Σε ποιες μεγάλες εταιρείες καταγράφονται αγορές από τους insiders

14 Σεπτεμβρίου 2021, 10:29 | Διεθνείς Αγορές

Σε ποιες μεγάλες εταιρείες καταγράφονται αγορές από τους insiders

Ο Peter Lynch, ένας από τους πιο διακεκριμένους και επιτυχημένους διαχειριστές χαρτοφυλακίων των χρηματιστηρίων της Νέας Υόρκης, έλεγε ότι οι επενδυτές πρέπει να ακολουθούν πάντοτε τις κινήσεις του χρήματος. Ο επί 25 χρόνια διαχειριστής του Magellan Fund της Fidelity Investments, με μέσες ετήσιες αποδόσεις της τάξης του 29%, παρακολουθούσε από κοντά τις κινήσεις του «πιο ενδιαφέροντος» χρήματος. Του χρήματος των insiders.

Ο όρος insider, περιλαμβάνει τους μεγαλομέτοχους των εταιρειών, τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων, τους εκτελεστικούς διευθυντές, τα στελέχη των οικονομικών υπηρεσιών και όσων έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες που δεν έχουν κοινοποιηθεί στο ευρύ επενδυτικό κοινό. Οι κινήσεις των insiders δεν είναι παράνομες. Ούτε οι αγορές, αλλά ούτε και οι πωλήσεις. Δεν είναι παράνομες, ούτε οι επαναγορές μετοχών από τις ίδιες τις εταιρείες, αν κρίνουν τα διοικητικά τους συμβούλια, ότι οι επαναγορές μετοχών είναι για το συμφέρον των μετόχων τους. Αρκεί να δημοσιοποιούνται.

Και αυτός είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος, για να παρακολουθεί κάποιος τις κινήσεις των insiders. Διαφορετικά θα πρέπει να άγεται και να φέρεται πίσω από «πληροφορίες», για το τι κάνουν οι insiders. Και ως γνωστόν, στη Νέα Υόρκη δεν παίζουν με αυτά, αφού το άγρυπνο μάτι της SEC, επιλαμβάνεται όλων αυτών των υποθέσεων μα βαρύτατα πρόστιμα και ποινές.

Κινούνται άραγε οι insiders, κόντρα στις μεταβολές των θεμελιωδών οικονομικών μεγεθών των εταιρειών; Ασφαλώς και όχι.

Κινούνται άραγε οι insiders, κόντρα στη χρηματιστηριακή πορεία και τάση των μετοχών των εταιρειών τους; Πιθανόν. Αν και εφ’ όσον η χρηματιστηριακή τάση έρχεται σε πλήρη αντίθεση, με την πορεία των θεμελιωδών οικονομικών μεγεθών.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2021, πέντε μετοχές που διαπραγματεύονται στα Χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης, συγκέντρωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των insiders.

 

Κωνσταντίνος Χαροκόπος

Πηγή: liberal.gr