Περιμέναμε κάτι καλύτερο από τη σημερινή συνεδρίαση (13/9/2021)

13 Σεπτεμβρίου 2021, 18:11 | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση

Περιμέναμε κάτι καλύτερο από τη σημερινή συνεδρίαση (13/9/2021)

Περιμέναμε κάτι καλύτερο από τη σημερινή συνεδρίαση. Τόσο σε μονάδες Γενικού Δείκτη, όσο και σε αξία συναλλαγών (έφθασε μόλις στα 62,76 εκατομμύρια, υψηλότερο από τις προηγούμενες μέρες, αλλά αρκετά κάτω και από το μέχρι σήμερα ημερήσιο μέσο όρο του έτους, που φτάνει περίπου στα € 73 εκατομμύρια).

Περιμέναμε κάτι καλύτερο για τρεις λόγους: α) Για τη θεαματική αύξηση του ΑΕΠ, η οποία μπορεί να ανακοινώθηκε την περασμένη Τρίτη, αλλά “επικοινωνήθηκε” και έγινε αντιληπτή, στις μέρες που ακολούθησαν. β) Για τη μεγάλη επιτυχία της ΔΕΗ στην πώληση της ΔΕΔΔΗΕ -και κυρίως για το τίμημα που πέτυχε- αφού δε γνωρίζουμε ακόμη με ακρίβεια, τί κενά θα δημιουργήσει η πώληση αυτή στην κερδοφορία του Ομίλου. γ) Για την ικανοποιητική άνοδο των ευρωπαϊκών αγορών, αλλά και τη θετική πορεία των αμερικανικών παραγώγων, όλη μέρα.

 

Μας ενοχλεί που ο ΓΔ δεν ανέβηκε όσο θα έπρεπε; Όχι, δε μας ενοχλεί. Όπως αναφέρουμε και στο άρθρο του περιοδικού για την αγορά (βρίσκεται στο preview - δείτε εδώ), μετά την ανακοίνωση του ΑΕΠ του β’ τριμήνου, οι ανησυχίες μας για την εξέλιξη της πορείας της αγοράς κατά τους επόμενους μήνες, μειώνονται σημαντικά. Η πορεία της οικονομίας είναι το πιο σημαντικό στοιχείο για μία χρηματιστηριακή αγορά. Αν η ελληνική οικονομία, όντως ξεφύγει αναπτυξιακά -και μάλλον θα το κάνει- δεν έχουμε να φοβηθούμε για κάτι. Το Χρηματιστήριο θα ακολουθήσει τη φυσιολογική ανοδική πορεία που ακολουθούν οι χρηματιστηριακές αγορές σε τέτοιες περιπτώσεις.

 

Συνεπώς, περιορίζουμε τις ανησυχίες μας. Τόσο για την αγορά, όσο και για τις μετοχές. Η αγορά θα κάνει τον “κύκλο” της και όλες οι “βάρκες” θα ανέβουν κατά τη διάρκεια της χρηματιστηριακής “πλημμυρίδας”. Περισσότερο θα ανέβουν οι μετοχές των εταιριών που πάνε καλά.

 

Να παρακολουθείτε τις προβλέψεις (εδώ). Γίνεται συστηματική δουλειά από την πλευρά μας. Ήδη αυτό αρχίζει και φαίνεται. Μπορεί, μερικές προβλέψεις να πέσουν έξω. Όμως, δε θα πέσουν έξω προς την κατεύθυνση των μεγεθών και στις βασικά στοιχεία της πορείας και της κερδοφορίας μιας εταιρίας.

 

Επίσης, να παρακολουθείτε τα αποτελέσματα των εταιριών. Προσπαθούμε να τα καταχωρούμε άμεσα. Και, από μεθαύριο, θα αρχίσει και ο άμεσος σχολιασμός -δεν θα περιμένουμε την έκδοση του τεύχους.

Να παρακολουθείτε και τα στατιστικά. Η επεξεργασία των στατιστικών που κάνουμε, είναι πλέον, μοναδική. Δείτε εδώ. Αποκτάτε μία πολύ ικανοποιητική εικόνα για την πορεία της εταιρίας, αλλά και για το σύνολο της αγοράς.

 

Επίσης, να παρακολουθείτε τη “γρήγορη λίστα” εξέλιξης των βασικών μεγεθών που καθιερώνουμε (εδώ).  Μας δίνει μια γρήγορη εικόνα για την πορεία της εταιρίας.

 

Και τέλος, αν έχετε αμφιβολίες για την πορεία της χρηματιστηριαής αγοράς, δείτε το πώς “φωνάζει” για την άνοδο, η “δομική μετατόπιση” των τιμών των μετοχών προς ανώτερα επίπεδα. Είναι κάτι που το επισημαίνουμε επί τρία χρόνια και πλέον θα το παρακολουθούμε σε μηνιαία βάση (εδώ).

 

Δε μας ανησυχεί η πορεία της αγοράς. Θα θέλαμε κάτι πιο “γρήγορο”, όμως, σήμερα πληρώνουμε την κακοδαιμονία και την κακή φήμη μιας δεκαετίας. Πληρώνουμε και την κακή αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων. Και τη θεσμική μας ανεπάρκεια. Όμως, αυτά σιγά σιγά, είτε θα διορθωθούν, είτε θα ξεχαστούν, είτε -μπροστά στην οσμή του κέρδους- θα παραβελφθούν.

 

Γιάννης Σιάτρας