Κύριες ειδήσεις ευρωπαϊκής οικονομίας περιόδου Αυγούστου - Σεπτεμβρίου 2021

14 Σεπτεμβρίου 2021, 10:35 | Χ&Α - 232

 

Τεύχος 232 - Σεπτέμβριος 2021

Κύριες ειδήσεις ευρωπαϊκής οικονομίας περιόδου

9 Αυγούστου - 10 Σεπτεμβρίου 2021


10/9/2021

 

Η ΕΕ ενισχύει σήμερα την ικανότητα απόκρισής της σε νέους κινδύνους για την ασφάλεια και σε αναδυόμενες τεχνολογίες. Ο νέος κανονισμός για τον έλεγχο των εξαγωγών, που τίθεται σήμερα σε ισχύ, θα καταστήσει αυστηρότερους τους ελέγχους στο εμπόριο ειδών διπλής χρήσης —μη στρατιωτικών ειδών και τεχνολογιών με πιθανή στρατιωτική χρήση ή χρήση στον τομέα της ασφάλειας—, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύσει την ικανότητα της ΕΕ να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και να στηρίζει την ασφάλεια των αλυσίδων εφοδιασμού για στρατηγικά είδη. (εδώ)

 

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με σοκ σε ό,τι αφορά τις τιμές ενέργειας, με το κόστος του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού να έχουν εκτοξευθεί πλέον σε επίπεδα ρεκόρ, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ανεπάρκεια στην παροχή φυσικού αερίου αυξάνει το κόστος παραγωγής ενέργειας από το Ηνωμένο Βασίλειο έως τη Γερμανία, τη στιγμή που οι επιχειρήσεις ανοίγουν και πάλι και ο κόσμος επιστρέφει στο γραφείο, κάτι που οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης. Επιπλέον, οι αυξημένες τιμές τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και απειλούν να σταματήσουν την οικονομική ανάκαμψη, καθώς οι βιομηχανίες υψηλής κατανάλωσης ενέργειας –από τη βιομηχανία λιπασμάτων έως τη βιομηχανία χάλυβα– ίσως χρειαστεί να μειώσουν την παραγωγή τους.(εδώ)

 

9/9/2021

 

Mέτρια χαμηλότερο ρυθμό καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας για αγορές έκτακτης ανάγκης (PEPP) ανακοίνωσε η ΕΚΤ, ενώ διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια. Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Τράπεζα το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να διενεργεί καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP, το συνολικό ποσό του οποίου ανέρχεται σε 1.850 δισεκ. ευρώ, τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022  (εδώ)

 

8/9/2021

 

Σε επίπεδα-ρεκόρ κινούνται οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για να βάλουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που χρησιμοποιούνται ακόμη σε μεγάλο βαθμό για την παραγωγή ρεύματος – σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία προσπαθεί να ανακάμψει από τον Covid-19 – είναι οι βασικότεροι λόγοι των ανατιμήσεων. Στη Γερμανία, που αποτελεί το βαρόμετρο για όλη την Ευρώπη, οι τιμές (7/9/2021) ξεπέρασαν τα 127 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) και διαμορφώνονται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, καταγράφοντας αύξηση πάνω από 63% από τις αρχές του έτους.(εδώ)

 

Με τουλάχιστον 60.000 υδρογονοκίνητα φορτηγά να αναμένονται στους ευρωπαϊκούς δρόμους έως το 2030 δεν είναι παράλογο που οι πρώτες προβλέψεις, ως προς τις υποδομές, κάνουν λόγο για 1.000 πρατήρια ανεφοδιασμού με υδρογόνο. Διαδραστικό χάρτη που δείχνει τον αριθμό των σταθμών ανεφοδιασμού υδρογόνου που απαιτούνται - σε κάθε χώρα - για τα φορτηγά στην Ευρώπη (για τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ συν το Ηνωμένο Βασίλειο) έως το 2025 και το 2030 έδωσε στη δημοσιότητα ο ACEA (Association des Constructuers Européens de l'Automobile – Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων).(εδώ)

 

7/9/2021

 

Η Morgan Stanley εξηγεί ότι είναι πολύ νωρίς για να αποφασιστεί το μελλοντικό QE. Με μόλις έξι μήνες να απομένουν μέχρι τη λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων PEPP, η επόμενη βασική απόφαση που αντιμετωπίζει η ΕΚΤ είναι να συμφωνήσει για το QE μετά το PEPP.Όμως η συμφωνία φαίνεται κάπως μακριά, καθώς οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες - με ανοδικές εκπλήξεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό να εξισορροπούνται από τους καθοδικούς κινδύνους για την ανάκαμψη και τις αδύναμες μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό, αλλά και τις διαφορετικές απόψεις για την πολιτική που υπάρχουν στο Συμβούλιο.Η Morgan Stanley πιστεύει ότι η συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου θα επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στο ρυθμό των αγορών του PEPP έως τον Δεκέμβριο και πιθανότατα θα διατηρήσει τον τρέχοντα ρυθμό αγορών των περίπου 80 δισ. ευρώ ανά μήνα μέχρι τότε. (εδώ)

 

Οι παγκόσμιες μετοχές καταγράφουν νέα υψηλά επίπεδα και οι αναλυτές της JP Morgan εκτιμούν ότι η πορεία θα παραμείνει ανοδική, παρότι το σημερινό τείχος ανησυχίας εκτείνεται σε μια πληθώρα παραμέτρων: από την επιβράδυνση της Κίνας, τη μετάλλαξη Delta, την πρόσφατη αμερικανική καταναλωτική αδυναμία, τον υψηλό πληθωρισμό, την κορύφωση των κερδών/μακροοικονομική δυναμική, έως την κυλιόμενη ρευστότητα και το αντίκτυπο του επερχόμενου tapering.Από την Ευρωζώνη, η JP Morgan εκτιμά ότι η περιφέρεια είναι ενδιαφέρουσα και οι χώρες της περιοχής είναι οι μεγάλοι ωφελημένοι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, εξηγώντας ότι τα κεφάλαια του σχεδίου αντιστοιχούν στο 9,4% του ΑΕΠ, για την Ελλάδα είναι στο 10,4% και στα 19 δισ. ευρώ, το τρίτο υψηλότερο ως ποσοστό μετά την Κροατία και τη Βουλγαρία.Η αμερικανική τράπεζα προβλέπει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί κατά 5,2% φέτος και 4,6% το 2022, σε παρόμοια επίπεδα με τον μέσο όρο της Ευρώπης.Σύμφωνα με τα στοιχεία της JP Morgan, η Ελλάδα και η Ιταλία (δείκτες MSCI) είναι οι φθηνότερες αγορές στην Ευρώπη και για την Ελλάδα η εικόνα είναι πολύ θετική. Βάσει των στατιστικών στοιχείων της JP Morgan, ο δείκτης MSCI Greece παραμένει μαζί με το Βέλγιο και την Πορτογαλία ο χειρότερος σε επιδόσεις στο διάστημα της φετινής χρονιάς, έχοντας υποαποδώσει σε σχέση με τον μέσο όρο. Στο ίδιο διάστημα, η αγορά των ΗΠΑ διαμορφώνεται +17%, υψηλότερα από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών αγορών, που είναι στο 15%.(εδώ)

