονάδες έναντι 91,1 μονάδων, τον Ιούλιο του 2020 και 108,7 μονάδων, τον Ιούλιο. Όπως επισημαίνει το εβδομαδιαίο δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων που έδωσε στη δημοσιότητα η Alpha Bank, πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση του δείκτη από τον Φεβρουάριο του 2020 (113,4 μονάδες), πριν την έναρξη πανδημικής κρίσης στη χώρα μας, που με τη σειρά της ήταν η υψηλότερη τιμή που είχε καταγραφεί την τελευταία εικοσαετία (Δεκέμβριος του 2000: 116,2 μονάδες).(εδώ)

 

11/8/2021

 

Την έκδοση πράσινου ομολόγου για την χρηματοδότηση της πράσινης και βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των μέτρων στήριξης των πυρόπληκτων.Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΥΠΟΙΚ, η πρώτη έκδοση ενός τέτοιου κρατικού τίτλου θα αποτελέσει μέρος της εκδοτικής στρατηγικής του ελληνικού δημοσίου για το επόμενο έτος. Κι αυτό, διότι το δανειακό πρόγραμμα της φετινής χρονιάς έχει ολοκληρωθεί, κατά το μεγαλύτερο μέρος του.(εδώ)

 

Κατακόρυφη πτώση παρουσίασε η χρήση του λιγνίτη στην Ελλάδα το 2020, αφού σε σχέση με το 2019 μειώθηκε κατά 49%. Αυτό αποδεικνύουν τα νεότερα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat για την χρήση λιγνίτη στην ΕΕ, με τους αριθμούς να είναι εντυπωσιακοί.Σύμφωνα με την Eurostat, η συνολική κατανάλωση λιγνίτη στην Ελλάδα, περιορίστηκε από τα 26,62 εκατομμύρια τόνους το 2019 σε 13,56 εκατομμύρια τόνους το 2020. Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι ο λιγνίτης χρησιμοποιείται κυρίως στην ηλεκτροπαραγωγή, άρα η χρήση του δεν επηρεάστηκε όσο άλλα ορυκτά καύσιμα από τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομική δραστηριότητα.Τα στοιχεία είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά σε σχέση με το 2018, αφού το ποσοστό μείωσης στην Ελλάδα ανεβαίνει στο 63% (σ.σ. το 2018 η τελική κατανάλωση πλησίασε τους 36,67 εκατομμύρια τόνους). (εδώ)

 

Τις τελευταίες ημέρες, η Ελλάδα γνώρισε τις χειρότερες πυρκαγιές της εδώ και δεκαετίες, όπως σημειώνει ο οίκος Moody’s σε έκθεσή του. Ενώ η έκτακτη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση θα καλύψει ένα μεγάλο μέρος των σχετικών δαπανών και της πρόσθετης ανοικοδόμησης, και τα έξοδα αποζημίωσης είναι διαχειρίσιμα για την κυβέρνηση, τα γεγονότα αναδεικνύουν την αυξημένη έκθεση της Ελλάδας σε περιβαλλοντικούς κινδύνους, ιδιαίτερα αυτούς που προέρχονται από την κλιματική αλλαγή, όπως προειδοποιεί.Η επείγουσα στήριξη από την Ε.Ε και τα διαθέσιμα κεφάλαια στο πλαίσιο του πακέτου NextGen της Ε.Ε θα περιορίσουν τον άμεσο αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο των πυρκαγιών, εκτιμά ο οίκος. Η Ελλάδα έχει ήδη λάβει στήριξη στο πλαίσιο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης εννέα αεροπλάνων, σχεδόν 1.000 πυροσβεστών και 200 οχημάτων από περισσότερα από 10 κράτη μέλη της ΕΕ, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καλύψει επίσης τουλάχιστον το 75% του σχετικού κόστους μεταφοράς. Η Moody’s θεωρεί επίσης ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση περίπου 2,5 έως 3 δισ. ευρώ από διαφορετικές πηγές, συμπεριλαμβανομένων έργων πολιτικής προστασίας και αναδάσωσης, ενώ ήδη εκταμιεύτηκαν τα πρώτα 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, που ισοδυναμούν με το 13% των συνολικών επιχορηγήσεων και δανείων που θα λάβει η χώρα. (εδώ)

