Bank of America: Στα 100 δολάρια το πετρέλαιο αν πέσουν οι θερμοκρασίες

13 Σεπτεμβρίου 2021, 15:59 | Διεθνής Οικονομία

Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να φτάσουν έως και στα 100 δολάρια το βαρέλι, εάν ο χειμώνας αποδειχθεί βαρύς, ανεβάζοντας τη ζήτηση,  προβλέπει η Bank of America.

Σημειώνεται ότι οι τιμές του πετρελαίου έφτασαν μέχρι τα 75 δολάρια ανά βαρέλι τον Ιούνιο, αλλά στη συνέχεια έπεσαν κοντά στα 60 δολάρια και το τελευταίο διάστημα κινούνται στην περιοχή των 70 δολαρίων.

Όπως εξηγεί η Bank of America, η αυξημένη παραγωγή από τη Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη του OPEC+ έχει αντισταθμίσει την ενισχυμένη ζήτηση. «Άσχετα από τους κατά καιρούς πετρελαϊκούς πολέμους, ο OPEC+ ενεργεί και πάλι για να σταθεροποιήσει τις τιμές του πετρελαίου, όπως έχει κάνει ιστορικά», σημειώνουν οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου.

Όμως, καθώς η τιμή του φυσικού αερίου ανεβαίνει, η πτώση της θερμοκρασίας θα μπορούσε να πυροδοτήσει μία στροφή στο πετρέλαιο, η οποία θα ενισχύσει τις τιμές.

Σημαντικό ράλι του πετρελαίου βλέπει και η Goldman Sachs, ειδικά εάν καταρρεύσει η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν. Ο οίκος διαπιστώνει ότι η αγορά είναι ελλειμματική, ως αποτέλεσμα της απογοητευτικής αύξησης της παραγωγής του OPEC+, της επιβάρυνσης της παραγωγής των εκτός-ΟΠΕ χωρών από καθυστερήσεις στα projects και των επιπτώσεων του τυφώνα Αΐντα στην αμερικανική παραγωγή.

Στο πλαίσιο αυτό, η Goldman Sachs επιβεβαιώνει την τιμή-στόχο των 80 δολαρίων που έχει δώσει για το τέταρτο τρίμηνο.

 

Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από Marketwatch