 

Απροσδόκητη αύξηση σημείωσαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.Οι παραγγελίες για τα προϊόντα «Made in Germany» σημείωσαν αύξηση της τάξης του 3,4%, με εποχικά προσαρμοσμένους όρους. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι βιομηχανικές παραγγελίες έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο μετά  την επανένωση και αναδεικνύουν μια σταθερή εκκίνηση για το δεύτερο εξάμηνο στο μηχανοστάσιο της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οικονομολόγοι που μετείχαν στην δημοσκόπηση του Reuters ανάμεναν πτώση 0,1% .Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι οι εγχώριες παραγγελίες μειώθηκαν 2,5% το μήνα και οι παραγγελίες εξωτερικού αυξήθηκαν κατά 8%. Οι παραγγελίες από τη ζώνη του ευρώ μειώθηκαν κατά 4,1%, ενώ οι παραγγελίες από τον υπόλοιπο κόσμο αυξήθηκαν κατά 15,7%, κυρίως λόγω των μεγάλων παραγγελιών στον τομέα της ναυπηγικής βιομηχανίας.(εδώ)

 

Περίπου 20 δισ. ευρώ κέρδη ετησίως κατέγραψαν οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες από τη μεταφορά εσόδων σε φορολογικούς παραδείσους, αποκαλύπτει έρευνα που δημοσιεύθηκε.Πρόκειται για τα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε το Ευρωπαϊκό Φορολογικό Παρατηρητήριο (ETO), το οποίο μελέτησε 36 μεγάλες τράπεζες – όπως η Barclays, Deutsche Bank, Danske Bank, Santander, ING και UniCredit- εξετάζοντας δημόσια στοιχεία όπως το καθαρό τραπεζικό εισόδημα, κέρδη προ φόρων, φόροι που πληρώθηκαν και αριθμός εργαζομένων το διάστημα από το 2014-2020. Η έρευνα επικεντρώθηκε σε τραπεζικά ιδρύματα που με ετήσια έσοδα πάνω από 750 εκατ. ευρώ.Το ποσό των 20 δισ. αντιστοιχεί στο 14% των συνολικών κερδών των τραπεζών και ως ποσοστό είναι σταθερό από το 2014, παρά την εισαγωγή της υποχρέωσης αποκάλυψης πληροφοριών. Η κερδοφορία των τραπεζών στους φορολογικούς παραδείσους είναι ασυνήθιστα υψηλή: 238.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, όταν το αντίστοιχο ποσό σε χώρες που δεν είναι φορολογικοί παράδεισοι είναι μόλις 65.000 ευρώ. Αυτό δείχνει ότι τα κέρδη που καταγράφονται σε φορολογικούς παραδείσους έχουν μεταφερθεί από τις χώρες που γίνεται η παροχή υπηρεσιών από τις τράπεζες. Περίπου το 25% των κερδών των ιδρυμάτων που παρακολούθησε το ΕΤΟ καταχωρείται σε χώρες με πραγματικό φορολογικό συντελεστή 15%. (εδώ)

 

6/9/2021

 

Κοντά στο 2,5%, ύψος όπου είχε φτάσει το 2011, αναμένεται να αυξηθεί έως το τέλος του χρόνου ο πληθωρισμός, "ροκανίζοντας" ισόποσα το εισόδημα των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, πυροδοτούμενος κυρίως από συγκυριακούς εξωτερικούς παράγοντες.Η επανεκκίνηση των οικονομιών μετά την πανδημία, αλλά και οι αυξήσεις στα ενεργειακά προϊόντα, τα μέταλλα, τα τρόφιμα και το κόστος των μεταφορικών έχουν πυροδοτήσει μια σειρά ανατιμήσεων σε όλη την Ευρώπη, με τις προβλέψεις να θέλουν τον πληθωρισμό του Αυγούστου να φτάνει για πρώτη φορά από το 2008 στο 3%. To Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025, το οποίο δημοσιοποιήθηκε τον Ιούνιο, προβλέπει για φέτος μηδενικό πληθωρισμό. (εδώ)

 

3/9/2021

 

Συνέχισε να αναπτύσσεται με σημαντικό ρυθμό τον Αύγουστο η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, αν και επιβράδυνε ελαφρώς από τον Ιούλιο όταν είχε σκαρφαλώσει σε υψηλό 15 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η IHS Markit.  Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI που καλύπτει τις υπηρεσίες και τον κλάδο της μεταποίησης διαμορφώθηκε στις 59,0 μονάδες τον Αύγουστο από 60,2 μονάδες τον Ιούλιο που ήταν το υψηλότερο από τον Ιούνιο του 2006. Η προκαταρκτική μέτρηση του δείκτη ήταν στις 59,5 μονάδες.Παράλληλα, ο τελικός δείκτης PMI για τις υπηρεσίες υποχώρησε στις 59,0 μονάδες από 59,8 μονάδες τον Ιούλιο, χάνοντας την προκαταρκτική μέτρηση που ήταν στις 59,7 μονάδες.(εδώ)

 

2/9/2021

 

Η ΕΚΤ έχει αναθεωρήσει επανειλημμένα ανοδικά τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό φέτος, με τα πραγματικά στοιχεία να τις ξεπερνούν κάθε φορά, ενώ ο πληθωρισμός είναι πιθανόν να συνεχίσει να αυξάνεται έως τον Νοέμβριο.Με τον πληθωρισμό στη Γερμανία να αναμένεται να πλησιάσει το 5% τους επόμενους μήνες, η ΕΚΤ είναι πιθανό να δεχθεί αυξημένη πίεση για να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό που ξυπνά μνήμες από μεγάλες αυξήσεις τιμών στο παρελθόν. Ωστόσο, τον Αύγουστο αυξήθηκε πολύ και ο δομικός πληθωρισμός, φθάνοντας το 1,6% από το 0,9%. (εδώ)