 

Την τιμητική τους έχουν φέτος τα καταλύματα που μισθώνονται διαδικτυακά μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας τύπου Airbnb, με την πληρότητα στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς να προσεγγίζει το 100% για τον Αύγουστο, καθώς πολλοί είναι οι ταξιδιώτες που τα επιλέγουν για να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη ιδιωτικότητα και να αποφύγουν τον συνωστισμό που ενδεχομένως θα συναντούσαν σε κάποιο ξενοδοχείο. Ανάρπαστα έχουν γίνει τα καταλύματα που μισθώνονται μέσω διαδικτύου τον Αύγουστο, με τα νησιά να είναι εκείνα που φέτος προσελκύουν την πλειονότητα των ταξιδιωτών. «Ο Αύγουστος βρίσκεται πολύ κοντά στα επίπεδα του 2019. Εχουμε καταφέρει να πετύχουμε μέχρι στιγμής το 80%-90% της πληρότητας και των εσόδων που καταγράψαμε τον Αύγουστο του 2019», επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς. Στις Κυκλάδες η πληρότητα αυτή την περίοδο κινείται μεταξύ 90%-95%, ενώ σε κάποια νησιά, όπως η Μύκονος, η Τήνος, η Σαντορίνη και η Πάρος, δεν υπάρχει κανένα διαθέσιμο ακίνητο. Σε αντίστοιχα υψηλά επίπεδα διαμορφώνεται η ζήτηση και στα Δωδεκάνησα, με τη Ρόδο, την Κω και τη Σύμη να βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις των τουριστών, ενώ πληρότητα που κινείται γύρω στο 95% καταγράφεται και στην Κρήτη. (εδώ)

 

10/8/2021

 

Μπήκαν 10/8/2021 τα 4 δις. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης στα ελληνικά ταμεία και η κυβέρνηση πάτησε επισήμως την γραμμή της αφετηρίας για την εφαρμογή των κρίσιμων επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών μέτρων του σχεδίου ανάκαμψης. Μετά την εκταμίευση της προκαταβολής ύψους 13% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά και με τη βούλα η διαδικασία απορρόφησης των πόρων που θα δώσουν στην οικονομία καύσιμα 30,5 δισ. ευρώ μέσα σε έξι χρόνια (17,8 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια). Το τέμπο εξάλλου για το πως θα κινηθεί η κυβέρνηση έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκαης τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι “οι πόροι αυτοί, σημαντικό τμήμα των οποίων αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, θα αξιοποιηθούν με την μέγιστη δυνατή ταχύτητα και αποτελεσματικότητα προς όφελος της οικονομικής ανάκαμψης, της κοινωνικής συνοχής και του φυσικού περιβάλλοντος της πατρίδας μας». (εδώ)

 

Ο κύριος στόχος της φετινής τουριστικής σεζόν ήταν να περιοριστούν όσο γίνεται σε μεγαλύτερο βαθμό οι τεράστιες απώλειες σε αφίξεις και έσοδα που καταγράφηκαν το 2020 λόγω της πανδημίας και εν συνεχεία της μειωμένης ζήτησης. Δημοφιλή τουριστικά νησιά το έχουν ήδη καταφέρει και μάλιστα σε μεγάλο ποσοστό.Σύμφωνα με στοιχεία από τα αεροδρόμια των νησιών του νότιου Αιγαίου, μέχρι τις 31 Ιουλίου η Σαντορίνη, η Μύκονος και η Κάρπαθος είχαν ήδη υποδεχθεί περισσότερους επισκέπτες από όσους τα επισκέφθηκαν καθ’ όλη την τουριστική περίοδο του 2020. Ακολουθούν ακόμη δύο δημοφιλείς προορισμοί. Η Ρόδος βρισκόταν μέχρι το τέλος Ιουλίου στο 84% της διεθνούς αεροπορικής κίνησης της προηγούμενης χρονιάς, ενώ η Κως στο 75%. (εδώ)

