Η εξέλιξη του ΑΕΠ, καταλύτης για την πορεία της αγοράς

14 Σεπτεμβρίου 2021, 07:40 | Χ&Α - 232

Αν κάνουμε μία αναδρομή όσων συνέβησαν στην περίοδο από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι και σήμερα, θα αποδεχτούμε ότι, η συμπεριφορά της χρηματιστηριακής αγοράς, υπήρξε λογική και συνεπής -η συμπεριφορά της αγοράς, εκ των υστέρων, πάντα αποδεικνύεται ως “λογική και συνεπής”.

Τον Ιανουάριο του 2020, επικρατούσε αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας, η (τότε, νέα ακόμη) κυβέρνηση βρισκόταν στα πρώτα στάδια της υλοποίησης ενός φιλόδοξου οικονομικού και κοινωνικού προγράμματος, η διεθνής οικονομία αναπτύσσονταν με θετικούς ρυθμούς και οι διεθνείς αγορές κινούνταν, σχεδόν ομαδικά, προς νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Στις 24 Ιανουαρίου 2020, ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 948,64 μονάδες, το υψηλότερο σημείο της πορείας του, μετά το Δεκέμβριο του 2014.

Τότε, σημειώθηκε η μεγάλη ανατροπή της πανδημίας. Μέσα σε ελάχιστο διάστημα, ο Γενικός Δείκτης κατέρρευσε μέχρι και το -απίστευτο- επίπεδο των 484,40 μονάδων και ακολούθησε ένα διάστημα έντονης αβεβαιότητας για την εξέλιξη της πανδημίας και την επιβίωση της οικονομίας και της κοινωνίας, μέσα σ’ αυτή. Η πανδημία υπήρξε ο παράγοντας που έφερε το απρόβλεπτο και το ανατρεπτικό και επηρέασε τις εξελίξεις από το Φεβρουάριο του 2020, μέχρι και σήμερα. Το ίδιο συνέβη σε όλο το κόσμο, με τη διαφορά ότι, οι βάσεις των οικονομιών των περισσότερων αναπτυγμένων οικονομιών ήταν ισχυρότερες, ώστε να αντέξουν καλύτερα στο πλήγμα της παγκόσμιας πανδημίας, αλλά και να ανακάμψουν ισχυρότερα και ταχύτερα, όταν αυτή φάνηκε ότι μπορεί να διευθετηθεί.

Στην περίοδο από το Φεβρουάριο του 2020, μέχρι και σήμερα, η ελληνική οικονομία, η ψυχολογία της κοινωνίας και ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου, ακολούθησαν τις διακυμάνσεις που προκαλούσε η εξέλιξη της πανδημίας.

Έχουμε, εδώ και καιρό, επισημάνει ότι, η πανδημία, έχει πλέον πάψει να συνιστά τον “απόλυτο” παράγοντα για την εξέλιξη των οικονομιών και την κίνηση των αγορών. Ακόμη και αν αυτό δεν είναι απόλυτα ορθό, ισχύει σε μεγάλο βαθμό. Οι κοινωνίες και οι οικονομίες, προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα και πλέον, δημιούργησαν μία “νέα κανονικότητα” που τους επιτρέπει να εξελίσσονται χωρίς τους περιορισμούς και το φόβο της πρώτης περιόδου.

Κατά την άποψή μας, η ανακοίνωση της εξέλιξης του ΑΕΠ του β’ τριμήνου, όπου καταγράφηκε άνοδος κατά 16,2% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2020 και κατά 3,4% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2021 (εδώ), είναι το καταλυτικό γεγονός το οποίο μας επιτρέπει να “δούμε” την εικόνα εξέλιξης της ελληνικής οικονομίας -τουλάχιστον- για το επόμενο διάστημα των επομένων 18 μηνών. Αυτό, όχι μόνον επειδή ο ρυθμός της ανάπτυξης ήταν πολύ υψηλότερος των προσδοκιών όλων, αλλά και επειδή, μετά την εξέλιξη του β’ τριμήνου, αλλά και τα μηνύματα που έρχονται από κάθε κατεύθυνση για την εξέλιξη του τουρισμού -και της οικονομίας γενικότερα- δημιουργούνται τεκμηριωμένες εκτιμήσεις για, επίσης θεαματική, βελτίωση στα δύο επόμενα τρίμηνα, τα οποία είναι τα “ισχυρότερα” τρίμηνα του έτους.

Αν η πρόβλεψη της Κυβέρνησης για ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 5,9% για το σύνολο του 2021, επιβεβαιωθεί, τότε θα μπορούμε να προσδοκούμε ιδιαίτερα θετικές εξελίξεις και στο Χρηματιστήριο. Το στοιχείο αυτό άλλωστε, υποστηρίζεται και από τη θεαματική εξέλιξη των μεγεθών των εισηγμένων εταιριών κατά το α’ εξάμηνο του έτους.

Εάν τα παραπάνω επιβεβαιωθούν, δεν υπάρχει αμφιβολία για την εξέλιξη του Χρηματιστηρίου στα επόμενα, δύο τουλάχιστον χρόνια και την επιβεβαίωση αυτού που συμβαίνει πάντα: Στην πρώτη φάση μίας νέας ιστορικής περιόδου της χώρας και της οικονομίας, τα μεγέθη κινούνται ανοδικά και ο χρηματιστηριακός δείκτης ανακάμπτει έντονα σε σχέση με την πτώση που προηγήθηκε στα προηγούμενα χρόνια.

Βεβαίως, όπως συμβαίνει πάντα, υπάρχουν ζητήματα που προκαλούν ανησυχία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ζητήματα αυτά δεν είναι “κύρια” ώστε να αλλάξουν τη φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων. Ένα τέτοιο ζήτημα, στο εσωτερικό της χώρας, είναι η τελική διευθέτηση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος. Αυτό δείχνει ότι σταδιακά επιλύεται και δεν αναμένονται ανατροπές. Ένα άλλο ζήτημα είναι η εξέλιξη της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, όμως, από τη συμπεριφορά της Κυβέρνησης, εκτιμάται ότι υπάρχει κάποιος σχεδιασμός και έχουν γίνει οι σχετικές διαβουλεύσεις με τους δανειστές.

Η ανάπτυξη του διεθνούς πληθωρισμού, είναι ένα σοβαρό θέμα, το οποίο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε “κύριο” και να προκαλέσει σοβαρές ανατροπές. Η πολιτική των κεντρικών τραπεζών και η επίτευξη ισορροπίας στο ζήτημα αυτό, θα επιδράσει σημαντικά στην πορεία των διεθνών αγορών, οι οποίες, με τη σειρά τους, επιδρούν και στο ελληνικό Χρηματιστήριο.

Η εκτίμησή μας -όπως περιγράφεται και εδώ- είναι ότι, ο πληθωρισμός θα τιθασευθεί και ότι δε θα υπάρξουν μεγάλες ανατροπές στην πορεία των πραγμάτων. Αυτή άλλωστε είναι και η εκτίμηση των περισσότερων -επίσημων- φορέων και παραγόντων. Αν η εκτίμηση αυτή επιβεβαιωθεί, η εξέλιξη στους επόμενους μήνες θα είναι θετική και αισιόδοξη.


Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.