 

Το ανανεώσιμο υδρογόνο φαίνεται πλέον ολοένα και πιο βιώσιμο χάρη στη μείωση του κόστους χρήσης αιολικής και ηλιακής τεχνολογίας. Ενώ το κόστος παραγωγής υδρογόνου υπολογίζεται σε 0,8-2,7 ευρώ ανά κιλό, το ανανεώσιμο υδρογόνο μπορεί ήδη να παραχθεί έναντι 2,5-6,3 ευρώ ανά κιλό ενώ αναμένεται και περαιτέρω μείωση του κόστους. Επομένως για αυτό, χώρες ανά τον κόσμο ετοιμάζονται να αναπτύξουν μια στρατηγική για ανανεώσιμες πηγές υδρογόνου.Η ΕΕ αναμένει ότι το υδρογόνο θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των βαθιών μειώσεων των εκπομπών που απαιτούνται μεταξύ 2030 και 2050 για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας και για το λόγο αυτό επικεντρώνεται κυρίως στην ανάπτυξη ανανεώσιμων υδρογόνων. Ωστόσο, η ΕΕ προβλέπει επίσης μια προσωρινή χρήση άλλων μορφών υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Συνολικά, η ΕΕ προβλέπει μια σταδιακή τροχιά για την ανάπτυξη υδρογόνου στην Ευρώπη με τρεις διαφορετικές φάσεις. (εδώ)

 

Η βιομηχανία της Αυστρίας ήταν τα τελευταία 20 χρόνια σημαντικά πιο επιτυχημένη από τον μέσο όρο στη ζώνη του ευρώ, και, ενώ η βιομηχανική παραγωγή στην Αυστρία αυξήθηκε κατά περίπου 60% σε πραγματικούς όρους από το 2000, στη ευρωζώνη υπήρξε αύξηση μόνον κατά 10%.Αλλά και στη Γερμανία, τη σημαντικότερη βιομηχανική χώρα της Ευρώπης, η ανάπτυξη ήταν μόνο κατά το ήμισυ σε σύγκριση με την Αυστρία, συγκεκριμένα στο 35%, σύμφωνα με ανάλυση μίας από τις μεγαλύτερες αυστριακές τράπεζες. (εδώ)

 

Ισχυρή άνοδο κατέγραψαν τον Ιούλιο οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με τον κλάδο της ενέργειας να πρωταγωνιστεί και πάλι στην άνοδο. Ειδικότερα, οι τιμές στις πύλες των εργοστασίων αυξήθηκαν κατά 2,3% τον Ιούλιο από τον Ιούνιο, ενώ σε ετήσια βάση κατέγραψαν άλμα 12,1%, όπως ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters έκαναν λόγο για άνοδο 1,1% σε μηνιαία βάση και ετήσια άνοδο 11,0%.  (εδώ)

 

Τον πρώτο πλήρη ετήσιο προϋπολογισμό της ετοιμάζει η κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, με σκοπό να διατηρήσει τις επιπλέον δαπάνες, ακόμη και αν η οικονομία ανακάμπτει με πιο γρήγορο ρυθμό από τον αναμενόμενο. Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το προσωπικό του υπουργείου Οικονομικών δουλεύει ένα νέο δημοσιονομικό νόμο ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ για τη διατήρηση μέτρων στήριξης οικογενειών και επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με αξιωματούχους εξοικειωμένους με το θέμα. Η παραγωγή φέτος είναι πιθανό να ξεπεράσει κατά πολύ το 4,5% που είχαν προβλέψει τον Απρίλιο, φτάνοντας ίσως κοντά στο 6%, σύμφωνα με αξιωματούχους.(εδώ)

 

1/9/2021

 

Στο 7,6% υποχώρησε η ανεργία στην ευρωζώνη τον Ιούλιο, από 7,8% τον Ιούνιο και από 8,4% τον περσινό Ιούλιο. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, το ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ενωση έφτασε στο 6,9%, από 7,1% τον Ιούνιο και από 7,6% τον αντίστοιχο περσινό μήνα.Toν φετινό Ιούλιο, 2,854 εκατ. νέοι κάτω των 25 ετών ήταν άνεργοι στην ΕΕ, από τους οποίους 2,339 εκατ. στην ευρωζώνη.Μεταξύ των κρατών μελών, το ποσοστό ανεργίας ήταν υψηλότερο στην Ελλάδα, στο 14,6%, ενώ η Τσεχία κατέγραψε το πιο χαμηλό, 2,8%.(εδώ)

 

Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια, στην Ευρωζώνη, προβλέπει η Capital Economics. Όμως, η αύξηση του κόστους δανεισμού θα είναι μικρότερη για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Η Capital Economics εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές τίτλων σε σημαντική κλίμακα για πολλά χρόνια ακόμα, αν και σε χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση με σήμερα. Αντίθετα, η Fed θα έχει μειώσει τις καθαρές αγορές τίτλων της στο μισό έως το τρίτο τρίμηνο του 2022.  Σε αυτό το περιβάλλον, η Capital Economics προβλέπει ότι οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων θα αυξηθούν κατά 95 μονάδες βάσης έως τα τέλη του 2022. (εδώ)

 

31/8/2021

 

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 3% τον Αύγουστο, από 2,2% τον Ιούλιο, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις της αγοράς, ενώ ο δομικός πληθωρισμός –που εξαιρεί την ενέργεια και τα τρόφιμα- αυξήθηκε κατά 1,6%, το υψηλότερο ποσοστό από το 2012. Η είδηση αυτή έρχεται μόλις 24 ώρες μετά την ανακοίνωση πως ο γερμανικός πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3,4% τον Αύγουστο –το υψηλότερο ποσοστό από το 2008- ενώ σε υψηλά τριετίας βρέθηκε και ο πληθωρισμός στη Γαλλία. Η ΕΚΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί στο 1,9% φέτος και ότι θα υποχωρήσει στο 1,5% και το 1,4% το 2022 και το 2023, αντίστοιχα.(εδώ)

 