 

Σταθερή αυξητική τάση εμφανίζει η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας που διαχειρίζεται η Fraport Greece, ενώ η εταιρία εμφανίζει σημαντική ενίσχυση των μεγεθών της κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους υποστηριζόμενη από την μη καταβολή των αμοιβών παραχώρησης λόγω της πανδημίας.Μάλιστα τα ελληνικά αεροδρόμια μαζί με το αεροδρόμιο της Αττάλειας εμφανίζουν τις καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα στο σύνολο του χαρτοφυλακίου της γερμανικής εταιρίας. Την εβδομάδα 5 με 11 Ιουλίου στα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια της Fraport Greece διακινήθηκαν περίπου 561.000 επιβάτες εξωτερικού και περίπου 132.000 επιβάτες εσωτερικού, καταγράφοντας αύξηση 313% και 84% αντίστοιχα σε σχέση με το 2020. Την εβδομάδα 26 Ιουλίου με 1 Αυγούστου οι επιβάτες εξωτερικού έφτασαν τις 812.100 και οι επιβάτες εσωτερικού τις 153.200, περίπου στο 76% και 81% αντίστοιχα της επιβατικής κίνησης του ίδιου διαστήματος του 2019. (εδώ)

 

Σοβαρές επισημάνσεις διατυπώνει ευθέως η ΡΑΕ για έλλειψη διαφάνειας, απουσία υγιούς ανταγωνισμού και καταχρηστικές πρακτικές στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού. Εστιάζοντας στη Ρήτρα Αναπροσαρμογής, σε μια κρίσιμη, μάλιστα, περίοδο με τις χονδρεμπορικές τιμές να έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη και να προοιωνίζουν σημαντικές επιβαρύνσεις στα τιμολόγια των καταναλωτών, η Αρχή μιλά για «απουσία αναλυτικής διαφώτισης», «διαφορετικές προσεγγίσεις» για την ενεργοποίηση της Ρήτρας, καθώς και «αδράνεια και παθητικότητα» από την πλευρά των προμηθευτών στην προσαρμογή των τιμολογίων τους στους κανόνες της διαφάνειας.Οι επισημάνσεις αυτές εμπεριέχονται στο κείμενο που έχει δώσει προς δημόσια διαβούλευση η ΡΑΕ και αφορά στις προτάσεις της για την ενδυνάμωση των καταναλωτών, την ενίσχυση των αρχών της διαφάνειας, της ευχερούς επαληθευσιμότητας και της κατανόησης και συγκρισιμότητας προσφορών και τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας, ύστερα και από τις καταγγελίες και παράπονα που έχει δεχθεί ως τώρα. (εδώ)

 

Σχεδόν το 81% περίπου των μεγεθών της αντίστοιχης περιόδου του 2019 έχουν ανακτήσει οι διεθνείς αφίξεις στα ελληνικά αεροδρόμια την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, ενώ σε ορισμένους προορισμούς κινούνται ήδη σε νούμερα υψηλότερα από αυτά της αντίστοιχης περιόδου του 2019 που αποτέλεσε και περίοδο ιστορικά υψηλών επιδόσεων.Τα στοιχεία αυτά, που περιλαμβάνουν και τις πρώτες πέντε μέρες των μεγάλων πυρκαγιών στην επικράτεια, είναι σημαντικά βελτιωμένα και από τις ήδη υπεράνω των προσδοκιών επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού κατά τον Ιούλιο. Αναλυτικότερα, οι διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος κατά την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου υπερβαίνουν το 70% εκείνων του αντίστοιχου διαστήματος του 2019, τελευταίου έτους κανονικής δραστηριότητας του διεθνούς τουρισμού πριν την πανδημία, σύμφωνα με πηγές του MR. (εδώ)

 

Με "βήμα ταχύ ακολουθεί πλέον η Ελλάδα, την πληθωριστική άνοδο που κυριαρχεί Ευρωζώνη φτάνοντας σε επίπεδα που είχε να βρεθεί, από το 2017.

