Wall Street – Ο πληθωρισμός θα κρίνει το χρονοδιάγραμμα του tapering

13 Σεπτεμβρίου 2021, 10:16 | Διεθνής Οικονομία

Wall Street – Ο πληθωρισμός θα κρίνει το χρονοδιάγραμμα του tapering

Πλούσια είναι η ατζέντα της ερχόμενης εβδομάδας για τη Wall Street, με τους δείκτες του πληθωρισμού σε πρώτο πλάνο δεδομένης και της κρισιμότητας τους για την έκβαση της επικείμενης συνεδρίασης της Federal Reserve, στις 21-22 Σεπεμβρίου.

Πραγματικά, η δημοσίευση του δείκτη τιμών καταναλωτή την Τρίτη αναπόφευκτα θα επηρεάσει το κλίμα στην αγορά, καθώς ουσιαστικά θα κάνει τη διαφορά μεταξύ της πιθανότητας η έναρξη του tapering να «κλειδώσει» μέσα στο Σεπτέμβριο ή να μετατεθεί για το συμβούλιο του Νοεμβρίου (τον Οκτώβριο δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση του αρμόδιου συμβουλίου της FOMC). Αυτό τουλάχιστον επισημαίνουν οι περισσότεροι αναλυτές στις δηλώσεις τους.

Ο πληθωρισμός και το tapering

Αναφορικά με τις εκτιμήσεις, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για αύξηση του δείκτη κατά 0,4% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο και κατά 5,3% σε ετήσια βάση. Θυμίζουμε ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, έδειξε εκτίναξη του κατά 8,3% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Αν και τα τελευταία στοιχεία από το μέτωπο της απασχόλησης ήταν κάπως απογοητευτικά, με την έκθεση του Αυγούστου να δείχνουν την προσθήκη μόλις 235.000 θέσεων εργασίας ένα ισχυρό άλμα στον πληθωρισμό αναπόφευκτα θα ενισχύσει τη δυναμική των «γερακιών» στο συμβούλιο που θέλουν την έναρξη της επιβράδυνσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων το ταχύτερο δυνατό.

Η καταναλωτική αγορά

Την κατάσταση της αγοράς θα φωτίσουν επίσης τα στοιχεία για τα επίπεδα της βιομηχανικής παραγωγής, που θα δημοσιευτούν την Πέμπτη, καθώς και τα σημαντικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις που ανακοινώνονται την ίδια ημέρα σε συνδυασμό με το δείκτη καταναλωτικού κλίματος που θα δημοσιευτεί την Παρασκευή. Με δεδομένο ότι τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται συνεχώς φέρνοντας στο προσκήνιο τη σκλήρυνση των μέτρων και τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, οι επενδυτές περιμένουν με ενδιαφέρον να διαπιστώσουν πως έχουν αντιδράσει οι καταναλωτές.

Εξάλλου, ο συνδυασμός του αυξημένου πληθωρισμού και της επιβράδυνσης των δαπανών έχουν αρχίσει να φουντώνουν τη συζήτηση περί πιθανής απειλής δημιουργίας συνθηκών στασιμοπληθωρισμού. Ειδικά δε, με δεδομένο πως πολλοί αναλυτές και διεθνείς οίκοι έχουν προχωρήσει σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων τους για τους ρυθμούς ανάπτυξης του τρίτου τριμήνου. Αν και οι περισσότεροι για την ώρα έχουν αφήσει αμετάβλητες τις προβλέψεις για το τέταρτο τρίμηνο.

Διόρθωση στο χρηματιστήριο

Υπό το πρίσμα αυτό, αρκετοί χρηματιστηριακοί αναλυτές εκτιμούν ότι επίκειται διόρθωση στη Wall Street, κάτι που είναι ούτως ή άλλως σύνηθες την περίοδο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, αλλά με καταλύτη τη συνεδρίαση της Fed η τάση αυτή θα επιταχυνθεί. Κυρίως δε, αν η ζυγαριά στο συμβούλιο κλείνει προς την πλευρά των γερακιών!

 

Πηγή: ot.gr