Η Ryanair ανέβασε τον στόχο των επιβατών της για το φθινόπωρο εν μέσω ενδείξεων για «πολύ ισχυρή ανάκαμψη» των ευρωπαϊκών πτήσεων μικρών αποστάσεων, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Μάικλ Ο ’Λίρι, στο Reuters. Η ιρλανδική αεροπορική εταιρία, η μεγαλύτερη στην Ευρώπη σε αριθμό επιβατών, αναμένεται να εξυπηρετήσει 10,5 εκατομμύρια επιβάτες μηνιαίως για τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, κατά τις εκτιμήσεις Ο’ Λίρι. Αυτό συγκρίνεται με μια πρόβλεψη του Ιουλίου που έκανε λόγο για κατά μέσο όρο 10 εκατομμύρια επιβάτες για καθέναν από αυτούς τους μήνες. (εδώ)

 

30/8/2021

 

Η οικονομία της Πορτογαλίας αυξήθηκε κατά 4,9% το β' τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας (INE) που δημοσιεύτηκαν , όπως γράφει το πρακτορείο Reuters. Η οικονομία αυξήθηκε κατά 15,5% το β' τρίμηνο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία. (εδώ)

 

27/8/2021

 

Η οικονομία της Σουηδίας θα ανακάμψει ισχυρά φέτος, αλλά και το 2022, ωστόσο η κυβέρνηση της χώρας θα συνεχίσει τη δημοσιονομική επέκταση στον νέο προϋπολογισμό προκειμένου να ενισχύσει την ανάκαμψη, τόνισε η Σουηδή υπουργός Οικονομικών Μαγκνταλέντα Άντερσον. Η σουηδική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 4,4% το 2021 (έναντι της πρόβλεψης του Ιουνίου για 4,7%), ενώ στις νέες προβλέψεις για το 2022 γίνεται λόγος για ανάπτυξη 3,5%, έναντι πρότερης πρόβλεψης για 2,9%. (εδώ)

 

Για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας, το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, την Fed, αλλά και για τις ανησυχίες που προκαλεί η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, μίλησε στο πρακτορείο Reuters το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν.Αναφερόμενος στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ΡΕΡΡ) ο κ. Λέιν υπογράμμισε ότι κύριος στόχος του είναι η διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης. Υπογράμμισε επίσης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου η κατάσταση θα πρέπει να επαναξιολογηθεί , λαμβάνοντας υπόψη τη μεταβολή των επιτοκίων της αγοράς και τις προοπτικές του πληθωρισμού. (εδώ)

 

Η γαλλική καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε οριακά τον Αύγουστο παρά την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και τους νέους κανόνες που απαιτούν υγειονομικό "διαβατήριο" για να εισέλθει κανείς σε πολλά καταστήματα λιανικής. Η στατιστική υπηρεσία INSEE ανακοίνωσε ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις 99 μονάδες από τις 100 τον Ιούλιο, οριακά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για παραμονή του ποσοστού στις 100 μονάδες. (εδώ)

 

25/8/2021

 

Οι μη τραπεζικές χρηματοπιστωτικές εταιρίες, πιο γνωστές και ως σκιώδεις τράπεζες, χρειάζονται αυστηρότερη ρύθμιση καθώς το αυξανόμενο προφίλ κινδύνου τους θα μπορούσε να βλάψει την πολιτική της κεντρικής τράπεζας σε δύσκολες περιόδους , δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ιζαμπέλ Σνάμπελ. Ερευνα της ΕΚΤ υποδηλώνει ότι τα κίνητρα για τους επενδυτές να αναλάβουν κίνδυνο ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με την επιλογή του μέσου πολιτικής. Οι αγορές περιουσιακών στοιχείων, που αφήνουν το ισχυρότερο αποτύπωμά τους στο τέλος της καμπύλης απόδοσης, συνδέονται συνήθως με συνεχείς καθαρές εισροές σε επενδυτικά κεφάλαια ομολόγων, με τις εισροές να είναι μεγαλύτερες για τους πιο επικίνδυνους τύπους κεφαλαίων. (εδώ)

 

Οι μετοχές ευρωπαϊκών πετρελαϊκών ομίλων διατηρούν αμείωτη την αίγλη τους, με κορυφαίους διαχειριστές κεφαλαίων να συμβουλεύουν τους επενδυτές να τις εντάξουν στα χαρτοφυλάκιά τους. Άλλωστε είναι φθηνές, καταβάλουν υψηλά μερίσματα και έχουν ωφεληθεί από την άνοδο στις τιμές του μαύρου χρυσού. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα ελκυστικό συνδυασμό ιδιαίτερα για όσους επενδυτές θεωρούν ότι οι μετοχικές αποτιμήσεις είναι υπερβολικές, μετά το συνεχές ανοδικό ξέσπασμα των αγορών που ακολούθησε τη «βουτιά» στην πρώτη περίοδο της πανδημίας. Την ίδια ώρα αρκετοί πετρελαϊκοί όμιλοι φροντίζουν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. (εδώ)

 

Το γερμανικό επιχειρηματικό κλίμα επιδεινώθηκε τον Αύγουστο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, καθώς τα προβλήματα στον εφοδιασμό και οι ανησυχίες για τη μετάλλαξη Δέλτα, επισκιάζουν τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές. Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo υποχώρησε στις 99,4 μονάδες τον Αύγουστο από τις 100,7 μονάδες τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία. Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη πτώση του δείκτη, μετά από το υψηλό των 101,8 μονάδων τον Ιούνιο. (εδώ)

 

Κατά 5,3% αυξήθηκαν οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων το δεύτερο τρίμηνο του έτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σχέση με ένα τρίμηνο πριν, ενώ σε ετήσια βάση η αύξηση διαμορφώθηκε στο 53%. Επιπροσθέτως, η Eurostat ανακοίνωσε ότι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα οι πτωχεύσεις που δηλώθηκαν αυξήθηκαν κατά 1,8% σε τριμηνιαία βάση, και 24% σε ετήσια βάση. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Eurostat ο αριθμός των εγγραφών νέων επιχειρήσεων κινήθηκε ανοδικά στην ΕΕ από το 2015 έως το τέλος του 2019. Η τάση αυτή διακόπηκε το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2020, για να ανακάμψει ξανά το τρίτο τρίμηνο και να εμφανιστεί μικρή μείωση τέταρτο τρίμηνο του 2020.(εδώ)

 

24/8/2021

 