Η αύξηση του πληθωρισμού πλέον αντανακλάται σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών, με πρώτα τα ενεργειακά προϊόντα και τα παράγωγά τους. Την μεγαλύτερη αύξηση είχε η τιμή του φυσικού αερίου (72,3%), με δεύτερη μεγαλύτερη την αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης (28,9%) και τα τελικά καύσιμα και τα λιπαντικά τα οποία κατέγραψαν σε ετήσια βάση για τον Ιούλιο αύξηση 16,6%. Αύξηση αρχίζει να καταγράφει από τον Ιούλιο και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που είχε άνοδο 0,7%, η οποία αναμένεται να κλιμακωθεί τους επόμενους μήνες. Μαζί με τα καύσιμα, αύξηση κατά 11,4% σημείωσαν οι τιμές των εισιτηρίων αεροπλάνων και κατά 5,3%, οι τιμές των καινούργιών αυτοκινήτων. (εδώ)

 

9/8/2021

 

Το ποσό των 4 δισ. ευρώ εκταμίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη μορφή προχρηματοδοτήσεων για την Ελλάδα.Το ποσό αντιστοιχεί στο 13% των επιχορηγήσεων και δανείων που προορίζονται για τη χώρα στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες που λαμβάνουν προχρηματοδοτήσεις στο πλαίσιο του μηχανισμού RRF.Οι προχρηματοδοτήσεις αυτές αποτελούν το εναρκτήριο λάκτισμα για την εφαρμογή των κρίσιμων επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών μέτρων που περιγράφονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας.Η Επιτροπή θα εγκρίνει περαιτέρω εκταμιεύσεις με βάση την υλοποίηση των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας.Η χώρα αναμένεται να λάβει συνολικά 30,5 δισ. ευρώ καθ' όλη τη διάρκεια του σχεδίου της (17,8 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια). (εδώ)

 

Σινιάλο αισιοδοξίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εκπέμπουν από το οικονομικό επιτελείο και σύμφωνα με πληροφορίες ήδη στο υπουργείο ξαναγράφουν τον φετινό στόχο για το ΑΕΠ ανεβάζοντας τις εκτιμήσεις από το 3,6% πάνω από το 4%. Οι εξελίξεις στο υγειονομικό μέτωπο σαφώς βρίσκονται στο μικροσκόπιο με τις πληροφορίες όμως να μεταφέρουν θετικά νέα για την πορεία του τουρισμού παρά την «απειλή» της μετάλλαξης Δελτα.Πηγές τονίζουν ότι το σενάριο του υπουργείου παραμένει το 45% των εσόδων του 2019 όμως αν επιβεβαιωθούν οι παρούσες ενδείξεις της αγοράς ότι με έναν καλό εισπρακτικά Αύγουστο θα φτάσει το 60% τότε οι προβλέψεις για την ανάπτυξη θα ξεπεράσουν τις προσδοκίες. Επομένως, αν τελικά ο τζίρος πάει καλύτερα και το ποσοστό 45% ανέλθει για παράδειγμα κατά δέκα μονάδες, κοντά στο 55%, αυτομάτως επιδρά θετικά στην οικονομία. Δηλαδή, ο τουρισμός το 2019 ήταν περί στο 10% του ΑΕΠ, έτσι αν ο τουρισμός πάει καλύτερα κατά δεκα μονάδες αυτόματα συμβάλει μία μονάδα στο ΑΕΠ. (εδώ)

 

