Η εξέλιξη των μεγεθών του τραπεζικού συστήματος

14 Σεπτεμβρίου 2021, 09:15 | Χ&Α - 232

Η εξέλιξη των μεγεθών του τραπεζικού συστήματος

 

 

 

Η εξέλιξη των μεγεθών του τραπεζικού συστήματος

 


Μέσα από τον πίνακα των συγκεντρωτικών μεγεθών των τραπεζών (περιλαμβάνει τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και την Τράπεζα Αττικής), μπορούμε να παρακολουθήσουμε τη διαχρονική εξέλιξη των βασικών μεγεθών του τραπεζικού συστήματος και να δούμε την πορεία, από την πτώση τους, μετά το 2015, μέχρι σήμερα.

Δείτε τον πίνακα σε περιβάλλον excel, εδώ.

Η εξέλιξη των μεγεθών δείχνει ότι, το τραπεζικό σύστημα, δεν έχει ισορροπήσει ακόμη. Όμως, υπάρχει μία εντυπωσιακή βελτίωση που εντοπίζεται στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (στο 21,3% - Πίνακας 2), στην αύξηση του Ενεργητικού και στην αύξηση των καταθέσεων. Η εξέλιξη αυτή δείχνει την επερχόμενη ισορροπία στα βασικά μεγέθη του ισολογισμού, τα οποία με τη σειρά τους θα επιτρέψουν την αύξηση των χορηγήσεων και συνεπώς τη βελτίωση των εσόδων.

Παράλληλα, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι, η πτώση των επιτοκίων έχει ολοκληρωθεί και ότι, κάθε κίνηση των επιτοκίων στο μέλλον, θα είναι προς ανοδική κατεύθυνση, κάτι που θα βελτιώσει το επιτοκιακό περιθώριο και έτσι, τα οργανικά έσοδα της κάθε τράπεζας.

Στο ίδιο διάστημα, βρίσκεται σε εξέλιξη μία σημαντική μείωση των εξόδων λειτουργίας, η οποία μειώνει την αρνητική επίδραση από τη μείωση των οργανικών εσόδων. Το σημαντικό όμως είναι ότι, τα έξοδα λειτουργίας θα εξακολουθούν να διατηρούνται χαμηλά, όταν τα οργανικά έσοδα αρχίσουν να αυξάνονται.

Συμπερασματικά, το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται κοντά σε ένα “σημείο καμπής”. Καθώς συνεχίζεται η μείωση των “κόκκινων δανείων” και απελευθερώνονται κεφάλαια (παράλληλα με την αύξηση των καταθέσεων), το ζητούμενο είναι η διαδικασία αύξησης των χορηγήσεων. Αυτό θα μεταβάλλει την εικόνα του συστήματος, θα το εισαγάγει σε πραγματική κερδοφορία και θα ανατρέψει τη στασιμότητα του κλάδου στη χρηματιστηριακή αγορά.

Δείτε τον πίνακα σε περιβάλλον excel, εδώ.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.