Στο 1,6% ανήλθε η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας κατά το 2ο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις αρχικές προσδοκίες Ειδικότερα, η ιδιωτική κατανάλωση και οι κρατικές δαπάνες είχαν ως αποτέλεσμα ισχυρότερη του αναμενόμενου οικονομική ανάκαμψη στη Γερμανία στο 2ο τρίμηνο. Το ΑΕΠ αυξήθηκε 1,6% σε τριμηνιαία βάση στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου, σε προσαρμοσμένη βάση, ελαφρώς υψηλότερα των αρχικών εκτιμήσεων για 1,5%. (εδώ)

 

Υψηλά επίπεδα εποχικότητας εμφανίζει ο τουρισμός στην Ευρώπη, κάτι το οποίο φαίνεται ότι έχει εδραιωθεί έτι περισσότερο λόγω και της αβεβαιότητας γύρω από την εξέλιξη της πανδημίας. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, κατά τη διάρκεια του 2020, οι διανυχτερεύσεις τουριστών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αντιστοιχούσαν στο 42% του συνολικού αριθμού των ετήσιων διανυχτερεύσεων.  Το συγκεκριμένο ποσοστό ήταν αισθητά υψηλότερο σε σχέση με τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2019, όταν είχε κυμανθεί στο 32%. (εδώ)

 

23/8/2021

 

Πρόσθετη βοήθεια ύψους 41 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, θα διαθέσει η ΕΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ειδικότερα, η ΕΕ θα διαθέσει 41 εκατομμύρια ευρώ σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος που αντιμετωπίζουν μια άνευ προηγουμένου υγειονομική, ανθρωπιστική και κοινωνικοοικονομική κρίση, καθώς η πανδημία συνεχίζει να επιμένει, σε συνδυασμό με την ανισότητα στην παράδοση των εμβολίων. Τα 31 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν με τη μορφή ανθρωπιστικής βοήθειας στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. (εδώ)

 

Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση του 21ου αιώνα» αναφέρει η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε συνέντευξή της στο Focus. Σύμφωνα με την κ. Σνάμπελ τα τελευταία γεγονότα επιβεβαίωσαν ότι η νέα στρατηγική της ΕΚΤ κινείται προς τον σωστό δρόμο. Η Γερμανίδα οικονομολόγος υποστηρίζει ότι η κλιματική αλλαγή έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στις οικονομικές εξελίξεις και επομένως και στη σταθερότητα των τιμών-που είναι το κύριο καθήκον της ΕΚΤ, λέγοντας ότι «εκθέτει την οικονομία σε συχνότερα μακροοικονομικά σοκ, τα οποία έχουν αντίκτυπο στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό». (εδώ)

 

Στον δρόμο της σταθερής ανάπτυξης παρέμεινε και τον Αύγουστο η οικονομία της ευρωζώνης, αν και με μειωμένη δυναμική σε σύγκριση με τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Ο σύνθετος δείκτης PMI της IHS Markit για την ευρωζώνη, ο οποίος εξετάζει τη δραστηριότητα τόσο στη βιομηχανία όσο και στις υπηρεσίες, διαμορφώθηκε σε 59,5 μονάδες τον Αύγουστο έναντι 60,2 μονάδων τον Ιούλιο. Σε κάθε περίπτωση, πάνω από το ορόσημο των 50 μονάδων υποδεικνύεται επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας.Ο σύνθετος PMI για τη Γαλλία υποχώρησε στις 55,9 μονάδες τον Αύγουστο, από 56,6 τον Ιούλιο.Στη Γερμανία, ο σύνθετος PMI διαμορφώθηκε σε 60,6 μονάδες τον Αύγουστο, έναντι 62,4 μονάδων τον Ιούλιο. (εδώ)

 

20/8/2021

 

Οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες θα πρέπει σύντομα να δείξουν ότι συμβάλλουν σε ένα καθαρότερο περιβάλλον, μια καλύτερη κοινωνία και μια καλή εταιρική διακυβέρνηση (ESG), καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με μείωση των αμοιβών τους. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Bloomberg μεταξύ στελεχών των 20 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών, η πολιτική ESG βρίσκεται ιδιαίτερα υψηλά στην ατζέντα τους, ενώ είτε έχουν, είτε προετοιμάζονται να δημιουργήσουν ειδικά μοντέλα μέσω των οποίων οι αμοιβές θα συνδέονται άμεσα με τις επιδόσεις στα κριτήρια βιωσιμότητας. (εδώ)

 

Ο δείκτης των τιμών παραγωγού για βιομηχανικά προϊόντα στη Γερμανία αυξήθηκε 10,4% τον Ιούλιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία Destatis.Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό ετήσιας αύξησης από τον Ιανουάριο του 1975, όταν οι τιμές αυξήθηκαν σημαντικά στη διάρκεια της πρώτης πετρελαϊκής κρίσης, τόνισε η Destatis.Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης σημείωσε άνοδο 1,9% τον Ιούλιο. (εδώ)

 

19/8/2021

 

Οι ελλείψεις υλικών και το υψηλότερο κόστος δημιουργούν προβλήματα για την πλειονότητα των γερμανικών επιχειρήσεων, αναφέρει έρευνα του γερμανικού εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου (DIHK), περιπλέκοντας ενδεχομένως την ανάκαμψη τους από την κρίση του κορονοϊού. Η έρευνα σε 3.000 επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους διαπίστωσε ότι το 83% των εταιριών διαμαρτύρονται για τις αυξήσεις των τιμών ή για τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες για πρώτες ύλες, ενδιάμεσα αγαθά και προϊόντα. (εδώ)

 

Προχρηματοδότηση, ύψους 5,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, προς τη Γαλλία ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης (NextGenerationEU). Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, το ποσό των 5,1 δισεκατομμυρίων ευρώ αντιστοιχεί στο 13% της χρηματοδότησης που διατίθεται για τη Γαλλία, στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF). Αυτή η προχρηματοδότηση θα βοηθήσει στην υλοποίηση των βασικών επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών μέτρων που περιγράφονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Γαλλίας. (εδώ)

 

18/8/2021

 

Στο 2,2% ενισχύθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Ιούλιο, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών και υψηλότερα από τον στόχο για 2% της ΕΚΤ, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις. Η Eurostat ανακοίνωσε ότι οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη διαμορφώνονται στο 2,2% τον Ιούλιο έναντι του 1,9% τον Ιούνιο. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018.Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός μειώθηκε 0,1% αντίστοιχα με τις μέσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων. (εδώ)