Πορεία αντίθετη από την υπόλοιπη οικονομία διέγραψε η ελληνική αγορά κατοικίας κατά την περσινή χρονιά, παρά τον δυσμενή αντίκτυπο της πανδημίας, σύμφωνα με έκθεση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS. Ο ρυθμός αύξησης των τιμών διαμορφώθηκε στο 4,6%, μειωμένος σε σχέση με τη διετία 2018-19 λόγω των αυστηρών περιορισμών που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας από τον COVID-19, ενώ ανοδικά συνέχισε να κινείται και τη φετινή χρονιά.Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 3,3% στο πρώτο τρίμηνο του 2021, παρά την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων. Οπως αναφέρουν οι αναλυτές του DBRS, η ελληνική αγορά ακινήτων είναι πολύ εξαρτημένη από τις ξένες επενδύσεις, οι οποίες καταλήγουν σε μεγαλύτερες αυξήσεις στην Αθήνα και άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Αντίθετα, οι τιμές και οι συναλλαγές σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες προσέλκυσαν πιο περιορισμένο επενδυτικό ενδιαφέρον, αν και πιθανόν επωφελήθηκαν από το αποτέλεσμα μετάδοσης, είναι ακόμη σε χαμηλά επίπεδα. (εδώ)

 

Ένα δίκτυο άμεσης αντίδρασης σε κάθε είδους φυσική καταστροφή αλλά και διορθώσεις σε λάθη και αβλεψίες του ανθρώπινου παράγοντα είναι η πρώτη γραμμή άμυνας για να περιοριστούν φυσικές καταστροφές όπως οι τεράστιες πυρκαγιές που κατακαίνε αυτές τις μέρες την μισή Ελλάδα.Από το 2022 μέχρι και το 2025 με συνολικό προϋπολογισμό 271 εκ ευρώ που θα καλυφθεί στο μεγαλύτερο μέρος του από το Ταμείο Ανάκαμψης η Ελλάδα θα ενισχύσει της άμυνες της από τις καταστροφές που έρχονται ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Το πρώτο και πιο φιλόδοξο πρόγραμμα είναι το τεχνολογικά αναβαθμισμένο δίκτυο εντοπισμού και έγκαιρης αντίδρασης σε πυρκαγιές πλημμύρες κατολισθήσεις και σεισμούς. (εδώ)

 

Το δυσμενές σενάριο, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΜΕΚΑ που εξετάζει κυρίως την ανυπαρξία κάθε δράσης για μείωση των ανθρωπογενών εκπομπών των αερίων και σε αυτή την περίπτωση υπολογίζεται ότι το ΑΕΠ της Ελλάδος θα μειωθεί, σε ετήσια βάση, κατά 2% το 2050 και κατά 6% το 2100. Το συνολικό σωρευτικό κόστος για την ελληνική οικονομία, για το χρονικό διάστημα έως το 2100, εκφρασμένο ως μείωση του ΑΕΠ του έτους βάσης, ανέρχεται στα 701 δισ. ευρώ (σε σταθερές τιμές του 2008). Στο μέτριο σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα μειώνει συνεχώς και δραστικά τις εκπομπές αερίων, στο πλαίσιο αντίστοιχης παγκόσμιας προσπάθειας, με αποτέλεσμα η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας να περιοριστεί στους 2 βαθμούς Κελσίου, το συνολικό σωρευτικό κόστος για το χρονικό διάστηµα έως το 2100, εκφρασµένο ως απώλεια ΑΕΠ, είναι 436 δισ. ευρώ (σταθερές τιµές του 2008). Δηλαδή, το συνολικό κόστος στην περίπτωση του μέτριου σεναρίου είναι κατά 265 δισ. ευρώ μικρότερο από αυτό του σεναρίου μη δράσης και επομένως η πολιτική µετριασµού µειώνει κατά 40% το κόστος. Στο Σενάριο Προσαρμογής, όπου ασκούνται πολιτικές μετριασμού των ζημιών, το ΑΕΠ της Ελλάδος θα παρουσιάσει µείωση κατά 2,3% και 3,7% τα έτη 2050 και 2100, αντίστοιχα. (εδώ)

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.