Ανάσα με δύο κινήσεις στην αγορά ακινήτων

13 Σεπτεμβρίου 2021, 10:25 | Ελληνική Οικονομία

Ανάσα με δύο κινήσεις στην αγορά ακινήτων

Ο αποταμιευτής βλέπει τις αποταμιεύσεις του στην τράπεζα να χάνουν την αξία τους μέρα με την ημέρα καθώς τα μηδενικά επιτόκια δεν διασφαλίζουν ούτε καν τη «ζημιά» που κάνει ο πληθωρισμός. Θέλουν να στραφούν στο ακίνητο καθώς βλέπουν ότι εκεί είναι εφικτή μια μεικτή απόδοση της τάξεως του 4-5%. Και όταν κάνουν την επένδυση, εκτός από την ταλαιπωρία και το πολύ υψηλό «κόστος εισόδου», συνειδητοποιούν ότι πρέπει να πληρώνουν και έναν φόρο κατοχής ο οποίος μάλιστα προσαυξάνεται κάθε φορά που μεγαλώνει η επένδυση (σ.σ βλέπε συμπληρωματικό φόρο).

Και όχι μόνο αυτό. Όταν έρχεται η ώρα να μεταβιβαστεί η επένδυση στο παιδί, πληρώνεται και «φόρος εξόδου» από την επένδυση, ο λεγόμενος φόρος γονικών παροχών που καλά κρατεί εδώ και τουλάχιστον 40 χρόνια. Από το Σάββατο το βράδυ, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να βάλει ένα τέλος σε αυτό τον παραλογισμό και να επιτρέψει σε όσους θέλουν να επενδύσουν στο ακίνητο να το πράξουν χωρίς τον φόβο είτε του συμπληρωματικού φόρου (πρώην ΦΜΑΠ) είτε του φόρου γονικής παροχής.

Από το 2022, όποιος αγοράζει ένα διαμέρισμα ή ένα οικόπεδο, θα γνωρίζει από την αρχή το ετήσιο ποσό που θα πρέπει να καταβάλλει στην εφορία, ένα ποσό το οποίο δεν θα μεταβάλλεται παρά μόνο αν ακριβύνει η τιμή των ακινήτων στην περιοχή παρασύροντας προς τα πάνω και την αντικειμενική αξία. Το αν ο συγκεκριμένος επενδυτής θα αγοράζει ή θα πουλάει άλλα ακίνητα, δεν θα παίζει κανέναν απολύτως ρόλο καθώς ο ΕΝΦΙΑ από φόρος περιουσίας (τουλάχιστον για αυτούς που έχουν ακίνητα άνω των 250.000 ευρώ) θα γίνει φόρος επί εκάστου ακινήτου.

Με αυτές τις δύο αλλαγές, την περαιτέρω απλοποίηση της διαδικασίας μεταβίβασης ενός ακινήτου η οποία θα γίνεται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά και χωρίς τα άπειρα δικαιολογητικά, τα κίνητρα για τις ενεργειακές αναβαθμίσεις (ακόμη και για ατομικές επιχειρήσεις όπως εξαγγέλθηκε προχθές στην Θεσσαλονίκη με τον πρωθυπουργό να αναφέρεται στο εργαλείο των υπεραποσβέσεων) η κυβέρνηση θέλει να δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην αγορά ακινήτων γνωρίζοντας ότι είναι πολύ ισχυρό εργαλείο για την τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας. Τι θέλει πρακτικά να πετύχει η κυβέρνηση;

Το ακίνητο να αλλάζει χέρια σε λίγες ημέρες και όχι σε πολλές εβδομάδες

Ο ιδιοκτήτης να γνωρίζει ότι κάθε μήνα θα πληρώνει ένα ποσό για τον ΕΝΦΙΑ και θα τελειώνει με την εφορία τουλάχιστον σε ότι αφορά στους φόρους περιουσίας. Γι’ αυτό και εκτός από την αλλαγή φιλοσοφίας του ΕΝΦΙΑ (θα υπολογίζεται επί εκάστου ακινήτου) θα αλλάξει και ο τρόπος καταβολής: 10 τουλάχιστον μηνιαίες δόσεις.

Ο ιδιοκτήτης να γνωρίζει ότι αν χρειαστεί μεταβιβάσει το ακίνητο για οποιονδήποτε λόγο στα παιδιά του, δεν θα χρειαστεί να πληρώσει και πάλι την εφορία.

ΟΙ επενδυτές ακινήτων πρακτικά απελευθερώνονται. Αντί να σκέφτονται πώς θα «σπάσουν» την περιουσία τους για να γλιτώσουν τον συμπληρωματικό φόρο δαπανώντας χρήματα σε αχρείαστες ενδοοικογενειακές μεταβιβάσεις, θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε ποιο παραγωγικές επενδύσεις. Και αντί να σκέφτονται αν θα δώσουν στα παιδιά τους μόνο την ψιλή κυριότητα αντί για την επικαρπία για να γλιτώσουν φόρους μετά θάνατον θα μπορούν να πάψουν να ασχολούνται με το πόσο συμφέρει και πότε όχι να γίνει μια γονική παροχή.

Ισως, μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού, να σταματήσει η κοσμοσυρροή προς τα συμβολαιογραφικά γραφεία που είχε προκαλέσει η επικείμενη ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών. Δεν θα είναι όμως για κακό. Καλύτερα να αλλάζουν χέρια τα ακίνητα για ουσιαστικούς λόγους, παρά για τα… μάτια της εφορίας.

 

Νίκος Ζαργάνης

Πηγή: liberal.gr