 

Αύξησαν τις προσλήψεις τους οι επιχειρήσεις της Ευρωζώνης κατά το δεύτερο τρίμηνο, καθώς τα περιοριστικά μέτρα χαλάρωσαν και η οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη. Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,5% το τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο, έπειτα από μείωση 0,2%. Η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 2% την ίδια περίοδο.Η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 4,7% το 2021, σύμφωνα με δημοσκόπηση οικονομολόγων που πραγματοποίησε το Bloomberg, με την Ιταλία και την Ισπανία να εμφανίζουν τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης εδώ και τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες. (εδώ)

 

17/8/2021

 

Η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμό 2% στο β΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της ευρωζώνης, Eurostat, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις καθώς η χαλάρωση των περιορισμών για τον κορονοϊό έδωσε ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα μετά από μια σύντομη ύφεση. Σε ξεχωριστή ανακοίνωση η Eurostat αναφέρει πως η απασχόληση στην ευρωζώνη αυξήθηκε 0,5% στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις. Η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ αναθεωρήθηκε ελαφρώς πτωτικά από τις αρχικές εκτιμήσεις της Eurostat για ανάπτυξη 13,7%, που ανακοινώθηκαν στο τέλος Ιουλίου. (εδώ)

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, τη διάθεση νέου προϊόντος με τη μορφή εγγυήσεων για τμήματα σύνθετης τιτλοποίησης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων υπό τη διαχείριση του ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από την έξαρση του κορονοϊού στα 22 συμμετέχοντα κράτη μέλη. Με προβλεπόμενο ειδικό προϋπολογισμό ύψους 1,4 δισ. ευρώ, το νέο προϊόν αναμένεται να κινητοποιήσει νέα δάνεια ύψους τουλάχιστον 13 δισ. ευρώ σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) που πλήττονται από την έξαρση της νόσου. Πρόκειται για σημαντική συμβολή στον συνολικό στόχο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων για την κινητοποίηση πρόσθετης χρηματοδότησης ύψους έως και 200 δισ. ευρώ στα 22 συμμετέχοντα κράτη μέλη. (εδώ)

 

Την πρώτη δόση των κεφαλαίων που της αναλογούν από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύψους 800 δισ. ευρώ, που έχει στόχο να βοηθήσει το μπλοκ να ανακάμψει από την πανδημία του κορονοϊού, έλαβε η Ισπανία. Στόχος του Ταμείου είναι να βοηθήσει την οικονομία της ΕΕ να γίνει πιο πράσινη και πιο ψηφιοποιημένη. Πιο συγκεκριμένα, η Ισπανία έλαβε το ποσό των 9 δισ. ευρώ από το σύνολο των 69,5 δισ. ευρώ που πρόκειται να λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης με τη μορφή επιχορηγήσεων τα επόμενα χρόνια, με στόχο την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων και των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στην πρόταση που έχει καταθέση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. (εδώ)

 

16/8/2021

 

Οι εισαγωγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 18% σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο, μετά την εμπορική συμφωνία για την περίοδο μετά το Brexit και την εφαρμογή της την 1η Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα επίσημα ευρωπαϊκά στατιστικά στοιχεία. Σύμφωνα με τη Eurostat, οι βρετανικές εξαγωγές προς την ΕΕ, μειώθηκαν, σε όρους αξίας, κατά 18,2% τους πρώτους έξι μήνες του 2021, σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2020.Αντίθετα, οι εξαγωγές της ΕΕ προς το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 5,5% σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με τη Eurostat.(εδώ)

 

Οι επενδυτές από όλο τον κόσμο φαίνεται ότι συνεχίζουν να εμπιστεύονται την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να οδηγήσει την ευρωζώνη έξω από την κρίση της πανδημίας. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των χωρών του Νότου οι οποίες έχουν υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, προκαλώντας χαμόγελα στις κυβερνήσεις που έχουν αυτή την περίοδο να αντιμετωπίσουν πολλές άλλες μεγάλες προκλήσεις. Είναι ενδεικτικό ότι το επιτόκιο για τα κρατικά ομόλογα 10ετούς διάρκειας της Ελλάδας έχει υποχωρήσει στα επίπεδα του 0,55%, με τη διαφορά του επιτοκίου αυτού (το «spread”) απέναντι στο αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο (Bund) να διαμορφώνεται λίγο πάνω από το 1%. Παρόμοιες είναι και οι αποδόσεις της Ιταλίας. (εδώ)

 

Η Ιταλία και η Ισπανία αναμένεται να καταγράψουν τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης το 2021, των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, σε μια ισχυρή ανάκαμψη η οποία θα βοηθήσει τις χώρες να ξεπεράσουν την ύφεση του προηγουμένου έτους.Το ισπανικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί 6,2% το 2021, ενώ η Ιταλία θα καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 5,6%.Σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Ιουλίου, πρόκειται για αύξηση 0,3% και 0,6% αντιστοίχως.Οι πιο θετικές προοπτικές αναδεικνύουν πώς η Νότια Ευρώπη, για χρόνια συνδεδεμένη με κρίσεις χρέους και οικονομική εξασθένηση, ίσως είναι σε θέση να αλλάξει σελίδα. (εδώ)

 

13/8/2021

 

Οι ισπανικές τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 2,9% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας NSI, έναντι του 2,7% τον Ιούνιο και αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις.Οι εναρμονισμένες με την ΕΕ τιμές, σημείωσαν άνοδο 2,9% σε σχέση με πέρυσι, υψηλότερα από το 2,5% τον Ιούνιο και αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις.Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, διαμορφώθηκε στο 0,6% σε ετήσια βάση, έναντι του 0,2% στον Ιούλιο. (εδώ)

 

Η γερμανική κυβέρνηση αναμένει ότι η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού θα είναι προσωρινή καθώς αποδίδεται κυρίως σε έκτακτες συνθήκες οι οποίες θα υποχωρήσουν στις αρχές του επομένου έτους, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας.Ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία διαμορφώθηκε σε υψηλό 13 ετών τον Ιούλιο,  οδηγώντας το σωματείο των εργαζόμενων στον τομέα των υπηρεσιών Verdi να ζητήσουν άμεσα "ισχυρές αυξήσεις μισθών”."Δεν αναμένεται μια συνεχής αύξηση του πληθωρισμού, με βάση τα σημερινά δεδομένα” ανέφερε το υπουργείο στη μηνιαία του έκθεση."Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενδείξεις για ένα σπιράλ αυξήσεων στις μισθούς που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μόνιμα υψηλό πληθωρισμό”.Κύριος παράγοντας στην άνοδο του πληθωρισμού ήταν οι επιπτώσεις από την προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στο β΄ εξάμηνο του 2020, αναφέρει το υπουργείο, προσθέτοντας ότι αναμένει ο πληθωρισμός να μειωθεί σημαντικά μόλις τελειώσουν αυτές οι επιδράσεις. (εδώ)

 

Εκρηκτική αύξηση κατέγραψε τον Ιούνιο το εμπορικό πλεόνασμα της ζώνης του ευρώ σε σχέση με τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι εξαγωγές αυξήθηκαν ταχύτερα από τις εισαγωγές μήνας.Η Eurostat ανέφερε ότι το πλεόνασμα ανήλθε σε 18,1 δισ. ευρώ, έναντι 7,5 δισ. ευρώ τον Μάιο.Οι εξαγωγές από την ζώνη του ευρώ ανήλθαν σε 209,9 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, αυξημένες σε ποσοστό 22% σε μηνιαία βάση. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 17% στα 191,8 δισ. ευρώ.Σε ετήσια βάση, το εμπορικό πλεόνασμα μειώθηκε ελαφρώς από τον Ιούνιο του 2020, όταν ήταν 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε σύγκριση με πέρυσι, οι εισαγωγές της ζώνης του ευρώ αυξήθηκαν ταχύτερα από τις εξαγωγές. (εδώ)

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε, ότι εκταμίευσε 24,9 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ιταλία σε προχρηματοδότηση, που ισοδυναμεί με το 13% της επιχορήγησης και του δανείου της χώρας στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF).Η Ιταλία είναι μία από τις πρώτες χώρες που λαμβάνουν προχρηματοδότηση βάσει του RRF. Η προχρηματοδότηση θα βοηθήσει στην έναρξη της εφαρμογής των κρίσιμων επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών μέτρων που περιγράφονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ιταλίας. Η χώρα πρόκειται να λάβει συνολικά 191,5 δισεκατομμύρια ευρώ καθ ‘όλη τη διάρκεια ζωής του σχεδίου της (68,9 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και 122,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια). (εδώ)

 

12/8/2021

 

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, το Σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία, η επικαιροποιημένη Νέα βιομηχανική στρατηγική για την Ευρώπη, η Δέσμη μέτρων προσαρμογής στον στόχο του 55 % που παρουσιάστηκε μέσα στον Ιούλιο, αποτελούν μέσα καθοριστικής σημασίας για τη μετουσίωση των δημόσιων συζητήσεων σε καθημερινή πραγματικότητα παντού στην Ευρώπη.Οι πρώτες ύλες, και ιδίως οι κρίσιμες πρώτες ύλες, βρίσκονται στον πυρήνα αυτής της διαδικασίας. Η ψηφιοποίηση και η ενίσχυση του οικολογικού προσανατολισμού της βιομηχανίας και της κοινωνίας της ΕΕ προϋποθέτει τεχνολογίες οι οποίες εξαρτώνται από τις πρώτες ύλες.Το Σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, για το οποίο η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) δημοσίευσε τη γνωμοδότησή της CCMI/177, είναι ένα καλό μέσο που συνδυάζει μέτρα για τη διόρθωση των υφιστάμενων ελλείψεων με δράσεις για τον μετριασμό πιθανών μελλοντικών προβλημάτων. Η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι οι δράσεις που σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι απαραίτητες για τη διατήρηση και την ενίσχυση της βιομηχανικής βάσης της ΕΕ. (εδώ)

 

Οι μεγάλες ιταλικές τράπεζες (UniCredit, Intesa Sanpaolo, Banco BPM, Banca MPS και BPER) ανέφεραν συνολικά καθαρά κέρδη περίπου 3 δισ. ευρώ το 2ο τρίμηνο του 2021, από 1 δισεκατομμύριο ευρώ το 2ο τρίμηνο του 2020 (γράφημα 1).Συνολικά, το πρώτο εξάμηνο του 2021 έκλεισε με καθαρό κέρδος 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, έναντι καθαρής ζημίας 594 εκατομμυρίων ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2020 που ενσωμάτωσε τις συνέπειες της πανδημίας, το κόστος αναδιάρθρωσης και απομειώσεις περιουσιακών στοιχείων.Όπως αναφέρει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS η ανάκαμψη των εσόδων, που ξεκίνησε το δεύτερο εξάμηνο του 2020, πήρε δυναμική με την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας μετά την πρόοδο της διάθεσης εμβολιασμού για τον COVID-19 σε συνδυασμό με τα μέτρα στήριξης. (εδώ)

 

11/8/2021

 

Νέο πακέτο βοήθειας ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ για την επιτάχυνση του εμβολιασμού κατά της COVID-19 στην Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Λευκορωσία, τη Γεωργία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία, ενέκρινε 11/8/2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, με το εν λόγω πακέτο βοήθειας, η συνολική βοήθεια της ΕΕ προς τις χώρες εταίρους και συγκεκριμένα τις έξι χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία), αυξάνεται από 40 εκατομμύρια ευρώ σε 75 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων COVID-19 και την επιτάχυνση των εκστρατειών εμβολιασμού. (εδώ)

 

Ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία για τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στο 3,8%, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας, μέτρηση που κινείται εντός την αρχικής εκτίμησης και εντός των προβλέψεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.Σε μηναίο επίπεδο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 0,9%, εντός την αρχικής εκτίμησης και εντός των προβλέψεων των αναλυτών. (εδώ)

 

Η ανάπτυξη και εγχώρια παραγωγή του εμβολίου κατά της covid-19 από τη γερμανική start-up BioNTech θα μπορούσε να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας έως και κατά 0,5% το 2021, εκτίμησε ο οικονομολόγος Sebastian Dullien στο Reuters.Ειδικότερα, η γερμανική οικονομία εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί κατά περίπου 4% το τρέχον έτος, μετά τη "βουτιά" 4,6% που κατέγραψετο 2020 λόγω της πανδημίας. Αυτό σημαίνει ότι η BionTech και η πρωτοποριακή ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού που βασίζεται στην τεχνολογία mRNA θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει περίπου το ένα όγδοο της συνολικής αύξησης του ΑΕΠ το 2021, με βάση τις εκτιμήσεις του επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης του Ινστιτούτου Μακροοικονομικής Πολιτικής (IMK). (εδώ)

 

10/8/2021

 

Το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία επιδεινώθηκε για τρίτο μήνα συνεχόμενο τον Αύγουστο, εν μέσω ανησυχιών ότι η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και ένα τέταρτο κύμα, θα μπορούσε να ανακόψει την ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.Το ινστιτούτο οικονομικών ερευνών ZEW ανακοίνωσε ότι το οικονομικό κλίμα των επενδυτών υποχώρησε στις 40,4 μονάδες από τις 63,3 μονάδες πριν από έναν μήνα.Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση στις 56,7 μονάδες. "Αυτό υποδηλώνει αυξημένο κίνδυνο για τη γερμανική οικονομία, όπως από ένα πιθανό δ΄ κρούσμα που μπορεί να ξεκινήσει το φθινόπωρο ή μια επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα”, ανέφερε ο πρόεδρος του ZEW, Achim Wambach.(εδώ)

 

Η πτωτική τάση που παρατηρήθηκε στις στατιστικές άνθρακα στην ΕΕ συνεχίστηκε και το 2020. Επηρέασε τόσο τον λιθάνθρακα όσο και τον λιγνίτη, καθώς και την παραγωγή και την κατανάλωση του καθενός από αυτούς.Συνεχίζοντας την πτωτική πορεία από το 1990, η μείωση της κατανάλωσης και των δύο τύπων άνθρακα επιταχύνθηκε το 2019. Σε σύγκριση με το 2018, η κατανάλωση λιθάνθρακα μειώθηκε κατά 35% το 2020 και λιγνίτη κατά 33%.Τα μηνιαία στοιχεία του 2020 δείχνουν ότι η πανδημία COVID-19 είχε επιπτώσεις στην παραγωγή και κατανάλωση άνθρακα, αλλά η πλήρης έκταση της επιρροής της πανδημίας στην παραγωγή και κατανάλωση άνθρακα θα είναι σαφέστερη τα επόμενα χρόνια. Το 2020, η ΕΕ παρήγαγε 56 εκατομμύρια τόνους λιθάνθρακα , 80% λιγότερο από την παραγωγή του το 1990. Ο αριθμός των κρατών μελών που παράγουν το συγκεκριμένο είδος άνθρακα μειώθηκε επίσης έκτοτε, από 13 το 1990 σε δύο μόνο κράτη μέλη το 2020: στην Πολωνία, αντιπροσωπεύει το 96% της συνολικής παραγωγής της ΕΕ και στην Τσεχία. (εδώ)

 

9/8/2021

 

«Ο ρόλος της ΕΚΤ δεν είναι να αναλάβει την προστασία της φερεγγυότητας των κρατών» σημείωσε ο κ. Βάιντμαν, ο οποίος είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Αν ο πληθωρισμός αυξηθεί σημαντικά, η ΕΚΤ θα πρέπει να δράσει όπως ορίζει η εντολή της για την προστασία της σταθερότητας των τιμών, τόνισε ο ίδιος σύμφωνα με το Reuters. «Πρέπει να ξεκθαρίσουμε ξανά και ξανά ότι θα συσφίξουμε τη νομισματική πολιτική αν το απαιτήσει η σταθερότητα» πρόσθεσε.(εδώ)

 

Με σταθερούς ρυθμούς κλείνουν επιχειρήσεις στην Κύπρο με την ανοδική πορεία να γίνεται εμφανής από το 2015 και μετά.Παρά τα εργαλεία που παρέχει στους επιχειρηματίες η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας, κάποιοι επιδιώκουν το κλείσιμο της εταιρίας παρά την εξεύρεση τρόπων για διατήρησή της. Το lockdown επηρέασε τη λειτουργία πολλών επιχειρήσεων, ωστόσο, οι συνέπειες της πανδημίας θα φανούν περισσότερο τους επόμενους μήνες, όταν επιχειρήσεις απευθυνθούν για βοήθεια στην Υπηρεσία Αφερεγγυότητας.Πάνω από 19 χιλ. είναι οι εκούσιες εκκαθαρίσεις που έγιναν στην Κύπρο την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας, ενώ τα διατάγματα εκκαθάρισης εταιριών ξεπερνούν τα 1300. Από την ανάλυση των στοιχείων της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας, οι συνολικές εκούσιες εκκαθαρίσεις το  2020 ήταν 2.235 από 2.097 το 2019, 2.378 το 2018 και 2.497 το 2017. (εδώ)

 

Οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Ιούνιο, παρά τα επίμονα προβλήματα στον εφοδιασμό της μεταποίησης, σύμφωνα με τα στοιχεία, υποδηλώνοντας μια σταθερή ανάκαμψη στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.Οι εποχικά προσαρμοσμένες εξαγωγές αυξήθηκαν 1,3% σε μηνιαία βάση, μετά από την αναθεωρημένη άνοδο 0,4% τον Μάιο, τονίζει η στατιστική υπηρεσία.Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 0,6% μετά από την αύξηση 3,4% στον προηγούμενο μήνα.Το εμπορικό πλεόνασμα διευρύνθηκε στα 13,6 δισ. Ευρώ ΄έναντι του αναθεωρημένου 12,8 δισ. Ευρώ τον Μάιο. (εδώ)

 

Η γαλλική οικονομία έτρεξε με ρυθμό 1%-1,5% χαμηλότερα από τα επίπεδα προ κορονοϊού τον Ιούλιο, σύμφωνα με έρευνα της Bank of France, καθως η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της ευρωζώνης βγήκε από το lockdown αλλά εφαρμόζει νέα πρωτόκολλα για να αντιμετωπίσει τον ιό.Η τράπεζα της Γαλλίας αναμένει ότι η δραστηριότητα θα είναι σταθερή στον κλάδο των υπηρεσιών, αλλά πρόσθεσε πως μέτρα όπως το "health pass” για τον κορονοϊό -που απαιτείται από εστιατόρια και μπαρ- θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον τομέα των υπηρεσιών τροφίμων.Τα στοιχεία του προηγουμένου μήνα έδειξαν ότι η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε 0,9% στο β΄ τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Συνολικά για το 2021 η Γαλλία έχει θέσει στόχο την ανάπτυξη 6%. (εδώ)


 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.